Τα Σιαννα, η Ίστριος, τα Πλατάνια κ.α. είναι παράδειγμα προς μίμηση.
Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι τους, έχουν τέτοια δραστηριότητα, που μας εκπλήσσουν. Για παράδειγμα σήμερα θα αναφερθώ στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιστρίου του οποίου ένα ημερολόγιο έπεσε στα χέρια μου και ένιωσα να κρατάω μια ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια…

Οι φωτογραφίες οι οποίες περιλαμβάνονται σε αυτό είναι από μόνες τους η ιστορία του όμορφου χωριού μας.
Τα παιδιά όμως του Πολιτιστικού, ‘εκμεταλλεύθηκαν’ τις σελίδες του ημερολογίου 15Χ15εκ. περίπου και το γέμισαν με γνήσιες συνταγές του τόπου τους. συνταγές της κυρίας Μαρίας, της κυρίας Δέσποινας, της κυρίας Βασιλικής και όχι της κάθε μεγαλόσχημης η οποία αφού έμαθε να τηγανίζει ένα αυγό και να το φορτώνει με λογής, λογής κρέμες, έρχεται μετά να μας το παρουσιάσει σαν την τέλεια συνταγή!!
Εμείς σήμερα θα σας παρουσιάσουμε μερικές από τις συνταγές της Ιστρίου αρχίζοντας από το Πλιγούρι.
…
Πλιγούρι (για έξι άτομα)
1 κιλό κρέας χοιρινό σε κομμάτια
½ κιλό Πλιγούρι
3 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι, λάδι Ροδίτικο
Εκτέλεση.
Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το κρέας μέχρι να ροδίσει.
Ρίχνουμε τις ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι.
Προσθέτουμε νερό και όταν το κρέας είναι σχεδόν ψημένο Ρίχνουμε το Πλιγούρι.
…
Κουλουρία.
1 κιλό κουλουρία
1 κιλό κρέας κατσίκας
3-4 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι, λάδι Ροδίτικο
Εκτέλεση.
Βάζουμε το κρέας να βράσει.
Ρίχνουμε τις ντομάτες, το αλάτι και το πιπέρι,
Όταν ψηθεί το κρέας το βγάζουμε από την κατσαρόλα, κανονίζουμε ώστε ο ζωμός να είναι πάνω από τη μέση και ρίχνουμε την κουλουρία μέχρι να ψηθεί.
Σ’ ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει,
Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι μέσα στην κουλουρία.
…
Μαγειρίτσα.
1 κεφαλάκι από ρίφι
Έντερα από ρίφι
Ποδαράκια ρίφι
Συκώτι από ρίφι
1 κοιλιά
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 μαρούλια
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
αλάτι, πιπέρι, λεμόνι, λάδι Ροδίτικο.
Εκτέλεση.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα το κεφαλάκι, τα έντερα αφού τα έχουμε τυλίξει πάνω στα ποδαράκια, την κοιλιά σε κομματάκια και τ’ αφήνουμε να βράσουν.
Στη συνέχεια βάζουμε λάδι σ’ ένα τηγάνι σοτάρουμε το συκώτι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
σοτάρουμε επίσης το κρεμμύδι μαζί με το μαρούλι και τον άνηθο και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
αφού ψηθεί το φαγητό προσθέτουμε το λεμόνι.
Καλή σας όρεξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου