Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Ο ΑΚΟΥΣΙΛΑΟΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΡΦΑΡΑ

Δημοσιεύθηκε στις 26 Απριλίου, 2011 14:30 από xxsports.gr •

Ο Ακουσίλαος Φανών είναι μια από τις ομάδες που πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια στην Α1 Κατηγορία. Με αφορμή την δημιουργία μουσεία προς τιμήν της ομάδας στο χωριό των Φανών, το xxsports σας παρουσιάζει όσα δεν ξέρετε για το σωματείο μέσα από τις αναμνήσεις του επίτιμου προέδρου της ομάδας και ιδρυτικού στελέχους της, Νίκου Αρφαρά.
Εκεί που άρχισαν όλα
Ο Ακουσίλαος ιδρύθηκε το 1957 στο χωριό των Φανών. Ο Νίκος Αρφαράς ήταν από τα σημαντικότερα ιδρυτικά στελέχη της ομάδας και πρώτος πρόεδρος ήταν ο Μιχάλης Καφετζής μετά από εκλογές, με τον πρώτο να είναι αντιπρόεδρος. Μεταξύ των άλλων ιδρυτικών στελεχών ήταν και οι Γιώργος Χατζημάρτης, Γιώργος Χατζηγεωργίου και Μιχάλης Κυριατσούλης. Πρώτος προπονητής της ομάδας διετέλεσε ο Παυλίδης Γρηγόρης.
Γιός του Διαγόρα
Ο Ακουσίλαος κατά την ιστορία είναι ένας από τους γιούς του Διαγόρα. Αυτό έγινε και στην ιστορία του σωματείου, καθώς στα πρώτα του βήματα έπαιρνε παίκτες νεαρούς από την γηραιό προκειμένου να αποκτήσουν εμπειρίες ποδοσφαιρικές. Πριν τον Ακουσίλαο πάντως στις Φάνες υπήρχε άλλη ομάδα, ονόματι, Πρόδρομος.
Αρχή με ερυθρόλευκα
Τα πρώτα χρώματα που είχε η ομάδα στις εμφανίσεις της ήταν τα ερυθρόλευκα. Κατά την περίοδο της δικτατορίας αυτό άλλαξε, με την ομάδα στην μοναδική χρονιά που αγωνίστηκε την συγκεκριμένη περίοδο να φοράει κυανόλευκα. Το σημερινό της χρώμα, το πράσινο-άσπρο το έβαλε για πρώτη φορά το 1979, όταν ανέλαβε πρόεδρος, ο νυν ισχυρός άντρας της ομάδας, Αγαπητός Παπουρδάνος και αυτό έγινε λόγω της αγάπης που είχε στον Παναθηναϊκό.
Ο επίτιμος πρόεδρος, Νίκος Αρφαράς
Ο Νίκος Αρφαράς όπως προαναφέραμε είναι εκ των ιδρυτικών στελεχών της ομάδας και επίτιμος πρόεδρος της. Έχει τιμηθεί και με πλακέτα από την Ένωση ποδοσφαιρικών σωματείων Δωδεκανήσου. Ανέλαβε πρώτος πρόεδρος το 1960 και εγκατέλειψε την θέση, παραδίδοντας και πάλι την σκυτάλη στον Μιχάλη Καφετζή, όταν αναγκάστηκε και να φύγει για δουλειά στο Βέλγιο. Όπως μας διηγήθηκε δεν δίστασε να δουλεύει ατελείωτες ώρες στα αμπέλια για να εξασφαλίσει έστω τα νερά των ποδοσφαιριστών, ενώ βοήθησε με τον ίδιο τρόπο και έναν παίκτη της ομάδας εκείνο τον καιρό να αποφυγή την φυλάκιση, ξοφλώντας του την κλοπή που έκανε. Στο πρωτάθλημα Α2 Κατηγορίας που είχε κατακτήσει η ομάδα το 2007, ο εγγονός του, Νίκος Καρασάββας το πρόσφερε το μετάλλιο που κατέκτησε.
Ονόματα που φόρεσαν την φανέλα
Οι Δράκος και Χασταλής είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα που φόρεσαν την φανέλα του συλλόγου, ενώ σημαντικές μορφές ήταν και οι Χατζηστρατής (πατέρας του Νίκου), Πάλλας, Τόππος, Σκιαθίτης, Μίτος, Μιχαλαριάς. Ακόμα και τώρα οι Ισκάς, Μαθιός, Παπαστάμος, Ντίξον και Χατζηστρατής Ν. είναι από τους μεγαλύτερους παίκτες που παίζουν και έπαιξαν στην ομάδα.
Το γήπεδο
Η ομάδα αγωνιζόταν αρχικά στην Σορωνή. Η κόντρα που είχε όμως με τον Ευκλή και το μίσος που είχε τότε ο κόσμος της Σορωνής για την ομάδα, οδήγησε τους παράγοντες του συλλόγου σε μια λύση γηπέδου στις Φάνες. Το 1968 έγινε η πρώτη κουβέντα με τον τότε αντι-νομάρχη Δωδεκανήσου και παραχωρήθηκε το κτήμα από την εκκλησία για την δημιουργία νέου γηπέδου έναντι 50.000 δραχμών. Ο Νίκος Αρφαράς φρόντισε να εξασφαλίζει το φαγητό του οδηγού της μπουλντόζας που έκανε τα έργα. Πέρσι ανακαινίστηκε από τον δήμο και έγινε με συνθετικό τάπητα.
Στη φωτογραφια. O Νίκος Αρφαράς μαζί με τον ρεπόρτερ του xxsports, Νίκο Γιορδαμνή και τον τερματοφύλακα του Εθνικού, Γιώργο Τόππο ( ο πατέρας του, Τσαμπίκος Τόππος, είχε αγωνιστεί στον Ακουσίλαο την περιόδο που ο Νίκος Αρφαράς ήταν στο συμβόλιου της ομάδας)
http://www.xxsports.gr/news/ο-ακουσιλαοσ-με-τα-ματια-του-νικου-αρφα/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου