Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Χρήσιμη ενημέρωση για θέματα Ναρκωτικών

Οι πολίτες για θέματα ναρκωτικών μπορούν να επικοινωνούν άμεσα και σε 24ωρη βάση, με τις Υποδιευθύνσεις Διώξης Ναρκωτικών Αττικής και Θεσσαλονίκης και με τις Αστυνομικές Διευθύνσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσω του 3ψήφιου αριθμού 109. 
Η καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών αποτελεί πρωταρχική, άμεση και διαρκή προτεραιότητα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Ελληνικής Αστυνομίας. Στo πλαίσιo του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, η Ελληνική Αστυνομία έχει καταρτίσει και υλοποιεί πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο κατά των ναρκωτικών, το οποίο αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην αντιμετώπιση του προβλήματος. 
Ο Νόμος περί Ναρκωτικών
Ο νόμος δεν κάνει διάκριση σε "μαλακά" και "σκληρά" ναρκωτικά. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος συλληφθεί για πράξεις που συνδέονται με τα ναρκωτικά, τιμωρείται το ίδιο, ανεξάρτητα από το είδος του ναρκωτικού (χασίς, ηρωίνη κλπ.).
Δεν απαλλάσσεται της ευθύνης ο συμπτωματικός χρήστης. Ακόμα και μικρή ποσότητα ναρκωτικών να κατέχει θα ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη. 
Δεν υπάρχει αυστηρό όριο, για το τι θεωρείται μικροποσότητα και τι όχι. Είναι στην κρίση των δικαστικών αρχών να αποφασίσουν κατά πόσο η ποσότητα είναι μικρή και προορίζεται αποκλειστικά για τις ανάγκες του χρήστη.
  • Πού μπορώ να απευθυνθώ για να καταγγείλω ζητήματα που αφορούν ναρκωτικά;
Οι πολίτες μπορούν να απευθύνουν τις καταγγελίες τους που αφορούν θέματα ναρκωτικών στους τριψήφιους αριθμούς «109» και «100» και κατ΄ επέκταση σε όλες τις κατά τόπους αρμόδιες Αστυνομικές Υπηρεσίες (Τμήματα Ασφαλείας ή Τμήματα Δίωξης Ναρκωτικών)
Πού μπορώ να απευθυνθώ για να ζητήσω βοήθεια και υποστήριξη εάν είμαι χρήστης ναρκωτικών ουσιών;
Οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών μπορούν να απευθύνονται:
--- Στον Ο.ΚΑ.ΝΑ. (Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών) ο οποίος έχει δημιουργήσει τις ακόλουθες Υπηρεσίες και δομές:
 Μονάδα άμεσης βοήθειας και υποστήριξης
 Δράσεις νομικής υποστήριξης

 Τηλεφωνική γραμμή SOS 1031
 Σταθμός φροντίδας εξαρτημένων ατόμων
 Μονάδες υποκατάστασης
 Εξειδικευμένο κέντρο κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης απεξαρτημένων ατόμων ή ατόμων υπό εξάρτηση (ΕΚΚΕΕ)
--- Στο δίκτυο Υπηρεσιών του ΚΕ.ΘΕ.Α. (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων). Μονάδες του ΚΕ.ΘΕ.Α. είναι:
Κέντρο Ενημέρωσης και Εισαγωγής Αθήνας. Βαλτετσίου 60, Εξάρχεια. Τηλ. 210-3647700, 210-3607960. Για ενημέρωση με ομάδες εισαγωγής στις θεραπευτικές κοινότητες, θεραπεία.
Κέντρο Ενημέρωσης και Εισαγωγής Θεσσαλονίκης. Βας. Ηρακλείου 32. Τηλ. 2310- 270110, 2310-271300.
Κέντρο Ενημέρωσης και Εισαγωγής Λάρισας. Κύπρου 103. Τηλ. (2410) 254597, 254863.
Κέντρο Ενημέρωσης και Εισαγωγής Βόλου. Πλατεία Εθνικών Αναμνήσεων Προύσσης και Μυριοφύτων. Τηλ. (2421) 80246.
Κέντρο Ενημέρωσης Θεραπευτικής Κοινότητας Στροφής (για εφήβους). Μαυρογένους 9. Τηλ. 210-8820277.
Για ενημέρωση με ομάδες εισαγωγής για χρήστες εφήβους και νέους έως 21 ετών.Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης «Πήγασος». Κουντουριώτου 26. Τηλ. 210-8837650.
--- Στη Μονάδα Απεξάρτησης Τοξικομανών «18 Άνω» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.
--- Στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο - Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικό Εξωτερικό Ιατρείο για την Κατάχρηση Τοξικών Ουσιών. Τηλ. 210-7220458. Λειτουργεί κάθε Τετάρτη. Για ενημέρωση, έρευνα, πρόληψη, συμβουλευτικό και θεραπευτικό έργο. 
--- Στο Κεντρικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ναρκωτικών  (ΚΕΣΥΚΑΝΑ), Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας. Αριστοτέλους 19, 2ος όροφος, Αθήνα. Τηλ. 88211333. Για πρόληψη, ενημέρωση, εκπαίδευση.
---  Στο Τμήμα Καταπολέμησης Αλκοολισμού και Τοξικομανίας του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας. Αριστοτέλους 17, Αθήνα. Τηλ. 5238740. Για ενημέρωση.
--- Στο Κέντρο Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά. Υπουργείο Δικαιοσύνης. Πανεπιστημίου 51 και Σανταρόζα (απέναντι από το Rex). Τηλ. 3222108, 3233058, 3222078. Για ενημέρωση, πρόληψη, εκπαίδευση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη γονέων και χρηστών, κινητοποίηση για ένταξη σε θεραπευτικό πρόγραμμα.
--- Στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς - Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής. Αχαρνών 417, 11343, Αθήνα. Τηλ. 2532312, 2532904. Για ενημέρωση, πρόληψη.
---Στις  Θεραπευτικές Κοινότητες:
α)  Εναλλακτική Κοινότητα «Παρέμβαση». Ραφήνα 10909. Τηλ. 22940- 23080.
β)  Θεραπευτική Κοινότητα «Ιθάκη». Σίνδος 57400. Τηλ. (2310) 798139, 798694.
γ)  Θεραπευτική Κοινότητα «΄Εξοδος». 2ο χιλιόμετρο Λάρισας-Γιαννούλης (πρώην Παιδούπολη Λάρισας). Τηλ. 2410-250332.
δ)  Ανοιχτό Θεραπευτικό Πρόγραμμα «Στροφή». Φυλής 148, Αθήνα. Τηλ. 210-8830129.
ε)  Ανοιχτή Κοινότητα «Διάβαση». Σταυροπούλου 15, Πλ. Αμερικής, Αθήνα. Τηλ. 210-8653960.
--- Στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής - Πρόγραμμα «Ιάσων».
α)  Συμβουλευτικός Σταθμός. Αγρινίου 33, Κάτω Πατήσια. Τηλ. 210-8659800. Για ενημέρωση, πρόληψη και αντιμετώπιση εξαρτητικών και συναφών προβλημάτων (AIDS, βίαιη συμπεριφορά κ.λ.π.), θεραπεία εξαρτητικών καταστάσεων (ατομική, οικογενειακή), διάγνωση και αντιμετώπιση συνοδών ψυχολογικών προβλημάτων, προετοιμασία για συμμετοχή στο κέντρο ημέρας, συμβουλευτική σε γονείς και συγγενείς.
β)  Μονάδα Τηλεφωνικής Βοήθειας. Τηλ. 210-8656600 (9 π.μ.-10 μ.μ. εκτός Σαββάτου και Κυριακής).Για πληροφόρηση και ενημέρωση σε γονείς, χρήστες, φίλους, παραπομπή σε άλλες μονάδες του προγράμματος «Ιάσων» ή άλλες υπηρεσίες και φορείς, ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
γ) Κέντρο Ημέρας. Τηλ. 210-8659000. Για κοινωνική επανένταξη εξαρτημένων ατόμων.
δ) Κινητή μονάδα Ενημέρωσης Ευαισθητοποίησης. Τηλ. 210-8659800. Για προγράμματα ενημέρωσης (ανάλογα με το κοινό που απευθύνεται).
--- Στη Μονάδα Απεξάρτησης Τοξικομανών, Αλκοολικών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών.
        α)  Συμβουλευτικός Σταθμός. Ασκληπιού 19, Αθήνα. Τηλ. 210-3611803, 210-3614242. Για ενημέρωση, υποστήριξη για τοξικομανής και αλκοολικούς, θεραπεία.
        β) Κλινική Αλκοολικών και Τοξικομανών, περίπτερο 18 άνω, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο. Δαφνί Αττικής. Τηλ. 210-5811513.
--- Στο Κέντρο Άμεσης Ψυχολογικής Υποστήριξης. Τηλ. 210-8840712.

  • Τι είναι το Συντονιστικό Όργανο Δίωξης Ναρκωτικών (ΣΟΔΝ) και ποιες είναι οι αρμοδιότητές του;
Με το ΠΔ 139/89 συγκροτήθηκε το Συντονιστικό Όργανο Δίωξης Ναρκωτικών ( ΣΟΔΝ ) και καθορίστηκαν οι αρμοδιότητες, καθώς και κάθε λεπτομέρεια σχετικά με τη λειτουργία του ενώ με το ΠΔ 126/90 το Σ.Ο.Δ.Ν. ορίστηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να λειτουργεί και ως Εθνική Μονάδα Πληροφοριών (ΕΜΠ) για τα ναρκωτικά.
Η τελευταία ρύθμιση ήταν αποτέλεσμα εναρμόνισης της χώρας μας με τις οδηγίες της ΕΕ για ίδρυση τέτοιων μονάδων σε όλα τα κράτη–μέλη, με απώτερο σκοπό την ενιαία αντιμετώπιση του προβλήματος και τη διασφάλιση καλύτερου συστήματος ανταλλαγής και αξιοποίησης πληροφοριών.
Το Σ.Ο.Δ.Ν. - Ε.Μ.Π. δημιουργήθηκε το 1990 με έδρα του το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, νυν Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τα μέλη και οι αναπληρωτές τους προέρχονται από τις αρμόδιες Διωκτικές Αρχές (Ελληνική Αστυνομία, Τελωνειακή Υπηρεσία, Λιμενικό Σώμα και Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων) και ορίζονται από τους συναρμόδιους Υπουργούς (Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών) με διετή θητεία. Πρόεδρός του είναι εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας (Αξιωματικός).
Το ΣΟΔΝ επιδιώκει τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των διωκτικών αρχών και την έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση, προκειμένου να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότερα το πρόβλημα των ναρκωτικών.
Τα μέλη του συνέρχονται τακτικά, τουλάχιστον μία φορά το μήνα και έκτακτα, σε κάθε περίπτωση που κρίνεται αναγκαία από μία εκ των συναρμόδιων Υπηρεσιών για τη συζήτηση θεμάτων επείγουσας φύσης. Ο Πρόεδρός του συμμετέχει στο Δ.Σ. του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).
Στην έδρα του Σ.Ο.Δ.Ν. - Ε.Μ.Π. λειτουργεί Ειδική Μικτή Γραμματεία, στελεχωμένη από εκπροσώπους όλων των συναρμοδίων Υπηρεσιών (Ελληνική Αστυνομία, Τελωνειακή Υπηρεσία, Λιμενικό Σώμα και Υπ.Ε.Ε.) που έχει σαν κύριο καθήκον τη διεκπεραίωση των υποθέσεών του και την τήρηση των στοιχείων που αφορούν στην αποστολή και τη λειτουργία του.
β) Οι αρμοδιότητες του Σ.Ο.Δ.Ν. - Ε.Μ.Π. είναι:
- Η αξιοποίηση και ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων μεταξύ των Υπηρεσιών, που έχουν σχέση με συγκεκριμένες περιπτώσεις δίωξης ναρκωτικών, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
- Η ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων Υπηρεσιών, για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.
- Ο συντονισμός της δράσης των εμπλεκομένων Υπηρεσιών σε υποθέσεις πολλαπλής αρμοδιότητας ή με διεθνείς προεκτάσεις, για την επίλυση των οποίων απαιτείται ειδικός χειρισμός και άμεση συνεργασία αυτών των Υπηρεσιών.
- Η επίλυση τυχόν αναφυομένων διαφορών, αναφορικά με τη λειτουργία και τη δράση των συναρμόδιων Υπηρεσιών.
- Η παροχή άμεσης συνδρομής, κατά λόγο αρμοδιότητας, στα στάδια της έρευνας και προανάκρισης και η διάθεση, στην επιληφθείσα Αρχή, κάθε δυνατού μέσου ή στοιχείου ικανού να διευκολύνει την εξιχνίαση της υπόθεσης.
- Η αμοιβαία ενημέρωση των συναρμόδιων Υπηρεσιών για τις μεθόδους ή τους τρόπους δράσης των εμπόρων ναρκωτικών, προς διευκόλυνση της αποτελεσματικότερης πρόληψης και καταστολής των αδικημάτων των ναρκωτικών.
- Επίσης, σύμφωνα με το ν. 2331/95 (άρθρο 15) που αντικατέστησε το ν. 2145/93 (άρθρο 38 παρ. 1), το Συντονιστικό Όργανο Δίωξης Ναρκωτικών έχει τον έλεγχο και την ευθύνη των πραγματοποιούμενων ελεγχόμενων μεταφορών ναρκωτικών, καθ’ όλη τη διάρκειά τους, από την είσοδο μέχρι την έξοδο των ναρκωτικών από τη χώρα.
  • Με ποιο τρόπο ο Αστυνομικός διαπιστώνει ότι η ουσία που κατέχει κάποιος (τύπου σκόνη) είναι όντως απαγορευμένη;
Ο αστυνομικός, στο πλαίσιο των προανακριτικών του καθηκόντων, και βάσει σχετικής εκπαίδευσης και εμπειρίας που διαθέτει, συλλαμβάνει τον κάτοχο ναρκωτικών ουσιών και κατάσχει τις ουσίες που θεωρεί ότι είναι ναρκωτικές. Στη συνεχεία αυτές αποστέλλονται στο Γενικό Χημείο του Κράτους προς εξέταση, το οποίο αποφαίνεται τελικά για το είδος της ουσίας και την περιεκτικότητά της, συντάσσοντας σχετική έκθεση.  
Που παραδίδονται οι κατασχεθείσες από την Αστυνομία ποσότητες ναρκωτικών ουσιών και ποια η διαδικασία καταστροφής τους;
  • Οι ναρκωτικές ουσίες που κατάσχονται από τις Αστυνομικές Αρχές φυλάσσονται σε αποθήκες μέχρι την καταστροφή τους.
Αποκλειστικός τρόπος καταστροφής των πάσης φύσεως ναρκωτικών ουσιών είναι η καύση. Η καύση γίνεται σε κατάλληλους για το σκοπό αυτό χώρους-εγκαταστάσεις κάθε εξάμηνο περίπου, παρουσία Εισαγγελέα Πρωτοδικών, του προϊστάμενου της Δίωξης Ναρκωτικών και του προϊστάμενου της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης/Διεύθυνσης Υγιεινής (ΦΕΚ Α-103, Ν.3459/06).
Σε περιοχές όπου δεν λειτουργούν οι ειδικές εγκαταστάσεις, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών του τόπου φύλαξης εκδίδει αιτιολογημένη διάταξη, ύστερα από αίτημα της Αρχής από την οποία φυλάσσεται η ποσότητα αυτή, για τη μεταφορά της - υπό συνθήκες απόλυτης ασφάλειας - και την καύση της στην πλησιέστερη περιοχή, όπου λειτουργεί ανάλογη εγκατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου