Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Όχι στο όνομα της ανάπτυξης να σκοτώνουμε μέρος των κατοίκων (Θέμα ΔΕΗ)

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις 
σε μη κατοικημένες περιοχές.
Επιστολή – καταγγελία του ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ Γ. ΣΠΥΡΟΥ
Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Έχουν προταθεί από τον Δήμο Ρόδου και τον τεχνικό Σύμβουλο του ΑΠΟΠΕΣ κ.Φιλήμονα Κωνσταντινίδη. Θέσεις σε μη κατοικημένες περιοχές. Δεν θέλουμε οι σημερινές ενδείξεις για το πόσο είναι επικίνδυνο για την υγεία μας να γίνουν αποδείξεις .Δεν θέλουμε στην νέα είσοδο της πόλης μας τέτοιου είδους εγκαταστάσεις ! ΝΑΙ στην ανάπτυξη αλλά όχι στο όνομα αυτής να καταδικάζεται μερίδα ανθρώπων .Όχι στο όνομα αυτής να δημιουργούνται πόλεις εκτρώματα .
*** *** ***
Διαβάστε την επιστολή – καταγγελία του ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ Δ.Σ της ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΡΟΔΟΥ και ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΡΟΔΟΥ κυρίου ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ Γ. ΣΠΥΡΟΥ
Ροδος
18/10/2014
Μεγάλωσα στις συνοικίες Αγίου Νικόλαου Αγίου Γεωργίου την δεκαετία του 80 όταν η Ρόδος είχε ως κεντρική μονάδα παραγωγής ενέργειας το εργοστάσιο στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.  Ο ήχος από το εργοστάσιο δημιουργούσε προβλήματα στους κατοίκους της γύρω περιοχής και ο καπνός από το μεγάλο φουγάρο μαύριζε παράθυρα και αυλές . Το αποτέλεσμα δυστυχώς ήταν οι περισσότεροι από αυτούς να πεθάνουν από καρκίνο και οι περισσότεροι από τους εναπομείναντες να πάσχουν από αυτό.
 Σήμερα 25 χρόνια μετά το κλείσιμο του σταθμού παραγωγής καλούμαι από την θέση του μέλους του ΑΠΟΠΕΣ αλλά και από μια άλλη αυτού του δημοτικού συμβούλου και μέλους της επιτροπής συνοικιών του νησιού να μην αφήσω ένα τέτοιο έργο να γίνει στην γειτονιά μου για το καλό μου,  το καλό των παιδιών, και των γύρω μου χωρίς να εξετάσω όλες τις παραμέτρους. 
 Ο ΑΠΟΠΕΣ είναι ο  σύλλογος  που από την αρχή εξέφρασε τις έντονες αντιρρήσεις του για αυτό το εγχείρημα για τον απλό λόγο ότι αποτελείται από κατοίκους και ανθρώπους οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή.  Το 2007 κατάφερε να σταματήσει με τη βοήθεια του Τεχνικού του συμβούλου και μηχανικού Φιλήμονα Κων/νίδη και του Δημοτικού Συμβουλίου Ροδίων με δήμαρχο τον κ. Χατζηευθυμίου οι οποίοι ήταν στο πλευρό των κατοίκων  και ενάντια στο να γίνει ο υποσταθμός σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή το ξεκίνημα του σταθμού με την ανάκληση της πολεοδομικής του αδείας .Κατάφερε επίσης με την πολύτιμη βοήθεια του ΠΕΧΩ και του προϊσταμένου κ.Ν. Φαρμακίδη να πείσει την τότε Νομαρχία Δωδ/νήσου να προβεί στην ανάκληση της περιβαλλοντικής μελέτης της ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ προσέφυγε στο ΣΤΕ για την ανάκληση της ανάκλησης των εν λόγω αδειών. Δυστυχώς ο σύλλογος λόγω ελλείψεων πόρων δεν προσέφυγε μόνος του στο ΣΤΕ αλλά ήταν απλά παρεμβαίνων στις ανωτέρω δίκες .
Η τότε νομαρχιακή αυτοδιοίκηση με επικεφαλής τον κ. Μαχαιριδη
για λόγους που δεν γνωρίζουμε δεν έστειλε στο ΣΤΕ τον ογκωδέστατο φάκελο που ενίσχυε και αιτιολογούσε  την ανάκληση της περιβαλλοντικής μελέτης και την αρνητική στάση των κάτοικων της περιοχής , δεν έστειλε τον νομικό της σύμβουλο , τον δικηγόρο της με αποτέλεσμα οι δικαστές να κρίνουν ακούγοντας ΝΟΝΟ την πλευρά της ΔΕΗ .
Το αποτέλεσμα. σήμερα  είναι να .έχουμε μια απόφαση του ΣΤΕ που καθορίζει την τύχη των κατοίκων της περιοχής χωρίς να λάβει υπόψη του τις σοβαρότατες τεκμηριωμένες ενστάσεις των κατοίκων.
Θέλω λοιπόν και παρακαλώ τους Δημοτικούς συμβούλους  να έρθουν στην θέση αυτών των ανθρώπων που θα έχουν στο κεφάλι τους 24 ώρες το εικοσιτετράωρο ένα υποσταθμό με 2 μετασχηματιστές τεράστιους οι οποίοι στο μέλλον θα γίνουν τρείς, όχι υπόγεια αλλά στο ισόγειο του κτιρίου με δυνατότητα να βγουν και εκτός αυτού, με ισχύ 50 ΜΒ συνολικά 150 και να λάβουν υπόψιν τα στοιχεία που παραθέτουν ειδικοί επιστήμονες και κάτοικοι της περιοχής. Να λάβουν υπόψιν και την άλλη πλευρά και όχι όπως συνέβη με το ΣΤΕ. 
Αυτός ο σταθμός δεν έχει καπνό και θορύβους .ενέχει όμως σοβαρότερους και πιο ύπουλους κινδύνους αυτούς της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.(Υπάρχουν βέβαια σχετικές έρευνες από επιστήμονες και Ελληνες και Ευρωπαίους και Αμερικανούς)
Ο ΑΠΟΠΕΣ και ο Δήμος Ρόδου με Δήμαρχο τον κ. Κουσουρνά και ό σύλλογος πρότεινε εναλλακτικούς χώρους λειτουργίας του υποσταθμού σε μη κατοικημένες περιοχές στις παρυφές της πόλης.
Θα ήθελα μετά από 50 χρόνια να μην συμβεί σε εμένα και τα παιδιά μας το ίδιο που συνέβη στην γιαγιά μου.  Θα ήθελα να εξεταστεί το θέμα και να με πείσουν για την ακαταλληλότητα των εναλλακτικών.
 Θα ήθελα επίσης ως μέλος της επιτροπής Τουρισμού της κοινότητας Ρόδου έναν τέτοιο υποσταθμό, ένα έκτρωμα σε εμφάνιση και χρήση μακριά από την νέα είσοδο της πόλης μου . Μακριά από την νέα μαρίνα
 Επιτέλους το ανατολικό μέτωπο της πόλης μας το μόνο που βλέπει στη θάλασσα και το μόνο που αποτελείται από παραδοσιακούς οικισμούς όπως είναι και ο άγιος Νικόλας να αναβαθμιστεί. Αρκετά έχουν επιβαρυνθεί οι κάτοικοι και η περιοχή από οχλούσες δραστηριότητες.(Καίρ-σφαγεία-εργοστάσιο τομάτας-πετρέλαια- εργοστάσιο μακαρονιών-σφαγεία-)ΦΤΑΝΕΙ ! Αυτό θα είναι στην ουσία Ανάπτυξη . Όσο για το ρεύμα στη μαρίνα μην υποτιμάτε την νοημοσύνη μας…έχει ήδη ρεύμα και θα λειτουργήσει τον Μάρτιο. Ο Σταθμός θα αρχίσει ίσως να λειτουργεί στην καλύτερη των περιπτώσεων το 2016. Μήπως η μαρίνα στο Μανδράκι έχει δίπλα της υποσταθμό;
Κανείς. δεν είναι εναντίον της ανάπτυξης .Αλλά όχι στο όνομα της ανάπτυξης να δημιουργούμε πόλεις εκτρώματα από άποψη αισθητικής και μάλιστα με έργα που δεν θα μπορεί κανείς πια να αλλάξει και να βελτιώσει στο μέλλον. Όχι στο όνομα  της ανάπτυξης να σκοτώνουμε μέρος των κατοίκων της κάνοντας τους πειραματόζωα για τα επόμενα χρόνια.
ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΣΠΥΡΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΡΟΔΟΥ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου