Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Εγκαινιάζεται στο Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Κρέτση, με θέμα "Οι θάλασσες εντός μου".

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
  
Οι εικαστικές "θάλασσες" του Δημ. Κρέτση στο Μουσείο της Ρόδου


   Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013, στις 8 μμ. εγκαινιάζεται στην "Νέα Πτέρυγα" του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Κρέτση, με θέμα "Οι θάλασσες εντός μου".
Πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό σύνολο εικαστικών έργων του καλλιτέχνη, που αφορά σε βιώματα, μνήμες κι αναπολήσεις του από τον κόσμο της θάλασσας κι από μια σχετική του εσωτερική, οπτική παρακαταθήκη, την οποία εκφραστικά μετουσιώνει, εμπνεόμενος από διαθέσεις, ψυχικές καταστάσεις, αλλά και από   διάφορες εποχές και ώρες της ημέρας.
  Ουσιαστικά, ο Δημήτρης Κρέτσης ζωγραφίζει, με αφορμή τα θαλασσινά του αυτά τοπία, το φως αλλά και τα ημιτόνια του σκότους, τις εντάσεις και τις υφέσεις τους, τους ιριδισμούς και τις χρωματικές τους αναπάντεχες συνομιλίες, καθώς επίσης τις αντανακλάσεις και τις διαθλάσεις τους, τους μετεωρισμούς και παράλληλα τις οριακές ισορροπίες μιας ζωής, πάνω και μέσα από τα κύματα. Ταξίδια σε λιμάνια και ακρογιαλιές, τόσο σε ήρεμους, όσο και σε ταραγμένους καιρούς, με διαφόρων τύπων πλεούμενα και σε ποικίλα χρονικά διαστήματα, αποτυπώνονται με νεο-ρεαλιστικές κατά  βάση εκδοχές, στα μικρότερα και μεγαλύτερα έργα του ζωγράφου, διαμορφώνοντας  αλυσιδωτές σχέσεις με ανθρώπινες δράσεις, ενασχολήσεις, συνθήκες, στοχασμούς και συναισθήματα, που απορρέουν από  το υδάτινο στοιχείο και το πλαισιωτικό του, ως ατμόσφαιρα, περιβάλλον.
   Μπορεί ο καλλιτέχνης να χρησιμοποιεί ρεαλιστικό ύφος και γραφή - με έναν ελεγχόμενο ταυτόχρονα συνδυασμό εξπρεσσιονιστικών κι αφαιρετικών στοιχείων - η γλώσσα του όμως παραμένει αλληγορική κι αυτό φαίνεται ακόμη κι από την ονοματοδοσία αυτής του της εικαστικής ενότητας, στην οποία αποδίδει την κίνηση, την ζωντάνια, την διαπάλη, την μεταλλαγή και την υπέρβαση, στοιχεία που χαρακτηρίζουν την υπαρξιακή διάσταση των ανθρώπων της εποχής μας και των ημερών που διανύουμε. Ο συγκεκριμένος ζωγράφος και εικονογράφος, είναι γνωστότερος για τα μεγάλης έως εντυπωσιακής κλίμακας έργα που φιλοτεχνεί, σε εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους ή σε όψεις δημοσίων κτηρίων. Είναι σπάνιες οι φορές που βλέπει κανείς (σχετικά) μικρότερου μεγέθους έργα του, όπου εμφανώς διακρίνεται κι εκεί η ικανότητά του, αναφορικά με την διαπραγμάτευση δομής, σχεδίου και χρώματος, που διαμορφώνουν την κάθε του σύνθεση. Αποφεύγοντας, κατά τα άλλα, συνειδητά "εγκεφαλισμούς" και άσκοπες "ρητορείες" ο Δημήτρης Κρέτσης, επιλέγει να εκφραστεί μέσα από τους ιδιαίτερους τρόπους της παραστατικής "αφηγηματικότητας" των θεμάτων του, (χωρίς να ανακόπτει από τον θεατή, την πρωτοβάθμια έλξη και γοητεία που αυτά του ασκούν). Δεν παραμένει ωστόσο ο θεατής για πολύ, σε όσα βλέπει, - με την δυναμική ή την σιωπηλή τους λυρική φωνή - να αποκαλύπτουν, αλλά σε όσα τα θέματα παραπέμπουν ή υπαινίσσονται, σε μια δεύτερή τους, υποβλητική κι απαιτητική "ανάγνωση".
      

   Επιμέλεια έκθεσης Αθηνά Σχινά.
   Διάρκεια 11-9-2013 έως 9-10-2013.
   Ωράριο: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 9.00 - 15.00, Τετάρτη 15.00 – 21.00.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Δημήτρης Κρέτσης

Ο Δημήτρης Κρέτσης γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1972. Σπούδασε στην Αθήνα, το 1990,  φοιτώντας αρχικά στο Τμήμα Γραφιστικής του Τ.Ε.Ι. Αθηνών. Οι σπουδές του συνεχίστηκαν το 1996, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητές τους Ρ. Παπασπύρου, Δ. Σακελλίωνα, Δημ. Μυταρά και Ζαχ. Αρβανίτη. Το 2004  παρακολούθησε μαθήματα Σχεδίου, Ανατομίας και Νωπογραφίας (fresco) στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Μαδρίτης ( Facultad de Bellas ArtesUniversitad Complutense de Madrid ).
Το 2011 διακρίθηκε στο διαγωνισμό της Α.Σ.Κ.Τ. και του Υ.Π.Ε.Κ.Α. με θέμα "Εικαστικές παρεμβάσεις στο δημόσιο αστικό χώρο, με ζωγραφική επί των τυφλών όψεων κτηρίων της Αθήνας" παίρνοντας ενεργό μέρος στην υλοποίηση των έργων.
Συμμετείχε στην εικαστική έκθεση του θεσμού "ΠΛΟΕΣ" (2012) που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου, με επιμελήτρια την Αθηνά Σχινά και με τίτλο "Salus Patriae". Κατόπιν, έλαβε μέρος στην έκθεση "Μνήμες και Πραγματικότητα", που διοργανώθηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας, όπως συμμετείχε επίσης και στην έκθεση "Διαδρομές Τέχνης 2012" της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας.
Ακολούθησε η έκθεση "Kaplanon 5/ Dépôt/ Μικρά Έργα 2012", στην Πινακοθήκη Μοσχανδρέου του  Μεσολογγίου, με θέμα  ένα τιμητικό αφιέρωμα στον Λόρδο Βύρωνα.
Τον Μάρτιο του 2013, πραγματοποίησε την πρώτη ατομική του έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης "Kaplanon 5" και τον Μάιο της ίδιας χρονιάς έλαβε μέρος στην "Art Athina 2013". Επίσης συμμετείχε στην ομαδική έκθεση, με θέμα "Στην αύρα των μορφών και των χρωμάτων", η οποία πραγματοποιήθηκε στην Δημοτική Πινακοθήκη της Πάρου.

Τοιχογραφίες και έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές και σε μεγάλα ξενοδοχεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου