ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ
Όλοι οι φίλοι του Πολιτιστικού Συλλόγου
"Ο Πρόδρομος" θα γιορτάσουν την Παρασκευή 29/11/2013 και
ώρα 4.30 μ.μ στην έδρα του Πολιτιστικού Συλλόγου στην πλατεία του χωριού
"Ρότσα" την γιορτή του Αγίου Ανδρέα "παραμονή" με
λουκουμάδες!
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των
παλαιοτέρων το Έθιμο του Αγίου Αντρέα, του «Τρυποτηγανά», την παραμονή, οι
νοικοκυρές έφτιαχναν λουκουμάδες.
Πάντα με βάση το έθιμο όποιοι αμελούσαν
να φτιάξουν λουκουμάδες τέτοια μέρα, ο Άγιος, για να τους τιμωρήσει... θα τους
τρυπούσε το τηγάνι.
Εκτός των άλλων, οι Κάτοικοι των Φανών
έπαιρναν λίγο ζυμάρι που προοριζόταν για τους λουκουμάδες και έκαναν με το
δάχτυλό τους σταυρό στο χώρο αποθήκευσης του σπιτιού, που αποθήκευαν τα
προϊόντα τους για προστασία από τα τρωκτικά και για υπάρχει πλούσια σοδιά ώστε
να παραμένει πάντοτε γεμάτο.
Εκτός από «Τρυποτηγανάς», ο Άγιος
Αντρέας είναι ο προάγγελος του χειμώνα που ακολουθεί, καθώς «αντρειεύει»,
δυναμώνει δηλαδή τις καλλιέργειες.
-----------------------------------------
Οι Λουκουμάδες γίνονταν από τις
Νοικοκυρές συνήθως το βράδυ της Παραμονής του Αγίου Ανδρέα. Καθόντουσαν στο
Κούμελλο "τζάκι" και τους έψηναν στη Σεροστιά. Τα παιδιά του χωριού
γυρνούσαν και από τις στέγες "μέσω του Αλαφάντη" κατέβαζαν ένα μικρό
καλάθι για να τους δώσουν οι νυκοκυρές Λουκουμάδες!
Ετυμολογία:
Luqma στα αραβικά σημαίνει μπουκιά ή
στόμα γεμάτο. Από αυτή τη λέξη προέρχεται η Ελληνική ονομασία του Λουκουμά και
του λουκουμιού.
Η Συνταγή:
Υλικά:
Αλεύρι σκληρό
Αλεύρι σκληρό
Προζύμη
Χλιαρό νερό
Αλάτι
καννέλα, σουσάμι, μέλι
Εκτέλεση:
Διαλύουμε την προζύμη σε χλιαρό νερό, την ανακατεύουμε με το αλεύρι και στη συνέχεια ρίχνουμε όσο χλιαρό νερό χρειάζεται ακόμη για να γίνει ένας χυλός , ούτε πολύ πηχτός ούτε πολύ αραιός.
Διαλύουμε την προζύμη σε χλιαρό νερό, την ανακατεύουμε με το αλεύρι και στη συνέχεια ρίχνουμε όσο χλιαρό νερό χρειάζεται ακόμη για να γίνει ένας χυλός , ούτε πολύ πηχτός ούτε πολύ αραιός.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μία πετσέτα και
αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη σε ζεστό μέρος.
Το μείγμα είναι έτοιμο όταν δούμε
φουσκάλες στην επιφάνεια.
Παίρνουμε στην παλάμη μας ζύμη, πατάμε κλείνοντας την χούφτα μας και με ένα κουταλάκι βρεγμένο παίρνουμε το μπαλάκι, που σχηματίστηκε ανάμεσα στον αντίχειρα και στον δείκτη μας και το ρίχνουμε σε καυτό λάδι.
Παίρνουμε στην παλάμη μας ζύμη, πατάμε κλείνοντας την χούφτα μας και με ένα κουταλάκι βρεγμένο παίρνουμε το μπαλάκι, που σχηματίστηκε ανάμεσα στον αντίχειρα και στον δείκτη μας και το ρίχνουμε σε καυτό λάδι.
Μ'αυτόν τον τρόπο τους κάνουμε
στρογγυλλούς. Στη συνέχεια τους γυρίζουμε να πάρουν χρώμα απ'όλες τις πλευρές
αλλά όχι να ξεροψηθούν.
Τους σερβίρουμε ζεστούς με μέλι και
καννέλα ή καλύτερα ακόμη, καβουρδίζουμε σουσάμι στο φούρνο στους 120, το αλέθουμε
και τους πασπαλίζουμε.
Αν το μέλι μας είναι πολύ πυκνό, το
αραιώνουμε με λίγο νερό. Το βράζουμε ελαφρά, αφαιρούμε τον αφρό και το
χρησιμοποιούμε.
Απολαύστε τους!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου