Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Το «Κατεστημένο» (establishment, status quo, das System), Δεύτερο παράδειγμα Ελλάδα και ο Ελληνικός Λαός.


Γράφει ο Απόστολος Κυριατσούλης (*)
Το «Κατεστημένο» (establishment, status quo, das System), Δεύτερο παράδειγμα Ελλάδα και ο Ελληνικός Λαός.
Τα γενικά τα έγραψα στην προηγούμενη ανάρτηση μου για τηνΓερμανία. Τα παρακάτω που θα αναφέρω ισχύουν μέχρι τέλος του 2009 και δεν είναι απόλυτα, αλλά δυστυχώς αφορούν, κατά τη γνώμη μου μια μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας.
Στην Ελλάδα η λέξη κατεστημένο παρουσιάζεται για πρώτη φορά από τον Ανδρέα Παπανδρέου στις
09.11.1966 σε μια ομιλία του (κατεστημένο που πρέπει να ανατραπεί), καλεσμένος του Ομίλου Αλέξανδρος Παπαναστασίου (που μόλις έγινε η δικτατορία μετονομάστηκε σε Δημοκρατική Άμυνα), όπως γράφει ο Ηλίας Κανέλλης στο Βιβλιοδρόμιο των ΝΕΩΝ για το βιβλίο του Κώστα Σημίτη Δρόμοι Ζωής. Επίσης η παραπάνω ομιλία δημοσιεύτηκε στις 10.11.1966 και στις εφημερίδες ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Το Ελληνικό κατεστημένο, σε αντίθεση με το γερμανικό είναι πολύ ανομοιογενές και ετερόκλητο. Αποτελείται από: δύο ή τρεις οικογένειες πολιτικών, λίγες παραδοσιακές Ο σκοπός της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού κατεστημένου, ειδικά μετά το 1980, ήταν να αποκομίσει «χρήματος» με κάθε τρόπο, θετικό ή αθέμιτο και συνήθως από τα δημόσια ταμεία και από τα «πακέτα» που ερχόταν από την Ευρώπη, αλλά και ιδιωτικό «χρήμα» από τους πολίτες μέσω του χρηματιστηρίου. Με αυτό τον τρόπο το κατεστημένο αποβιομηχανοποίησε και «από-αγροτοποίησε» τη χώρα, αντί να την αναπτύξει και να ωφεληθούν όλοι από τα πλεονεκτήματα της. Την μετέτρεψε σε μια χώρα υπηρεσιών και κατανάλωσης, προπαντός κατανάλωσης! Παρουσίασε μια «πλασματική ανάπτυξη με δανεικά χρήματα! Για να το κατορθώσει αυτό, αυτή την «ανάπτυξη», χρησιμοποίησε ένα κόλπο. Μοίραζε «άφθονο» χρήμα στου έλληνες, το οποίο αυτοί πάλι κατανάλωναν! Μόνο που το χρήμα αυτό ήταν δανεικό (το έπαιρνε στο όνομα του δημοσίου!), δεν θα το πλήρωνε ποτέ το κατεστημένο, αλλά ο ελληνικός λαός, όπως και έγινε μετά το 2009! 

Και εδώ ασφαλώς το κατεστημένο εκμεταλλεύτηκε την νοοτροπία του ελληνικού λαού!
Η νοοτροπία του Έλληνα (δεν ισχύει απόλυτα, αλλά για μια μεγάλη πλειοψηφία):
Έξυπνος, πονηρός, πολυμήχανος (ποιο πολύ προς το κακό) αγαπά πολύ την πατρίδα και την οικογένεια του, καλός οικογενειάρχης, υπεραγαπά τα παιδιά του, εργατικός, πρώτος στο κόσμο στον αυτοσχεδιασμό (γρήγορο αυτοσχεδιασμό, αποδεδειγμένα), εγγράμματος, πολύ θρήσκος και σε μεγάλο βαθμό θρησκόληπτος (ο δεύτερος στην Ευρώπη, μετά
Ορισμένα παραδείγματα:
- Δημόσιο έλλειμμα, Πληθωρισμός, ΑΕΠ και σχέση χρέους-ΑΕΠ (1970–2015)
Από το άρθρο αγγλικής Βικιπαίδειας, Πηγές: Eurostat και Ευρωπαϊκή Επιτροπή

- Σκόπια, Μακεδονικό (βλέπε και τηναντίστοιχη ανάρτηση μου) βιβλίο του τον πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη «Εις ώτα μη ακουόντων», 1995: ο κ. Α. Σαμαράς (ΥΠΕΞ) και ο Κώστας Μητσοτάκης (πρωθυπουργός) ανεγνώρισαν τα Σκόπια de facto με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και τον αλυτρωτισμός τους! (12/1991 και 01/1992). Το 1995 η Βουλή πρόσθεσε στη ονομασία των Σκοπίων την λέξη Μακεδονία (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας!). Το 2008 συμφώνησαν τα κόμματα στη Βουλή για ένα σύνθετο, που να περιέχει τη λέξη Μακεδονία. Ο τότε νέος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, χειροκρότησε αυτή τη θέση, αλλά και ευλόγησε τον τότε πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, όταν πήγαινε στο Βουκουρέστι. Σήμερα όλοι αυτοί, ΝΔ, κ. Σαμαράς, κ. Μητσοτάκης, κ. Ιερώνυμος, κλπ. εκμεταλλεύονται το συναίσθημα του Έλληνα και την αγάπη του για την πατρίδα, κατεβάζουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων στις διαδηλώσεις και ζητάνε τώρα να μη μπει η λέξει Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων! 
Αυτό είναι το κατεστημένο και έτσι «δουλεύει» Το κατεστημένο, όταν το συμφέρει δεν «θυμάται τα παλιά»! Δεν θυμάται τίποτα! - Εξοπλισμοί. Πως μας πούλησαν "σκουπίδια" για "χρυσάφι"! Απίστευτα στοιχεία: Ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Κ. Παναγιωτάκης, ο οποίος καταθέτοντας στις 17.11.2008 ως μάρτυρας σε Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνούσε τις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων, είχε πει ότι η Ελλάδα επί πολλά χρόνια δεχόταν από τις ΗΠΑ ό,τι περίσσευε, αφού «παίρναμε οπλικά συστήματα τα οποία ήταν σάπια, με τις λεγόμενες βοήθειες και τα προγράμματα FMF. «Ό,τι περίσσευε μας δίνανε». «Πρέπει κάποτε να κρατάμε και κάποια οπλικά συστήματα για τη δική μας την άμυνα, γιατί το ΝΑΤΟ, όταν κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία, δεν θα μας βοηθήσει, όπως ξέρετε».
Και στους εξοπλισμούς βλέπουμε ένα μεγάλο πάρτι εκατομμυρίων του κατεστημένου (αλλά και μετά το 2009), που διάλυσε στην ουσία και την ελληνική πολεμική βιομηχανία! τον Πολωνό)
λιγότερα μορφωμένος, συναισθηματικός (εις βάρος της λογικής, επικρατεί σχεδόν πάντα το συναίσθημα και όχι η λογική), μεγαλομανής, ζητά το εύκολο χρήμα, θέλει να γίνει γρήγορα πλούσιος, τα «ξέρει όλα» καλύτερα από κάθε άλλο, στα δύσκολα ζητά πάντα βοήθεια από τους άλλους, τους ξένους, δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του, όλο τον φταίνε οι ξένοι, απείθαρχος, χαοτικός, αντιδρά συνήθως με τα λόγια και όχι με έργα (και έτσι εκτονώνεται) και ασφαλώς μας βαραίνει πάντα και η αιώνια κατάρα της φυλής μας, η διχόνοια και ο φθόνος! Το Ελληνικό κατεστημένο, ανομοιογενές και ετερόκλητο, εκμεταλλεύεται αυτή την νοοτροπία του Έλληνα, τον κατευθύνει και τον υποδουλώνει. Κατά τη γνώμη μου όμως και το ελληνικό κατεστημένο δείχνει με τις πράξεις του πολλά σημεία της νοοτροπίας του Έλληνα.
οικογένειες βιομηχάνων και εφοπλιστών, ξενοδόχους, κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, μεγαλέμπορους, μεγαλοεπιχειρηματίες που κατέχουν ΜΜΕ (σταθμούς τηλεοράσεων, εφημερίδες) και ποδοσφαιρικές ομάδες, από τις τράπεζες και ασφαλώς την Ιεραρχία της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας. Στο κατεστημένο ανήκει και μια «Ελίτ» (με τη αρνητική της έννοια), από δικαστές, δικηγόρους, οικονομολόγους και τεχνικούς, που του προσφέρει τις υπηρεσίες της στο κατεστημένο.
- Ολυμπιακά έργα: όλοι μας είδαμε αυτά τα έργα το 2004 και όλοι μας είμαστε υπερήφανοι κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας. Τι έγινα όμως με τα έργα αυτά μετά τους Ο.Α; Είχαν όλα εγκαταλειφτεί! Το κατεστημένο, όταν τελείωσε το πάρτι των εκατομμυρίων δεν ενδιαφέρθηκε για τα έργα, που πλήρωσε ο ελληνικός λαός!  - Ιεραρχία της Εκκλησίας, εκκλησιαστική περιουσία.
Στις παρακάτω γραμμές αναφέρομαι μόνο στην ηγεσία της Ιεραρχίας, δεν αναφέρομαι ούτε σε θεό, ούτε σε θρησκεία, ούτε στις παραδόσεις μας, γι’ αυτό παρακαλώ να το διαβάσετε με περισσότερο «λογική» και λιγότερο «συναίσθημα». Η Εκκλησία με την Ιεραρχία της ανήκει στο ελληνικό κατεστημένο, γιατί έχει τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Αναμιγνύεται άμεσα στην πολιτική, μπορεί να κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες στους δρόμους υπέρ των συμφερόντων της, αλλά και για τη συνεχή εξάρτηση των ελλήνων από αυτή, είναι η ποιο κερδοσκοπική εταιρεία στην Ελλάδα, γιατί πληρώνει πολύ λίγο ή καθόλου φόρους, σχεδόν καθημερινά παίρνει μεγάλες ή μικρές δωρεές/αρωγές από τους Έλληνες, δεν πληρώνει του υπαλλήλους της (γύρω στις 9.500 ιερείς) και έχει μια τεράστια περιουσία. Η εκκλησιαστική περιουσία σε πάρα πολλές δημοσιεύσεις υπολογίζεται σε τουλάχιστον 5 τρις-εκατομμύρια ευρώ, ίσως και περισσότερα. Άλλες δημοσιεύσεις μιλάνε: μόνο η περιουσία του Ν.Π.Δ.Δ. της Εκκλησίας της Ελλάδος υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε δεκαπέντε δισεκατομμύρια (15.000.000.000) ευρώ. Στο ποσό αυτό προστίθεται και η ανυπολόγιστη-αμύθητη περιουσία των περίπου δυόμιση χιλιάδων (2.500) μοναστηριών. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης (συνολικά εκτιμάτε από 850.000 έως 1.300.000 στρέμματα), εκατοντάδες οικοδομικά τετράγωνα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και καταθέσεις αξίας εκατομμυρίων ευρώ αποτελούν την εκκλησιαστική περιουσία.

Κατά τη ταπεινή μου γνώμη, στη σωστή αξιοποίηση της περιουσία της εκκλησίας βρίσκεται κρυμμένη η πολυπόθητη ανάπτυξη της χώρας μας. Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα, που όμως με καλή θέληση από όλες τις πλευρές μπορεί να λυθεί. Είμαι βέβαια εναντίον να πληρώσει η εκκλησία το ελληνικό χρέος, αλλά είμαι υπέρ να πληρώνει η εκκλησία κανονικά τους φόρους και τους υπαλλήλους της και να εφαρμοστεί ο νόμος «Τρίτση». 
Η πρόταση μου είναι: να δημιουργηθεί μια μόνιμη επιτροπή, αποτελούμενη από τους εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο, Πρωθυπουργό και από «αχρωμάτιστους» καθηγητές πανεπιστημίων, νομικούς, οικονομολόγους, επιχειρηματίες, μάνατζερ και τεχνικούς. Να ξεκαθαριστεί αυτή περιουσία σε δύο-τρία χρόνια και κάθε ελεύθερο «κομμάτι» να αξιοποιείτε, από εκκλησία, κράτος, ιδιώτες (πούλημα, νοικίασμα, παροχή σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, να κτιστούν γηροκομία, σχολεία, νοσοκομεία, επένδυση στις νέες τεχνολογίες κλπ.). Αυτό θα είναι η απάντηση όλων στον μυστικισμό, τον σκοταδισμό και το κατεστημένο που επικρατεί σήμερα!


(*) Ο Απόστολος Π. Κυριατσούλης είναι συνταξιούχος,. 
Τα τελευταία 46 χρόνια ζει στη Γερμανία και ασχολείται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, από το 1992 πολύ πιο συστηματικά. 
Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου για την Μελέτη και Διάδοση της Ελληνικής Ιστορίας το 1994 και Πρόεδρος του. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου