Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Απολογιστικό δελτίο διεθνούς συνεδρίου στην Κωνσταντινούπολη

Δελτία Τύπου

[05/06/2015]
Απολογιστικό δελτίο διεθνούς συνεδρίου στην Κωνσταντινούπολη
Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη από 27 μέχρι 31 Μαΐου 2015 για την πραγματοποίηση του δεύτερου λογοτεχνικού σταθμού της διεθνούς δράσης «Λογοτεχνικές Διαδρομές: Ελλάδα – Τουρκία». Θυμίζουμε ότι το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Πατάκη εγκαινίασε την παραπάνω δράση με την πραγματοποίηση αντίστοιχου Διεθνούς Συνεδρίου από 27 έως 31 Μαρτίου 2015 στη Ρόδο στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος ΒΙΒΛΙΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ.
Στην Κωνσταντινούπολη το διεθνές συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Ουσκουντάρ και το πανεπιστήμιο του Ουσκουντάρ. Στην εναρκτήρια συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη κ. Βίκτωρ Μαλιγκούδης. Την ελληνική αποστολή αποτελούσαν οι συγγραφείς Αγγελική Δαρλάση, Ελένη Δικαίου, Λίλη Λαμπρέλλη, Φίλιππος Μανδηλαράς, Χριστίνα Φραγκεσκάκη και Φωτεινή Φραγκούλη και ο εκπρόσωπος των Εκδόσεων Πατάκη Δικαίος Χατζηπλής. Η Νάνσυ Τρυποσκούφη, προϊσταμένη του ΔΚΣΜΡ, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Ρόδου και του Προέδρου του ΔΟΠΑΡ ενώ η Ελευθερία Μπινίκου παρουσίασε τις δράσεις του Κέντρου. Συμμετείχαν οι Τούρκοι συγγραφείς Αϊτούλ Ακάλ, Μαβισέλ Γενέρ, Χαμπίμπ Μπεκτάς, Μεσούτ Σενόλ, Γκιουλτέν Νταγιολού, Εσρά Αλκάν και Τσιντέμ Γκιουντές καθώς και οι συγγραφείς από τη Σμύρνη Χινταγέτ Καρακούς, Εσρέφ Καραντάγ, Φατίχ
Ερντογάν και ο εκδότης Γιουνούς Μπεκίρ Γιουρντακούλ όπως και εκπρόσωποι της δημοτικής βιβλιοθήκης Σμύρνης και Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σμύρνης Νεζιχέ Ιντσεγκέζ και Ταλάτ Αϊντιλέκ αντίστοιχα.
Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι με παρότρυνση του ΔΚΣΜΡ μεταφέρθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΟΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ σε σχολεία της Κωνσταντινούπολης, αφού πραγματοποιήθηκαν λογοτεχνικοί διαγωνισμοί για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και όσοι διακρίθηκαν βραβεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του συμποσίου. Στη συνέχεια οι συγγραφείς και οι διοργανωτές επισκέφτηκαν σχολεία του Ουσκουντάρ και του Σισλί και γνωρίστηκαν με τους μαθητές μέσα σε ένα κλίμα όπου περίσσευε η συγκίνηση, η ανάγκη για επικοινωνία και συναδέλφωση και η ειλικρινής φιλία. Τα παιδιά από την Τουρκία έγραψαν γράμματα στέλνοντας μηνύματα ειρήνης στα παιδιά της Ελλάδας και περιμένουν τις απαντήσεις τους. Μάλιστα η Λίλη Λαμπρέλλη πρότεινε μια επί της ουσίας πολιτισμική επαφή ανάμεσα σε παιδιά σχολείων παραμεθόριων νησιών του Αιγαίου και σχολείων της μικρασιατικής ακτής, ξεκινώντας από περιοχές που έχουν οπτική επαφή, μια επικοινωνία, όπως είπε, «από την άλλη πλευρά του νερού».
Ο καταληκτικός σταθμός των «Λογοτεχνικών Διαδρομών» θα είναι τον Οκτώβριο στη Σμύρνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου