Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Από το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, σταμάτησαν οι αναρτήσεις πολιτικού περιεχομένου. Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω όσες και όσους με εμπιστεύτηκαν αυτά τα 12 χρόνια.

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

Σε αυτό τον βράχο (της Λίνδου) βρήκε καταφύγιο ο βασιλιάς της Λιβύης και οι πενήντα κόρες του

Σε αυτό τον βράχο βρήκε καταφύγιο ο βασιλιάς της Λιβύης και οι πενήντα κόρες του, που ονομάστηκαν Δαναϊδες. Πως έγινε το ισχυρότερο φρούριο στο Αιγαίο μετά το κάστρο της Ρόδου (βίντεο drone) 

Σε έναν βράχο ύψους 116 μέτρων δεσπόζει ο ναός της Αθηνάς στη Λίνδο. Βρίσκεται πάνω από τη θάλασσα και έχει πανοραμική θέα στο Λύκιο Πέλαγος. Σύμφωνα με τη μυθολογία χτίστηκε από τον Δαναό, βασιλιά της Λιβύης, όταν κατέπλευσε στη Ρόδο με τις κόρες του. 
Ο μύθος αναφέρει ότι ο Δαναός εγκατέλειψε τη Λιβύη μαζί με τις 50 κόρες του για να γλιτώσει από τoν Αίγυπτο, βασιλιά της Αραβίας και τους 50 γιους του. Η θέα Αθηνά τον βοήθησε και ο Δαναός για να την ευχαριστήσει, μόλις έφτασε στη Λίνδο που ήταν αποικία των Αργείων, έχτισε προς τιμήν της το ιερό της Λινδίας Αθηνάς και άγαλμα. Στη συνέχεια απέπλευσε για το Άργος όπου βασίλευσε ευτυχής με τις κόρες του και τους υπηκόους του. 
Ο μύθος αναφέρει ότι τον εντόπισαν οι γιοι του αδελφού του, που ήθελαν να παντρευτούν τις κόρες του, τις Δαναΐδες. Υπήρξαν αντιρρήσεις, αλλά οι γιοι του Αίγυπτου, ήταν αποφασισμένοι. 
Ακολούθησε ομαδικός γάμος, αλλά την πρώτη νύχτα του γάμου οι Δαναΐδες κατέσφαξαν τους συζύγους με μικρά ξίφη που τις είχε εφοδιάσει ο πατέρας τους. Ο μόνος γιος του Αίγυπτου που γλίτωσε ήταν ο Λυγκεύς, διότι τον ερωτεύθηκε η Δαναϊδα Υπερμήστρα, που του έτυχε, και τον φυγάδευσε. 

Ο ναός είναι δωρικού ρυθμού και σύμφωνα με τους ιστορικούς 
οικοδομήθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ

Τα αρχαία χρόνια η Λίνδος ήταν φημισμένη πολιτεία της Ρόδου που γνώρισε μεγάλη ακμή και αποτελούσε κέντρο εμπορίου. Ιδρύθηκε από τις κόρες του Δαναού, τις Δαναϊδες, ενώ σύμφωνα με τα ευρήματα κατοικήθηκε από τη νεολιθική εποχή. Εκεί γεννήθηκε ο Χάρης ο γλύπτης του Κολοσσού της Ρόδου, και ο φιλόσοφος Παναίτιος. Ο ναός χρονολογείται τον 4ο αιώνα π.Χ. και κατά την αρχαιότητα ήταν ξακουστός σε όλο τον γνωστό τότε κόσμο. Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Πύρρος και ο Φίλιππος Ε΄ είχαν επισκεφθεί τον ναό και αφιέρωσαν αναθήματα στη Θεά Αθηνά. 

Τα τείχη που περιβάλλουν την Ακρόπολη ανεγέρθηκαν την εποχή του Βυζαντίου και τα επόμενα χρόνια ήταν το ισχυρότερο φρούριο μετά το κάστρο της Ρόδου. Η Λίνδος απέχει περίπου 55 χλμ. από την πόλη της Ρόδου 

Η Ακρόπολη ήταν οχυρωμένη με τείχος και είχε εντυπωσιακά προπύλαια και στοά. Βρισκόταν στο κέντρο της πόλης και σύμφωνα με τους ιστορικούς, ήκμασε όταν την εξουσία ανέλαβε ο τύραννος Κλεόβουλος, ο οποίος ήταν ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας και αναστήλωσε τον ναό. 
Τα μετέπειτα χρόνια κατακτήθηκε από Ρωμαίους και Βυζαντινούς, τους Ιωαννίτες Ιππότες και τους Τούρκους. Αρχές του περασμένου αιώνα πραγματοποιήθηκαν αρχαιολογικές ανασκαφές από Δανούς και αργότερα από ιταλούς αρχαιολόγους και πολλά ευρήματα σήμερα βρίσκονται στο Μουσείο της Κοπεγχάγης. 

Το κλειστό λιμάνι του Αποστόλου Παύλου στη Λίνδο 

Σήμερα η Λίνδος είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού και δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες. Αξίζει να περπατήσετε στα λιθόστρωτα δρομάκια, να κάνετε βόλτα με το παραδοσιακό «μέσο μεταφοράς» του οικισμού τα γαϊδουράκια και επισκεφθείτε τα Καπετανέϊκα αρχοντικά του 16ου, 17ου και 18ου αιώνα. 
Τέλος μπορείτε να ανεβείτε στην Ακρόπολη, όπου θα απολαύσετε τη μαγευτική θέα στη θάλασσα και το πολυφωτογραφημένο κλειστό λιμάνι του Αποστόλου Παύλου. 

Δείτε από ψηλά τη Λίνδο και την Ακρόπολη στην εντυπωσιακή πτήση του Myhelis:... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου