Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Το δημοσίευμα του περιοδικού Λωτός για τον Πολιτιστικό Σύλλογο

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φανών βρίσκεται, σήμερα, στην ευχάριστη θέση, να ενημερώσει  και δημόσια  τα επιτεύγματά του που,  «στην  θετική τους κατεύθυνση», ξεπερνούν ακόμη και το σκεπτικό τού καταστατικό του.
Κατάφερε σε λίγο χρονικό διάστημα να δημιουργήσει τις κατάλληλες, «για τις ανάγκες του χωριού», εκείνες συνθήκες που βοηθούν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων αγάπης, αμοιβαίας κατανόησης,  αλληλεγγύης και συνεργασίας ανάμεσα σ’ όλους στους κατοίκους της κοινότητας  των Φανών.
Αλλά και με παράλληλη ακόμα προσπάθεια να προεκτείνει αυτές τις σχέσεις και έξω από την κοινότητα.
Πέτυχε να καλλιεργήσει και να αναδείξει με ήπιο και πρακτικό, «ως προς το αποτέλεσμα», τρόπο, τα προβλήματα που υπάρχουν στο χωριό και να συνεισφέρει στο μέτρο των δυνατοτήτων του για την επίλυσή τους.
Χάρη  στην ευγενική προσφορά τής  συγχωριανής μας – Αγγελικής Κυριατσούλη-Κουσουρνά,  ο  Σύλλογός  μας κατάφερε να αποκτήσει δική του Στέγη. Την κ. Αγγελική Κυριατσούλη -Κουσουρνά δημόσια θερμά ευχαριστούμε.
Στην συνέχεια το Δ.Σ. με την καθολική συμμετοχή των κατοίκων του χωριού επισκευάστηκε και διαμορφώθηκε  κατάλληλα ο χώρος    και στεγάστηκε ο Σύλλογος.
Ο Σύλλογός μας στη φιλοτιμία του κατάφερε μέσα σε λίγο σχετικά χρονικό διάστημα να αποδείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει, όχι μόνο στο όλο σοβαρό του έργο, αλλά  και σ’ ό,τι αφορά την πολιτιστική διάσταση μιας κοινωνικής ομάδας δράσης στο χώρο της κοινότητας των Φανών.
Αυτά που κατάφεραν να κάνουν τα δύο τελευταία χρόνια τα μέλη του Συλλόγου, με αρωγή των κατοίκων είναι: να
1) Πρόσβαση σε όλους, σε μια αξιόλογη σε μέγεθος Δανειστική Βιβλιοθήκη.
2) Δανειστική Βιντεοθήκη με πολιτιστικά, επιστημονικά και ψυχαγωγικά θέματα.
3) Οργανώθηκε Ομάδα γυναικών για την παρασκευή και διάθεση παραδοσιακών προϊόντων για την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου, αλλά και για την μετάδοση των σχετικών γνώσεων για την επόμενη γενιά.
4) Ιστοσελίδα με την ονομασία – oprodromos.com – στην οποία ο Σύλλογος αναρτά πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητές του. Η Ιστοσελίδα δίνει επίσης την δυνατότητα σε όποιον θελήσει να παρουσιάσει τα προϊόντα του αρκεί να είναι παραγωγός. Η Ιστοσελίδα αναφέρεται επίσης σε Επιστημονικά και πολιτιστικά θέματα, όπως πολύ σοβαρές πληροφορίες σχετικά με την παράδοσή μας.
5) Δημιούργησε και παρουσίασε
(6) Θεατρικά έργα γραμμένα σε τοπική διάλεκτο από δύο φανενές που αφορούν στην παράδοση του χωριού.


α) Ο ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΚΗ ΚΑΙ ΤΗΣ… ΠΠΟΙΝΙΩΣ
β) ΤΑ ΒΑΦΤΙΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΟΥ, ΤΟΥ ΓΙΩΡΚΗ ΚΑΙ ΤΗΣ… ΠΠΟΙΝΙΩΣ
γ) ΤΑ ΓΕΝΝΗΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΣ ΠΠΗΝΙΩΣ
Δ) ΜΙΑ ΜΑΡΑΣΙΩΤΙΣΣΑ ΣΤΙΣ ΦΑΝΕΣ
ε) ΦΑΝΕΝΟΣ ΓΑΜΠΡΟΣ ΑΠ’ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑ
στ) ΑΠΟ ΔΚΥΟ ΧΩΡΚΙΑ ΧΩΡΚΙΑΤΕΣ ΦΑΝΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΕΡΩΝΙΑΤΕΣ

6) Συμμετείχε ενεργά στα πανηγύρια των Φανών.
7) Παρήγαγε κοινωνικό έργο προσφέροντας φαρμακευτικό υλικό σε παιδιά που το είχαν ανάγκη και με την αρωγή του Οδοντιατρικού συλλόγου εξετάστηκαν όλα τα παιδιά του χωριού στο δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο.
Στην προσπάθειά του ο Σύλλογος να κρατήσει ζωντανή την παράδοση και τις συνήθειες εκείνες του χωριού που ήσαν και συνεχίζουν να είναι ωφέλιμες για τους κατοίκους του, προετοιμάζει πρόγραμμα στο οποίο τα νέα παιδιά θα μπορέσουν να μάθουν την τέχνη του εμβολιασμού και την συντήρηση διαφόρων τροφίμων της φύση ή από καλλιέργειες και άλλων βοτάνων κ.λπ.
Πέρσι για πρώτη φορά ο Σύλλογος τόλμησε να κάνει την γιορτή του αμπελιού. Η Γιορτή είχε μεγάλη επιτυχία, απρόσμενη από εμάς και άλλους.
Φέτος θα γίνει η γιορτή για δεύτερη φορά με περισσότερες γνώσεις  εμπειρίας
Αυτή η Γιορτή θα έχει το πρόγραμμα της προηγούμενης χρονιάς και νέα στοιχεία που θεωρούμε ότι είναι αναγκαία για την ουσιαστική της επιτυχία.
Θα έχει περισσότερα είδη παραδοσιακών προϊόντων. Θα έχει έκθεση ζωγραφικής με βασικό θέμα: Το Αμπέλι. Οι πίνακες ζωγραφίστηκαν από τον διακεκριμένο ζωγράφο, κ. Χρήστο Συράκο, ειδικά για την γιορτή του αμπελιού. Από τον Ζωγράφο θα γίνει και μάθημα ζωγραφικής σε παιδιά, χωρίς να αποκλείεται και σε μεγαλύτερους!            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου