Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Άρδην (τ. 99)

Κυκλοφορεί σήμερα στα βιβλιοπωλεία της Αθήνας και αύριο στα περίπτερα όλης της χώρας το νέο τεύχος του Άρδην (τ. 99)

Στο Άρδην τ. 99 που κυκλοφορεί, ανοίγουμε τον φάκελο Τσάμηδες. Ο καθηγητής Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Αθανάσιος Γκότοβος σε μια αναλυτική μελέτη παρουσιάζει την εθνοτική σύγκρουση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσπρωτία κατά την περίοδο 1940-1944, αλλά και τις προεκτάσεις που θέλουν να δώσουν σήμερα κάποιοι στο θέμα.
Ασχολούμαστε με τις θυσίες της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εξαιτίας της τριπλής Κατοχής που υπέστη η χώρα μας από Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους. Η έκθεση Δοξιάδη, την οποία παρουσιάζουμε περιληπτικά, συντάσσονταν κατά τη διάρκεια της Κατοχής, είναι η πιο αξιοπρόσεκτη προσπάθεια που είχε γίνει και αποτελεί σημαντικό υλικό για την διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων.
Στο αφιέρωμα του περιοδικού καταπιανόμαστε με τρεις περιοχές του κόσμου που συμβαίνουν σημαντικά πράγματα. Στην Ισπανία, οι Podemos είναι η εξέλιξη του εκεί κινήματος των Αγανακτισμένων και έχουν μπει με φόρα στην πολιτική ζωή. Ο καθηγητής ΚοινωνιολογίαςΒισέντε Ναβάρρο γράφει για όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην Ισπανία και για το φαινόμενο Podemos που πριν έναν χρόνο δεν υπήρχε και τώρα διεκδικεί να είναι το πρώτο κόμμα στο ισπανικό κοινοβούλιο. Δημοσιεύουμε μια συζήτηση του οικονομολόγου Τομά Πικετί(συγγραφέα του βιβλίου Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα) με τον επικεφαλής των Podemos,Πάμπλο Ιγκλέσιας, με θέμα τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη.
Η άλλη περιοχή του πλανήτη που μας απασχολεί είναι το Κουρδιστάν, η Σονγκούλ Καραμπουλούτ, μέλος του εκτελεστικού γραφείου του Κουρδικού Εθνικού Κογκρέσου και εκπρόσωπος των διεθνών σχέσεων, μας παραχώρησε συνέντευξη για τον ηρωικό αγώνα των Κούρδων στο Κομπάνι, αλλά και γενικότερα για το που βρίσκεται το κουρδικό ζήτημα και ποιες νέες προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει. Ο Θανάσης Τζιούμπας που επισκέφτηκε πρόσφατα το Κομπάνι στα πλαίσια ανθρωπιστικής αποστολής, μας μεταφέρει την εμπειρία του από τις προσπάθειες αυτοκυβέρνησης των Κούρδων στο Κουρδιστάν της Τουρκίας. Ο καθηγητής Οικονομικών, Κώστας Μελάς, γράφει για το πως αντιμετώπισε την οικονομική κρίση η Ισλανδία.
Στις πολιτικές σελίδες του περιοδικού ο Γιώργος Καραμπελιάς διατυπώνει την στρατηγική που καλείται να διαμορφώσει ο δημοκρατικός πατριωτικός χώρος απέναντι στη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο Γιώργος Ρακκάς μας δίνει μια πρωτότυπη άποψη, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο χώρος που επιτρέπει να αρχίσει να δοκιμάζεται ένα “σχέδιο” αντιμετώπισης του “μνημονίου”, σε αντίθεση με την κεντρική πολιτική σκηνή που τα περιθώρια ελιγμών, αποδεικνύονται, πολύ στενά. Ο Βασίλης Στοϊλόπουλος γράφει για τον Ευρωστρατό που θέλουν να δημιουργήσουν οι Γερμανοί και τι επιπτώσεις θα έχει αυτός για την «γερμανική Ευρώπη».
Ο δημογράφος Χαράλαμπος Δάντης καταπιάνεται με το δημογραφικό μέλλον της πατρίδας μας που είναι δυσοίωνο. Ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Κυράνης προσπαθεί να ανοίξει δρόμους για ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση με κύρια μέσα τον ιστορικό τεχνικό μας πολιτισμό και τη νέα γενιά του τόπου. Ο Δημήτρης Ξυδερός γράφει για τον Δημήτρη Πικιώνη, αυτόν τον πρωτομάστορα της λαϊκή μας παράδοση. Ο Τάσος Χατζηαναστασίου ασχολείται με την εκπαίδευση και τι φέρνει η κυβέρνηση της αριστεράς.

Διαβάστε και διαδώστε το Άρδην, το περιοδικό του δημοκρατικού πατριωτικού χώρου.

Περιοδικό Άρδην - Εφημερίδα Ρήξη
http://ardin-rixi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου