Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου: Από τα σπουδαιότερα της Ευρώπης!!

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης της Ρόδου βρίσκεται μέσα στην Μεσαιωνική πόλη και στεγάζεται στο επίσης μεσαιωνικό κτίριο του Νοσοκομείου των Ιπποτών. Το παλαιό αυτό οικοδόμημα ξεκίνησε να το κτίζει το 1440 ο Μεγάλος μάγιστρος De Lastic και η οικοδόμηση ολοκληρώθηκε πενήντα χρόνια αργότερα από τον Μεγάλο μάγιστρο D'Aubusson (1489).

Στο Μουσείο εκτίθενται σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα απ' όλο σχεδόν το νησί της Ρόδου, από τα οποία τα σημαντικότερα είναι τα παρακάτω:
Ένας αμφορέας του 6ου π.Χ. αιώνα, ρυθμού Φικελλούρων, προερχόμενος από κάποιο ροδιακό εργαστήριο, με ανθέμια κάτω από τις λαβές του και μια ενδιαφέρουσα παράσταση ενός ζώου και στις δυο όψεις του.
Μια κ ύλικα του 6ου π.Χ. αιώνα, τύπου της Bρουλλιά, προερχόμενος επίσης από ροδιακό εργαστήριο.
Ένας μελανόμορφος αττικός αμφορέας του 6ου π.Χ. αιώνα με αναπαράσταση της αναχώρησης ενός πολεμιστή για την μάχη.
Μία επιτύμβια στήλη, γύρω στο 420-410 π.Χ. όπου εικονίζονται δύο όρθιες γυναίκες, η Kριτώ και η Τιμαρίστα. Η Τιμαρίστα, φορώντας χιτώνα και καλυπτόμενη με πέπλο, αγκαλιάζει την Κριτώ που φοράει χιτώνα και ιμάτιο και έχει κομμένα κοντά τα μαλλιά της.

Η επιτύμβια στήλη της Kαλλιαρίστας, περίπου του 350 π.Χ., στην οποία εικονίζεται η νεκρή γυναίκα να κάθεται φορώντας χιτώνα και με το κεφάλι καλυμμένο με ιμάτιο. Δίπλα της, όρθια, η δούλη της κρατά μια πυξίδα με τα κοσμήματά της. Επίσης σώζεται αρκετά η επίστεψη της στήλης σε μορφή αετώματος που στηρίζεται σε δυο παραστάδες.
Μια μαρμάρινη κεφαλή ενός αθλητή του 4ου π.Χ. αιώνα.
Μια μαρμάρινη κεφαλή του θεού Hλίου που αποτελεί ένα πολύ ωραίο δείγμα της γλυπτικής των Ελληνιστικών χρόνων και που χρονολογείται μεταξύ του 250 και του 160 π.Χ.
Ένα μαρμάρινο άγαλμα του 100 περίπου π.Χ. που παριστάνει μια γυμνή και οκλάζουσα Θεά Αφροδίτη και που αποτελεί μετάπλαση του τύπου του Δοιδάλσα.
Ένα ενδιαφέρον αντίγραφο παλαιότερου πορτραίτου που εικάζεται ότι παριστάνει τον περίφημο κωμικό ποιητή Μένανδρο.

Επίσης, ο επισκέπτης του Μουσείου έχει την ευκαιρία να δει συγκεντρωμένα σε σπουδαίες συλλογές ταφικά σύνολα από διάφορες περιοχές της Ρόδου και από διαφορετικές περιόδους της αρχαιότητας, ωραία γλυπτά και πανέμορφα ψηφιδωτά των Ελληνιστικών χρόνων από την αρχαία πόλη της Ρόδου και από την γειτονική Κάρπαθο.
Τέλος, σε περίοπτη θέση βρίσκονται και εκτίθενται δυο ακέφαλοι κούροι της αρχαϊκής εποχής (περίπου 550-530 π.Χ.) και πολλές επιτύμβιες πλάκες της εποχής των Ιπποτών.
Οι πολλοί μαθητές που επισκέπτονται κάθε χρόνο το Μουσείο έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα που αποσκοπούν στην εξοικείωση των παιδιών με το αρχαιολογικό υλικό και κατόπιν με την ιστορία του τόπου.

*** *** *** ***
Μουσεία και πολιτιστικοί χώροι

Στην Ρόδο κάθε πέτρα, κάθε γωνιά της πόλης, κρύβει ένα μικρό κομμάτι από την μακραίωνη, 2400 χρονών ιστορία του νησιού. 
Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων η Ρόδος γνώρισε πολλούς πολιτισμούς που άφησαν τα αχνάρια τους στο νησί, από τους Αρχαίους Έλληνες, τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς, του Ιππότες του τάγματος στου Αγίου Ιωάννη τους Οθωμανούς και τους Ιταλούς. 
Η Ρόδος είναι μύθος, ιστορία, ένα μωσαϊκό από εικόνες του χθες του σήμερα, σημείο συνάντησης καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο!Σας καλούμε να γνωρίσετε και αισθανθείτε και να ζήσετε την μοναδική πολιτιστική ταυτότητα της Ρόδου. 
ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται στο μεσαιωνικό κτίριο του νοσοκομείου των Ιπποτών. Η οικοδόμησή του άρχισε το 1440 από τον Μεγάλο Μάγιστρο de Lastic με χρήματα που άφησε ο προκάτοχός του Fluvian αλλά ολοκληρώθηκε 49 χρόνια αργότερα από τον Μάγιστρο D' Aubusson.

Το κτίριο περιλαμβάνει εσωτερική αυλή που πλαισιώνεται από διώροφη στοά, στην οποία ανοίγουν οι αίθουσες και οι αποθήκες του Μουσείου. 
Ενδιαφέροντα ευρήματα που χρονολογούνται από όλες τις περιόδους της ιστορίας του νησιού, που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών, εκτίθενται στον κήπο και στα έξι δωμάτια του ορόφου. 
Στον κήπο ο επισκέπτης μπορεί να δει τα γλυπτά και επιτύμβιες στήλες των ελληνιστικών χρόνων. Διάφορες αγάλματα και θραύσματα των ταφικών μνημείων είναι επίσης στην έκθεση στο αίθριο του Μουσείου. Το Μουσείο στεγάζει τις εξής συλλογές: 
μικροαντικείμενα από ταφικά σύνολα την αρχαία Ιαλυσό και την αρχαία Κάμειρο της Γεωμετρικής και κλασικής περιόδου: αγγεία, ειδώλια, κοσμήματα, μεταλλικά αντικείμενα, βάζα και μικρά αντικείμενα.
Μια συλλογή των κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών γλυπτών.
Ψηφιδωτά δάπεδα της Ελληνιστικής εποχής από την πόλη της Ρόδου και της παλαιοχριστιανικής περιόδου από την Κάρπαθο.
επιτύμβιες πλάκες της περιόδου των Ιπποτών με ανάγλυφες παραστάσεις των νεκρών ή των όπλων τους.

Μερικά από τα σημαντικά εκθέματα του Μουσείου είναι:
  • η επιτύμβια στήλη της Κριτούς και Τιμαρίστας του 5ου αι. π.Χ. από την Κάμειρο και η στήλη της Καλλιαρίστας από τη Ρόδο του 4ου αι. π.Χ.,
  • το κολοσσικό κεφάλι Ηλίου, αντιπροσωπευτικό έργο του ροδιακού μπαρόκ,
  • το αγαλματίδιο της Αφροδίτης λουομένης κ.α
 *** *** ***
Το μουσείο της Ρόδου μπορεί να γίνει από τα σπουδαιότερα της Ευρώπης

Στην 7η θέση της κλίμακας των καλύτερων μουσείων της Ελλάδας, βρίσκεται το μουσείο της Ρόδου, σύμφωνα με τις φετινές αξιολογήσεις των επισκεπτών στον παγκόσμιο ιστότοπο tripadvisor.com. Το αρχαιολογικό μουσείο της Ρόδου, έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες θετικές κριτικές, ωστόσο έχει και αρκετούς αρνητικούς σχολιασμούς, που εφόσον ληφθούν υπόψιν, είναι δυνατόν να αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο την σπουδαία αυτή τουριστική υποδομή.

Το μουσείο της Ρόδου, που στεγάζεται στο χώρο, όπου κάποτε λειτουργούσε το νοσοκομείο των Ιπποτών, παρουσιάζεται στις αξιολογήσεις ως ένας χώρος, όπου πραγματικά μπορεί να ταξιδέψει τον επισκέπτη μέσα στο χρόνο. Η εξωτερική του όψη, οι μεγάλες του αίθουσες, οι αύλιοι χώροι, δίνουν την ευκαιρία στον κάθε ένα να περιηγηθεί ανάμεσα στα αρχαιοελληνικά ευρήματα, έχοντας όμως πάντα έντονη την αίσθηση των ναϊτών ιπποτών.
Στα θετικά σχόλια που υπάρχουν για το μουσείο είναι το εισιτήριο των έξι ευρώ, που θεωρείται από τους επισκέπτες ως αρκετά προσιτό.
Το σπουδαίο μήνυμα, ωστόσο, βρίσκεται στα αρνητικά σχόλια των τουριστών. Ολοι τους, είτε είναι Γερμανοί, είτε Ιάπωνες, είτε Ιταλοί, καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Το αρχαιολογικό μουσείο της Ρόδου είναι πολύ φτωχό σε εκθέματα, συγκριτικά με την ιστορία που υπάρχει κρυμμένη στο νησί. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο Γερμανού επισκέπτη: «Είναι τόσο πλούσια η ιστορία που βλέπουμε στη Μεσαιωνική Πόλη, στην αρχαία Κάμειρο, στη Λίνδο, στα βιβλία και στις αναφορές για τον Κολοσσό της Ρόδου, ώστε μας είναι αδιανόητο να διαπιστώνουμε ότι μέσα στο μουσείο κυριαρχούν μόνο αμφορείς και δοχεία». Σχόλια που έχουν γραφτεί σε ρωσική γλώσσα αναφέρουν ειρωνικά για το μουσείο της Ρόδου: «Αν σε ενδιαφέρουν τα πιατικά και τα σπασμένα κεραμικά, τότε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου είναι ο ιδανικός χώρος για να επισκεφθείς».
Οι προτάσεις αυτές των επισκεπτών είναι καθοριστικής σημασίας. Είναι γεγονός ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου, έχει τους χώρους και κυρίως συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις (ιστορία του τόπου, ευρήματα που φυλάσσονται σε αποθήκες) για να γίνει ένα από τα πιο σπουδαία σημεία αναφοράς ολόκληρης της Ευρώπης.  Η ιστορία που είναι δυνατόν να παρουσιαστεί σ’ εκείνους τους χώρους μπορεί να ξεκινάει από την αρχαία Ελλάδα και να καταλήγει στο μεσαίωνα, ο οποίος με τη σειρά του αποτελεί το σημείο εκκίνησης για τα εκθέματα των περισσοτέρων μουσείων της Ευρώπης. Το πιο σπουδαίο, για το μουσείο της Ρόδου είναι ότι όλα του τα εκθέματα αποτελούν κομμάτι της τοπικής ιστορίας κι όχι κλεμμένα πρωτότυπα της ιστορίας άλλων περιοχών του κόσμου.
Εξάλλου, εκείνο που προκύπτει αβίαστα ως συμπέρασμα από όλες τις αξιολογήσεις, που έχουν γίνει για το αρχαιολογικό μουσείο της Ρόδου, είναι ότι δεν υπάρχει παράπονο για θέματα καθαριότητας και οργάνωσης, με εξαίρεση κάποιες αναφορές για την απουσία ξενάγησης ή άλλων πρόσθετων πληροφοριών σχετικά με τα εκθέματα: «Μπαίνοντας στο μουσείο, σίγουρα θα χρειαστεί να αγοράσεις το σχετικό βιβλιαράκι, αν θέλεις να έχεις πλήρη εικόνα της ιστορίας που ξετυλίγεται μπροστά σου».
Nεκτάριος Καλογήρου

*** *** ***
 Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου στεγάζεται στο μεσαιωνικό γοτθικού ρυθμού με αναγεννησιακά στοιχεία κτήριο του Νοσοκομείου των Ιπποτών, οικοδόμημα που ξεκίνησε να κτίζει πάνω στα ερείπια ρωμαϊκού κτηρίου το 1440 ο μεγάλος μάγιστρος Ντε Λαστίκ (De Lastic) και ολοκλήρωσε πενήντα χρόνια αργότερα ο μεγάλος μάγιστρος Ντ' Ομπισόν (D'Aubusson) (1489).
Στις συλλογές του μουσείου φιλοξενούνται ευρήματα ανασκαφών από την ιταλοκρατία και νεότερων ανασκαφών, στη Ρόδο και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα από τη Μυκηναϊκή, τη Γεωμετρική, την Κλασική και την ελληνιστική περίοδο, ακόμα και μνημειακή γλυπτική της ρωμαϊκής περιόδου, που στοχεύουν στην ανάδειξη και την κατανόηση της αρχαίας ιστορίας της Ρόδου.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου εποπτεύεται από την ΚΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
-----------------------------------
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: ΡΟΔΟΣυλλέκτης
ΠΗΓΕΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
Μουσεία και πολιτιστικοί χώροι http://www.rodosisland.gr/gr/see-do-rodos/Culture-&-Heritage/Museums-&-Art-Galleries-.asp
Ωράριο Αρχαιολογικών Χώρων http://www.rhodes.gr/el/ipolimas/touristikosodigos/sites/orario/
Το μουσείο της Ρόδου μπορεί να γίνει από τα σπουδαιότερα της Ευρώπης http://www.dimokratiki.gr/18-09-2014/mousio-tis-rodou-bori-na-gini-apo-ta-spoudeotera-tis-evropis/

 












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου