ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
& ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
& ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Αθήνα,07 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010
Διευθ: Αμαλίας 12 Τ.Κ:105 57, Αθήνα
Πληρ: Χαρ. Καλπίδης Τηλ: 210 3736 117
ΠΡΟΣ:
ΔΗΜΟ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ
Γραφείο Δημάρχου
κ. Μανώλη Σαββή
ΓΕΝΝΑΔΙ Τ.Κ 85109
ΡΟΔΟΣ
ΚΟΙΝ: Γραφείο Γενικού Γραμματέα Τουρισμού
Θέμα : Ενίσχυση της ελληνικής γαστρονομίας.
ΣΧΕΤ: Η με αριθ. πρωτ.3552/21.04.10 Επιστολή του Δημάρχου Νοτίου Ρόδου κ. Μανώλη Σαββή
Απαντώντας στο παραπάνω σχετικό που διαβιβάστηκε στην Δ/νση μας από το Γραφείο του Γεν. Γραμματέα Τουρισμού, σας γνωρίζουμε ότι η στρατηγική του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού έχει ως στόχο μεταξύ άλλων την ποιοτική βελτίωση του τουριστικού προϊόντος και την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Η τουριστική διαφημιστική εκστρατεία της χώρας 2009-2010 έχει πολυθεματικό χαρακτήρα με αναφορά στις εναλλακτικές μορφές (μεταξύ των οποίων ενδεικτικά αναφέρουμε τον περιηγητικό, θαλάσσιο, θρησκευτικό τουρισμό, τουρισμό υγείας & ευεξίας κ.α.) αλλά και στις νέες μορφές τουρισμού όπως ο τουρισμός με επίκεντρο την ελληνική γαστρονομία.
Σε ότι αφορά την ενίσχυση του γαστρονομικού τουρισμού στην Ελλάδα ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, μετά από την με Α.Π.503095/2.3.2006 απόφαση του Γενικού Γραμματέα του EOT, προχώρησε στην υλοποίηση του προγράμματος «ΔΙΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΗΜΑΤΟΣ ΕΟΤ ΓΙΑ
ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ» που εντάσσεται στην Πράξη 1, του Μέτρου 5.3 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (Ε.Π. ΑΝ.).
Στόχος του Προγράμματος ήταν και είναι η ενίσχυση φορέων για την υλοποίηση ενεργειών διάδοσης και καθιέρωσης της ελληνικής παραδοσιακής, εθνικής, τοπικής ή/ και δημιουργικής κουζίνας, ώστε αυτή να αποτελέσει σημαντικό και αναγνωρίσιμο στοιχείο του συνολικού ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Συν τοις άλλοις, στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση επιχειρήσεων για την απόκτηση σήματος Ε.Ο.Τ για την ελληνική κουζίνα και η καθιέρωση του στο περιβάλλον των επιχειρήσεων του κλάδου.
Διαρκώς περισσότεροι φορείς υλοποιούν δράσεις προώθησης της ελληνικής γαστρονομίας με έκδοση φυλλαδίων, συνταγών, διοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων κλπ. Ενδεικτικά αναφέρουμε την διοργάνωση του 5ου διεθνούς διαγωνισμού μαγειρικής « Taste of life» από 13 έως 17 Μαΐου 2010, στη Κρήτη από ιδιωτικό φορέα.
Η πρόταση σας τέλος, για συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών για την κατάρτιση εργαζομένων που ασχολούνται στον χώρο της εστίασης στο εξωτερικό είναι ενδιαφέρουσα και μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για την επιτυχημένη προβολή της ελληνικής κουζίνας διεθνώς και την ενίσχυση της ζήτησης για τα ελληνικά προϊόντα. Για να συμβεί, όμως, αυτό πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένη ως προς την διαδικασία και τον ρόλο καθενός από τους φορείς ή τις υπηρεσίες (Προξενεία, Υπουργείο, Ο.Τ.Ε.Κ, επιχειρήσεις κλπ.) που θα έχουν ενεργή εμπλοκή στο εγχείρημα
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
& ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
& ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Αθήνα,07 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010
Διευθ: Αμαλίας 12 Τ.Κ:105 57, Αθήνα
Πληρ: Χαρ. Καλπίδης Τηλ: 210 3736 117
ΠΡΟΣ:
ΔΗΜΟ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ
Γραφείο Δημάρχου
κ. Μανώλη Σαββή
ΓΕΝΝΑΔΙ Τ.Κ 85109
ΡΟΔΟΣ
ΚΟΙΝ: Γραφείο Γενικού Γραμματέα Τουρισμού
Θέμα : Ενίσχυση της ελληνικής γαστρονομίας.
ΣΧΕΤ: Η με αριθ. πρωτ.3552/21.04.10 Επιστολή του Δημάρχου Νοτίου Ρόδου κ. Μανώλη Σαββή
Απαντώντας στο παραπάνω σχετικό που διαβιβάστηκε στην Δ/νση μας από το Γραφείο του Γεν. Γραμματέα Τουρισμού, σας γνωρίζουμε ότι η στρατηγική του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού έχει ως στόχο μεταξύ άλλων την ποιοτική βελτίωση του τουριστικού προϊόντος και την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Η τουριστική διαφημιστική εκστρατεία της χώρας 2009-2010 έχει πολυθεματικό χαρακτήρα με αναφορά στις εναλλακτικές μορφές (μεταξύ των οποίων ενδεικτικά αναφέρουμε τον περιηγητικό, θαλάσσιο, θρησκευτικό τουρισμό, τουρισμό υγείας & ευεξίας κ.α.) αλλά και στις νέες μορφές τουρισμού όπως ο τουρισμός με επίκεντρο την ελληνική γαστρονομία.
Σε ότι αφορά την ενίσχυση του γαστρονομικού τουρισμού στην Ελλάδα ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, μετά από την με Α.Π.503095/2.3.2006 απόφαση του Γενικού Γραμματέα του EOT, προχώρησε στην υλοποίηση του προγράμματος «ΔΙΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΗΜΑΤΟΣ ΕΟΤ ΓΙΑ
ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ» που εντάσσεται στην Πράξη 1, του Μέτρου 5.3 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (Ε.Π. ΑΝ.).
Στόχος του Προγράμματος ήταν και είναι η ενίσχυση φορέων για την υλοποίηση ενεργειών διάδοσης και καθιέρωσης της ελληνικής παραδοσιακής, εθνικής, τοπικής ή/ και δημιουργικής κουζίνας, ώστε αυτή να αποτελέσει σημαντικό και αναγνωρίσιμο στοιχείο του συνολικού ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Συν τοις άλλοις, στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση επιχειρήσεων για την απόκτηση σήματος Ε.Ο.Τ για την ελληνική κουζίνα και η καθιέρωση του στο περιβάλλον των επιχειρήσεων του κλάδου.
Διαρκώς περισσότεροι φορείς υλοποιούν δράσεις προώθησης της ελληνικής γαστρονομίας με έκδοση φυλλαδίων, συνταγών, διοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων κλπ. Ενδεικτικά αναφέρουμε την διοργάνωση του 5ου διεθνούς διαγωνισμού μαγειρικής « Taste of life» από 13 έως 17 Μαΐου 2010, στη Κρήτη από ιδιωτικό φορέα.
Η πρόταση σας τέλος, για συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών για την κατάρτιση εργαζομένων που ασχολούνται στον χώρο της εστίασης στο εξωτερικό είναι ενδιαφέρουσα και μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για την επιτυχημένη προβολή της ελληνικής κουζίνας διεθνώς και την ενίσχυση της ζήτησης για τα ελληνικά προϊόντα. Για να συμβεί, όμως, αυτό πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένη ως προς την διαδικασία και τον ρόλο καθενός από τους φορείς ή τις υπηρεσίες (Προξενεία, Υπουργείο, Ο.Τ.Ε.Κ, επιχειρήσεις κλπ.) που θα έχουν ενεργή εμπλοκή στο εγχείρημα
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου