Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Ασθένειες: Tετραλογία Fallot

Μία σειρά από τέσσερις καρδιακές διαταραχές που υπάρχουν από τη γέννηση ενός βρέφους και έχουν σαν αποτέλεσμα τη ροή αίματος φτωχού σε οξυγόνο από την καρδιά στον οργανισμό, ονομάζεται τετραλογία Fallot. Συνήθως εντοπίζεται κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, διότι τα βρέφη που πάσχουν από αυτήν έχουν μπλε στίγματα στο δέρμα τους, εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου στο αίμα, ενώ είναι πιθανό κατά την ακρόασή τους με στηθοσκόπιο από τον παιδίατρο, να εντοπιστεί φύσημα της καρδιάς. Φύσημα είναι ο ήχος που κάνει το αίμα όταν περνά από αρτηρίες που έχουν στενέψει, ή όταν γίνεται αναγωγή, δηλαδή ανώμαλη ροή του αίματος προς τα πίσω. Εξετάσεις αίματος, ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφία, καρδιακός καθετηριασμός και μέτρηση του οξυγόνου του αίματος (με την τοποθέτηση ειδικού αισθητήρα στα δάχτυλα), είναι όλες εξeτάσεις που μπορούν να καταλήξουν με ασφάλεια στη διάγνωση της διαταραχής. Ωστόσο, παρότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η πάθηση διαγιγνώσκεται σε βρεφική ή παιδική ηλικία, δεν αποκλείεται αυτό να γίνει και στην ενήλικη ζωή, πιθανώς λόγω μη εκδήλωσης συμπτωμάτων μέχρι τότε.


ΑΙΤΙΑ
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η αιτία που προκαλεί την τετραλογία Fallotκατά την ανάπτυξη του εμβρύου είναι συνήθως άγνωστη, ωστόσο παράγοντες που μπορεί να την ευνοήσουν είναι η κακή διατροφή της εγκύου, η προσβολή από κάποια ιογενή λοίμωξη κατά την εγκυμοσύνη, ο διαβήτης και ο αλκοολισμός κατά την εγκυμοσύνη. Οι 4 διαταραχές που συναπαρτίζουν την τετραλογία είναι:
Στένωση πευμονικής βαλβίδας, δηλαδή της βαλβίδας που συνδέεται την καρδιά με την αρτηρία που παρέχει αίμα και οξυγόνο στους πνεύμονες
Ανωμαλία μεσοκοιλιακού διαφράγματος, το οποίο χωρίζει τους δύο κάτω θαλάμους (κοιλίες) της καρδιάς μεταξύ τους, έτσι ώστε να υπάρχει μία τρύπα που επιτρέπει την ανάμειξη του μη οξυγονωμένου αίματος (της δεξιάς κοιλίας) με το οξυγονωμένο αίμα, αραιώνοντας το οξυγόνο στο αίμα που διοχετεύεται στο σώμα.
Εφιππεύουσα αορτή. Η αορτή είναι η αρτηρία που συνδέεται, μέσω της μιτροειδούς βαλβίδας, με το αριστερό κάτω μέρος της καρδιάς και μεταφέρει το οξυγονωμένο αίμα στον υπόλοιπο οργανισμό. Λόγω κάποιας ανωμαλίας κατά τη δημιουργία της όμως, μπορεί να είναι τοποθετημένη σε θέση ώστε να λαμβάνει αίμα και από τη δεξιά κοιλία της καρδιάς, η οποία περιέχει το μη οξυγονωμένο αίμα, κι έτσι αραιώνεται το οξυγόνο που διοχετεύεται στον οργανισμό.
Υπερτροφία δεξιάς κοιλίας, η οποία προκαλείται από την καταπόνηση του καρδιακού μυός και έχει ως αποτέλεσμα τη διόγκωση, πύκνωση και σταδιακή σκλήρυνση της δεξιάς κοιλίας, που μακροπρόθεσμα αποδυναμώνει τον καρδιακό μυ και μπορεί και να τον αχρηστεύσει.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις βρεφών που διαγιγνώσκονται με τετραλογία Fallot, μπορεί να εντοπιστεί και πέμπτη διαταραχή, στο διάφραγμα μεταξύ των άνω θαλάμων της καρδιάς, και η πάθηση χαρακτηρίζεται ως πενταλογία Fallot.

Αναζήτηση Ειδικών
Σχετικά Άρθρα

Χρήσιμα Links


Άρθρα της κατηγορίας Καρδιολογία

Ταχυκαρδία
Σύνδρομο Ραγισμένης Καρδιάς
Στηθάγχη
Στένωση Αορτικής Βαλβίδας
Πρόπτωση Μιτροειδούς Βαλβίδας
Περικαρδίτιδα
Περικαρδιακή Συλλογή
Κολπική μαρμαρυγή
Καρδιομεγαλία
Καρδιογενές σοκ

Επιπλέον άρθρα της κατηγορίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου