Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Με συμβολισμούς και μηνύματα, στο Καστελλόριζο η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου

Στο ακριτικό Καστελλόριζο, το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, το Σάββατο 23 Μαΐου, ως μια κίνηση πολλαπλών συμβολισμών, σε μια περίοδο κατά την οποία ο νησιωτικός χώρος στοχοποιείται και διασύρεται, ενώ η νησιωτικότητα παύει να υφίσταται ακόμη και ως έννοια, στην χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό κατοικημένων νησιών στην Ευρώπη.
Με θέμα αιχμής την επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο της μεγαλύτερης νησιωτικής περιφέρειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την απόφαση που έλαβε, να αποτρέψει με κάθε τρόπο την θεσμοθέτηση μέτρων που οδηγούν το Αιγαίο και κυρίως τα μικρά ακριτικά νησιά στην ερήμωση και στην εγκατάλειψη από τους κατοίκους τους, επιχειρεί να αναδείξει την εθνική διάσταση της νησιωτικότητας αλλά και τον «αποχαρακτηρισμό» του Καστελλορίζου από το νησί όπου η χώρα παραδόθηκε, μέσω διαγγέλματος στα μνημόνια, στο νησί όπου εκφράζεται η βούληση σύσσωμου του Αιγαίου να αντισταθεί σε πολιτικές και μέτρα που καταποντίζουν και εξαλείφουν κάθε δυνατότητα και προοπτική επαναφοράς της χώρας στην ανάπτυξη και την ευημερία.
Εάν ισχύσουν τα μέτρα που έχουν τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και δανειστών, τότε η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα νησιά της οποίας δεν θα υφίστανται ειδικές πολιτικές, που σκοπό έχουν να άρουν τις ανισότητες που εξ αντικειμένου διαμορφώνει η νησιωτικότητα.



Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει ως εξής:

Τους τελευταίους μήνες κατά τους οποίους εξελίσσεται η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται μεταξύ «διασταυρούμενων πυρών», με σειρά επαπειλούμενων δημοσιονομικών, υφεσιακών και εν τέλει καταστροφικών μέτρων που σχεδιάζονται χωρίς καμία οικονομική μελέτη και τεκμηρίωση.
Διαπιστώνουμε παράλληλα ότι ο χώρος του Αιγαίου κυνικά, συστηματικά και μεθοδευμένα κατασυκοφαντείται, προκειμένου να προλειανθεί το έδαφος σε επίπεδο κοινής γνώμης, για αποδοχή των μέτρων αυτών.
Τόσο η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν ως συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των νησιών του Αιγαίου, η μοναδική πολιτική που κάνει πράξη την νησιωτικότητα, όσο και η παράλογη αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, όταν η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να στοχεύει στην μείωση, ακόμη και σε μηδενικό επίπεδο, όπως ισχύει σε άλλα τουριστικά νησιά της Ευρώπης, συνιστούν εχθρική ενέργεια κατά του νησιωτικού χώρου και αποδεικνύουν ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν πιστεύει στην νησιωτικότητα.
Τα ισχυρά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα που με κάθε πρόσφορο τρόπο παρουσιάσαμε όλο αυτό το διάστημα, για να αποτρέψουμε ένα ολέθριο ιστορικό λάθος, μέχρι σήμερα δεν βρήκαν αποδέκτη. Τα μέτρα που σχεδιάζονται, μόνο ως δολιοφθορά κατά των νησιών και της μοναδικής εναπομείνασας παραγωγικής αναπτυξιακής δραστηριότητας, του τουρισμού, μπορούν να χαρακτηριστούν.
Αδυνατούμε να αντιληφθούμε πως είναι δυνατόν να προωθούνται μέτρα περιορισμένου δημοσιονομικού οφέλους, παρά την ανήκεστο βλάβη που θα προκληθεί όχι μόνο στην οικονομία των νησιών, αλλά στην χώρα συνολικά.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου:
Επαναβεβαιώνει την ανάγκη διατήρησης πάση θυσία των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, ανεξαρτήτως των φορολογικών αλλαγών που ενδέχεται να προκύψουν, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Οι δανειστές και το οικονομικό επιτελείο που συνδιαλέγεται μαζί τους, θα πρέπει να αντιληφθούν πως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά ανάγκη. Δεν παραβιάζουν, αλλά αποκαθιστούν τη δικαιοσύνη.
Δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε άλλο καταστάσεις που διαμορφώνουν συνθήκες κατάφωρης ανισότητας των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση αποκατάσταση των δυσμενών συνθηκών που διαμορφώθηκαν την τελευταία εξαετία της ύφεσης στα νησιά.
Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει από τη διαβούλευση τέτοιες προτάσεις.
Έχει ιστορική και εθνική ευθύνη ο πρωθυπουργός να σταματήσει την περαιτέρω στοχοποίηση του ευαίσθητου και ευάλωτου χώρου του Αιγαίου, να διασφαλίσει την βιωσιμότητα των νησιών, την προστασία και την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού, του βασικού πυλώνα στήριξης της εθνικής οικονομίας και της προοπτικής ανάπτυξής της.
Η χώρα μας πρέπει να πιστεύει στα θέματα που υποτίθεται ότι καλείται να υπερασπισθεί. Και σήμερα, το πολιτικό προσωπικό που μας υπηρετεί, καλείται για μια ακόμη φορά να αποδείξει αν πιστεύει στη νησιωτικότητα ή θεωρεί τα νησιά μας "βάρος".


Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου