Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Από το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, σταμάτησαν οι αναρτήσεις πολιτικού περιεχομένου.

Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω όσες και όσους με εμπιστεύτηκαν αυτά τα 12 χρόνια…

Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015

Κύκλωμα πραγματοποιούσε απατηλές κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων

28-09-2015: 
Συντονισμένες δράσεις Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τον διαδικτυακό και ηλεκτρονικό εντοπισμό επιβατών αεροπορικών εταιρειών, που μέσω διαφόρων οργανωμένων κυκλωμάτων, πραγματοποιούν απατηλές κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων 
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συντονισμένες δράσεις της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τον διαδικτυακό και ηλεκτρονικό εντοπισμό επιβατών αεροπορικών εταιρειών, που μέσω διαφόρων οργανωμένων κυκλωμάτων, πραγματοποιούν απατηλές κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με την ψηφιακή πλατφόρμα Perseuss, μέσω της οποίας οι αεροπορικές εταιρείες, ανά τον κόσμο ανταλλάσσουν πληροφορίες όλο το 24ωρο σχετικά με παράνομη δραστηριότητα που αφορά την χρήση όλων των τύπων καρτών πληρωμής
Στο πλαίσιο αυτό, εξιχνιάστηκε υπόθεση διαδικτυακών απατών κατ’ εξακολούθηση και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 59χρονης υπεύθυνης ταξιδιωτικού γραφείου στην Αττική, 21χρονης ημεδαπής και 26χρονου αλλοδαπού

Το ύψος της οικονομικής απάτης από την παράνομη δραστηριότητα διερευνάται και ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με στόχο την αντιμετώπιση των απατών μέσω διαδικτύου, έχει προχωρήσει σε συντονισμένες δράσεις για το συνεχή έλεγχο και τον εντοπισμό επιβατών, οι οποίοι μέσω διαφόρων οργανωμένων κυκλωμάτων, πραγματοποιούν απατηλές κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων, με προορισμό ανά την υφήλιο. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αναπτύξει συνεργασία, κατά το τελευταίο τετράμηνο του έτους, με τα αεροδρόμια όλης της χώρας.

Η συγκεκριμένη δράση αναπτύσσεται στο πλαίσιο της ενεργούς συμμετοχής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στη χάραξη και υλοποίηση της προτεραιότητας Cybercrime (Payment Card Fraud) του European Multidisciplinary Platform against Criminal Threats (EMPACT) και αξιοποιώντας τα αποτελέσματα των Παγκοσμίων Δράσεων για την αντιμετώπιση των απατών μέσω διαδικτύου, σε βάρος αεροπορικών εταιριών και ταξιδιωτικών γραφείων, όπου συμμετείχε ενεργά (Σχετ. δελτίο Τύπου Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας από 02-07-2015 ).*
Πιο αναλυτικά, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσα από την επικοινωνία με εμπλεκόμενους ιδιωτικούς φορείς (αεροπορικές εταιρείες, ταξιδιωτικά γραφεία και
χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας) και σε συνεργασία με τα Αστυνομικά Τμήματα Αερολιμένων όλης της χώρας, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ελέγχου απατηλών αεροπορικών κρατήσεων σε 24ωρη βάση, με σκοπό τη θωράκιση του ηλεκτρονικού εμπορίου (e - commerce) και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων (εμπορία ανθρώπων, παράνομη μετανάστευση, κ.ά.). Σημειώνεται ότι η εν λόγω δράση έχει υπαγορευθεί από την EUROPOL / EC 3.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με την ψηφιακή πλατφόρμα του Perseuss (Παγκόσμια Κοινότητα Αεροπορικών Εταιρειών για την καταπολέμηση των απατών) μέσω της οποίας οι αεροπορικές εταιρείες, ανά τον κόσμο μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες όλο το 24ωρο σχετικά με παράνομη δραστηριότητα που αφορά την χρήση όλων των τύπων καρτών πληρωμής. Επιπρόσθετα, για τη διεξαγωγή κοινών ερευνών η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με Europol / Interpol / Ameripol .
Εξιχνίαση υπόθεσης διαδικτυακών απατών κατ’ εξακολούθηση στον τομέα των αερομεταφορών και σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος τριών ατόμων
Εξιχνιάστηκε υπόθεση διαδικτυακών απατών στον τομέα των αερομεταφορών και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών γυναικών, ηλικίας 59 και 21 ετών, καθώς και ενός 26χρονου αλλοδαπού, υπηκόου Γεωργίας, για το αδίκημα της απάτης κατ’ εξακολούθηση μέσω διαδικτύου.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από αξιοποίηση στοιχείων από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με τα οποία, σε δεκάδες περιπτώσεις, έγινε απατηλή πώληση αεροπορικών εισιτηρίων μέσω διαδικτύου, με τη χρήση κλεμμένων στοιχείων καρτών πληρωμής.
Τα ανωτέρω τέθηκαν υπ’ όψιν της αρμόδιας Εισαγγελίας Πρωτοδικών και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και έρευνας, για την περαιτέρω διερεύνηση των στοιχείων που προέκυψαν.
Από την αστυνομική έρευνα, την ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων και δεδομένων που επακολούθησε, στο πλαίσιο της άρσης απόρρητου των επικοινωνιών, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των τριών (3) ατόμων στην επίμαχη υπόθεση και προσδιορίστηκε γεωγραφικά ο τόπος κατοικίας τους.
Πιο αναλυτικά, η 59χρονη, ως υπεύθυνη ταξιδιωτικού γραφείου, προέβαινε σε απατηλές πωλήσεις αεροπορικών εισιτηρίων, καθώς εισέπραττε από πελάτες το πλήρες χρηματικό αντίτιμο ενός εισιτηρίου, ενώ οι δύο (2) προαναφερόμενοι συνεργοί της, το ίδιο εισιτήριο το αγόραζαν διαδικτυακά, με τη χρήση κλεμμένων πιστωτικών καρτών, χρεώνοντας τον πραγματικό κάτοχο εν αγνοία του.
Κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποίησαν την (25-09-2015) εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και παρουσία Δικαστικών Λειτουργών, διενεργήσαν έρευνες στις οικίες και τους χώρους εργασίας των εμπλεκομένων, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε έντυπο υλικό που σχετίζεται με την παράνομη δραστηριότητά τους.

Από τη μέχρι σήμερα αστυνομική έρευνα προέκυψε η εμπλοκή τους σε τουλάχιστον τρεις (3) περιπτώσεις πώλησης εισιτηρίων, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί με χρήση κλεμμένων στοιχείων καρτών πληρωμής, ενώ διερευνώνται περισσότερες από εκατόν έντεκα (111) περιπτώσεις ύποπτων συναλλαγών, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Επιπλέον, εξετάζονται ενδεχόμενες παραβάσεις φορολογικού ενδιαφέροντος (ανακριβή απόδοση Φ.Π.Α. κ.τ.λ.).

Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών, ενώ παράλληλα ερευνάται η τυχόν συμμετοχή των εμπλεκομένων και σε άλλες παρόμοιες και συναφείς αξιόποινες πράξεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά: 111 88
Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e - mail στο: ccu @ cybercrimeunit . gov . gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα ( smart phones ) με λειτουργικό σύστημα iOS - Android :CYBERKID
Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR
*(Σχετ. δελτίο Τύπου Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας από 02-07-2015 ).

02-07-2015: Πραγματοποιήθηκε διεθνής αστυνομική επιχείρηση, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας, για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Αθήνα, 2 Ιουλίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πραγματοποιήθηκε διεθνής αστυνομική επιχείρηση, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας, για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος
Η ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Blue Amber», υποστηρίχθηκε από τη Europol και πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 4 Μαΐου μέχρι 24 Ιουνίου 2015
Συμμετείχαν αστυνομικοί από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 33 ακόμα χώρες και άλλοι διεθνείς εταίροι
Από την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιήθηκαν 109 συλλήψεις για ναρκωτικά, κλεμμένα μέταλλα και απάτες σε βάρος αεροπορικών εταιρειών, ενώ κατασχέθηκαν ποσότητες ναρκωτικών και μετάλλων
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε διεθνούς κλίμακας κοινή αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, στην οποία συμμετείχαν υπηρεσίες και εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομίας, αναλαμβάνοντας επιμέρους αστυνομικές δράσεις κατά των ναρκωτικών, της κλοπής μετάλλων, καθώς και των απατών μέσω διαδικτύου στον τομέα των αερομεταφορών.
Πιο συγκεκριμένα, η Επιχείρηση με την κωδική ονομασία « Blue Amber », αφορά σε σειρά διεθνών δράσεων, που υποστηρίχθηκαν από τη Europol και πραγματοποιήθηκαν το διάστημα από 4 Μαΐου μέχρι και 24 Ιουνίου 2015. Συμμετείχαν αστυνομικές υπηρεσίες από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και 33 ακόμα χώρες και άλλοι διεθνείς εταίροι, που ένωσαν τις δυνάμεις τους και αξιοποίησαν τους υπάρχοντες πόρους σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα.
Από το Κέντρο Επιχειρησιακού Συντονισμού της Europol , ειδικοί και εμπειρογνώμονες, αξιωματικοί–σύνδεσμοι και συνεργάτες από τους διεθνείς εταίρους επιβολής του νόμου, όπως SELEC (Southeast European Law Enforcement Center), TISPOL (European Traffic Police Network) και PCC-SEE (Police Cooperation Convention for Southeast Europe Secretariat), επεξεργάζονταν συνεχώς τις εισερχόμενες πληροφορίες ποινικού χαρακτήρα από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και ενημέρωναν όσους ασχολούνταν με τις αντίστοιχες επιχειρησιακές δράσεις.
Οι δράσεις και οι έλεγχοι αναπτύχθηκαν σε 260 σημεία σε όλο τον κόσμο, ενώ αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε αεροδρόμια, συνοριακά σημεία διέλευσης, λιμάνια, καθώς και σε συγκεκριμένες αστικές τοποθεσίες.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης « Blue Amber », συνελήφθησαν περισσότερα από 500 άτομα, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 2,8 τόνοι κοκαΐνης, 390 οχήματα και περίπου 1.300 τόνοι κλεμμένων μετάλλων.
Η Επιχείρηση «Blue Amber», επικεντρώθηκε στους τομείς-προτεραιότητες του Επιχειρησιακού Προγράμματος «EMPACT» (European Multi-disciplinary Platform Against Criminal Threats): εμπορία ανθρώπων, διακίνηση συνθετικών ναρκωτικών, διακίνηση πυροβόλων όπλων, ειδικοί φόροι κατανάλωσης και φορολογικές απάτες (MTIC-Missing trader intra-community fraud), έγκλημα στον κυβερνοχώρο, διευκόλυνση παράνομης μετανάστευσης, διακίνηση κοκαΐνης και ηρωίνης, πλαστά εμπορεύματα και οργανωμένο έγκλημα κατά της ιδιοκτησίας. Οι δράσεις υποστηρίχθηκαν, επίσης από τη Μόνιμη Επιτροπή της Ε.Ε. για την Εσωτερική Ασφάλεια (COSI).
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αντιμετώπιση των απατών, μέσω διαδικτύου, στον τομέα των αερομεταφορών. Σ το πλαίσιο αυτό, στις 16 και 17 Ιουνίου 2015 πραγματοποιήθηκε δράση σε 140 αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο της προτεραιότητας EMPACT «Απάτες με χρήση καρτών πληρωμής».
Συνολικά ελέγχθηκαν 130 άτομα, που είχαν στην κατοχή τους αεροπορικά εισιτήρια, τα οποία αγοράστηκαν με κλεμμένα στοιχεία πιστωτικών καρτών.
Η επιχείρηση διοργανώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω τριών συντονιστικών κέντρων, που συστάθηκαν στη Europol στη Χάγη, στην Interpol στη Σιγκαπούρη και στην Ameripol στην Μπογκοτά, με την υποστήριξη του Καναδά και των Αμερικανικών Αρχών επιβολής του νόμου.
Αξιωματικοί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο της Europol για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο (EC3) ήταν παρόντες στη Σιγκαπούρη και την Μπογκοτά, ενώ η Europol ανέπτυξε επίσης, κινητά γραφεία στην Αθήνα, το Λονδίνο, τη Μαδρίτη και το Παρίσι, δίνοντας άμεση, ασφαλή πρόσβαση σε κεντρικές βάσεις δεδομένων της και εργαλεία ανάλυσης.
Στην κοινή επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικές Αρχές από 49 χώρες, 38 εταιρείες (33 αεροπορικές εταιρείες και 5 ταξιδιωτικά γραφεία) και 140 αεροδρόμια από πέντε ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία, Αμερική και Αφρική). Υποστηρικτικό ρόλο στην κοινή επιχείρηση, ως προς την παροχή πληροφοριών αναφορικά με την επιβεβαίωση των ύποπτων για απάτη συναλλαγών, είχαν εκπρόσωποι από εταιρείες έκδοσης καρτών πληρωμής, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών ΙΑΤΑ και η πρωτοβουλία Perseuss, ενώ οι διεθνείς οργανισμοί Eurojust και Frontex , ενίσχυσαν με εκπροσώπους τους, 12 αεροδρόμια της Ευρώπης.
Κατά τη διάρκεια της κοινής επιχείρησης, αναφέρθηκαν 222 ειδοποιήσεις αναφορικά με ύποπτες για απάτη συναλλαγές από τις εταιρείες (163 στην Ευρώπη, 23 σε Ασία-Ειρηνικό, 18 σε Λατινική Αμερική και 18 σε Καναδά). Ως αποτέλεσμα της προαναφερθείσας κοινής επιχείρησης, απαγορεύτηκε η πραγματοποίηση πτήσης και διενεργήθηκε έλεγχος από τις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές, σε 130 επιβάτες (101 σε Ευρώπη, 11 σε Ασία – Ειρηνικό, 10 σε Λατινική Αμερική, 2 στις Η.Π.Α. και 6 στον Καναδά).
«Για άλλη μια φορά διαπιστώσαμε ότι η επιτυχής διεθνής συνεργασία μπορεί να επιφέρει σημαντικό αντίκτυπο στο οργανωμένο έγκλημα. Το αποτέλεσμα αυτής της επιχείρησης, με πάνω από 500 συλλήψεις, είναι μια υπενθύμιση προς τους εγκληματίες ότι δεν πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς πουθενά. Η Europol θα συνεχίσει να στηρίζει τις εθνικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου με τις μοναδικές πληροφοριακές και τεχνικές δυνατότητες, που διαθέτει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Rob Wainwright, Διευθυντής της Europol.
Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε ενεργά σε όλα τα σκέλη της Κοινής Αστυνομικής Επιχείρησης, όπως αναλύεται παρακάτω:

Καταπολέμηση κλοπής μετάλλων
Κατά το χρονικό διάστημα από 26 έως 28 Μαΐου, η Ελληνική Αστυνομία υλοποίησε δράσεις για την καταπολέμηση της Κλοπής Μετάλλων, στο πλαίσιο της προτεραιότητας EMPACT «Οργανωμένο έγκλημα κατά της ιδιοκτησίας» (Organised Property Crime – Metal Theft).
Στις εν λόγω δράσεις « Blue Amber », εντάχθηκε και το εγχώριο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης με την κωδική ονομασία «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», στο πλαίσιο σύγκλισης της εθνικής αντεγκληματικής πολιτικής με τις προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ειδικότερα, κατά την επιχείρηση, στην οποία συμμετείχε πλήθος Αστυνομικών και υπάλληλοι συναρμόδιων Αρχών (ΣΔΟΕ – ΥΠΕΚΑ κ.λπ.):
Συνελήφθησαν 105 άτομα.
Πραγματοποιήθηκαν 520 έλεγχοι εγκαταστάσεων επιχειρήσεων, 7.537 έλεγχοι ατόμων, 5.779 έλεγχοι οχημάτων και 891 λοιποί έλεγχοι.
Βεβαιώθηκαν συνολικά 266 παραβάσεις (διακεκριμένη κλοπή, νομιμότητα λειτουργίας επιχειρήσεων, νομιμότητα κατοχής υπό μεταφορά υλικών, τήρηση περιβαλλοντολογικών κανονισμών, κ.λπ.).
Κατασχέθηκαν συνολικά 7.268 αντικείμενα, υλικά και μέσα (χάλκινα/σιδερένια, αλουμινένια, κλπ).

Αντιμετώπιση της εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών
Κατά το χρονικό διάστημα από 15 έως 19 Ιουνίου, η χώρα μας συμμετείχε σε δράσεις για την αντιμετώπιση της εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών στην Ελληνική επικράτεια, μέσω των κεντρικών και περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων EMPACT «Ηρωίνης, Κοκαΐνης και Συνθετικών Ναρκωτικών».
Στους Αερολιμένες Αθηνών, Μακεδονίας, Ρόδου, Ηρακλείου, Κέρκυρας, Αλεξανδρούπολης, Μυτιλήνης, Χανίων, Σάμου και Καλαμάτας διεξήχθησαν συντονισμένοι και συστηματικοί αστυνομικοί έλεγχοι.
Η επιχείρηση συντονίστηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με τη συμμετοχή των κατά τόπους αρμόδιων Τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών, ενώ στους Αερολιμένες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, αναπτύχθηκε συνεργασία και με τις συναρμόδιες Τελωνειακές Αρχές.

Στόχος ήταν η διενέργεια στοχευμένων ελέγχων επιβατών και δεμάτων αποστολής με προορισμό την Ελλάδα ή μέσω αυτής (transit), από χώρες παραγωγής ή προέλευσης ναρκωτικών (Λατινική Αμερική, Ασία, Ανατολική Ευρώπη), με σκοπό την αποτροπή εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην επιχείρηση, στην οποία συμμετείχε πλήθος αστυνομικών, πραγματοποιήθηκαν 532 έλεγχοι επιβατών, 187 έλεγχοι δεμάτων αποστολής και 466 έλεγχοι αποσκευών.
Στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών συνελήφθη ένας αλλοδαπός, υπήκοος Πορτογαλίας, ο οποίος προσπάθησε να εισάγει στη χώρα μας από τη Βραζιλία, μέσω Ζυρίχης, κοκαΐνη, συνολικού βάρους 420 γραμμαρίων.
Επιπλέον, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 60 ναρκωτικά δισκία και 120 δισκία αγνώστου συνθέσεως.

Καταπολέμηση των απατών μέσω διαδικτύου στον τομέα των αερομεταφορών
Η συμμετοχή της χώρας μας στη Δράση για την αντιμετώπιση των απατών, μέσω διαδικτύου, στον τομέα των αερομεταφορών, υλοποιήθηκε υπό το συντονισμό της Δ ιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές των αερολιμένων της Χώρας μας («Ελ. Βενιζέλος» στην Αθήνα, «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» στα Χανιά, «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο, «Ιωάννης Καποδίστριας» στη Κέρκυρα, «Καπετάν Βασ. Κωνσταντακόπουλος» στη Καλαμάτα, «Διαγόρας» στη Ρόδο, και των κρατικών αερολιμένων Σαντορίνης και Μυκόνου).
Διενεργήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι επιβατών, βάσει πληροφοριών που περιήλθαν από αεροπορικές εταιρείες και ταξιδιωτικά γραφεία, αναφορικά με ύποπτες για απάτη συναλλαγές - κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων μέσω Διαδικτύου (fraud notification s ).
Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας δράσης, διαβιβάσθηκαν συνολικά έξι (6) ειδοποιήσεις, για επτά (7) επιβάτες, με πληροφορίες αναφορικά με ύποπτες για απάτη συναλλαγές – κρατήσεις αεροπορικού εισιτηρίου, μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και Ρόδου «Διαγόρας» και είχαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:
τρία (3) άτομα συνελήφθησαν
τρία (3) άτομα δεν εμφανίστηκαν για την πραγματοποίηση της πτήσης
Όσον αφορά στην περίπτωση των τριών συλληφθέντων, δύο (2) εκ των οποίων επιχείρησαν να ταξιδέψουν στην Ιταλία και ένας (1) στη Γαλλία, βρέθηκαν να κατέχουν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και κατηγορήθηκαν για παραβάσεις της νομοθεσίας περί Αλλοδαπών και του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν, με τις δικογραφίες που σχηματιστήκαν σε βάρος τους, στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, ενώ διερευνάται η τυχόν συμμετοχή τους στην τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων.
Οι κοινές αστυνομικές δράσεις της επιχείρησης « Blue Amber », έρχονται να προστεθούν στην επιτυχημένη «Επιχείρηση Αρχιμήδης» του περασμένου έτους, κατά την οποία η Ελληνική Αστυνομία επίσης συμμετείχε με δράσεις για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, της παράνομης μετανάστευσης και της απάτης, με χρήση πιστωτικών καρτών, τελούμενης μέσω διαδικτύου.
Στο πλαίσιο της Επιχείρησης συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός πληροφοριών, που μπορούν να αξιοποιηθούν για μελλοντικές έρευνες και επιχειρήσεις, ενώ καθοριστικής σημασίας για τη διεξαγωγή των δράσεων ήταν η συνεργασία των πολιτών.
Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και σχετικά γραφήματα σχετικά με την Επιχείρηση « Blue Amber », έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της EUROPOL, ως εξής:

EUROPOL SUPPORTS HUGE INTERNATIONAL OPERATION TO TACKLE ORGANISED CRIME

GLOBAL ACTION AGAINST ONLINE AIR TICKET FRAUDSTERS SEES 130 DETAINED

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου