Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Αλλάζει το Εθνικό Εμβολιαστικό Πρόγραμμα λόγω ελλείψεων εμβολίων. Καθησυχαστικοί ΥΥΚΑ και ΣΦΕΕ

Γράφει: Μαρίνα Σαουλίδου 
15 Οκτώβριος 2015

Σε αλλαγή του Εθνικού Εμβολιαστικού Προγράμματος για τα Παιδιά και του Εφήβους προχώρησε το Υπουργείο Υγείας, δεδομένων των ελλείψεων που παρατηρούνται σε συγκεκριμένα εμβόλια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρά την δυσκολία προμήθειας των εμβολίων αυτών πάντως τόσο το Υπουργείο, όσο και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος είναι καθησυχαστικοί, επισημαίνοντας πως το θέμα έχει ανακύψει εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης και πως γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη όσο τον δυνατόν μεγαλύτερης εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας που δημοσιεύθηκε ήδη στη Διαύγεια (δείτε την εδώ) τροποποιούνται τα χρονοδιαγράμματα που είχαν καθοριστεί από τη σχετική Επιτροπή και έτσι η χορήγηση των παιδιατρικών εμβολίων θα γίνει ως εξής:

Η 4η δόση του πενταδύναμου εμβολίου (Διφθερίτιδας, Τετάνου, Κοκκύτη, Αιμόφιλου ινφλουέντζας, Πολιομυελίτιδας) που χορηγείται στην ηλικία 15-18 μηνών, να αντικατασταθεί με εξαδύναμο (Διφθερίτιδας, Τετάνου, Κοκκύτη, Αιμόφιλου ινφλουέντζας, Πολιομυελίτιδας, Ηπατίτιδας Β).

Σημειώνεται ότι για το βασικό εμβολιασμό στους 2, 4 και 6 μήνες ζωής, θα πρέπει να χρησιμοποιείται το ίδιο ιδιοσκεύασμα από τα κυκλοφορούντα εξαδύναμα, ενώ στην αναμνηστική δόση είναι δυνατή και η εναλλαγή τους.

Σχετικά με τον εμβολιασμό στην προσχολική ηλικία (4-6 ετών), προτείνεται η καθυστέρησή του ή η χορήγηση του τετραδύναμου εμβολίου Bostrix- polio.

Όπως εξηγεί το Υπουργείο Υγείας, η έλλειψη εμβολίων (κυρίως πολυδύναμων που περιέχουν το αντιγόνο του κοκκύτη ) αποτελεί πανευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο οφείλεται "στις αυξημένες ανάγκες των χωρών που σημειώθηκαν επιδημικές εξάρσεις κοκκύτη καθώς και στην επέκταση του αντικοκκυτικού εμβολιασμού και σε άλλες ηλικίες εκτός από τα παιδιά (εφήβους, έγκυες, ενήλικες)" και πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η αποκατάσταση της αγοράς στα συγκεκριμένα εμβόλια "απαιτεί χρόνο αρκετών μηνών".

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει ότι "βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ώστε να διασφαλιστεί στο έπακρο η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και η προάσπιση της δημόσιας υγείας".

Τί λέει ο ΣΦΕΕ

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο ΣΦΕΕ, επιβεβαιώνοντας και από την πλευρά του πως υπάρχει ανοικτή επικοινωνία τόσο με το Υπουργείο όσο και με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και "να διατηρηθεί η ομαλή και απρόσκοπτη τροφοδοσία των παιδικών εμβολίων στη χώρα μας με ποιότητα και ασφάλεια".

Τονίζουν, δε, πως προτεραιότητα του ΣΦΕΕ και των φαρμακευτικών εταιρειών αυτή τη στιγμή είναι να παρέχουν στους αρμόδιους φορείς μία σαφή και μακροπρόθεσμη προοπτική των δυνατοτήτων τους για τη διάθεση εμβολίων ώστε οι Αρχές να μπορούν να προγραμματίσουν για το μέλλον με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Οι ελλείψεις που παρατηρούνται, πρέπει να σημειωθεί, σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, σχετίζονται όχι μόνο στη ραγδαία αύξηση της ζήτησης όσο και στο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την παραγωγή και αξιολόγηση της ποιότητας και ασφάλειας κάθε νέας παρτίδας εμβολίων, το οποίο φτάνει στα 2,5 χρόνια. Διαβεβαιώνει ωστόσο πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, δεδομένου ότι υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές δυνατότητες για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, πάντοτε με την καθοδήγηση του θεράποντος Ιατρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου