Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Δημοτικό Στάδιο Ρόδου «Διαγόρας»

Στάδιο «Διαγόρας» 

Το Δημοτικό Στάδιο Ρόδου «Διαγόρας», με την αρχική ιταλική του ονομασία Arena Del Sole, είναι ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο στην πόλη της Ρόδου και είναι έδρα του Διαγόρα και της Α.Σ. Ρόδου. Είναι φωταγωγημένο, διαθέτει ποδηλατοδρόμιο και σκεπαστή οροφή στις θύρες 1 και 2. Διαθέτει επίσης βοηθητικό προπονητικό κέντρο με φυσικό χλοοτάπητα και ανοιχτά γήπεδα καλαθοσφαίρισης. 
Ιστορία 
Το γήπεδο κατασκευάστηκε το 1932 από τις Ιταλικές Αρχές με αρχιτέκτονα τον Armando Bernabiti, βασισμένο στα πλαίσια αρχαίου ελληνικού σταδίου σχήματος U, με κερκίδες στις τρεις πλευρές του, και είχε τότε το όνομα Arena Del Sole (Ηλιόλουστη Αρένα). Μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, πήρε το όνομα «Διαγόρας» από το όνομα του αρχαίου Ολυμπιονίκη, Διαγόρα και χρησιμοποιήθηκε ως έδρα του Γ.Σ. Διαγόρα. 
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το εξωτερικό τοίχος του σταδίου που ήταν περίπου 250εκ. διπλασιάστηκε από τον Δήμο Ρόδου, κι έτσι έχασε την αρχική Ιταλική μορφή του εξωτερικά, όχι όμως και στο βοηθητικό κέντρο. Η χωρητικότητα-ρεκόρ του σταδίου είναι 8.500 άτομα. Η χωρητικότητα του γηπέδου είναι 3.693 θέσεις. Μέχρι τις αρχές της νέας χιλιετίας, δεν υπήρχαν καθίσματα, εκτός από την σκεπαστή κερκίδα, ώσπου τοποθετήθηκαν και στο υπόλοιπο γήπεδο, στα χρώματα των δύο ομάδων. Το 2019 το τοιχίο από την θύρα 4 ως 5 υπέστη κλίση και γκρεμίστηκε για να επιδιορθωθεί, οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Το 2016 με εντολή της Γ' Εθνικής κατηγορίας τα καθίσματα αφαιρέθηκαν. Το 2019 ο Δήμος Ρόδου με εντολή της Football League θα επαναφέρει και πάλι τα καθίσματα, αυτή τη φορά, χρώματος λευκού. 

Στάδιο Διαγόρα 
Χωρητικότητα: 3.700 (καθήμενοι) 
Τοποθεσία: Το στάδιο βρίσκεται στην πόλη της Ρόδου, στο ομώνυμο νησί των Δωδεκανήσων. Μπορείτε να φτάσετε εκεί με πλοίο από τον Πειραιά, αλλά και αεροπορικώς. Το ίδιο το στάδιο είναι ακριβώς έξω από τα μεσαιωνικά τείχη της παλιάς πόλης (στη νότια πλευρά τους) και για τον λόγο αυτό πολύ εύκολο να το εντοπίσετε. Ερχόμενοι από το κέντρο της νέας πόλης, απλώς ακολουθήστε την οδό Δημοκρατίας, παράλληλα με την εξωτερική περίμετρο των τειχών και την τάφρο. Μην στρίψετε δεξιά στη διασταύρωση προς
Φαληράκι και Λίνδο - συνεχίστε ευθεία και μετά από 100 μέτρα θα βρεθείτε μπροστά στο στάδιο. 
Κτίστηκε το: 1932 
Ρεκόρ θεατών: 8.500 (Ρόδος - Ολυμπιακός, την περίοδο 1981-82) 
Έδρα: Διαγόρας (Τοπικό Πρωτάθλημα ΕΠΣΔ), Ρόδος (Τοπικό Πρωτάθλημα ΕΠΣΔ) 
Πληροφορίες: Το Δημοτικό (πρώην "Εθνικό") Στάδιο της Ρόδου φέρει το όνομα του Διαγόρα, Ολυμπιονίκη αλλά και γενάρχη Ολυμπιονικών της αρχαιότητας, ο οποίος καταγόταν από το νησί. Το στάδιο κατασκευάστηκε κατά την περίοδο της ιταλικής κατοχής της Ρόδου και διαθέτει πίστα ποδηλατοδρομίου περιμετρικά του αγωνιστικού
χώρου. Κερκίδες υπάρχουν στις τρεις πλευρές του, με χαρακτηριστικό το μεγάλο πέταλο στη βόρεια πλευρά με το ρολόι πάνω από την είσοδο. Ο χρωματισμός των καθισμάτων (πράσινα-λευκά και κυανέρυθρα) έχει να κάνει με τις δύο ομάδες που χρησιμοποιούν το στάδιο ως έδρα. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι εγκαταστάσεις του γηπέδου απέχουν αρκετά από το να χαρακτηριστούν σύγχρονες.
Το στάδιο ανήκει στον Δήμο Ρόδου. 
Πηγή κειμένου: http://www.stadia.gr/rodos/rodos-gr.html

(Μεταφρασμένο κείμενο και το πρωτότυπο από Ιταλική ιστοσελίδα) (*) 
Δύο σημεία της νοσταλγίας 
Για να ανακαλύψουμε τις πρώτες δεκαετίες της ζωής του μεγαλύτερου πάθους μας: γεγονότα, ανέκδοτα και περιέργειες αυτού του ξεχασμένου, άγνωστου ποδοσφαίρου που σήμερα δεν φαίνεται να ήταν ποτέ εκεί, το οποίο, ωστόσο, παρόλα αυτά, άφησε μια βαθιά ουλή στις καρδιές μας, ραμμένη με δύο αόρατα σημεία που δεν εξαφανίζονται πλέον, αλλά είναι εκεί για να μας θυμίσουν τα όνειρά μας, με νοσταλγία. 
Η Αρένα του Ήλιου στη Ρόδο 
Το γήπεδο της ελληνικής πόλης της Ρόδου εγκαινιάστηκε το 1932 από τις ιταλικές αρχές, οι οποίες τότε καταλάμβαναν το νησί των
Δωδεκανήσων. 
Είχε χωρητικότητα 8.500 θεατών, τώρα μειωμένη σε 3.693. Αυτή τη στιγμή είναι ο χώρος όπου παίζουν οι δύο ομάδες από τη Ρόδο: Diagoras FC και Rodos Football Club. 
Το ρεκόρ συμμετοχής καταγράφηκε στο πρωτάθλημα 1981-1982 κατά τη διάρκεια ενός αγώνα Diagoras FC εναντίον Ολυμπιακού, έναν αγώνα που παίχτηκε μπροστά 8 500 θεατές. 
Εάν βρίσκεστε σε διακοπές στη Ρόδο και θέλετε να επισκεφθείτε αυτό το παλιό φυτό, ακολουθούν οι ενδείξεις: το εργοστάσιο βρίσκεται ακριβώς έξω από τα μεσαιωνικά τείχη της παλιάς πόλης (νότια πλευρά) και επομένως είναι πολύ εύκολο να
βρεθεί. Εάν έρχεστε από το κέντρο της πόλης, απλώς ακολουθήστε την Republic Street, παράλληλα με την εξωτερική περίμετρο των τειχών. Μην στρίψετε δεξιά στη διασταύρωση, προς το Φαληράκι και τη Λίνδο, πηγαίνετε ευθεία και μετά από 100 μέτρα θα βρεθείτε μπροστά από την παλιά είσοδο. 

Due punti di nostalgia 
Per scoprire i primi decenni di vita della nostra più grande passione: fatti, aneddoti e curiosità di quel calcio dimenticato, sconosciuto che oggi sembra non esserci mai stato, che, però, nonostante ciò, ha lasciato nei nostri cuori una cicatrice profonda,
suturata con due punti invisibili che non vanno più via, ma stanno lì a ricordarci quelli che erano i nostri sogni, con nostalgia. 
L'Arena del Sole di Rodi 
Lo stadio della città greca di Rodi venne inaugurato nel 1932, dalle autorità italiane, che ai tempi occupavano l'isola del dodecanneso. 
Aveva una capienza di 8.500 spettatori, oggi ridotta a 3.693. Attualmente è l'impianto in cui giocano le due compagini di Rodi: il Diagoras F.C. e il Rodos Football Club. 
Il record di affluenza è stato registrato nel campionato 1981-1982 in occasione di una partita
del Diagoras F.C. contro l'Olympiakos, partita giocata davanti a circa 8 500 spettatori. 
Se siete in vacanza a Rodi e volete visitare questo vecchio impianto ecco le indicazioni: l'impianto si trova appena fuori dalle mura medievali della città vecchia (lato sud) e quindi molto facile da trovare. Se arrivate dal centro della città, basta seguire Republic Street, parallela al perimetro esterno delle mura. Non girate a destra all'incrocio, in direzione di Faliraki e Lindos, proseguire dritto, e dopo 100 metri vi troverete di fronte al vecchio ingresso. 

Πηγή φωτογραφιών: Ρουβήμ Καρασάββας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου