Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Με ξεχωριστό τρόπο τιμήθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Ρόδος 14/06/12
Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ


Θέμα: Οι δράσεις για το περιβάλλον στο Irene Palace έχουν εκπαιδευτικό και  πολυπολιτισμικό χαρακτήρα με αυθεντικά και παραδοσιακά στοιχεία.

Με ξεχωριστό τρόπο τιμήθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο  ξεν/χείο Irene Palace στα Κολύμπια. Τον πρώτο λόγο είχαν τα παιδιά από γειτονικά σχολεία που συνεργάστηκαν με τα παιδιά – πελάτες του ξεν/χείου από διαφορετικές χώρες, δίνοντας τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα σε μια δράση εκπαιδευτική με κοινωνική ευθύνη.

Έτσι, το πρωί της 5ης Ιουνίου, συναντήθηκαν τα παιδιά του ξεν/χείου με παιδιά από το Κολλέγιο Ρόδου, τον διευθυντή κ. Βλάση Ναπολέοντα και τους δασκάλους τους και με παδιά από το 2ο δημοτικό σχολείο Αρχαγγέλου, τον διευθυντή κ. Τάσο Κασιώτη και αντίστοιχα δασκάλους συνοδούς, για να ξεκινήσουν την περιβαλλοντική περιπέτεια που σχεδίασε η ομάδα της διοίκησης του ξεν/χείου με το τμήμα ψυχαγωγίας.

Όλοι μαζί, οι μαθητές και τα παιδιά του mini club από διάφορες χώρες της Ευρώπης, καθάρισαν τις όχθες του ποταμού Λουτάνη από πεταμένα άχρηστα αντικείμενα. Ακολούθησε ένα παιχνίδι, όπου με πολύ εκφραστικό τρόπο τα παιδιά δεσμεύτηκαν για τη φροντίδα τους στο περιβάλλον με τη «σφραγίδα» τους.

Το ζεστό ψωμί από τον ξυλόφουρνο, με τα παραδοσιακά μυρωδικά, ήταν το κολατσιό μετά την επιχείρηση καθαριότητας. Η κυρία Μαρία τους έδειξε το παραδοσιακό ζύμωμα και τα παιδιά απόλαυσαν τις αυθεντικές γεύσεις με τα φρέσκα υλικά.

Ευχήθηκαν στο νεογέννητο γαϊδουράκι του ξεν/χείου (μόλις 2 ημερών), μάζεψαν τα φρέσκα αυγά από τις κότες, τάϊσαν τα ζωάκια και στη συνέχεια βίωσαν τη συναρπαστική και σπάνια στις ημέρες μας εμπειρία του κουρέματος του προβάτου. Ο τσοπάνης μας ο κύριος Νίκος Σπανός, με μαεστρία και φροντιδα, χειρίστηκε το ψαλίδι (παραδοσιακός τρόπος) και έδωσε μεγάλη ανακούφιση στο πρόβατο όταν το απάλλαξε από την προβιά του.  Ακολούθησε το γεύμα στη βεράντα, ο φάκελος του ξεν/χείου με υλικό, δώρα και to πιστοποιητικό συμμετοχής,  ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, καταγραφή των εντυπώσεων και πολλές χαρούμενες κουβέντες για όσα είδαν. Υποστηρικτής στη δράση ήταν η εταιρεία Σ.Γ.Τσιμέτας.

Το Irene Palace στα Κολύμπια, περιλαμβάνει στις αξίες του την προστασία του περιβάλλοντος, γι’ αυτό φροντίζει η λειτουργία του καθημερινά να γίνεται με φιλικό προς αυτό τρόπο, σε κάθε επίπεδο και με αρκετές δράσεις μέσα στο χρόνο. Ετησίως βραβεύεται με τη Γαλάζια Σημαία της Ευρώπης, για την καθαρότητα της παραλίας και της θάλασσας και αναπτύσσει πολλές δράσεις.

 Η συνεργασία παδιών από διαφορετικά σχολεία και χώρες σε ένα κοινό σκοπό με θέμα το περιβάλλον είναι η ουσιαστική συμβολή μας στην ημέρα αυτή. Τα καλά λόγια των μαθητών για όσα έζησαν και για τη φιλοξενία, αποτυπωμένα με τρόπο γλαφυρό στις εντυπώσεις που κατέγραψαν, είναι πολύτιμα και αποδεικνύουν ότι τα μικρά παιδιά εκτιμούν το αυθεντικό και το παραδοσιακό ως νέα γνώση και εντάσσονται εύκολα και δημιουργικά στις βιωματικές διαδικασίες.
Αναπτύσσοντας οικολογική συνείδηση από μικρή ηλικία αποκτάμε γνώση και προλαμβάνουμε δράσεις και λάθη που κάνουμε εμείς οι μεγάλοι. Οι μικροί έχουν μεγάλη δύναμη για να αποφασίσουν και να σχεδιάσουν ένα καλύτερο αύριο για το περιβάλλον και τη ζωή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου