Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Αφιέρωμα στην Ανδρομάχη της Θάσου, την πολυβραβευμένη ποιήτρια-πεζογράφο μας Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου!!

Αφιέρωμα στην Ανδρομάχη της Θάσου, την πολυβραβευμένη ποιήτρια-πεζογράφο μας 
Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου!!

Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, στην Κυρία Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου για την εμπιστοσύνη!!!

Βιογραφικό.

Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου, η κατά πολλούς, Ανδρομάχη της Θάσου, πολυβραβευμένη ποιήτρια-πεζογράφος, κόρη ποιητή. Γεννήθηκε στην Βραζιλία, από πατέρα Δωδεκανήσιο και μητέρα Κωνσταντινοπολίτισα. Μεγάλωσε και κατοικεί στην Θάσο. Σπούδασε στην Αθήνα, στην Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών, (ΠΑΝΤΕΙΟ) απ΄όπου απεφοίτησε με άριστα, έχοντας λάβει τέσσερεις υποτροφίες. Στη συνέχεια γράφεται στην Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης.
Αξιοσημείωτη είναι και η κοινωνική της δράση και προσφορά στον τόπο της επί δεκαετίες:

Το 1996 στα πλαίσια σεμιναρίου με θέμα τον Αγροτουρισμό διδάσκει και πρωτοστατεί στην δημιουργία ενός βιβλίου, με πλούσιο, φωτογραφικό υλικό με τίτλο «Ο Πρίνος συνεχίζει την Ιστορία του ». Το 1990 συνεργάζεται με τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό παρουσιάζοντας την εκπομπή «Μόνο για γυναίκες». Ο Δήμος Θάσου το 1988 την τίμησε με ειδικό έπαινο για την πνευματική καλλιέργεια που προσφέρει στα παιδιά της Θάσου με τη δημιουργία της Ανοιχτής Χριστιανικής Ομάδας Αγάπης. Πρωτοστατεί σε πορεία ειρήνης, με μπροστάρη τη νεολαία του νησιού, αντιδρώντας στον πόλεμο του Ιράκ. Έχει τιμηθεί από τους Γιατρούς του Κόσμου, για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ. Σαν πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων έχει κάνει δωρεάν προγράμματα για τα παιδιά Ζωγραφικής, Αγγειοπλαστικής, ομάδες αυτογνωσίας, χορωδίας, μουσικής, επί δύο χρονιές λειτούργησε με τις πρωτοβουλίες της Σχολή Γονέων με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Το 2002 δημιουργεί μια άλλη Πνευματική Ομάδα, το «Ραντεβού της Ψυχικής Ανάτασης», που απευθύνεται στην ώριμη γυναίκα και τα προβλήματά της. Παράλληλα, επισκέπτεται τα σχολεία, μιλώντας στα παιδιά για την ποίηση και την αγάπη. Χορηγός και εμπνευστής μιας πρωτότυπης φωτογραφικής έκθεσης με θέμα «Θρησκευτικά Δρώμενα της Ενορίας μας από τις αρχές του 20ού αιώνα».
Το καλοκαίρι του 2008 διοργάνωσε με τον πολιτιστικό σύλλογο «Το Κάστρο» τους Α’ Πανελλήνιους ποιητικούς Αγώνες για εφήβους και μαθητές με συμμετοχή 87 παιδιών, και επταμελή επιτροπή από προέδρους λογοτεχνικών ενώσεων τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης.
Το καλοκαίρι του 2009 διοργανώνει στην Θάσο με την βοήθεια του Δήμου, Ποιητικό Συμπόσιο με θέμα: «Η Συρρίκνωση του Ελληνικού λόγου – η ποίηση στις μέρες μας» με ζωντανούς ποιητικούς αγώνες στην αρχαία αγορά της Θάσου όπου πρωτότυπα ο ποιητής ψηφίζει ποιητή, δίχως κριτική επιτροπή!! Πρόκειται για μια πραγματική Σύνοδο διανοούμενων ανθρώπων, 167 τον αριθμό, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν επί τρεις μέρες στο νησί μας, μεγαλοεκδότες, δημοσιογράφοι, πρόεδροι λογοτεχνικών ενώσεων. Στόχος αυτού του Συμποσίου ήταν να φέρει την ενότητα στις Λογοτεχνικές Ενώσεις και στους ποιητές. Το 2012 προκηρύσσει και πάλι στη Θάσο με το «Κάστρο» τα Αρχιλόχεια, Πανελλήνιους ποιητικούς αγώνες για μαθητές και εφήβους, με συμμετοχή 2.000 παιδιών. Ενώ τα προ-Αρχιλόχεια, μια πραγματικά ανθρωπιστική εκδήλωση, είναι πλέον μία πραγματικότητα. Σε συνεργασία με το «Δημαρωγό» Δήμου Θάσου φιλοξενήθηκαν και βραβεύθηκαν στο χώρο του Καλογερικού 50 άτομα με ειδικές ανάγκες, μαθητές-καθηγητές, για την εξαίρετη προσπάθειά τους να πάρουν μέρος στον ποιητικό αγώνα Αρχιλόχεια με το ομαδικό τους ποίημα «Πάντα Φίλοι».
Έχει συμπεριληφθεί στο λεξικό της Ελληνικής Διανόησης για το έργο της, καθώς και στην εγκυκλοπαίδεια του Χάρη Πάτση, έχει προλογήσει την συλλεκτική έκδοση της Κυπριακής Φιλολογικής Πρωτοχρονιάς της ΕΠΟΚ, επίσης πήρε μέρος σε πολλές ποιητικές ανθολογίες. Βιβλία της : '' Ο Πρίνος συνεχίζει την ιστορία του'' 1996, '' Ένθεον Γαρ η Ποίησις'' 2008 εκδόσεις Ξυράφι, επίσης το 2015 μαζί με τον ποιητή πατέρα της συνέγραψε, το βιβλίο '' Πόλη και πάλι Πόλη'' εκδόσεις Μαλλιάρη και το 2018 από τις ίδιες εκδόσεις '' Θασίων Γη Γλυκύτατη''. Το 2022 πραγματοποίησε μαζί με τον Δήμο Θάσου και την ΔΗΚΕΘ, λογοτεχνικό μνημόσυνο αφιερωμένο στον πατέρα της, με διεθνή διαγωνισμό ποίησης ενηλίκων και παιδιών (547).

Ας κάνουμε μια συνοπτική αναφορά στα πιο σημαντικά βραβεία της:
Ο Σύλλογος οι Φίλοι των Επτανησίων της Απένειμε τον Οκτώβριο του 2009 το Α΄ Βραβείο Ερωτικής ποίησης.
Στους Πανελλήνιους Αγώνες των Δελφών το 2009 απέσπασε το Α΄ Βραβείο Ποίησης ενώ το 2010 από την Ένωση Συγγραφέων λογοτεχνών Ευρώπης, Χρυσή Πλακέτα Α΄ Βραβείο. Την ίδια χρονιά ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος με πρόεδρο τον Κύριο Μπαρμπουνάκη την βράβευσε για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα ενώ η Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (ΕΛΒΕ) της απένειμε Β΄ Βραβείο Ποίησης.
Η Ένωση Λογοτεχνών Ευρώπης της απένειμε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης το 2010 εύσημα λογοτεχνίας.
Το 2011 βραβεύτηκε από τον Φιλολογικό Σύλλογο του Παρνασσού στον τομέα της Πεζογραφίας.
Τιμήθηκε από την Αμφικτυονία Ελληνισμού για την κοινωνική εθελοντική προσφορά της με το Βραβείο Γραμμάτων & Ευποιίας.
Μετείχε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών, όπου βραβεύτηκε με το Μεσογειακό Βραβείο Εξαίρετης Ποίησης.
Το Πνευματικό Δημοτικό Κέντρο της Λέρου – Δωδεκανήσου της απένειμε έπαινο πεζού λόγου ενώ η Διασπορική Λογοτεχνική Στοά Πρώτο Βραβείο Λογοτεχνικής Έκφρασης.
Η Αντιδημαρχεία Πολιτισμού του Δήμου Ευόσμου της απένειμε Αριστείο Τιμής και Διάκρισης.
Το 2007 τιμήθηκε από τη Διεθνή Ακαδημία Γραμμάτων & Τεχνών «Θεά Αθηνά» για την προσφορά της στα γράμματα και στον πολιτισμό, ενώ σε Διεθνή διαγωνισμό ποίησης-ζωγραφικής, ποίημά της κατέλαβε Α’ Βραβείο από τον Διδάκτορα Τζο Κάρλο-Γκασπάρ στη Βραζιλία.
Το 2011 μετείχε και προσκαλέστηκε στην ποιητική βραδιά αφιερωμένη σε καταξιωμένους ποιητές που διοργάνωσε το Ρωσικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στην Αίθουσα Μακεδονικών Σπουδών.
Πρώτα βραβεία έχει αποσπάσει στα Σικελιανά από το Καφενείο των Ιδεών καθώς και αριστείο πεζού λόγου από το λογοτεχνικό περιοδικό «Κελαινώ» και πρώτο βραβείο ποίησης από το Ωδείο Βόλου.
Από την Εταιρία Τεχνών Επιστήμης & Πολιτισμού Κερατσινίου Αθηνών, απέσπασε Α’ Βραβείο Παραμυθιού, Α’ Βραβείο Θεατρικού Μονόπρακτου, Β’ Βραβείο Ποίησης.
Επίσης, από το Σωματείο Λόγου & Τέχνης «Αλκυονίδες» με έδρα την Κόρινθο απέσπασε Α’ Βραβείο Παραμυθιού το 2012.
Είναι τακτικό μέλος της ΕΛΒΕ, καθώς επίσης μέλος της Πανελλήνιας ένωσης λογοτεχνών Ευρώπης πάρεδρο μέλος της Π.Ε.Λ. Αθηνών, μέλος της Ελληνικής Αμφικτιονίας και μέλος της Δ.Ε.Λ.Ε. Εκπρόσωπος της ποιητικής ομάδας ALE AMOROZA (ανοιχτή σκηνή ποιητών) στη Θάσο, μέλος του Καφενείου των Ιδεών, επίσης γράφει στο βραβευμένο λογοτεχνικό περιοδικό ΚΕΛΑΙΝΩ, στο Quarius, στην εφημερίδα της ΕΛΒΕ. Αφιέρωσε στην «Θασιακή» τη στήλη του πολιτισμού, επίσης ποιήματά της φιλοξενούνται σε πολλές άλλες εφημερίδες και περιοδικά.
Στίχοι της έχουν μελοποιηθεί από τους μεγάλους συνθέτες Σπύρο Σαμοΐλη, Γεώργιο Φουντούλη και Μάριο Καπνιά, Δημήτριο Μιχάκη

*******

Σημαντικοί σταθμοί της ζωής της ποιήτριας
Ο ΧΡΟΝΙΟΣ ΜΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Στο κείμενο "ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΚΑΤΑΙΟΣ ΚΑΙ ΖΩΣΙΜΟΣ", μπορείτε να δείτε ένα πολύ μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που έλαβε χώρα στη Θάσο το έτος 2009, όπου με τη βοήθεια του Δήμου και των εθελοντών, η Θάσος φιλοξένησε για τρεις μέρες 167 ομιλητές, όλη την πνευματική αφρόκρεμα της Ελλάδας, προέδρους, λογοτέχνες, διευθυντές εφημερίδων, εκδότες λογοτεχνικών περιοδικών και ποιητές καθώς και δημοσιογράφους.

Ιούλιοσ 2009
ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΚΑΤΑΙΟΣ ΚΑΙ ΖΩΣΙΜΟΣ
Θάσος το νησί του Αμφίλοχου και του Στησίβρωτου
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Θάσο
η 1η Πανελλήνια Τριήμερη Συνάντηση Λογοτεχνικών Ενώσεων,
Εκδοτών Δημοσιογράφων, Ποιητών
Από ψυχής νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω:
Τον Δήμαρχο Θάσου κύριο Ελευθέριο Μερέση καθώς και το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου,
την Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου Θάσου
και την Πρόεδρό του κα Μαρία Παπαοικονόμου, Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού
καθώς και Όλους Εσάς που στρώσατε πλούσια
το τραπέζι της Μακεδονίτικης Φιλοξενίας και αποδείξατε
ότι στη Βόρειο Ελλάδα ζει ακόμα ο Ξένιος Δίας..!!
Ευχαριστώ ιδιαίτερα όλους τους υποστηρικτές της Ιδέας οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι:
· Πολιτιστικός Σύλλογος Το Κάστρο,
· Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιράχης,
· Ναυτικός Όμιλος Καλλιράχης
· Αντιπρόεδρος της ΔΕΠΟΤΑΘ κύριος Αναστάσιος Μπίλλιας
· Κύριος Χρυσάφης Νικόλαος
· Κύριος Σταύρος Γλίτσος
· Κύριος Δημήτριος Χαριτόπουλος
· Κύριος Ζηλιαχωβινός Γιάννης
· Κυρία Μένη Αρρενοπούλου
· Κυρία Ταμπάκη Στέλλα
· Κύριος Σωτήρης Χαϊδευτός
· Κύριος Κων/νος Εμμανουηλίδης
· Κύριος Βαγγέλης Βογιατζής
· Κύριος Ντόβας Γεώργιος,
· Κυρία Ειρήνη Καριοφύλλη
Με βασικό Χορηγό και Φορέα Υποστήριξης τον Δήμο Θάσου και με όλους τους παραπάνω φορείς και ιδιώτες μπορέσαμε να κάνουμε το όραμα πραγματικότητα ώστε το νησί του Αμφίλοχου, η όμορφη Θάσος να γίνει τη Νησί της Ομορφιάς, του Λόγου, και της Ποίησης.
Ήδη το πολιτιστικό αυτό γεγονός που πραγματοποιήθηκε στην μικρή μας επαρχία φιλοξενείται με τα καλύτερα σχόλια μέσα στο διαδίκτυο στις ιστοσελίδες «lexima.gr», «Τα νέα του βιβλίου», «Λογοτεχνικά Επίκαιρα», «Ανεμολόγιο» International Art Society.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τόσο τον κύριο Γιάννη Μανιάτη όσο και τον κύριο Θοδωρή Βοριά, αλλά τον Μουσικοσυνθέτη Γιώργο Φουντούλη αλλά και όλους όσους έγραψαν και προέβαλαν το γεγονός μέσα από το δίκτυό τους. Ο Δήμος Θάσου προβάλλεται μέσα στο διαδίκτυο σαν παράδειγμα μίμησης και για άλλους δημοτικούς φορείς.
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και τους 65 ομιλητές (προέδρους λογοτεχνικών ενώσεων, φιλόλογους, καθηγητές πανεπιστημίου, δημοσιογράφους, εκπαιδευτικούς, εκδότες) που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και ήρθαν από κάθε μέρος της Ελλάδας όπως Κρήτη, Κιλκίς, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Άρτα, Λάρισα, Καβάλα, Βόλο, Εύοσμο, και πήραν μέρος στο μαραθώνιο διήμερο συνέδριο που είχε θέμα τη συρρίκνωση του Ελληνικού λόγου, θέμα που αφορά πρώτιστα όλους μας.
Χαιρετισμούς έστειλαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κος κος Βαρθολομαίος, ο Ακαδημαϊκός κος Τάκης Βαρβιτσιώτης, ο μόνιμος πρέσβης της Ελλάδος στην UNESCO κος Βασίλειος Βασιλικός, ο εντιμολογιότατος κύριος Στέλιος Παπαθεμελής, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κύριος Ψωμιάδης Παναγιώτης Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών κος Βασίλης Βιτσαξής, και τέλος ο καθηγητής πανεπιστημίου Σταύρος Μπαρούτης. Ο τ. πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης κος Κων/νος Αγγελούδης, επίσης ο πρόεδρος του Δωδεκανησιακού Παροικιακού Συνδέσμου κύριος Μιχάλης Σκαναβής, ο πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού καθηγητής πανεπιστημίου κύριος Ιωάννης Μαρκαντώνης, από την Αμερική, ο Διδάκτωρ Θεολογίας και φιλοσοφίας κύριος Κωνσταντίνος Τσιρπανλής, ο Πρόεδρος της Ένωσης των Επτανήσων κύριος Φώτης Νόμπελης, ο εκδότης της εγκυκλοπαίδειας Χάρη Πάτση κύριος Πάτσης, Η υπεύθυνη του περιοδικού «Πνοές Λόγου – Ιδεόπνοον» Κυρία Αρετή Γκιωνάκη, ο εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού Μανδραγόρα κος Κώστας Κρεμμύδας, Ο πρόεδρος του μορφωτικού ομίλου Πετρούπολης κος Βαρβαρήγος Δημήτρης, η πρόεδρος του Αττικού Πνευματικού Ομίλου Γλυφάδας κα Ζόμπολα.
Στο διήμερο συνέδριο που έγινε στην αίθουσα του καλογερικού πήραν μέρος 65 ομιλητές από όλη την Ελλάδα, πρόεδροι λογοτεχνικών ενώσεων, εκδότες εφημερίδων, δημοσιογράφοι, και ποιητές. Αξίζει να αναφερθούν ότι οι εκπρόσωποι τύπου και διευθυντές εφημερίδων στήριξαν με την φυσική παρουσία τους την μεγάλη αυτή προσπάθεια, τον άθλο ψυχής που έκανε η ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου Φιλιππίδου, εμπνεύστρια, διοργανώτρια του όλου συμποσίου:
Παρόντες σε όλες τις εκδηλώσεις του πολιτιστικού αυτού τριημέρου ήταν: Ο Δήμαρχος Θάσου κος Λευτέρης Μερέσης, ο Αντινομάρχης κ. Γιάννης Πασχαλίδης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κος Μηνάς Βλαστάρης, η Νομαρχιακή Σύμβουλος Άννα Ζήκου, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού κα Μαρία Παπαοικονόμου, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΟΤΑΘ κος Αναστάσιος Μπίλιας, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Καμπούρης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Ιστορικός Συγγραφέας Χατζηεμμανουήλ Κωνσταντίνος, ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ευόσμου Θεσσαλονίκης, Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών κύριος Σωτηράκης Κωνσταντίνος, ο τ. Λιμενάρχης πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιράχης κος Ελευθερίου, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας Ποιητών, Ιατρός κύριος Κρανιώτης Δημήτρης, η ειδική συνεργάτιδα του περιοδικού Μουσών Μέλαθρον κα Αφροδίτη Βογιατζή, η εκπρόσωπος της Δ.Ε.Ε.Λ. λογοτέχνιδα κυρία Ευφροσύνη Κακογιαννάκη, ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Διαμαντόπουλος, ο νομικός κύριος Μάρκος Αποστολίδης, μέλος του ομίλου για τη διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας, ο Κώστας Βλαστάρης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Κάστρο», ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Καλλιράχης κος Χρήστος Ταμανάς, ο κος Ροδομέτωφ Νικόλαος, Πρόεδρος του Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας, , ο ιστορικός κος Κωνσταντίνος Χιόνης, ο πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Καβάλας κος Αλβανός Λάζαρος, η συγγραφέας – νομικός κυρία Χιόνη Γεωργία, 
ο κύριος Διονύσιος Βαχλιώτης εκδότης – διευθυντής της εφημερίδας «ΕΝΗΜΕΡΟΣ» και του ομώνυμου Ραδιοφωνικού σταθμού, ο διευθυντής των εφημερίδων και εκδότης «ΞΥΡΑΦΙ» και «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» κος Γανίτης Γιώργος, η δημοσιογράφος της εφημερίδας « ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» κα Στελλίνα Μαργαριτίδου, ο εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου και Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΕΝΑ channel κος Χατζηεμμανουήλ Ιωάννης, ο δημοσιογράφος, διευθυντής ειδήσεων του ΕΝΑ Channel & Center TV διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Θασιακή» κος Αποστολίδης Τάσος, ο κος Χρήστος Σαγάνης, Εκδότης της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ», η κα Τσουκάτου Πηνελόπη, Διευθύντρια της Εφημερίδας όλων των Κωνσταντινοπολιτών «Ο ΠΟΛΙΤΗΣ» από την Αθήνα ήρθαν ο κύριος Γιάννης Γρηγοράκος και η κυρία Έρρικα Αθανασίου, Εκδότες και αρχισυντάκτες της εφημερίδας «Κηφισιά», ο κος Κουμπάτης Κωνσταντίνος, εκδότης της εφημερίδας «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ», από την Αθήνα ο κος Καραμβάλης Δημήτρης του Περιοδικού «Νέα Σκέψη», η κα Τατάκη Ιωσηφίδου Ζωή, Διευθύντρια του περιοδικού «Δεξαμενή» του συλλόγου «Μεγάλη του γένους σχολή», ο κύριος Θάνος Αθανασόπουλος, Διευθυντής Εκδότης του περιοδικού «Δευκαλίων ο Θεσσαλός», η κα Ζαλώνη Χριστοπούλου Παναγιώτα, εκδότρια διευθύντρια του λογοτεχνικού περιοδικού «Κελαινώ», η αρχισυντάκτρια των εφημερίδων Περισκόπιο και Δέλτα κα Μαρία Θανοπούλου, από την Άρτα ο κος Δημήτρης Ψηλός, Εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού «Μελισσουργοί», την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο κος Μπαρμπουνάκης Χαράλαμπος, πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, ο καθηγητής πανεπιστημίου κύριος Ιωάννης Τζανής. Από την Κρήτη ήρθε ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Λογοτεχνών κος Γιάννης Γιακουμάκης, από το Κιλκίς η Πρόεδρος της «Κούρος Ευρωπού Τέχνη ΜΚΕ» κα Κική Παπαδοπούλου, από την Θεσσαλονίκη η πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος φιλόλογος κυρία Πεχλιβανίδου Ευαγγελία, από την Αθήνα ο πρόεδρος του Πειραματικού Μουσείου Λογοτεχνίας κος Σαμιωτάκης Αντώνης, ο αντιπρόεδρος της «Αμφικτιονίας του Ελληνισμού» υποστράτηγος κύριος Καμπάς Βύρων Νικηφόρος από τη Θεσσαλονίκη, ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών κος Γεώργιος Μαρινάκης, ο μουσικοσυνθέτης – μουσικοδιδάσκαλος Άγγελος Ζαγοριανός, ο εκατόχρονος Θάσιος Ποιητής κος Σταύρος Καραμανιώλας, από τη Λάρισα η κα Χριστούλα Πατελοδήμου Ελένη, εκπρόσωπος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς για θέματα επαρχίας, η ειδική γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος κα Καρασαββίδου Ελένη, ο καθηγητής κύριος Αβτζάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Βιβλίου νομού Πέλλας κος Σαμαρτζίδης Γεώργιος, από Αθήνα, η κα Εύα Χαλκιαδάκη- Παπαδημητρίου, εκπρόσωπος της Πανευρυτανικής Ένωσης, από την Άρτα, η λυκειάρχης- φιλόλογος κα Πάντζου Αλεξάνδρα,ο ιατρός κος Δημήτρης Σιδηρόπουλος, ο κύριος Δημήτρης Σιδηρόπουλος καθώς και νέοι Θάσιοι Δημιουργοί Γεώργιος Καρυδάκης και Αποστολία Κατσανά και πολύ άλλοι.
Για την προσφορά τους στα γράμματα και τον πολιτισμό βραβεύτηκαν τη δεύτερη μέρα του συμποσίου, Θάσιοι πνευματικοί άνθρωποι, πρώτα ο ιστορικός κος Κωνσταντίνος Χιόνης, επί σειρά ετών προέδρος της Θασιακής Ένωσης Καβάλας, ο ιατρός λογοτέχνης Κωνσταντίνος Αγγελούδης, Θεσπιστής των βραβείων για τους αριστούχους μαθητές, και ο βυζαντινολόγος κος Θανάσης Διαλεκτόπουλος.
Συγκινητική ήταν επίσης η βράβευση του εκατόχρονου Θάσιου Ποιητή Σταύρου Καραμανιώλια, του προέδρου του Ν.Ο.Κ. κυρίου Χρήστου Ταμανά για την κοινωνική προσφορά του στο σύνολο καθώς και τις βραβευμένης ζωγράφου, τέως Δημοτικής Συμβούλου Σεβαστής Καλοπούλου αλλά και του επί πενήντα και… χρόνια αγγειοπλάστη κυρίου Χρυσόγελου Κωνσταντίνου.
Ο εκδότης Σωτήρης Γερακούδης βραβεύτηκε γιατί τόσο μέσα από τα βιβλία του αλλά και την στήλη της εφηφερίδας του «Θασίων Γη» σώζει την τοπική διάλεκτο – Ντοπολαλιά. Βραβεύτηκε επίσης και ο συγγραφέας Δημήτρης Σταυρόπουλος για το βιβλίο του «Γκαλούπ καλούπ» γιατί σώζει την τοπική διάλεκτο μέσα από αυτό.
Πρωτότυπη ιδέα της όλης οργάνωσης ήταν και η βράβευση εφημερίδων που φιλοξενούν μόνιμες στήλες ποίησης όπως η «Θασιακή», για τη στήλη του πολιτισμού το βραβείο το οποίο παρέλαβε ο μικρός Φάνης, γιος του εκδότη κυρίου Σταμάτη Χατζησταμάτη.
Επίσης Βραβεύτηκε η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ» για την «Σελίδα Λόγου και Τέχνης», το βραβείο το πήρε ο ίδιος ο εκδότης – δημοσιογράφος κύριος Χρήστος Σαγάνης.
Επίσης για τον ίδιο λόγο βραβεύτηκαν οι εφημεριδες: «Ο ΠΟΛΙΤΗΣ» της κυρίας Πηνελόπης Τσουκάτου, η εφημερίδα «ΚΗΦΙΣΙΑ» της κυρίας Έρρικα Αθανασίου, «Ο Παρατηρητής της Θράκης», «Η Φωνή της Νισύρου» του κυρίου Κώστα Πατούρη, ο «Ελληνισμός της Αμερικής» του Δρ Κωνσταντίνου Τσιρπανλή, η εφημερίδα του κυρίου Μιχαήλ Σκαναβή Δωδεκανησιακού Παροικιακού Συνδέσμου, και η εφημερίδα του Ιωάννη Χαρτοφύλλη «Νισυριακά Νέα» εφημερίδα Πορφυρίδα κας Πόπη Χαρτοφύλλη.
Επίσης, βραβεύτηκαν όλα τα λογοτεχνικά περιοδικά Δευκαλίων ο Θεσσαλός, ΚΕΛΑΙΝΩ, Νέα Σκέψη, Μουσών Μέλαθρον, Μανδραγόρας, Νέα Αριάδνη καθώς και οι Πρόεδροι όλων των Λογοτεχνικών Ενώσεων και Εταιριών, Δεξαμενή, Μελισσουργοί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επιλεκτικά βραβεύτηκε η τηλεοπτική μοναδική εκπομπή της ΕΡΤ3 του Βασίλη Βασιλικού «Άξιον Εστί» καθώς και η υπερπαραγωγή του ΣΚΑΪ «Μεγάλοι Έλληνες». Την εκδήλωση κάλυψαν τηλεοπτικά τα τοπικά κανάλια center και ENA channel καθώς και το ράδιο Stochos FM και Lobby FM.
Βραβείο ευαισθησίας για την επαρχία δόθηκε στην δημοσιογράφο του Center κα Εύα Πασσαλίδου για την πολιτιστική εκπομπή της «Οδοιπορικό»
Καθώς και η Θάσια δημιουργός κυρία Στέλλα Μαρωνίτου η οποία με την εκπομπή της «Παρουσίες» βοήθησε στο να καλλιεργηθεί η ιδέα του όλου συμποσίου.
Όλα αυτά έγιναν στα πλαίσια ευαισθητοποίησης των τηλεοπτικών διαύλων ώστε να παραχθούν και άλλες τέτοιες αξιόλογες εκπομπές και όχι τηλεσκουπίδια και πρωινάδικα αραλίκια τηλεκαφέδων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι ποιητές και οι συγγραφείς προσφέραν ως αντίδωρο της φιλοξενίας τα βιβλία τους έτσι ώστε να έχει πιαστεί η πρώτη μαγιά για τη δημοτική βιβλιοθήκη που ήταν ένας από τους στόχους του συνεδρίου. Βιβλία δόθηκαν από τον πρόεδρο κύριο Ροδομέτωφ , Τσουκάτου, Όμορφος Κόσμος, και έπεται συνέχεια.
Η αίθουσα του Καλογερικού η οποία φιλοξένησε το διήμερο συμπόσιο ήταν γεμάτη από περιοδικά και εφημερίδες, ανταγωνιστικές βέβαια, που όμως στις τρεις μέρες του συμποσίου ενώθηκαν στο νησί της Θάσου, όπως ενώθηκαν και όλοι οι πρόεδροι των ενώσεων σε ένα «μυστικό» ή μάλλον φανερό δείπνο αγάπης και μετάγγισης πνεύματος και αλληλεγγύης.

Συνθήματα του συμποσίου συνεδρίου είναι:
ΠΟΙΗΤΕΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ!!!
ΑΓΑΠΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΚΟΣΜΟ.
ΜΠΟΡΕΙΤΕ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΤΕ ΤΗΝ ΑΣΧΗΜΙΑ

Την Τρίτη μέρα η Εμπνεύστρια και Διοργανώτρια του όλου συμποσίου Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου Φιλιππίδου ξενάγησε και χώρεσε στο Δημοτικό Λεωφορείο 95 ποιητές οι οποίοι κάνανε όλον τον γύρο της Θάσου και πραγματικά την λάτρεψαν.
Η Θάσος μύριζε πεύκο θυμάρι ρετσίνι και ρίγανη.
Προσκυνήσαμε στη μονή του Αρχαγγέλου και φιλοξενηθήκαμε από τον κύριο Χρυσάφη στο εστιατόριο του, Κουτσαβάκια.
Το βράδυ της ίδιας μέρας ολοκληρώθηκε με το Ζωντανό Πανελλήνιο Διαγωνισμό - ο ποιητής ψηφίζει ποιητή- στην Αρχαία Αγορά της Θάσου, πενήντα πέντε (55) ποιητές δια της ζωντανής απαγγελίας αξιολόγησε ο ένας τον άλλον, και αλληλοψηφίστικαν δίχως κριτική επιτροπή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός μέσα στο διαδίκτυο μόνο ένα μήνα κατάφερε να καθήσει και παρόλα αυτά η συμμετοχή των ποιητών ήταν μεγάλη.
Πρώτο βραβείο ποίησης απέσπασε ο πολυβραβευμένος ποιητής κος Χάρης Μελιτάς από την Αθήνα με το ποίημα του «Ονείρων και μνήμης γωνία», δεύτερο βραβείο ποίησης η ποιήτρια κα Αναστασία Γκίτση με το ποίημα «μέσα στη σιωπή σου απώλεσα κάθε λέξη» και το τρίτο βραβείο απέσπασε η κυρία Αικατερίνη Σεργίου Πομπόρτζη για το ποίημα της «Ηλιοβασίλεμα στην Καλλιράχη» Τέταρτο βραβείο απονεμήθηκε στον ποιητή από τον Βόλο κύριο Κυριάκο Κυτούδη για το ποίημα του «Ο ήχος του Αναπόφευκτου».
Σε όλους τους ποιητές απονεμήθηκαν τιμητικά διπλώματα, ενώ μαρμάρινα αγαλματίδια από το Μουσείο της Θάσου αποδόθηκαν στους τέσσερις νικητές προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου το Κάστρο.
Η εκδήλωση όλη στηρίχτηκε στο Εθελοντισμό, στην Ψυχή του καθενός και στον Τσαγανό!.

*******

Α’ ΠΑΝΘΑΣΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΕΦΗΒΟΥΣ
Οι "ΠΡΩΤΟΙ ΠΑΝΘΑΣΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ", στο οποίο συμμετείχαν 87 Θάσιοι μαθητές και τους οποίους διεξήγαγα και πάλι εθελοντικά, μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο το 'Κάστρο', υπό την Αιγίδα του Δήμου Θάσου και του Πολιτιστικού Συλλόγου το ΄Κάστρο'.

Α’ ΠΑΝΘΑΣΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΕΦΗΒΟΥΣ
Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Καλογερικού Λιμένα Θάσου πραγματοποιήθηκαν οι Α΄ Πανθασιακοί Αγώνες Ποίησης για παιδιά και εφήβους, που διοργάνωσε η Θάσια ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου σε συνεργασία με τον Φορέα Υποστήριξης των Αγώνων-Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Κάστρο».
Η εκδήλωση στηρίχτηκε εξ’ ολοκλήρου στον εθελοντισμό, μεταδόθηκε άμεσα στους 99 MHZ από τον Στόχο FM και καλύφθηκε τηλεοπτικά από τα κανάλια ENA CHANNEL & CENTER.
Μεγάλη και εντυπωσιακή υπήρξε η συμμετοχή των παιδιών της Θάσου… 87 τον αριθμό· από όλα τα χωριά Θεολόγο, Πρίνο, Καλλιράχη, Λιμενάρια, Σωτήρα, Λιμένα.
Τα θέματα των παιδικών ποιημάτων υπήρξαν: η καταστροφή της φύσης, το περιβάλλον, οι γονεϊκές σχέσεις, η αγάπη προς το γενέθλιο νησί τους τη Θάσο. Αξιόλογη ήταν και η συμμετοχή των Γονέων που καταχειροκρότησαν τα παιδιά καθώς αυτά απάγγελλαν τα ποιήματά τους και έπαιρναν τα βραβεία τους μαζί με Φάκελο Αξιολόγησης τον οποίο η υπεύθυνη της επιτροπής Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου απένειμε στο κάθε παιδί χωριστά.
Αξίζει να σημειωθεί η ιδιαιτερότητα των βραβείων που δόθηκαν. Από κοινού ο Πρόεδρος του Κάστρου κ. Κώστας Βλαστάρης όσο και η ποιήτρια κ. Ανδρομάχη, είχαν αποφασίσει τα βραβεία που θα δοθούν να μην είναι ανταγωνιστικά αλλά να δοθεί α’ & β’ βραβείο πρωτοτυπίας, φαντασίας, λυρισμού, της Σαπφούς, του Σωκράτη, βραβείο όλων των μουσών κ.α.. αντί να δοθεί βραβείο πρώτο ή δεύτερο.
Έτσι ώστε κανένα από τα 87 ποιήματα δεν παραρίχτηκε αλλά αξιολογήθηκαν και οι 87 συμμετέχοντες και από τους 7 κριτές. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Αντινομάρχης κ. Πασχαλίδης, ο Δήμαρχος Θάσου κ. Λευτέρης Μερέσης, ο ιστορικός κ. Κωνσταντίνος Χιόνης, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Καλλιράχης κ. Χρήστος Ταμανάς, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Παπαοικονόμου Μαρία, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Διαμαντόπουλος, από την Θεσ/νίκη ήρθε ο εκδότης κ. Αντώνης Μαλλιάρης, ο οποίος πρόσφερε βιβλία σε όλα τα παιδιά αξίας 3.000,00 € καθώς και συλλεκτικά ανθολόγια στον Αντινομάρχη και στον Δήμαρχο Θάσου.
Βιβλία επίσης προσέφερε ο εκδοτικός οίκος «ΣΠΑΝΙΔΗΣ», καθώς και τα δύο βιβλιοπωλεία της Θάσου της κ. Συκούδη Σωτηρίας και του κ. Καλαφάτη Βασίλη.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Θάσιος ποιητής κ. Σταύρος Καραμανιώλας ο οποίος παρόλα τα 100 χρόνια του έκατσε και τις 4 ώρες που διήρκεσαν οι αγώνες.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την βράβευση του σεβάσμιου εν λόγω ποιητή κ. Καραμανιώλα, συνέχισε με Βράβευση του αποθανόντος στιχοπλόκου κ. Γεωργίου Αγοράκη, του οποίου το βραβείο το πήρε η σύζυγος. Ακολούθως βραβεύτηκε ο μεγάλος γλύπτης κ. Κώστας Λόβουλος.
Παρόντες ήταν άνθρωποι του λόγου και των τεχνών όπως η ζωγράφος-ποιήτρια κ. Σεβαστή Καλοπούλου-Γιάμαλη, ο συγγραφέας κ. Σταυρόπουλος Δ., ο ποιητής κ. Τεχμετζίδης, ο συγγραφέας κ. Θωμάς ο δικαστικός κ. Τερζίδης, καθώς και πλήθος εκπαιδευτικών και διδασκάλων όπως ο Γυμνασιάρχης κ. Θεοχάρης Θεοχαρίδης και ο Διευθυντής του Β’ Δημοτικού Σχολείου Θάσου κ. Παπαδόπουλος Γεώργιος, η εκπαιδευτικός κ. Σοφία Ιακωβίδου, η κ. Πόπη Φωτίου, ο κ. Σωτηρέλης, ο κ. Βουζούνης και η κ. Λιόλιου Λένα δασκάλα από το Θεολόγο.
Είναι πολύ πολύ σημαντικό που αγκάλιασαν τους ποιητικούς αγώνες οι εκπαιδευτικοί, χωρίς των οποίων την συνεργασία τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα.
Η χορωδία του α’ ΚΑΠΗ Θάσου με την καθοδήγηση της μουσικού κ. Πελαγίας Αναγνωστάκη πλούτυνε την εκδήλωση με όμορφα τραγούδια. Ενώ όλη η αίθουσα ήταν στολισμένη με ελιές που συμβόλιζαν ότι ο δρόμος των ποιητών περνάει μέσα από το δύσκολο όρος των ελεών, είναι ένας δρόμος της υπομονής.
Την κριτική επιτροπή απάρτιζαν 7 Πρόεδροι Λογοτεχνικών Ενώσεων:
1.Κυρία Παναγιώτα Χριστοπούλου Ζαλώνη-Πρόεδρος Λογοτεχνικού ομίλου ΞΑΣΤΕΡΟ
2.Κυρία Χρυσούλα Βαρβέρη Βάρα-Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών
3.Κυρία Χριστίνα Κανελλοπούλου Αγρογιάννη -μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών του Δ.Σ.
4.Κυρία Ευφραιμίδου Ελένη, Λογοτέχνης ,- Πρόεδρος της Ακαδημίας Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
5.Κύριος Σούλας Νικόλαος -Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος
6.Κύριος Δημήτριος Μπουκώνης – Πρόεδρος της Αμφικτιονίας Ελληνισμού
7.Κυρία Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου Φιλιππίδου –Ποιήτρια –Πολιτικός Επιστήμων
Την εκδήλωση προλόγισε η Πρόεδρος Θρακικής Τέχνης κ. Ευφραιμίδου όπως επίσης από την Θεσ/νίκη ο Πρόεδρος της ΕΛΒΕ κ. Νικόλαος Σούλας, ο οποίος μάλιστα προσέφερε μία δωρεάν σελίδα σε εφημερίδα της Θεσ/νίκης για δημοσίευση όλων των πολιτιστικών δρώμενων της Θάσου!
Οι κριτές φιλοξενήθηκαν για μία ημέρα από τον Δήμο Θάσου.
Μετά την εκδήλωση στο φουαγιέ του Καλογερικού προσφέρθηκαν εδέσματα· μία χορηγία του κ. Φιλιππίδη Χαραλάμπου.
Στις υλιστικές εποχές που ζούμε όπου όλα αγοράζονται και όλα πωλούνται τέτοιες από ψυχής προσπάθειες που στόχο έχουν να δημιουργήσουν στα παιδιά τα κατάλληλα ερεθίσματα ώστε να τα στρέψουν στην Γραφή, στον Λόγο. Πρέπει από όλους μας να υποστηρίζονται ώστε να μην γίνουν μόνο μία φορά αλλά να καθιερωθούν κάθε χρόνο σαν θεσμός.
Οι νέοι χρειάζεται να νιώσουν ότι υπάρχουν και οι χαρές του πνεύματος.

*******
ΑΡΧΙΛΟΧΕΙΑ 2012 | Εκδήλωση Τιμής στον Παροθάσιο Ποιητή Αρχίλοχο
Τα '"ΑΡΧΙΛΟΧΕΙΑ 2012", είναι Πανελλήνιοι Ποιητικοί Αγώνες για παιδιά και εφήβους υπό την αιγίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θάσου και του Μουσείου Δροσίνη Αθηνών με την συμμετοχή 2.000 νέων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θάσου, μέσα σε ένα πλήθος μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών, που κατέφθασαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας (Κύπρο, Κρήτη, Σπάρτη, Πάτρα, Κόρινθο, Αθήνα, Αγρίνιο, Άρτα, Πρέβεζα, Βέροια, Νάουσα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα, Θάσο, Κομοτηνή, Λάρισα) για την Τελετή Απονομής Βραβείων του Πανελλήνιου Διαγωνισμού για Παιδιά και Εφήβους, ΑΡΧΙΛΟΧΕΙΑ 2012, έγινε η επίσημη ανακήρυξη των Αρχιλοχείων, εκδήλωση τιμής του Θασοπάριου ποιητή Αρχίλοχου (680 π.Χ.-630 π.Χ.).
Η ανακήρυξη πραγματοποιήθηκε από την εμπνεύστρια-διοργανώτρια των Αρχιλοχείων, ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου και τον χορό της, ο οποίος αποτελείτο από τις 9 Μούσες (Καλλιόπη, Ευτέρπη, Κλειώ, Ερατώ, Μελπομένη, Πολύμνια, Τερψιχόρη, Θάλεια, Ουρανία).
Ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων και δρώμενα τα οποία εκτυλίχθηκαν με πομπή, συνοδεία όλου του κόσμου, τόσο μέσα στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θάσου, μπροστά στο ομοίωμα του Αρχίλοχου, όσο και στην Αρχαία Αγορά της Θάσου.
Στη συνέχεια, στο χώρο του Καλογερικού, ξεκίνησε η Τελετή Απονομής των Αρχιλοχείων, παρουσία των Κριτών [μέλη της Κριτικής Επιτροπής: Έρρικα Αθανασίου, Διευθύντρια-Εκδότρια της εφημερίδας «Κηφισιά», Συγγραφέας, Δημοσιογράφος - Αντώνιος Κόντος, Πρόεδρος του Ομίλου για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, τέως Γυμνασιάρχης, Φιλόλογος - Φώτης Κουτσαμπάρης, Δημοσιογράφος-Λογοτέχνης, Σύμβουλος Εκδόσεων εφημερίδας «Πολιτισμικά Θεσσαλονίκης» - Γιάννης Νικολόπουλος, Εκδότης-Διευθυντής του ΝΟΥΜΑ (επιθεώρηση τέχνης, γραμμάτων και πνευματικού προβληματισμού), Λογοτέχνης-Ποιητής - Γεώργιος Πιντέρης, Διδάκτορας Ψυχολογίας, Συγγραφέας και Ποιητής - Δημήτριος Τούκας, Κοσμήτορας των Σχολών του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Παρνασσός», Επικοινωνιολόγος, τέως Ανώτερος Υπάλληλος Υπουργείου Προεδρείας Κυβερνήσεως, τέως Ακόλουθος Τύπου στη Γερμανία].
Η εκδήλωση άνοιξε με το γράμμα ευχών του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου τόσο προς την εμπνεύστρια-διοργανώτρια κ. Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου, όσο και σε όλα τα παιδιά που πήραν μέρος στο Διαγωνισμό. Στη συνέχεια, η μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Καβάλας Δανάη Φυλλίδου, η οποία πριν από καιρό έκανε το Πανελλήνιο να δακρύσει, διάβασε έναν σύντομο λόγο αφιερωμένο σε αυτό το Φεστιβάλ των Νέων που δημιουργήθηκε στη Θάσο με τα Αρχιλόχεια. Αξιόλογη υπήρξε η ηθική και υλική στήριξη από την κ. Δήμητρα Μαλαμίδου, Προϊσταμένη Τμήματος Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχειογνωστικής Έρευνας της ΙΗ’ Εφορίας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Καβάλας, η οποία δώρισε 7 κτερίσματα στους πρώτους διακριθέντες. Την ευχαριστούμε για όλα.
Καθώς επίσης, ευχαριστούμε το Μουσείο Δροσίνη και την Διευθύντριά του κ. Ελένη Βαχαρη για την προσφορά τους στους βραβευμένους μαθητές του ποσού των 300 ευρώ. Επίσης, την κ. Λούση Μιτσάλη που προσέφερε τριήμερη διαμονή στην περίοδο της high season στο Hotel Makryammos. Τον κύριο Αναστάσιο Μπίλια που προσέφερε μία διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο της Χρυσής Αμμουδιάς στη Θάσο. Τα Μάρμαρα Θάσου Φιλιππίδη τα οποία κάλυψαν την έκδοση του Ανθολογίου «Ένθεον γαρ η ποίησις» το οποίο θα δωριστεί στα παιδιά που πήραν μέρος στους Α’ Πανθασιακούς Αγώνες Ποίησης 2008 και πάλι με διοργανώτρια την κ. Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου και φορέα στήριξης το «Κάστρο». Την εταιρία Δ.Ν. Χαριτόπουλος Α.Ε., καθώς και την Diamant Boart, που κάλυψαν την αγορά όλων των μεταλλίων και των πλακετών. Επίσης, τα ΕΛ.ΤΑ. Θάσου για την παροχή 100 φακέλων δωρεάν αποστολής ώστε να φτάσουν τα αναμνηστικά διπλώματα για τη συμμετοχή και τα μετάλλια ακόμα και στους πιο απομακρυσμένους μαθητές που δεν θα μπορούσαν να έρθουν λόγω απόστασης ή οικονομικών συγκυριών στην τελετή, όπως για παράδειγμα στη Σάμο, στην Αμοργό ή και στην Ιταλία! Επίσης, για τον ίδιο σκοπό και τις εταιρίες courier: ACS και Γενική Ταχυδρομική. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Hotel Metsika για τη φιλοξενία των Κριτών, το εστιατόριο «Μεσόγειος» για την δωρεάν παράθεση γεύματος στους Κριτές. Την κ. Μαρίνα Φιλιππίδου, για την ουσιαστική της παρουσία, μιας και έδωσε τη δυνατότητα σε ένα παιδί να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι, καλύπτοντας για το σκοπό αυτόν όλα τα έξοδά του.
Το συγκινητικό ήταν ότι κάποιοι μαθητές που το 2008 είχαν πάρει μέρος στους Α’ Πανθασιακούς Αγώνες Ποίησης, ήρθαν για να παραλάβουν το συλλεκτικό Ανθολόγιο «Ένθεον γαρ η Ποίησις». Αυτοί ήταν οι: Χρύσα Προύντζου, Αρμάνδος Παπαδημητρίου, Σεραφείμ Νταμοτσίδης, Παναγιώτης Κατσίνας, Κατερίνα Συκούδη.
Ο χώρος του Καλογερικού γέμισε από βιβλία, από βιβλία που χαρίστηκαν στους βραβευθέντες και συμμετέχοντες μαθητές, οι οποίοι απαγγέλλοντας το ποίημά τους, λάμβαναν το αναμνηστικό τους δίπλωμα, μαζί με χρυσό μετάλλιο, μαζί με τρία έως τέσσερα λογοτεχνικά βιβλία ανάλογα με την ηλικία τους, τα οποία ήταν προσφορά Θάσιων και μη Θάσιων δημιουργών, αλλά και από τη Θασιακή Ένωση Καβάλας, από τις Εκδόσεις Ξυράφι, από τις Εκδόσεις Alpha Media Group, από τις Εκδόσεις Τσουκάτου, από τις Εκδόσεις Κηφισιά, κ. Κωνσταντίνο Χατζηεμμανουήλ, κ. Σωτήρη Γερακούδη, κ. Γιάννη Νικολόπουλο, κ. Κωνσταντίνο Χιόνη, κ. Γεώργιο Αυγουστίδη, κ. Χρήστο Ταμανά, κ. Μαρία Παπαλαζάρου, κ. Γεωργία Χιόνη, κ. Χασάν Αχμέτ, κ. Φισούν Σούκα, κ. Αφροδίτη Βογιατζή, κ. Πολυξένη Γιάχου, κ. Ευαγγελία Μπεχλιβανίδου, κ. Κωνσταντίνο Αγγελούδη, κ. Γεώργιο Διαμαντόπουλο, κ. Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου, κ. Κωνσταντίνο Θεοφανέλη, κ. Δημήτριο Σταυρόπουλο, κ. Γεώργιο Πιντέρη κ.ά. Στα παιδιά μοιράστηκαν λογοτεχνικές εφημερίδες και περιοδικά, τεύχη του «Νέα Αριάδνη», «Κελαινώ», «Νουμά», «Μουσών Μέλαθρον», «Δευκαλίωνα του Θεσσαλού», «Εφημερίδα Ελληνισμός της Αμερικής».
Οι τρεις Αριστεύσαντες μαθητές πήραν τρία καταπληκτικά γλυπτά του μεγάλου Θάσιου γλύπτη Κωνσταντίνου Λόβουλου, καθώς και κάποιοι ακόμα μαθητές πήραν πίνακες ζωγραφικής, ακουαρέλλες, φωτογραφίες και άλλα έργα τέχνης από τους Θάσιους δημιουργούς όπως η κ. Σεβαστή Καλοπούλου, κ. Θέμις Ζήδρου, κ. Κωνσταντίνα Χατζή και ένα μουσικό όργανο από την κ. Πελαγία Αναγνωστάκη.
Συγκινητικές υπήρξαν οι βραβεύσεις σε Θασόφιλους δημιουργούς, οι οποίοι σε μια εποχή μη προτύπων και χαμένων αξιών επιλέχθηκαν προσεκτικά γιατί μέσα από το σεμνό, αθόρυβο και εθελοντικό τρόπο ζωής τους, άξιζε να βραβευθούν ώστε τα παιδιά να δουν ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν ζωές ανθρώπων πρότυπα. Αυτοί ήταν: ο κ. Χρήστος Ταμανάς και η σύζυγός του κ. Αντιγόνη Ταμανά για την πολισχιδή και πολύπλευρη εθελοντική προσφορά τους στο νησί της Θάσου. Για τον ίδιο λόγο, οι αρχαιολόγοι Τόνι Κοζέλι και Μανουέλλα Κοζέλι, καθώς και δύο Θάσιοι συγγραφείς: ο τέως Πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Καβάλας, ιατρός κ. Κωνσταντίνος Αγγελούδης γιατί και τα τέσσερα βιβλία του αγκαλιάζουν και αφορούν την ιστορία και το νησί της Θάσου. Επίσης, η νομικός Γεωργία Χιόνη γιατί το ίδιο ακριβώς επιτελεί μέσα από τη συγγραφή των βιβλίων της, τα οποία αφορούν και πάλι το νησί της Θάσου. Επίσης, ιδιαίτερη μνεία έγινε για τη συμβολή των μέσων ενημέρωσης, εφημερίδες, ράδιο, τηλεόραση, τα οποία στάθηκαν δωρεάν χορηγοί επικοινωνίας ώστε τα Αρχιλόχεια να έχουν τόσο μεγάλη απήχηση. Βραβεύτηκαν ελάχιστες εφημερίδες με μόνιμη λογοτεχνική στήλη ή στήλη ποίησης. Επίσης, αποδόθηκαν ιδιαίτερες ευχαριστίες και εύφημες μνείες στις εφημερίδες: Θασιακή, Τα Νέα της Θάσου, Θασίων Γη, Ενήμερος, Καβάλα, Παρατηρητής Θράκης, Ταχυδρόμος, Καθημερινός Τύπος, Ξυράφι, Πρωινή, Νέα Εγνατία, Αναλυτής, Εβδόμη, Κορινθιακή Μέρα, Φωνή του Νέστου, καθώς επίσης στην ΕΡΑ Καβάλας, ράδιο Στόχος FM, ράδιο Πρωινή, ράδιο Ενήμερος και ράδιο Παρατηρητής. Επίσης στα κανάλια Ena Channel, Center, Πρωινή, στον Αλέξανδρο Ακριτίδη, στα Λογοτεχνικά Επίκαιρα γιατί μέσα από τις ιστοσελίδες τους πρόβαλαν το διαγωνισμό, καθώς και στην εκπαιδευτικό κ. Παναγιώτα Ζέλου και τον Διευθυντή ΕΕΕΕΚ Ξάνθης κ. Μένιο Ψωμακέλη.
Όλα τα Διπλώματα, τα Αριστεία, τα Βραβεία και τους Επαίνους των μαθητών τα κάλυψε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Κάστρο» με την ευαισθησία που επέδειξε ο νέος Πρόεδρός του κ. Στέλιος Στρατηγέντας, αλλά και η σύζυγός του κ. Ελένη Στρατηγέντα η οποία επιμελήθηκε όλο τον μπουφέ με παραδοσιακό σαραγλί και τσίπουρο.
Ο ποιητής κ. Σπύρος Μαλγαρινός ανέλαβε να καταχωρίσει όλα τα στοιχεία των συμμετεχόντων στα Αρχιλόχεια, ώστε να κρατηθεί μία επαφή με όσα παιδιά το επιθυμούν και να δημιουργηθεί με την πάροδο του χρόνου μία Γραμμή Στήριξης στο Διαδίκτυο ψυχολογικής, ποιητικής, ιατρικής, παιδαγωγικής, εθελοντικής βοήθειας ώστε τα παιδιά να μην νιώθουν μόνα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Αυτό, αν θα μπορέσει να γίνει, θα είναι ακόμα πιο σημαντικό κι απ’ τον ίδιο το Διαγωνισμό.
Την δακτυλογράφηση των κειμένων και την επιμέλεια ανέλαβε η κ. Αριάδνη Χατζηανδρέου (Scriptorium.gr).
Η μεγάλη ιδιαιτερότητα των Αρχιλοχείων και όλη η ομορφιά τους ήταν ότι όλα κινήθηκαν σε κλίμα ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ, δίχως να περάσει από τα χέρια μας ούτε ένα ευρώ. Στηριχθήκαμε σε παραχώρηση υπηρεσιών καθώς και στο ανεξάντλητο φιλότιμο της Ελληνικής Καρδιάς.
Ευχαριστούμε το Δήμο Θάσου που παραχώρησε την αίθουσα του Καλογερικού για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, καθώς και για τη μικροφωνική εγκατάσταση τόσο στο χώρο του Καλογερικού όσο και στην είσοδο του Μουσείου.
Η εκδήλωση κράτησε 6 ώρες, διαβάστηκαν τα ποιήματα των μαθητών, από Αριστείο μέχρι και όλοι οι Έπαινοι, ακόμα και ποιήματα που δεν διακρίθηκαν διαβάστηκαν, μιας και τα παιδιά, ένα από τη Λάρισα και ακόμα ένα από τον Εύοσμο ήρθαν μόνο για να τα διαβάσουν!!!
Σε ορισμένα ποιήματα που ξεχώρισαν για τον ωραίο τρόπο γραφής τους, αποδόθηκαν ονόματα Θάσιων δημιουργών. Με αυτόν τον τρόπο τιμήσαμε και όλους τους Θάσιους ζωγράφους, δημιουργούς, γλύπτες, οι οποίοι δώρισαν τα έργα τους στους μικρούς μαθητές.
Το όλο κλίμα παρέπεμπε σε παλιές εποχές αφθονίας, χαράς, αισιοδοξίας. Αυτό το νόημα είχε: το ότι τα παιδιά έφυγαν με γεμάτα χέρια, όχι μόνο από όλα όσα μαζεύτηκαν εθελοντικά για να τους δοθούν, αλλά γιατί έπρεπε να νιώσουν ότι η πατρίδα τους υπάρχει, ότι είμαστε κοντά τους και ότι μέσα από την κοινωνική αλληλεγγύη, τη χριστιανική κοινοκτημοσύνη και την αλληλοστήριξη θα χτίσουμε μια νέα Ελλάδα, διατηρώντας τις Αξίες μας και τα Ιδεώδη μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο γίνονταν οι βραβεύσεις, υπήρχε παράλληλη προβολή των προ-Αρχιλοχείων, ώστε όλοι οι βραβευμένοι μαθητές να γνωρίσουν τα 50 υπέροχα παιδιά του ΕΕΕΕΚ Γενισέας Ξάνθης, που μέσα στα πλαίσια του ίδιου διαγωνισμού τον Μάιο 2012 βραβεύτηκαν για το ποίημά τους «Πάντα Φίλοι» με το βραβείο της εξαίρετης προσπάθειας, και φιλοξενήθηκαν από την Δημαρωγό Δήμου Θάσου.
Άλλωστε, τα Αρχιλόχεια γεννήθηκαν πριν από δύο χρόνια, καθώς κοίταζα με θαυμασμό στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θάσου, την ημέρα των πολυπόθητων εγκαινίων, τον Αρχίλοχο.
Τίποτα δεν ζήλεψα στη ζωή μου περισσότερο από τους διασωθέντες λίγους στίχους του σε περίοπτη θέση:
«Το Δόρυ το ψωμί μου δίνει,
το Δόρυ το κρασί το Ισμαρικό,
και πίνω στο Δόρυ ακουμπώντας»,
τότε ένιωσα για άλλη μια φορά τη δύναμη του Λόγου, του Πνεύματος, έναντι όλων των υλικών αγαθών.
Ανάκτορα, επαύλεις, κτήματα, δεν είχε, σαφώς, ο Αρχίλοχος, μα ακόμα κι αν είχε δεν θα ήταν 2012 χρόνια μετά διασωθέντα.
Άλλος υπέροχος διασωθείς στίχος του Αρχίλοχου μάς λέει:
«Μη τα Γύγου του Πολύχρυσου Μέλει»
(δηλαδή «Δεν δίνω πενταράκι τσακιστό για τα πλούτη»)
Αναρωτιέμαι αν μπορεί αυτό να μας παρηγορήσει και να μας στηρίξει σήμερα εδώ που φτάσαμε.
Ευχαριστώ και τα 2.000 παιδιά που μετείχαν στο Διαγωνισμό μας, κάτι πολύ όμορφο που ξεκίνησε από τη Θάσο μας, αγκάλιασε όλη την Ελλάδα, αλλά και όλη η Ελλάδα αγκάλιασε τη Θάσο.
Τα υλικά των Αρχιλοχείων ήταν η Γενναιοψυχία, η Αθωότητα και η Ανιδιοτέλεια.
Σας ευχαριστώ όλους που ανταποκριθήκατε: παιδιά, εκπαιδευτικούς, γονείς.

Δόθηκαν, στο σύνολο των 2.000 ποιημάτων
3 Αριστεία ανά κατηγορία:
Αριστείο Δημοτικού:
- Ποίημα: Ελπίδα και όνειρο – Νικόλαος Αρσένης – 90ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
Αριστείο Γυμνασίου:
- Ποίημα: ΙΧΩΡ – Νίκος Μανωλαράκης – Ηράκλειο Κρήτης
Αριστείο Λυκείου:
- Ποίημα: Συμπληγάδες – Εύα Αγγελοπούλου – Εκπαιδευτήρια Ράπτη, Λάρισα

Δόθηκαν Α’ Βραβεία ανά κατηγορία:
Α’ Βραβείο Δημοτικού:
- Ποίημα: Ο μικρός ψαράς – Γεώργιος Μαυρίδης – 1ο Δημοτικό Σχολείο Θάσου
- Ποίημα: Το όνειρο – Έρικα Ζέλερ – 2ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων
- Ποίημα: Τα συναισθήματα – Κόλλια Βάλια – 5ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Δημητρίου Ξάνθης
- Ποίημα: Ο γλυκός μου αδελφός – Ελένη Σάντολη – Θεσσαλονίκη

Α’ Βραβείο Γυμνασίου:
- Ποίημα: Θέλω – Ιωάννα Κωνσταντινίδου – 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
- Ποίημα: Στην Εντατική – Αντωνία Βαμβακοπούλου – Γυμνάσιο Λιμένα Θάσου

Α’ Βραβείο Λυκείου:
- Ποίημα: Αισθήσεις – Αδαμαντία Στριμενοπούλου – 2ο Γεν. Λύκειο Κορίνθου
- Ποίημα: Ο Φρουτοχυμός – Στέλλα Τσίλια – Γενικό Λύκειο Παλλήνης, Αθήνα

******
90ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Η Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου επισκέπτεται το 90ό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Εαρινή συνάντηση ποίησης
Μαθητών, Εκπαιδευτικών, Γονιών

Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΠΟΧΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΠΡΕΠΕ ΠΡΩΤΙΣΤΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΝ
ΔΕΝ ΗΤΥΑΝ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Η ΜΗΠΩΣ ΗΤΑΝ ;

ΤΑ ΑΡΧΙΛΟΧΕΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του 90ου και του 123ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών η τελετή βράβευσης των μαθητών του 90ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών που συμμετείχαν στους ποιητικούς Αγώνες «Αρχιλόχεια 2012». Το σχολείο είχε 44 συμμετοχές μαθητών από τις τάξεις Δ΄, Ε΄ Στ΄ και είχε την τύχη ο μαθητής του Νικόλαος Αρσένης να τιμηθεί με το Αριστείο Δημοτικού για το ποίημά του με τίτλο «Ελπίδα και όνειρο. Στο διαγωνισμό τιμήθηκαν με βραβεία και οι μαθητές Σιγάλας Κωνσταντίνος για το ποίημα του με τίτλο «Η κιθάρα μου», Κολοκυθά Καλλιόπη για το ποίημά της με τίτλο «Κάνε κάτι για σένα», Πέππα Παναγιώτα για το ποίημά της με τίτλο «Ο αδερφούλης μου» και Νικόλοβ Αλέξανδρος για το ποίημά του «Ένας μήνας μαζί σου σκυλίτσα μου».
Την απονομή των βραβείων και των διπλωμάτων έκανε η κ Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου, κοινωνιολόγος, πολιτικός επιστήμονας και πολυβραβευμένη ποιήτρια, εμπνεύστρια και διοργανώτρια των ποιητικών αγώνων «Αρχιλόχεια 2012» που ήρθε από τη Θάσο στην Αθήνα για αυτό το λόγο, ύστερα από πρόσκληση της Διευθύντριας του Σχολείου κυρίας Πολυξένης Γιάχου, παιδαγωγού, πολιτικού επιστήμονος, ποιήτριας και μέλους της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Η κυρία Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου με τη δύναμη της ψυχής της και το πάθος της καθήλωσε και συγκίνησε τους παρευρισκόμενους στην κατάμεστη αίθουσα. Όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές ήταν εκεί μαζί με τους δασκάλους τους, είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν τα ποιήματά τους και ένιωσαν όλοι νικητές.
Στην τελετή παρευρέθησαν ο καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου των Ηνωμένων Εθνών κ. Διονύσιος Καλαμάκης, ο κοσμήτορας του Φιλολογικού Συνδέσμου Παρνασσός κ. Δημήτριος Τούκας μέλος της κριτικής επιτροπής των Αρχιλοχείων, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών κύριοι Λευτέρης Τζόκας και Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο διεθνούς φήμης Μαέστρος κ. Νίκος Χριστοδούλης, ο Διευθυντής του 123ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών κ. Ανδρέας Μπέσσας, οι Πρόεδροι των Συλλόγων Γονέων του 90ου και του 123ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών κ. Κολοκυθάς Σπύρος και κα Αναγνωστοπούλου Κατερίνα, μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων γονέων εκπαιδευτικοί, γονείς και πολλοί μαθητές. Την τελετή χαιρέτισαν με επιστολές τους ο Υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, καθώς και ο Βουλευτής Καβάλας κ. Γιάννης Πασχαλίδης και ο Σχολικός Σύμβουλος της 13ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας κ. Κωνσταντίνος Μπατσίλας.

ΟΜΙΛΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ ΓΙΑΧΟΥ
Kύριε Kαθηγητά του Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριε Κοσμήτορα του ΦιλολογικούΣυλλόγου «Παρνασσός, κύριε Πρόεδρε και αξιότιμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΛ, κύριε Διευθυντά, φίλοι εκπαιδευτικοί, κυρία Πρόεδρε και εκλεκτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων του 123ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, φίλοι εκπαιδευτικοί, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, σας ευχαριστούμε που είστε εδώ και μοιράζεστε με τους μαθητές τους γονείς, και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας την τιμή να έχουμε μαζί μας την κ. Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου, κοινωνιολόγο, πολιτικό επιστήμονα και πολυβραβευμένη ποιήτρια, εμπνεύστρια και διοργανώτρια των ποιητικών αγώνων «Αρχιλόχεια 2012» στους οποίους το σχολείο μας απέσπασε σημαντικές διακρίσεις.
Δεν είχα συναντήσει την κυρία Διαμαντοπούλου, την Ανδρομάχη της Θάσου, την Ανδρομάχη μας μέχρι σήμερα. Από την πρώτη, όμως, φορά που μίλησα μαζί της τηλεφωνικά, ένιωσα πως μας δένουν αόρατα αλλά πολύ ισχυρά πνευματικά δεσμά. Ένιωσα πως την ήξερα από χρόνια. Κάνοντας μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο κατάλαβα το λόγο. Η Ανδρομάχη δε γράφει ποιήματα μόνο με χαρτί και μολύβι σε στιγμές έμπνευσης. Η Ανδρομάχη τα πιο σπουδαία ποιήματά της τα γράφει με τον τρόπο που ζει και δρα. Εκείνα είναι που αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια και αποτελούν πηγή έμπνευσης για όσους τη γνωρίζουν. Με μεγάλη χαρά, μάλιστα, διαπίστωσα πως μοιραζόμαστε ανάλογα οράματα και απόψεις για τη ζωή, τον άνθρωπο, το χρέος απέναντι στο συνάνθρωπο, αλλά και για την εκπαίδευση στον πολιτισμό και τις αξίες που οφείλουμε στα παιδιά.
Δε θα πω περισσότερα αλλά θα σας διαβάσω τρία αποσπάσματα από ποιήματά της, ενδεικτικά των οραμάτων που μοιραζόμαστε:

Δεν υπάρχει, «δεν έχουμε».
Υπάρχει μπορούμε.
Μπορούμε πάντα για τα παιδιά μας να Έχουμε.
Οφείλουμε για τα παιδιά να Μπορούμε.
Τους το Οφείλουμε.
Φτιάχνουμε μια Νέα Ελλάδα,
απ’ τα χαλάσματα.
Ολάκερη, όλη, απ’ την Αρχή,
Όλοι Μαζί!

στο δεύτερο γράφει…
Πάρε τις λίρες, τους παράδες, τα φλουριά,
κι ό, τι άλλο φυλάω στα σεντούκια τα παλιά.
Εμένα άσε μου μονάχα τα Βάγια τα Αγωνιστικά!
Τα Εύσημα.
Κι Εκείνο το ασημί κλαδάκι της Ελιάς το ιερό,
την Ιδέα να υπηρετώ...
Κι αν θέλεις δώσε μου, μια πετσέτα, άσπρη, για τον ίδρο
τον κάματο να σκουπίσω, το άχθος, το Θείο Πάθος,
τις Θερμοπύλες μου, με τρόπο μεγαλειώδη,
ως το τέλος για να ζήσω.
Όλα τ' Άλλα, θα στα Χαρίσω...

και στο τρίτο γράφει…
Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε πνευματικά Αρματολίκια.
Ήρθε η ώρα να στήσουμε παντού·
Του Λόγου του Αληθινού τα Αναχώματα.
Έφοδο!
Έφοδο Ψυχή μου!
Ρίξε παντού χειροβομβίδες!
Με το φυτίλι σου Ψυχή
Εκρήξου!
Ρίξε πάνω σε κάθε τι άσχημο
Χειροβομβίδα.
Δεν τα χρειάζεσαι τα όπλα Ψυχή.
Μονάχα την Έκρηξη.
Όλοι μαζί για την Έκρηξη.
Μαρς!

Υιοί Φωτός Εσμέν.
Με Αοργισία θα εκραγούμε.
Θα ανατινάξουμε αυτόν εδώ τον κόσμο.
Θα διαλύσουμε αυτόν εδώ τον ντουνιά.
Και θα τον ξαναφτιάξουμε Όλον, Όλον απ’ την αρχή.
Εμείς θα γίνουμε οι Δημιουργοί.
Ναι, Ανδρομάχη, μπορούμε! Μπορούμε να παράγουμε πολλά με μοναδικό καύσιμο την ψυχή μας όπως λες. Μπορούμε να ξαναφτιάξουμε αυτόν εδώ τον κόσμο απ’ την αρχή, για τα παιδιά, μαζί με τα παιδιά, γιατί τους το οφείλουμε, γιατί και ιδέες έχουν και ευαισθησίες έχουν, και όρεξη για δουλειά έχουν.

ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΜΠΝΕΥΣΤΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΛΟΧΕΙΩΝ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ 90ού ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Ένα στ’ αλήθεια φωτεινό σχολείο είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά, με μαθητές που ‘χαν τις καρδιές τους βουτηγμένες σε έναν ωκεανό Αγάπης και συναισθημάτων, μια και μέσα σε μια εποχή κρύα και στεγνή σαν τη δική μας αυτά τα παιδιά έγραψαν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τον παππού, τη γιαγιά, τη νονά, τη μαμά, τον μπαμπά, τον αδελφό, την ξαδέλφη...!
Με την αθρόα δε συμμετοχή τους, έφεραν το σχολείο τους πανελληνίως πρώτο, ρεκόρ συμμετοχών, 44 συμμετοχές, στα πλαίσια του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ποίησης Αρχιλόχεια.
Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα και επικοινώνησα με το σχολείο τους, ένιωσα από την πρώτη κιόλας στιγμή ότι η διευθύντρια του 90ού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών κ. Πολυξένη Γιάχου ήταν μια φωτεινή παιδαγωγός που είχε μέσα στην ψυχή της μεγάλη αγάπη για τα παιδιά, αλλά και για τους ανθρώπους. Κατάφερε, άλλωστε, μόλις πριν λίγο να εκφωνήσει μέσα στο λόγο με τον οποίο με καλωσόρισε στο σχολείο σας όλη μου τη ζωή μέσα σε δύο παραγράφους. Μου έκανε ένα περιεκτικό ψυχογράφημα, έτσι ώστε να μην έχω να πω πολλά, μια και η διευθύντριά σας τα είπε όλα.
Ήρθα εδώ, διένυσα τόσα χιλιόμετρα, για να δώσω στα παιδιά να νιώσουν και να καταλάβουν, να συνειδητοποιήσουν την αξία της απλής συμμετοχής σε έναν διαγωνισμό. Αυτό το ευλογημένο «Εμείς». Το «όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα».
Είναι τυχαίο, άραγε, που αυτή η συνάντησή μας πραγματώθηκε την Άνοιξη; Με τη δύναμη της άνωσης της Άνοιξης ας προχωράμε! Ας προχωρήσουμε στην πολυπόθητη Ανάσταση του γένους μας! Η καρδιά του Έλληνα παραμένει πάντοτε πλούσια. Τίποτα δεν τελείωσε και σε κανέναν δεν χρωστάμε, παρά μονάχα χρωστάμε την αγάπη μας στους άλλους, απλόχερα να τη δίνουμε, όπως εσείς σήμερα Αγάπη από την καρδιά σας μου δίνετε, ίδια με την Αγάπη που εγώ σας έδωσα και την υπομονή με την οποία είδα και ξεχώρισα 12.000 γραπτά, μια και οι κριτές ήταν έξι. Η Ελλάδα μπορεί. Ακόμα μπορεί με καύσιμο την ψυχή να προχωράει.
Απονέμω Εύφημη Μνεία στη Διευθύντρια του σχολείου σας κ. Πολυξένη Γιάχου. Είναι η Μνεία που εσείς παιδιά μου, όχι με τα βραβεία σας, αλλά με την αθρόα συμμετοχή σας της την δώσατε. Γράφοντας φέρατε το σχολείο σας πανελληνίως πρώτο.

Κι αν κλείνουν τα σχολεία, κι αν συγχωνεύονται
Κι αν στην ψυχή μας πράγματα δεν καταπίνονται και δεν βολεύονται,
Εγώ θα σας φωνάξω
Θα έρθω ακόμα και με τα πόδια, παιδιά μου, να σας μιλήσω
Πρώτα χρυσά κύτταρα της Ελλάδας
Θα σας βρω και θα σας πω ότι η Ελλάδα ναι, ακόμα μπορεί, η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή μέσα στα χέρια σας, μέσα στις χούφτες μας κρατάμε την πατρίδα μας, Γη, Ουρανό και Αξίες.
Κλείστε καλά τις χούφτες. Τίποτα δεν θα χαθεί.
Τον Αγώνα θα τον κάνουμε Εμείς, οι Εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι Μαθητές, όλοι μαζί.
Με την άνωση της Άνοιξης θα προχωρήσουμε.
Θα αναστήσουμε την Ελλάδα, θα της δώσουμε το φιλί της Αφύπνισης.
Με τέτοιες εκδηλώσεις, ακόμα κι αν κλείνουν τα σχολεία, εμείς θα τα αναθερμάνουμε.
Άλλωστε, σε λίγο έρχεται και η Ανάσταση.
Όσο υπάρχουν παιδιά σαν κι εσάς, που γράφουν με χρώματα χαράς, Αγάπης φωτεινά,
Όσο υπάρχουν εκπαιδευτικοί σαν τους δασκάλους σας, που βρίσκονται όλοι μέρα Σάββατο πρωί κοντά σας,
Όσο οι γονείς σας είναι εδώ και σας χειροκροτούν,
Όσο καθηγητές από Πανεπιστήμια και Πρόεδροι Λογοτεχνικών Σωματείων είναι εδώ και σας απονέμουν την ύψιστη τιμή, το Ιερό κλαδάκι της ελιάς, μοναδικό έπαθλο που ελάμβαναν στην Αρχαιότητα οι ποιητές,
Τότε τίποτα δεν τελείωσε, όλα είναι δυνατά.
Φεύγοντας, μαζί με αυτήν την ελιά που μου προσφέρατε ως αντίδωρο, κρατώ το δάκρυ των γονιών, τη συγκίνηση των εκπαιδευτικών και τη χαρά των μαθητών. Τα 15 βιβλία της κ. Πολυξένης Γιάχου, «Με τα φτερά της φαντασίας» Εκδόσεις Καλέντη (το βιβλίο συνοδεύεται από CD), η οποία τα χάρισε για τα παιδιά τα δικά μας του Α’ Δημοτικού Σχολείου Θάσου και το Σχολείο της Παναγίας.
Και έχω τη βεβαιότητα ότι σήμερα όλοι μαζί αφήσαμε ελεύθερη την Ελπίδα.

ΝΑΙ, ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ.
Άλλωστε, αυτό δεν έλεγε και το Αριστείο του Νικόλα Αρσένη «Ελπίδα και Όνειρο»;

Με Αγάπη,
Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου

ΤΑ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Κωνσταντίνος Σιγάλας, μαθητής μας της Στ΄, Β΄ Βραβείο Πρωτοτυπίας για το ποίημα "Η κιθάρα μου"
Ο ατέλειωτος δρόμος του πενταγράμμου
με τρελαίνει.
Ο άσπλαχνος ήχος του μετρονόμου
με εκνευρίζει.
Ο ανατριχιαστικός ήχων των δαχτύλων
στην ταστιέρα σου
με πηγαίνει στη σκηνή, στο φως του φεγγαριού
στις ζητωκραυγές των ροκάδων
μετά από τα απίστευτα σόλο μου...
Οχτώ λαμπερά κεριά οι νότες σου,
ένα ουράνιο τόξο οι χορδές σου΄
ένα άσπρο διαμάντι ο καβαλάρης σου
κι ένα πράσινο όνειρο η πένα
που γρατζουνά τις χορδές σου...

Κολοκυθά Καλλιόπη, μαθήτρια της Ε΄, Β΄ Βραβείο Γονεϊκής Ποίησης για το ποίημα "Κάνε κάτι για σένα"
Μανούλα μου,
κάνε κάτι για σένα.
Όλη μέρα κουράζεσαι
για τους άλλους.
Πρόσεχε για λίγο τον εαυτό σου.
Σου δίνω ένα χρόνο διακοπές.
Εμείς θα τα κάνουμε όλα.
Μη δουλεύεις άλλο για μας.
Αξίζεις πάρα πολλά.
Δεν έχω χρήματα να σου δώσω.
Γι’ αυτό σου λέω
«σ’ αγαπώ».
Είσαι ο ήλιος
που φωτίζει τη ζωή μου.
Είσαι ο ήλιος
που ζεσταίνει την καρδιά μου.

Αλέξανδρος Νικόλοβ, μαθητής της Δ΄, Γ΄ Βραβείο Συναισθημάτων για το ποίημα " Πρώτος μήνας μαζί σου (σκυλίτσα μου).
Κασάνδρα μου,
όταν ήρθες εσύ αγγελέ μου,
έλαμψε ένα αστέρι.
Όταν είμαι στο σχολείο
δεν μπορώ να σε βγάλω
από το μυαλό μου.
Τα μάτια σου τα λαμπερά
σαν κρυστάλλινη θάλασσα
που βρίσκομαι και κολυμπάω.
Όταν μου είπε ο μπαμπάς
πως θα 'ρθεις εσύ, χάρηκα τόσο
που φωτίστηκε η καρδιά μου.
Όταν ήρθες εσύ,
μέσα μου άνθισε ένα λουλούδι.
και κάθε φορά που παίζω μαζί σου,
όλο και ανθίζει πιο πολύ.
Κάσι μου αγαπητή,
μέσα στην καρδιά μου,
έχω ένα σπιτάκι
που μένεις εσύ.

Παναγιώτα Πέπα, μαθήτρια της Δ΄, Βραβείο Γονεϊκής Ποίησης για το ποίημα "Ο αδερφούλης μου".
Είσαι ένα διαμαντάκι
που κατέβηκε στη γη
και μου φώτισε τη ζωή.
Ένα λουλούδι που πέταξε
καμαρωτά καμαρωτά στον ουρανό
και ήρθε σαν πούπουλο γλυκό
και απαλό στο κρεβάτι μου .
Είσαι ένα καστανό αγγελουδάκι
που πετάει στον ουρανό
μέσα στα αστέρια
και στο λαμπερό φεγγάρι
και μου φωτίζει τη ζωή.
Είσαι ένα μικρό λουλουδάκι
στον ανθισμένο κήπο της ζωής μου.
Τα μάτια σου είναι λαμπερά
και τα μάγουλά σου τριανταφυλλένια.
Μικρό μου αγοράκι, μικρό μου κουνελάκι
εσύ που με αγαπάς, εσύ που με φιλάς
έλα στα αστέρια να πετάξουμε.
Είναι ο κόσμος ζωγραφιά
πάμε στου κόσμου τα νησιά
να κολυμπήσουμε
στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Χάρη στους 44 μαθητές μας που συμμετείχαν το σχολείο κέρδισε το Αριστείο Δημοτικού και τέσσερα βραβεία. Για μας όλοι οι μαθητές μας είναι νικητές αφού έγραψαν και εκφράστηκαν.
*******

6/θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΝΤΙΑ ΛΗΜΝΟΥ

Η κ. Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου επισκέπτεται το 6/θ δημοτικό σχολείο Κοντιά Λήμνου

ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ ΜΕ ΤΗΝ κ. ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ

ΤΑ ΑΡΧΙΛΟΧΕΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ
Στο πολιτιστικό κέντρο Πορτιανού πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης των μαθητών του 6/θ δημοτικού σχολείου Κοντιά Λήμνου που συμμετείχαν στον ποιητικό διαγωνισμό «Αρχιλόχεια 2012». Συμμετείχαν συνολικά 10 μαθητές από την ΄Δ και Στ’ τάξη. Η μαθήτρια Γριτζαλή Μαρία τιμήθηκε με το ΄Β βραβείο ποιημάτων φαντασίας με το ποίημα «Το όμορφο φεγγάρι». Η μαθήτρια Ασπασία-Μαρίνα Τζουρούτη ,με το ποίημα της «Ο μαγικός ουρανός» και η Άννα-Μαρία Ανδρονάκι με το ποίημα της «Το κολοκύθι που αγαπώ» τιμήθηκαν με έπαινο. Η απονομή των βραβείων έγινε από την κ. Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου Φιλιππίδου, κοινωνιολόγο, πολιτικό επιστήμονα, βραβευμένη ποιήτρια, εμπνεύστρια και διοργανώτρια των ποιητικών αγώνων «Αρχιλόχεια 2012». Η κ. Διαμαντοπούλου ήρθε από τη Θάσο στη Λήμνο, ύστερα από πρόσκληση του διευθυντή του σχολείου κ. Σταύρου Τσιαρή και μέσα από τον ποιητικό λόγο της κατάφερε να μας συγκινήσει βαθιά και να μεταδώσει τον ενθουσιασμό της για την ποίηση.
Στην τελετή βράβευσης συμμετείχε ο σχολικός σύμβουλος της 4ης Εκπαιδευτιικής Περιφέρειας Λήμνου, Παναγιώτης Μουτζούρης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η ποίηση στο σχολείο» φωτίζοντας την παιδαγωγική διάσταση της λογοτεχνίας και της ποίησης. Στην εκδήλωση επίσης παρευρέθησαν ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Ν. Κούταλης, ο διευθυντής του 1ου δημοτικού σχολείου Μύρινας καθώς και η πρόεδρος του συλλόγου Ά/θμιας εκπαίδευσης Λήμνου, καθώς και αντιπρόσωπος του Μητροπολίτη Λήμνου.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ
Μαρία Γριτζαλή, μαθήτρια της Έ τάξης, ΄Β βραβείο ποιήματος φαντασίας για το ποίημα «Το όμορφο φεγγάρι»
Όταν βλέπω το φεγγάρι μου’ ρχεται να βγάλω φτερά
να πετάξω ψηλά σαν όμορφος άγγελος ή σαν λευκό περιστέρι.
Όταν βλέπω το φεγγάρι στον ύπνο μου
καβαλάω ένα ασημένιο διαστημόπλοιο και
το επισκέπτομαι με τη μαμά και το μπαμπά.
Το δάγκώνω κι όταν ξυπνάω στο στόμα μου
έχει μείνει γεύση από τυρί.

Ναι, Μαρία μου, το φεγγάρι από δω και πέρα δεν θα είναι ποτέ το ίδιο... με έκανες να το βλέπω σαν τυρί!! Γι’ αυτό πήρες βραβείο φαντασίας.

ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ

Άννα- Μαρία Ανδρονάκι, μαθήτρια της Έ τάξης, έπαινος για το ποίημα «Το κολοκύθι που αγαπώ»
Το κολοκύθι που αγαπώ είναι τόσο μαλακό
και μ’ αρέσει γιατί είναι ζουμερό.
Κολοκύθι μου καλό μ’ αγαπάς και σ’ αγαπώ
σε βρίσκω με τα μάτια μου κλειστά μες στο σωρό.
Ντοματούλα μου αρέσεις , σου αρέσω
αλλά σαν το κολοκύθι μου κανένα δε θα διαλέξω.
Θεούλη μου το κολοκύθι το αγαπώ
και δεν μπορώ να το σκεφτώ
μέσα στο λάδι το καυτό.

Άννα-Μαρία, όσο υπάρχουν παιδιά ευαίσθητα σαν κι εσένα, ο κόσμος μας θα ‘χει πάντα την ελπίδα να ξεφύγει από τη σκληρότητα. Με έκανες να λυπηθώ το κολοκύθι που πέφτει στο τηγάνι... Μπράβο σου!!

ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ

Ασπασία- Μαρίνα Τζουρούτη, μαθήτρια της Έ τάξης, έπαινος για το ποίημα «Ο μαγικός ουρανός»
Όταν κοιτώ τον ουρανό,
αυτόν τον ωραίο και μαγικό,
θέλω εκεί ψηλά να φτάσω
όσο πιο γρήγορα μπορώ
και τα αστέρια να περάσω,
πιο μακριά να φτάσω,
να κάτσω στο φεγγάρι
και να παίξω με ένα ζάρι.
Αυτός ο καταγάλανος και σιωπηλός ουρανός
είναι τόσο μακρινός
μεταμορφώνεται συνεχώς.
Όταν βρέχει είναι γκρίζος
κι όταν έχει ήλιο είναι καταγάλανος
μα όπως και να είναι θα παραμένει μαγικός.

Ασπασία-Μαρίνα, ναι παιδί μου, ο ουρανός, όσο κι αν τον έχουμε μολύνει, όσο κι αν τον έχουμε γεμίσει με πολεμικά αεροπλάνα, όσο κι αν δεν έχουμε χρόνο να παρατηρήσουμε τη μαγεία του, όσο υπάρχουν παιδιά σαν κι εσένα, θα εξακολουθεί να παραμένει μαγικός!

ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ

*******

Η Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου στο 14ο Νηπιαγωγείο Κέρκυρας

Είκοσι επτά Μικροί Ναυτίλοι σε ταξίδι μουσικής και λόγου μαζί με την κυρία Ανδρομάχη και τον μουσικοσυνθέτη κύριο Σπύρο Σαμοΐλη.
Στον προαύλιο χώρο του 14ου Νηπιαγωγείου Κέρκυρας, πραγματοποιήθηκε τελετή βράβευσης των μαθητών και των εκπαιδευτικών του σχολείου για τη διάκρισή τους στο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης «Αρχιλόχεια 2012», με το Ποιητικό τους Ανθολόγιο. Η απονομή επαίνων στα νήπια και τις νηπιαγωγούς έγινε από την ποιήτρια και εμπνεύστρια-διοργανώτρια του διαγωνισμού κ. Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου Φιλιππίδου, η οποία ταξίδεψε από τη Θάσο για το σκοπό αυτό.
Στην ομιλία της η διοργανώτρια του διαγωνισμού εξήρε το έργο των εκπαιδευτικών του 14ου Νηπιαγωγείου Κέρκυρας και απευθυνόμενη στους γονείς ζήτησε να παρέχουν την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή τους στα παιδιά τους και να προσπαθήσουν να μην τσαλακώσουν τα φτερά τους αλλά να ενθαρρύνουν κάθε προσπάθειά τους στη ζωή. Επίσης, η κ. Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου τόνισε μεταξύ άλλων ότι στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, η ποίηση και το χαμόγελο είναι μια μορφή αντίστασης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ταλαντούχος Κερκυραίος μουσικοσυνθέτης κ. Σπύρος Σαμοΐλης, ο οποίος τραγούδησε έργα του, σε ποίηση της κ. Διαμαντοπούλου καθώς και ο υπεύθυνος Καινοτόμων Δράσεων του Νομού Κέρκυρας, κ. Ανδρέας Καλογεράς, ο οποίος μελοποίησε ένα από τα βραβευμένα ποιήματα των παιδιών. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι γονείς των μαθητών και στελέχη της εκπαίδευσης του νομού.
Η ομιλία της κυρίας Ανδρομάχης Διαμαντοπούλου Φιλιππίδου στους μαθητές, γονείς, και εκπαιδευτικούς του 14ου Νηπιαγωγείου Κέρκυρας
Ήρθαμε λοιπόν… στο νησί των Φαιάκων, την όμορφη Κέρκυρα. Από την μακρινή Θάσο μαζί με τον άντρα μου και την κόρη μου τους οποίους και ευχαριστώ που είναι εδώ και συμπαραστέκονται στον αγώνα μου. Ευχαριστώ πρώτα απ’ όλα την προϊσταμένη του 14ου Νηπιαγωγείου κυρία Χριστογέρου Κατερίνα για την ευγενική πρόσκληση καθώς και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 14ου Νηπιαγωγείου που μας φιλοξενούνε τόσο όμορφα.
Τα παιδιά, το μέλλον του κόσμου. Οι εκπαιδευτικοί το κλειδί του. Ανοίξτε τα μυαλά των παιδιών, φωτίστε τους δρόμους τους.
Σας ευχαριστώ που το κάνετε και είστε όλοι σήμερα εδώ αυτό το καλοκαιρινό απόγευμα στον προαύλιο χώρο «του Αειφόρου» σχολείου σας το οποίο έχει διακριθεί και σε άλλα πολιτιστικά δρώμενα πανελληνίως.

Τελειόφοιτοι του 14ου Νηπιαγωγείου.
Μπουμπουκιαστές Μαργαρίτες που τώρα μόλις ανοίγετε τα πέταλά σας
Παιδιά! Αγαπημένα μας παιδιά! Παιδιά μας! Είσαστε όλα εδώ απόψε;
Ναι είσαστε όλα εδώ κοντά μας.
Η Ανεμογιάννη Ναταλία, η Γιάννη Ναταλία, η Διαβάτη Κωνσταντίνα, ο Ζερβός Αλέξανδρος, η Κρικώνη Μαρία, ο Μαρτίνος Νίκος, ο Ντάνγκας Κοσμάς, ο Τόμπρος Νικόλας, η Σαββανή Κοραλλία, η Γκέκου Μαριέφη, η Κουτσού Παναγιώτα, ο Κουτσός Σπύρος, ο Ντάνγκας Αλέξανδρος, η Γιαννιώτη Ρένια, ο Καψοκαββάδης Σπύρος, ο Λάτσας Πέτρος, η Μακαντάνη Ειρήνη, ο Κούρκουλος Χριστόδουλος, ο Μπακάι Τζουλιάνο, ο Πανταζόπουλος Διονύσης, ο Χαρανάι Σάμουελ, η Ασωνίτη Φωτεινή, ο Κολέτσας Νίκος, η Μανδάλη Μελίνα, η Πανάρετου Μαρία, ο Πουλημένος Λουδοβίκος και ο Χονδρογιάννης Σταμάτης.

Ήδη έχετε μπει στο καράβι της ζωής.
Το ταξίδι έχει αρχίσει για σας.
Σας εύχομαι να έχετε μόνο μπονάτσα.
Είναι πολύ ελπιδοφόρο αυτό το ποιητικό απόγευμα στο οποίο είστε εσείς τα τιμώμενα πρόσωπα και είμαστε εμείς όλοι που ήρθαμε να σας τιμήσουμε, να σας πούμε ότι είστε σπουδαία παιδιά.
Αυτό το καλοκαιρινό απόγευμα είναι κοντά σας και οι εκπαιδευτικοί όλοι του σχολείου σας, η διευθύντρια κυρία Χριστόγερου Κατερίνα, η εκπαιδευτικός και συγγραφέας παιδικών παραμυθιών κυρία Πέζαρου Πηνελόπη καθώς και οι εκπαιδευτικοί κυρία Αρμενιάκου Κωνσταντίνα και κυρία Βιδινιώτη Δήμητρα
Κοντά σας οι γονείς σας με τις φωτογραφικές μηχανές και το βίντεο στο χέρι να απαθανατίσουν τις πρώτες σας στιγμές, αλλά είναι κοντά σας και ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης κύριος Σπύρος Σαμοΐλης, πνευματικό στολίδι της Κέρκυρας με τα τραγούδια του αλλά και τις συμβουλές του θα σας εμπνεύσει, θα σας οδηγήσει στο δεύτερο μέρος, στον κόσμο της μουσικής και του στίχου.
Δεν είστε μόνα. Στο φυλλάδιο που σας μοίρασα με ποιήματα γραμμένα για σας δεν είναι τυχαίο που έγραψα τους νηπιαγωγούς σας και τους ονόμασα καθηγητές.
Ναι, οι νηπιαγωγοί είναι καθηγητές και έτσι πρέπει να ονομάζονται γιατί ηγούνται και πλάθουν την αρχή της ζωής των παιδιών μας.
Όλοι μα όλοι ανεξαιρέτως, θυμόμαστε με αγάπη, δέος και θαυμασμό την πρώτη μας νηπιαγωγό και δεν νομίζω να είναι τυχαίο αυτό.

Αγαπητοί Νηπιαγωγοί.
Σας εύχομαι να πίνετε πάντα νερό από αστείρευτη πηγή, αυτή της υπομονής γιατί στ’ αλήθεια χρειάζεται μεγάλη υπομονή, καλοσύνη και αγάπη όταν έχεις να κάνεις με τόσο μικρές ηλικίες γιατί η λέξη παιδιά ίσως και να βγαίνει όχι μόνο από τη λέξη παιχνίδι αλλά από τη λέξη παίδευσις. Συχνά τα παιδιά θυμίζουνε την ΕΜΥ.

Ε.Μ.Υ.
Τα παιδιά είναι παιχνίδι.
Είναι Ήλιος, είναι Φως!
Είναι Όρθος, είναι Νάζι,
Απόδειπνο, κι Εσπερινός…
Τα παιδιά, είναι Φροντίδα
Δάκρυ, Πόνος και Ελπίδα
Αναστεναγμός,
Ο Έναστρος Ουρανός.
Ο εν Αιθρία Κεραυνός.
Το Χαλάζι, η Βροχούλα
ο Άστατος Καιρός!
Της Ζωής μας, Θησαυρός!

ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ

Το επάγγελμά σας αυτό είναι λειτούργημα! Αυτό ποτέ να μην το ξεχνάτε. Ποτέ μην γίνετε επαγγελματίες. Όσο για σας παιδιά σας φέρνω ένα μεγάλο νέο, κάτι που θα σας δώσει φτερά! Τα πόδια σας θα έχουν φτερά σαν του Ερμή. Θα σας δώσει η κυρία Ανδρομάχη το μαγικό φιστικί του σούπερ Γκούφι. Σας φέρνω ένα ευχάριστο χαμπέρι που θα σας δώσει δύναμη σαν να έχετε φάει το σπανάκι του Ποπάυ. Είσαστε το μοναδικό νηπιαγωγείο σε όλη την Ελλάδα που τιμήθηκε με ειδική εύφημη μνεία για τη συμμετοχή του στα «Αρχιλόχεια» (Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης για παιδιά και εφήβους με συμμετοχή 2000 παιδιών) στον οποίον φρόντισαν οι νηπιαγωγοί σας να λάβετε μέρος στέλνοντάς μας ένα υπέροχο ποιητικό ανθολόγιο το οποίο φτιάξατε εσείς βάζοντας τις σκέψεις σας και οι καλές σας νηπιαγωγοί βάζοντάς τες σε τάξη και μέτρο κατορθώσατε να είστε το μοναδικό νηπιαγωγείο που βραβεύτηκε σε όλη την Ελλάδα! Αυτό το χρυσό κυπελλάκι ανήκει σε όλους σας.
Η αθρόα συμμετοχή σας δίνει την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς σας να βραβευτούν και αυτοί για την ευσυνειδησία των καθηκόντων τους, γιατί δεν πετάξανε στα spam την ποίηση, γιατί κάνανε αυτό το ευλογημένο «Κάτι παραπάνω» για σας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα είστε εδώ σχεδόν όλα και θα λάβετε απ’ τα χέρια μου αλλά και τα χέρια της κόρης μου Μαρίας Φιλομήλας Φιλιππίδου την οποία απέκλεισα απ’ τον διαγωνισμό για να είναι έντιμος, τα αναμνηστικά διπλώματα – βραβεία σας με τον Θασοπάριο ποιητή Αρχίλοχο ο οποίος είχε για μοναδικό όπλο του τη γραφή και μόνο.
Τα βραβεία αυτά είναι προσφορά του πολιτιστικού συλλόγου «ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ» που ήταν και ο φορέας στήριξης των αγώνων, ενώ τα CD με παραμύθια και εκπαιδευτικό υλικό που θα σας μοιραστούν ανά ένα, είναι ένα δικό μου δώρο αγάπης από εμένα για εσάς. Το χρυσό κύπελλο παραμένει στο σχολείο σας να και αποδεικνύει ότι πολλές φορές ενώ η ζωή μας νομίζουμε ότι περνάει μονότονα και ρουτινιάρικα όταν εμείς έντιμα και με ζήλο την δουλειά μας, όποια και να ‘ναι αυτή, τότε οδηγούμαστε σε εκρήξεις δημιουργίας. Όλα ξεκίνησαν από αυτήν ακριβώς την αίθουσα διδασκαλίας πίσω μας, από τις νηπιαγωγούς σας οι οποίες κάνανε σωστά τη δουλειά τους αλλά είχανε και τη σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση αλλά και διάθεση για δημιουργία.
Νοιώθω για άλλη μια φορά,
Ότι αυτά που πήρα από εσάς, ήταν περισσότερα απ’ όσα σας έδωσα!
Η επαφή με σας παιδιά μου ήταν μοναδική.
Το ότι οι νηπιαγωγοί ψάξανε και βρήκανε το βιογραφικό μου, τα βραβεία μου, τη ζωή μου που είναι ένας εκούσιος αγώνας προσφοράς.
Το ότι εσείς απαγγείλατε στίχους από το αγαπημένο μου ποίημα: «Παιδί μου να αφήνεις το άρωμα σου.» αλλά και ότι αυτό το πλακάτ πίσω μου έχει δικά μου λόγια αναρτημένα: «Τώρα πιο πολύ από ποτέ χρειάζονται οι διψασμένες μας καρδιές ποίηση.»
Όλα αυτά με κάνουν να νοιώθω μια πρωτόγνωρη τιμή γιατί κοντά σας παιδιά μου νοιώθουμε και ‘μεις οι μεγάλοι ότι σώζουμε το χαμένο παιδί μέσα μας.
Αυτό που όλοι λίγο πολύ έχουμε σκοτώσει. Ξαναβρίσκουμε την χαμένη μας αθωότητα…
Νοιώθω ακόμα δέος γιατί σήμερα δίπλα μου έχω τον μεγάλο συνθέτη Σπύρο Σαμοΐλη ο οποίος μόλις πριν λίγο σας έπαιξε δύο τραγούδια μου, «Την Αυλή» και τη «Ρετρό Φωτογραφία».
Ο Σπύρος Σαμοΐλης είναι ένας ζωντανός φορέας πολιτισμού μιας και για δέκα χρόνια και παραπάνω μετέτρεψε τη μικρή Λευκίμμη του νότου σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Κέρκυρας. Το φεστιβάλ πολιτισμού στο οποίο προήδρευε έφερε στην Κέρκυρα εκατοντάδες ποιητές, γνωστούς και άγνωστους αλλά και μεγάλα ονόματα του μουσικού πενταγράμμου όπως τον Ηλία Ανδρέου, Κατσαρό, Κλειώ Λενάρδου, Μιχάλη Βιολάρη, και άλλους.
Σε ευχαριστώ Σπύρο που στην Κέρκυρα έφερες και μένα με τον ποιητικό διαγωνισμό και όχι μόνο αυτό, μελοποίησες αφιλοκερδώς τα τραγούδια μου. Έχεις προσφέρει τα μέγιστα στον τόπο σου και κυρίως όχι φεύγοντας αλλά μένοντας σε αυτόν.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω για τα λουλούδια που μου προσφέρατε, τόσο εμένα όσο και την κόρη μου, τα βιβλία που μου χαρίσατε αλλά και τα υπέροχα Κερκυραϊκά λουκούμια και το Κουμκουάτ καθώς και για όλες τις Κερκυραϊκές πίτες που ετοιμάσατε.
Μα πάνω απ’ όλα για τη μαγική ατμόσφαιρα.
Αυτό το ροζ συννεφάκι της Τινγκερμπελ
Το άρωμα της αγάπης και φιλοξενίας με το οποίο μας τυλίξατε.
Η Ελλάδα θα έχει συνέχεια μαζί σας!
Μαζί σας μικροί μου ναυτίλοι!
Συνεχίστε!
Το ταξίδι της ζωής σας περιμένει!
Με αγάπη
Από την κυρία Ανδρομάχη

*******

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας απονέμει

ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Λογοτεχνικα Βραβεία Μίμης Σουλιώτης το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας απονέμει βραβείο ποιητικής Διάκρισης στην Ανδρομάχη
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» και το «Εργαστήριο αγωγής για το βιβλίο - Βιβλιολογείον» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποίησε στα πλαίσια των εγκαινίων του Παραδοσιακού Τυπογραφείου της Παιδαγωγικής Σχολής, μια ιδιαίτερη λογοτεχνική βραδιά, στο Μεγάλο Αμφιθέατρο της Παιδαγωγικής Σχολής. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν και οι τιμητικές διακρίσεις για τον 1ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος "Μίμης Σουλιώτης" που διοργάνωσε το Πρόγραμμα.
Με χαρά σας πληροφορούμε ότι το ποιημα "Απών" της Θάσιας ποιήτριας Ανδρομάχης Διαμαντοπούλου Φιλιππίδου συγκαταλέχθηκε ανάμεσα σε εκείνα που η Κριτική Επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους Παυλίνα Παμπούδη (ποιήτρια), Στρατή Πασχάλη (ποιητής) και Κωτόπουλο Η. Τριαντάφυλλο (ποιητής), εκρινε άξια βραβευσης και επέλεξε να συμπεριληφθούν στον τόμο που εκδοθηκε άμεσα από τις εκδόσεις "Δίγαμμα". Η βράβευση πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα.
Ο διαγωνισμός που ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία συγκέντρωσε 498 συμμετοχές, τόσο από τον Ελλαδικό Χώρο όσο και από Έλληνες της Κύπρου και της ομογένειας οι οποίες, με τη γενική ομολογία των μελών της κριτικής επιτροπής, διέθεταν υψηλή ποιότητα και δημιουργικότητα.

*******

Ομιλία για τη Σχολική Βία και την Παιδική Επιθετικότητα
Τα Δημοτικά Σχολεία του Ποτού και του Θεολόγου, επισκέφθηκε η Κοινωνιολόγος-Ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου

Απόσπασμα από την ομιλία της Ανδρομάχης Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου
Κείμενο ενάντια στη σχολική βία και γενικά στη βία

Ποίηση είναι...
Ποίηση είναι: όταν ο ένας μαθητής, αγαπά και σέβεται τον άλλον.
Ποίηση είναι: όταν ο καθηγητής τιθασεύει και διαπαιδαγωγεί τον μαθητή
στάζοντας στην καρδιά του γνώση και αξίες.
Ποίηση είναι: όταν ο ένας άνθρωπος δεν αδικεί, δεν συκοφαντεί,
δεν βιαιοπραγεί, δεν υποφθαλμιά, τον άλλο άνθρωπο.
Ποίηση είναι: όταν ο άνθρωπος, θέλει να βγάζει από το στόμα του μονάχα λόγια λουλούδια.
Ποίηση είναι: όταν ο άνθρωπος χαίρεται με τη χαρά του άλλου ανθρώπου.
Ποίηση είναι: όταν όλοι μας νιώσουμε ότι είμαστε επιβάτες στο ίδιο πλοίο,
το πλοίο της ζωής, έχοντας στο χέρι το ίδιο ακριβώς εισιτήριο,
είτε κατάστρωμα, είτε Α’ σαλόνι,
το ταξίδι είναι το ίδιο.
Ποίηση είναι: όταν ο άνθρωπος ευφραίνεται με την άνοδο του άλλου ανθρώπου.
Όταν νιώθει ότι έτσι κάνοντας, ανεβαίνουν κι οι δύο στη σκάλα της επιτυχίας,
ο ένας, γιατί προσπαθεί με κόπους, και ο άλλος γιατί δέχεται και αποδέχεται αυτήν την προσπάθεια του άλλου.
Κάνοντας έτσι, φτάνουν κι οι δυο επάνω στο βουνό ταυτόχρονα.
Ποίηση, με απλά λόγια, είναι: όταν το Εσύ και το Εγώ γίνει, επιτέλους, αυτό το ευλογημένο Εμείς!
Τότε, γεννιέται το Ποίημα.
Σαν δημιούργημα ενός νέου κόσμου.
Τότε ο κόσμος γίνεται Ποίημα.
Τότε κλείνει κι αυτό εδώ το ποίημα,
γιατί δεν έχει τι άλλο να πει...
Δύο χελιδονοφωλιές πνεύματος με νεοσσούς μαθητές, εύγλωττους, οξυδερκείς, με διάθεση να ακούσουν και να διδαχθούν, επισκέφθηκε η Ποιήτρια Ανδρομάχη, αποδεχόμενη την ευγενική πρόσκληση του Διευθυντή κ. Αλέξανδρου Βογιατζή. Το Δημοτικό Σχολείο Ποτού και το Δημοτικό Σχολείο Θεολόγου άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες τους σε μια αληθινά ενεργειακή εκδήλωση, όπου όλοι μας δώσαμε και πήραμε Ψυχή. Το θέμα της ομιλίας για τη Σχολική Βία και την Παιδική Επιθετικότητα γρήγορα μετατράπηκε σε συνομιλία με τα παιδιά, με τη μέθοδο τη μαιευτική, του διαλόγου, αλλά και των ερωταποκρίσεων, δημιουργώντας μια αλληλουχία γνώσεων και βιωματικής εμπειρίας. Με φλόγα, θέρμη και ζήλο, τόσο στο σχολείο του Ποτού όσο και στου Θεολόγου Θάσου, τα παιδιά άκουσαν και ένιωσαν τους λόγους για τους οποίους δεν χρειάζεται να είμαστε βίαιοι, αλλά αγαπημένοι και αλληλέγγυοι.

Γεννώντας την Πνευματική Άμιλα
Απονομή Αναμνηστικού Διπλώματος Συμμετοχής στην Χριστίνα Ρίζου
Στην δεύτερη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο του Θεολόγου, διακριτή έκαναν την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του ΚΑΣΤΡΟΥ κ. Στέλιος Στρατηγέντας μαζί με τη σύζυγό του κ. Ελένη Στρατηγέντα, καθώς και ο Εφημέριος του χωριού. Παρόντες ήταν πολλοί γονείς, εκπαιδευτικοί, και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων. Στην εκδήλωση απονεμήθηκε τιμητική μνεία στον Διευθυντή κ. Αλέξανδρο Βογιατζή για την προσπάθεια που έκανε να στρέψει τα παιδιά προς την ποίηση. Επίσης δόθηκε Αναμνηστικό Δίπλωμα συμμετοχής στη Χριστίνα Ρίζου, μαζί με λογοτεχνικό βιβλίο και χρυσό μετάλλιο, γιατί όπως είπε η εμπνεύστρια των Αρχιλοχείων, Ανδρομάχη, σε όσα παιδιά δεν τα κατάφεραν να παραστούν στον διαγωνισμό, θα έρθει ο διαγωνισμός σε αυτά, να τα βραβεύσει για την απλή συμμετοχή τους.

Η Χριστίνα Ρίζου διάβασε με χαρά το ποίημά της για την Άνοιξη, τόσο επίκαιρο.
ΟΝΟΜΑ: ΡΙΖΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΤΑΞΗ: Β’ ΔΗΜ ΣΧ. ΘΕΟΛΟΓΟΥ-ΠΟΤΟΥ

Η ΑΝΟΙΞΗ
Ξύπνησε η πλάση και η φύση,
τα δέντρα, τα πουλιά, μου γελούν.
Λίγη τόσο λίγη ευτυχία να ΄χα
κι εγώ γυρεύω!
Στολισμένη με λουλούδια,
πεταλούδες να με τριγυρνούν
και ακούσματα να ακούω, αχ! αχ!
Άνοιξη! Άνοιξη!

Ο κ. Στρατηγέντας τής απένειμε το χρυσό μετάλλιό της και το Δίπλωμα (όλα τα Διπλώματα ήταν προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Κάστρο», ενώ τα χρυσά μετάλλια ήταν προσφορά του κ. Χαριτόπουλου και της Diamant Board).
Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης προβάλλονταν ζωντανά τα Αρχιλόχεια από τον προτζέκτορα, ενώ και τα 80 παιδιά υποσχέθηκαν ότι την επόμενη φορά θα μετέχουν πιο δυναμικά στον Διαγωνισμό.
Έτσι γεννήθηκε μέσα σ’ αυτές τις δύο ώρες διαλόγου, η σπίθα.
Έτσι γεννήθηκε η Πνευματική Άμιλα.
Χαιρετώντας η Ποιήτρια έκλεισε με τα εξής λόγια:
«Σήμερα έγινε η σπορά. Κρατήστε τον σπόρο αυτόν στα σπλάχνα σας και σε λίγο καιρό θα τον ανθίσετε. Νιάτα της Ελλάδας, Θάσια παιδιά, παιδιά μας!»
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων παρέθεσε έναν πλούσιο μπουφέ, ενώ η κ. Ελένη Στρατηγέντα για άλλη μια φορά μεγαλούργησε, προσφέροντας ένα υπέροχο Θασίτικο σαραγλί.
Όλα κινήθηκαν, όπως πάντα, στα πλαίσια του εθελοντισμού.
Ας σημειωθεί ότι το σχολείο είχε τρεις συμμετοχές στο διαγωνισμό Αρχιλόχεια, εκ των οποίων η μία απέσπασε Βραβείο Φιλοπατρίας και η άλλη Α’ Βραβείο Δροσίνη με έπαθλο 100 ευρώ, χορηγία του Μουσείου Δροσίνη για το ποίημα «Η Θάλασσα».

ΟΝΟΜΑ : ΠΡΑΒΙΣΤΑ ΕΛΕΝΗ ΑΝΝΑ
ΤΑΞΗ : Γ’ ΔΗΜ. ΣΧ. ΘΕΟΛΟΓΟΥ - ΠΟΤΟΥ

ΘΑΛΑΣΣΑ
Τη θάλασσα όταν κοιτώ
μαγεύομαι, μ’ αρέσει.
Οι βάρκες μοιάζουν ψεύτικες
στου πελάγου τη μέση.
Στην ακροθαλασσιά μαζεύοντας
Τα όμορφα κοχύλια,
Τραγούδια για τη θάλασσα
μου έρχονται στα χείλια.
Κι όταν το βράδυ τ’ αστέρια λάμπουν
και τα γρι-γρι μακριά ψαρεύουν,
σε ακρογιάλια μαγευτικά
οι άνθρωποι την ομορφιά γυρεύουν.

*******

ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ¨ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ¨
Εδώ και 24 χρόνια η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών πραγματοποιεί κάθε καλοκαίρι στους Δελφούς.
Ζωντανούς Πανελλήνιους Ποιητικούς Αγώνες
Η Π.Ε.Λ. έχει έδρα της την Αθήνα και πρόεδρο της το Δρ Φιλολογίας και Θεολογίας κο Παναγιώτη Κυρούση .Υπεύθυνη της όλης οργάνωσης του διαγωνισμού αλλά και της διήμερης εκδήλωσης που γίνεται κάθε χρόνο στους Δελφούς είναι η λογοτέχνιδα, ταμίας του Π.Ε.Λ κα Χριστίνα Αγρογιάννη Κανελλοπούλου
Διακόσιοι ποιητές από όλη την Ελλάδα έστειλαν!! Τα ποιήματα τους τα οποία αξιολογήθηκαν από την παρακάτω πενταμελή επιτροπή :

1.Κελεσίδου Άννα: Καθηγήτρια Πανεπιστήμιου , Δ/τρια Κέντρου Φιλοσοφίας Ακαδημίας Αθηνών ,Λογοτέχνις, μέλος της Ε.Ε.Λ.
2.Δημούλας Βασίλης : Εκπαιδευτικός , Λογοτέχνης, επίτιμος Πρόεδρος της Π.Ε.Λ.
3.Γκούνας Κωνσταντίνος: Θεατρολόγος, Ποιητής, Κλινικός Ψυχολόγος, επίτιμος Πρόεδρος της Π.Ε.Λ.
4.Κατριτση-Κωνσταντούρου Διονυσία:Φιλόλογος, Λογοτέχνις, μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Λ
5.Αγρογιάννη Χριστίνα:Λογοτέχνις, μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Λ.

Από τους διακόσιους ποιητές , οι πενήντα κρίθηκαν άξιοι να συμμετέχουν στους Δελφικούς Αγώνες και στη συνέχεια δια της απαγγελίας αλλά και της απαραίτητης φυσικής τους παρουσίας, μέσα στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Δελφών ζωντάνεψαν τα ποιήματα τους και ένιωσαν όλη την αγωνία και τη συγκίνηση που έχουν οι ποιητικοί αγώνες όταν γίνονται Ζωντανά!
Τέσσερις ώρες κράτησαν οι απαγγελίες όπου οι ποιητές πραγματικά μονομάχησαν και συναγωνίστηκαν μεταξύ τους μια και τα περισσότερα ποιήματα ήταν ιδιαίτερα αξιόλογα
Από την όλη διαδικασία πρώτο βραβείο ποίησης απέσπασε ή βραβευμένη ποιήτρια από τη Θάσο Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου Φιλιππίδου για το ποίημα της ΒΕΔΟΥΙΝΟΙ το οποίο ξεχώρισε
Το δεύτερο και το τρίτο βραβείο μοιράστηκαν.
Έτσι δόθηκαν τρία Δευτέρα και τρία τρίτα βραβεία.
Ένα από τα δεύτερα βραβεία ήταν της φιλολόγου κα Φωτεινής Φωτιάδου από Θες/κη κι ένα τρίτο βραβείο δόθηκε στον βραβευμένο ποιητή κο Χάρη Μελιτά από Αθήνα, αρχιτέκτονα.
Δόθηκαν και έπαινοι .Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Δελφών κος Παναγιώτης
Καλτσής ήταν παρών σε όλους τους αγώνες κι έδωσε τόσο βραβεία όσο και αγωνιστικά βάγια στους συμμετέχοντες .
Ένα ήταν το σίγουρο , νικητής απ΄ όλα αυτά βγήκε ο λόγος , ο λόγος ο Ελληνικός!

Το Α΄ βραβείο ποίησης το απέδωσε στην Ανδρομάχη ο πρόεδρος της Π.Ε.Λ. κος Παναγιώτης Κυρούσης .
<<Νιώθω ιδιαίτερη συγκινήση γιατί μετά από τρία χρόνια προσπάθειας απέσπασα το Α βραβείο, σε ένα διαγωνισμό δύσκολο. Η μεγαλύτερη όμως χαρά μου ήταν όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και φώναξαν:το Α΄ Βραβείο ποίησης πηγαίνει στην Ανδρομάχη της Θάσου!
Στην Θάσο μου λοιπόν αφιερώνω το βραβείο στην Θάσο που όπου και να πάω την κουβαλάω μαζί μου…>>

ΒΕΔΟΥΙΝΟΙ!
Βεδουίνοι. Καμήλες Ράθυμες .Βουβά Καραβάνια!
Σαχάρα. Στέπα. Αγριότοπος.
Η Έρημος απέραντη απλώνεται…
Βεδουίνοι της Ερήμου! Νομάδες της Σιωπής!
Τα λουλούδια της ερήμου απότιστα,
περιμένουν την πολυπόθητη βροχή·
την βροχή που δεν λέει να’ρθει!
Η πύλη της Ερήμου κλειστή!
Σκυθρωποί Καμηλάτες.
Δίχως χνάρια και σημάδια περπατάμε
στους καυτούς αμμόλοφους
Kατακτητές της ερήμου
και οι οάσεις μακριά….πόσο ακόμα απέχουν;
Ασκητές κι ερημίτες, νομάδες μα και μονάδες!
Μοναστές, μακρινοί και μονήρεις
με ασκιά και σακιά στα χέρια
και παγούρια που’χουν νερό μια δαχτυλήθρα μονάχα
με καμήλες κυρτές όλο υβώσεις
σκεπασμένοι με μαντίλες, στόματα ξεραμένα
περιμένουμε την βροχή, την βροχή που δεν λέει να’ρθει….
Ήλιος καυτός, λάβα, χτυπάει τα κεφάλια
κι όμως τα κορμιά είναι κρύα!!
Ξεραΐλα. Ανομβρία!
Τα βράδια ανάβουμε φωτιές
τρώμε σιωπηλά ότι έχει μέσα το ταγάρι
αμίλητοι ο καθένας στην σκηνή του!
Βεδουίνοι της ερήμου
μηρυκάζουμε την σιωπή εξαντλημένοι·
παρακολουθώντας τα παιχνίδια των φιδιών.
Γητευτές μοναξιάς,
βλέπουμε τον χορό των Σκορπιών,
πεταγόμαστε με ορμή κόμπρας
και η κινούμενη άμμος πάντα κοντά περιμένει…
Ερημίτες κι ερημωμένοι..
Χρυσοθήρες της απέραντης άμμου
το πρωί ξεκινάμε και πάλι την κοπιώδη πορεία
με μάτι αετού αναζητάμε τις οάσεις·
που είναι πάντα μακριά
σαν εικόνες μαγικές, σαν illusion!
Αναζητάμε το νερό· το νερό που είναι πάντα ακριβό
και μεις με στόμα στεγνό…ΝΑ ΔΙΨΑΜΕ!!
Η Σιωπή της ερήμου στις ψυχές μας σταλάζει.
Αμμοθύελλα σταθερά πλησιάζει. Χάνονται όλα τα χνάρια…
Βεδουίνοι, Βουβά καραβάνια
Προσκυνητές ακατοίκητων πόλεων,
και οι οάσεις μακριά,
πόσο ακόμα ν’ απέχουν;...
ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ

*******

Α ΒΡΑΒΕΙΟ UNESCO KEΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ ΚΑΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ!

AYTO ΣΥΓΚΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΑΡΟ ΜΕΧΡΗ ΣΗΜΕΡΑ

Ο όμιλος UNESCO Κεφαλληνίας Ιθάκης και Ζακύνθου βραβεύει...
Ο όμιλος UNESCO Κεφαλληνίας Ιθάκης και Ζακύνθου στο ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ YNESCO στα Περατάτα-Αργοστολίου βράβευσε όλους τους ποιητές που έλαβαν μέρος στον διεθνή διαγωνισμό ποίησης με θέμα «Μια ωδή στον Διονύσιο Σωλομό, ετσι απένειμε Πρώτο βραβείο στην ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου από την Θάσο στην κατηγορία ενηλίκων,
Τρίτο βραβείο στον πατέρα Γεώργιο Διαμαντόπουλο και στην εγγονή του Μαρία Φιλομήλα Φιλιππίδου Πρώτο βραβείο στην μαθητική κατηγορία, αποδεικνείοντας οτι η γραφή είναι και κληρονομικό χάρισμα!
Την κριτική επιτροπή απάρτιζαν η κυρία Ζαλώνη Χριστοπούλου Παναγιώτα απο την Αθήνα , ο κος Μπατσικανής Νίκος και η κα Αλεξανδράκη Ηρώ-Χρυσάνθη ενώ η πρόεδρος της UNESCO Κεφαλληνίας και Ιθάκης κα Παπαδάτου-Αποστολοπούλου Αναστασία φιλοξένησε με πλουσιοπάροχο τρόπο όλους τους ποιητές για δύο μέρες στην μικρή Κεφαλλονιά που μας χώρεσε όλους...αξίζει να σημειωθεί οτι οσοι βραβεύτηκαν εκτός του αναμνηστικού διπλώματος έλαβαν και χρυσό καλαίσθητο μετάλιο, ενώ όλα τα παραλιακά κεντρικά ξενοδοχεία της περιοχής φιλοξένησαν τους βραβευμένους ποιητές , κάνοντάς τους να νιώσουν οτι σ αυτήν την χώρα που επένδυσε τραγικά μόνο στην ύλη και χρεοκόπησε- υπάρχουν και τόποι όπως τα ευγενή Περατάτα που αν και μικρά στον πολιτικό χάρτη είναι μεγάλα στον πολιτιστκό χάρτη- μεγάλος αριθμός ποιητών φιλοξενήθηκε στις σουίτες του ξενοδοχείου ΜOIKIS ενώ η πρόεδρος Του ομίλου YNESCO Κεφαληνίας και Ιθάκης κα Παπαδάτου Αποστολοπούλου Αναστασία παρούσα και στις δυο εκδηλώσεις που έγιναν τόσο στην Κεφαλλονιά όσο και στην μακρινή Ιθάκη έδωσε τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων σε όλους τους ποιητές που απ όλα τα μέρη της Ελλάδας κατέφθασαν, αξίζει να σημειωθεί
οτι την πρωτη μέρα στον χώρο των βραβεύσεων λειτούργησε και εκθεση ζωγραφικής στο σπίτι της YNESCO, την εκδήλωση σε πρόγραμμα και οργάνωση θα την ζ'ηλευαν πολλές Ενώσεις Λογοτεχνών που λόγω της οικονομικής ένδειας δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέρθουν σε όλο αυτό το γενναιόδωρο κλίμα που διεξήχθει το εορταστικό πολιτιστικό διήμερο
το οποίο στηρίχτηκε στο φιλότιμο της προέδρου αλλά και στους κάτοικους της Κεφαλλονίας που στρώσαν φιλόξενα το νησι τους στις ποιητικές μας πένες και μας κάναν όλους τους ποιητές να γράψουμε για αυτό το ανεπιτήδευτο νησί που μοιάζει ευτυχώς ακόμα, με ζωγραφική μικρού παιδιου σε μπλοκ ιχνογραφίας
. Μετά το πέρας της βράβευσης παρατέθηκε δείπνο με πλούσια εδέσματα ακολούθησε μια ποιητική βραδία υψηλού επιπέδου. με 'ολους τους ΠΟΙΗΤΕΣ που κατέφθασαν ΑΠ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.{ΞΑΝΘΗ ΘΑΣΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΠΡΕΒΕΖΑ ΒΟΝΙΤΣΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΒΟΛΟ ΕΥΒΟΙΑ ΑΚΡΑΤΑ ΠΑΤΡΑ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΡΗ την επόμενη μέρα ακολούθησε ταξίδι στην Ιθάκη με διανυκτέρευση και βράβευση σε όσους πήραν μέρος στον πρωτότυπο διαγωνισμό με θέμα; Πως φανταζόσαστε την ζωη του Οδυσσέα όταν έφθασε στην Ιθακη!

ΤΕΛΙΚΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΚΟΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΑΥΤΟΦΟΡΤΙΣΜΕΝΗ
ΕΥΓΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΛΗΘΙΝΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΩΔΗ ΔΡΩΜΕΝΑ!

Α' Βραβεία
Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου από Θάσο
Καλλιόπη Δημητροπούλου Αθήνα
Πατερακης Αθανάσιος Χανιά
Αθανάσιος Αγγέλου Ν.Αρτάκη Χαλκίδα
Λευτέρης Μουφτόγλου Θεσσαλονικη
Δημακοπούλου Γεωργία
Κουμπούρας Παν. Ακράτα
Παρασκευή Μέμου Αθήνα
Εύα Χαλκιαδάκη Παπαδημητρίου Παλλήνη

Β’ ΒΡΑΒΕΙΑ
Μπάμπης Τσέλος Λαμία
Μιλτιάδης Ντόβας Πέραμα Ιωαννίνων
Παν Ελλήνιος Θεσσαλονικη.
Στράτος Κιαπίδης Θεσσαλονικη
Χριστίνα Σιμοπούλου
Μιλτιάδης Ζέρβας Νέα Μάκρη
Παν Παπαδέλλης Βόλος
Σπυρίδων Μπισισίδης Αθήνα
ΧρήστοςΑρβανιτάς Αθήνα
Φοδελιανάκης Αντώνιος Κρήτη
Μαρία Παναγιωτίδου Φίχτια Αργολίδας
Μυρούλα Μαππούρα Λάρνακα Κύπρος
Αθανάσιος Τρίψας Αίγιο

Γ’ΒΡΑΒΕΙΑ
πρ Γεώργιος Διαμαντόπουλος
Βασίλειο Κλείτσας Βόλος
Τσίτσε Μαργαρίτα Πάτρα
Γρηγορία Πελεκούδα Βόλος
ΚωτσόπουλοςΓεώργιος Γαλάτσι
Βασιλική Ρουμελή Αριδαία 8. Καπαρδέλη Ευτυχία Πάτρα.
Αντρέας Κωνσταντινίδης Κύπρο
Κατσιφαράκη Ελευθερία/ Χανιά
Διαμαντόπουλος Γιώργος Λιμένας Θάσου

ΕΠΑΙΝΟΙ
Ιωάννα Λαζάρου Ανω Γλυφάδα Αθήνα
Πλοκαμάκη Χρυσούλα Νέο Ηράκλειο
Τίνα Βρεττάκου Δάβου Καλαμάτα
Αργύριος Τσουρούς Θεσσαλονίκη
Σπύρος Κάλμπαρης Αλιμος Αθήνα-
Φωτεινή Καραμούζη Κορδελιό Θεσσαλονίκη
Σωτήρης Μπούρτζινος Αθήνα
Μαριάννα Νικολάου Ιαλυσός Ρόδος
Αποστολία Ιατρίδη Βόλος
Ιωάννα ΑμπατζήΈδεσσα
Θεοδοσία Αργυράκη Ασαργιωτάκη Κρήτη
Αικατερίνη Χαραλαμποπούλου Ηλιούπολη
Ελένη Μωυσιάδου Βούλα
Αθανάσιος Καραθυμιός Λήμνος
Αρισταία Καββαδία Περιστέρι Αθ
Αικατερίνη Νικολινάκου-Τσιλιβι Νέο Ηράκλειο Αττικ
Μαρία Σκούλου Καλλιθέα Αττικής
Στ.Δεκούλου Παπαδημητρίου Ζωγράφου
Καπαρδέλη Ευτυχία Πάτρα
Νατάσα Θάνου Νέο Φάληρο
Όλγα Κανελλοπούλου Αθήνα
Μπογιάνκα Κωνσταντίνοβα Κυψέλη
Άννα Μετσάνη Λάρισσα
Μαρία Χριστίνα Μαράκη Κρήτη

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ
Ιωάννα Μπαλαούρα Κομοτινή

ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΟΝΕΤΟΥ
Γιώργος Πετρωτής Νέο Ψυχικό

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΟΛΩΜΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ
Μαρία Τριγωνάκη Θεσσαλονίκη

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΙΜΗΣΑΝ
Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ
Αντώνης Ευθυμίου Γερμανία

Β'ΒΡΑΒΕΙΟ Ελένη Παρασκευά Ρώμη

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
Ασημίνα Παραδεισά Γερμανία

//ΔΙΑΚΡΙΣΗ//
Αννα Ζανιδάκη Ξάνθη
Σταύρος Τενεκετζής Σέρρες
Σουλτάνα Βουδούρη Κοζάνη
Καπουτσή Μαρίνα Αλεξανδρούπολη
Λουκά Αικατερίνη Σπάτα
Δημήτρης Τρυφωνοπουλος Αθήνα
Δημητρίου Μιχαήλ Αίγιο
Δημήτριος χαζαρίδης Πειραιάς
Νασιόπουλος Οδυσσέας Τρίκαλα
Ουρανία Μπούρτζινου Γύθειο Λακωνίας
Στρατής Πανούριος Αθήνα
Σοφία Σκλείδα Βέροια
Σοφία Κιορόγλου Πεύκη
Ελένη Χριστοφοράτου Ν Ερυθραία
Μαριάννα Τερζάκη Ηράκλειο Κρήτης
Παπαγρηγορίου Χριστίνα Φλώρινα
Tσικουράκη Κατερίνα Καστοριά
Παναγιώτης Ντάμτσιος
Χρήστος Κανάνα Βόλος
Αποστολοπούλου Σοφία Πάτρα
Στέλλα Πετρίδου Οινούσες Χίου
Στάθης ΛοΪζος Αιγάλεω
Βασιλική Καρατάσιου Στιώλη

Α΄' Βραβεία ΠΑΙΔΙΏΝ 16 ΩΣ 18 ΕΤΩΝ
1 Φιλιππίδου Μαρία Φιλομήλα Λιμένας Θάσου
2 Ελευθερία -Σοφία Ντραγκότι 7 Λύκειο Παγκρατίου
3 Στελίντα Πέρος Λύκειο Ζευγολατιού Κορινθίας
4. Σκλαβούνου Γιώτα

Α ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΗΣ UNESCO
Ξανά!...
Ώ Διονύσιε Σολωμέ, τι ωδή απομένει να σου γράψω.
Tόσα χρόνια μετά θλιμμένη έως και τραγική θα ‘ναι.
Τώρα, που όλοι οι στίχοι σου, επαναλαμβάνονται ξανά.
Τώρα «που η χρεία τες πόρτες κρουταλεί»
Όλοι οι στίχοι σου πραγματώνονται, προφήτη, εθνικέ ποιητή.
Τώρα που και πάλι: «Το ένα χτυπάει το άλλο χέρι από την απελπισιά
Και λές ά πότε βγάνω το κεφάλι απ’ τις ερημιές.
Και αποκρίνονται από κάτω» Αλί «χίλιες άμοιρες φωνές.
Ακόμα… ω ναι Σολωμέ, «Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί κι η μάνα το ζηλεύει»
Τώρα πιο πολύ από ποτέ Σολωμέ ώ Σολωμέ
Δε θα γράψω ωδή για Σε
Μα προσευχή και ικεσία θα κάνω
Στο μεγαλείο της ψυχής σου επάνω
Από κει που είσαι στα ψηλά, ημίθεος πια
Θα επικαλεστώ Εσένα και όλους τους αρχαίους Θεούς ξανά
Δάδα να ανάψει και πυρσός, στα θεία λόγια Σου εμπρός.
Μέσα από την ιστορική μνήμη του ύμνου σου
που είναι πλέον εθνικός
Και απ’ το μεδούλι της ψυχής σου βγήκε γυμνός
Να ανάψει πύρινη η δάδα, του Αρχαίου Ελληνικού Μεγαλείου ξανά.
«Από κόκκαλα βγαλμένη», η πατρίδα μου, να κινήσει ξανά
«Γυμνή, φτωχή, ντροπαλή» και ντροπιασμένη
Ξανά στο φως να βγεί, δίχως να περιμένει κανέναν «Έλα πάλι να της πει»
Μα σαν πουλί να ξαναβγεί, «Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά,
Με την κόψη του σπαθιού την τρομερή» να βγεί – αν χρειαστεί ξανά – όλα, όλα να τα κάψει.
Όλα, όλα να τα κόψει όσα την βαραίνανε πολύ.
Με τη βία να μετρήσει, ξανά τη γη σπιθαμή προς σπιθαμή
Λάθη, βάρη, άλγη, μα πιο πολύ το πολιτικό σαράκι
Χράκ, να κόψει που την βάραινε πολύ.
Και σαν πουλί να αναγεννηθεί λεύτερη στα ουράνια ξανά.
Ώ Σολωμέ, η πατρίδα λεύτερη ξανά!
ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΡΙΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
Ο ΜΥΣΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.
Αν ζούσες θα ξανάγραφες τον ίδιο Ύμνο λέξη λέξη, στίχο στίχο,συλλαβή συλλαβή σπαθάτο, κοφτερο τον Ύμνο που στο βήμα της ψυχής σου, σού μέλισεν ένας θεός σαν ήλιο,που πάνω απ’όλα έχει εδραίο το Βασίλειό του στο «Fiore di levante,» τον ήλιο που μεταμόρφωσε το κλειστό γκέτο των ικριωμάτων του «Tζάντε» σε κιβωτό χρυσωθείσα από το πνεύμα Κάλβου,Βαλαωρίτη,Πολυλά,Θεοτοκά! Θα ξανάγραφες, ώ, ναί, τον ίδιο Ύμνο με τις ίδιες λέξεις, λέξεις που μόνο το δικό σου ωτίο άκουσε μυστικά να στάζουν από τις διψασμένες καρδιές των Σουλιωτών από τη σιωπώσα γλώσσα και τις πικροβρύσες των «Ελεύθερων πολιορκημένων» Γραικών… Μα,συ οπού ξεσήκωσες το Γένος μας πολεμικά, εμβατηριακά και το έκαμες να βγεί από τα Τάρταρα θριαμβυτικά - σταυρώνοντας φυλετικά του πάθη,- τι τό θελες να αποφυλακιστείς εκεί πάνω στη Κέρκυρα αντί να επιδιώξεις θέσεις Εξουσίας, προνομιούχες θέσεις επιδεικτικές θυσιαστικές ωστόσο… του Λαού στη λεύτερη Ελλάδα;;; Να γιατί σου αξίζει και για το μάθημα αυτό της σταυροαναστάσιμης Νουθεσίας. Ο τίτλος του Ποιητή και Μύστη-και όχι μόνο της Εθνικής, αλλά και της Πνευματικής μας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ!!.
πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Διαμαντόπουλος

Α ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ
Στον Διονύσιο Σολωμό…
Στην Εφτανησιώτικη Σχολή είσαι το πρώτο μας βιολί.
και το βασιλικό μας αηδόνι όπου ο Έλλην ξεσπαθώνει
Άραγε με ποιες ασήκωτες πετρούκλες όγκου
θα πετροβολούσες τους αμφισβητίες του Ζαλόγγου;
Σαν πόσα θε ’να πάθαινες, Διονύση, κακά
αν έβλεπες τα χάλια μας τα Ηθικά;;
Τον Ύμνο σου εξώρισαν απ’ τα Σχολεία
Νυν τη Λευτεριά σου εκτοπίζει η Δουλεία!
«Μοναχή το δρόμο πήρες και ξανάρθες μοναχή
δεν είναι εύκολες οι θύρες όταν η χρεία τις κροταλεί»
Κάνανε σάλα φεστιβάλ μελωδιών της Θεσσαλονίκης τη Ροτόντα
Εξαίρεσαν των στίχων σου τη Υμνωδία
Γι’ αυτό η μύτη μας με βιά και με πυγμή,
αν πάμε έτσι, θε’ να ξαναφάει μαύρη γη!!.
Φιλομήλα-Μαρία Φιλιππίδου

*******
Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ε.Π.Ο.Κ) ΑΠΟΝΕΜΕΙ Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ

Πρωτοπρεσβύτερο ΓΕΩΡΓΙΟ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟ & ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ ΔΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥΣ «ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΟΛΗ»
Στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών στα πλαίσια του 7ου Παγκοσμίου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού με Πρώτο Βραβείο, τους Λογοτέχνες Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Διαμαντόπουλο και την κόρη του Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου για το βιβλίο τους,'ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΟΛΗ '' εκδόσεων Μαλλιάρη .
Το βιβλίο τους, χαραχτηρίστηκε ως ''ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2017'' και τους απονεμήθηκε Α ΒΡΑΒΕΙΟ για τα αισιόδοξα διαχρονικά ιστορικά μυνήματά του όσο και για την γλαφυρή εκφραστική ικανότητα των συγγραφέων, καθώς και για την εξαιρετικα επιμελημένη εμφάνιση του βιβλίου, το βραβείο παρέδωσε στην κατάμεστη απο κόσμο αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών ο πρόεδρος του Ελληνικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος Δρ. Ηρακλής Ζαχαριάδης, στην ποιήτρια από την Θάσο Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου, η οποια το παρέλαβε και εκ μέρους του πατέρα της, και ευχαριστώντας το αφιέρωσε στην θετή της πατρίδα την ΘΑΣΟ στην γεννέτηρα του πατέρα της ΝΙΣΥΡΟ ,αλλά και σε όλο τον δοκιμαζόμενο Ελληνισμό.
Η Ομιλία της ποιήτριας Ανδρομάχης Διαμαντοπούλου στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.
Εντιμολωγιότατε πρόεδρε του ΕΠΟΚ Κε Ηρακλή Ζαχαριάδη σεβαστά μέλη της Ενωσης.
Ενα βιβλίο ήταν η αφορμή να μας φέρει κοντά το "Πόλη και πάλι Πόλη την δε γενεάν αυτής τίς διηγήσεται; του πατέρα μου Πρωτοπρεσβύτερου Γεώργιου Ι. Διαμαντόπουλου του οποίου τα λόγια του τα κουβαλώ, πάντα σαν φυλαχτό επάνω μου διαλέγω σήμερα, για να τον γνωρίσει το ακροατήριο μας να διαβάσω επιγραμματικά πέντε στίχους του απο το παραπάνω βιβλίο για την Βασιλεύουσα της καρδιάς μας .
΄¨Την πίστη μου την έδωσαν Χριστιανικη, Ορθόδοξη
Το σπίτι, σκήτης κάθισμα των Αίνων και των Δόξα σοι και κέλυφος οστράκινο στου Μαρμαρά τα σμάλτα
Μνήμη και η Σκέψη μου
το Σπίτι και η Πίστη μου
και των Οσίων οι σκηνές
κι ο χτύπος του Εγέρθητε.”
Είναι πολύ συγκινητικό πόση δύναμη έιχε ο Λόγος μας κι αγγιξε τις καρδιες σας ....
Μέσα στους χαλεπούς αυτούς καιρούς που διανύουμε εγώ θα ευχηθώ σε όλους σας καλή συνέχεια.
Γιατί η δυνατότητα να επιθυμείς αλλά και να παράγεις πολιτισμό είναι στις μέρες μας
Αντίσταση!
Ο Πολιτισμός είναι ό,τι μας έχει απομείνει όταν όλα έχουν χαθεί.
Είναι όλα όσα κατοικούν μέσα μας.
Όλα αυτά που με τίποτα δεν μπορούν να μας κλέψουν.
Δεν μπορούν να μας τα αφαιρέσουν.
Σήμερα μικροί-μεγάλοι νιώθουμε οργή και κούραση.
Ζούμε σε μια εποχή αφθονίας με ψυχές νηστικές, άδειες σαν μπακιρένια κουτιά, που αν ρίξεις μέσα
ένα κέρμα θα ακουστεί ο ήχος να γυρίζει πίσω.
Ζούμε μια ζωή δίχως αυτοκριτική, έναν ευδαιμονισμό που μονάχα ευτυχισμένους δεν μας κάνει.
Οι συγγραφείς, οι ποιητές, οι δημιουργοί, συχνά ακροβατούμε στα όρια μιας πνευματικής
αλαζονείας, ενώ δείχνουμε να μην πιστεύουμε στη Δύναμή μας, στη Δύναμη του Λόγου.
Ποιανού Λόγου, όμως;
Του Λόγου του Αληθινού!
Εν Αρχή ην ο Λόγος και ο Λόγος ην προς τον Θεόν και Θεός ην ο Λόγος.
Ο κόσμος αυτός δεν θα αλλάξει ποτέ απ’ τα κόμματα. Από εμάς θα αλλάξει, τους
δημιουργούς
Με τη γραφή θα τον αλλάξουμε τον κόσμο, αρκεί να είναι γραφή από καρδιάς και όχι απλού ρεμβασμού ή εντυπωσιασμού.
Πρέπει εμείς οι συγγραφείς να ξαναπιστέψουμε στις δυνάμεις μας, να αξιωθούμε να δούμε νέους ορίζοντες, να φέρουμε ένα καινούριο αύριο και ιδίως να ενωθούμε.
Θα σας θυμίσω πως χρειάζεται σκοτάδι για να φανεί το φως.
Μην ξεχνάτε ότι από το πιο πυκνό σκοτάδι βγαίνει η αυγή.
Σήμερα, περισσότερο από γεφύρια και δρόμους χρειαζόμαστε δάση. Άλση με δένδρα ορθών λέξεων και Ιερών Γραμμάτων, που θα φωτίσουν τον άνθρωπο δίχως να τον κουράσουν.
Και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι σ’ αυτό.
Με καρυοφύλλι την Ελληνική Γλώσσα να προχωρήσουμε.
Όλα αρχίζουν και πεθαίνουν μέσα στα χέρια μας.
Όλα τελειώνουν όταν εμείς τα τελειώσουμε. ΔΥΝΑΜΗ!
Κι αν πολλοί λένε ότι: «δεν έχουμε τίποτα» Εγώ θα πω: Μας δόθηκαν τα πάντα!!! Αυτός ο γαλανός ουρανός πάνω απ΄ τα κεφάλια μας αυτά τα δέντρα , η θάλασσα, η γης.
Κι αν είναι όπως λένε όλα δύσκολα…Σκάψτε! Μην περιμένετε βοήθεια. Γιατί βοήθεια, δεν θα ΄ρθεί ποτές , από κανέναν. Μοναχοί, Σκάψτε!
Σκάψτε την Θάλασσα! Σκάψτε τη Γη! Σκάψτε τον Ουρανό! Μην περιμένετε χώμα γόνιμο. Μήτε τον καιρό της σποράς να περιμένετε.
Φυτέψτε πάνω στις πέτρες! Πάνω στις πέτρες φυτέψτε.
Γδαρθείτε πάνω στις πέτρες
Ματώστε… με χέρια γυμνά
Και δεν θα αργήσουν να ΄ρθουν
Τα κυκλάμινα!*
ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ

* Γιατί τα κυκλάμινα φύονται πάντα πάνω σε άγονο χώμα…

*******
Λευκή γοητεία από μάρμαρο Θάσου στα γλυπτά του Βενεράτου Κρήτης.
Παρουσία πλήθους κόσμου ολοκληρώθηκε το 8ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής του Δήμου Ηρακλείου που πραγματοποιήθηκε στο Βενεράτο. Οκτώ πανέμορφα γλυπτά, ύψους μέχρι 2,5 μέτρα, φτιαγμένα από κατάλευκο μάρμαρο Θάσου, παραδόθηκαν στην τελετή λήξης του Συμποσίου, με τους συμμετέχοντες γλύπτες, Έλληνες και ξένους, να μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τη διοργάνωση.
Θέμα φέτος, ο στίχος του Οδυσσέα Ελύτη «… κι ο χρόνος γλύπτης των ανθρώπων παράφορος…» από το ποίημα «Η Μαρίνα των βράχων».
Την παρουσίαση των συμμετεχόντων έκανε η κυρία Πέλα Λασιθιωτάκη και περιελάμβανε ομιλία από τον δήμαρχο της πόλης, Βασίλη Λαμπρινό, τον πρόεδρο της ΔΗΚΕΗ Γιώργο Τσαγκαράκη καθώς και όλων όσοι συνέβαλαν με τον ένα η άλλο τρόπο στην πραγματοποίηση του συμποσίου, που γίνεται κάθε δύο χρόνια στο Βενεράτο Κρήτης.
Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Κος Βασίλης Λαμπρινός υποσχέθηκε ότι όσο περνάει από το χέρι του, το διεθνές συμπόσιο γλυπτικής θα συνεχίσει να πραγματοποιείται.
Ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ και πρόεδρος του συμποσίου, Κος Γιώργος Τσαγκαράκης, στην ομιλία του για την λήξη του συμποσίου, ανέφερε: «Νιώθω βαθιά συγκινημένος για το πέρας των εργασιών του 8ου Συμποσίου Γλυπτικής στο Βενεράτο. Στόχος μας ήταν η ανάπτυξη του πολιτισμού στην περιοχή και η ανταλλαγή γνώσεων σε θέματα γλυπτικής τέχνης με τους συμμετέχοντες γλύπτες. Τα οκτώ υπέροχα έργα τους, θα παραμείνουν στον χώρο αυτό για να θυμίζουν την ομαδική προσπάθεια αυτής της σημαντικής διοργάνωσης. Ελπίζω ο κόσμος που θαύμασε το αποτέλεσμα να αισθάνθηκε την αλλαγή της ύλης, το λευκό μάρμαρο της Θάσου σε όλο του το μεγαλείο!»
Αντιφώνηση ευχαριστίας έκανε η ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου Φιλιππίδου, για την πλούσια Κρητική φιλοξενία της οποίας αποδέκτες ήταν οι χορηγοί πολιτισμού και του λευκού μαρμάρου Θάσου, επιχειρηματίες, Η κυρία Κωνσταντίνα Λαζή, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης καθώς και ο αντιπρόεδρος του παραπάνω συνδέσμου κος Χαράλαμπος Φιλιππίδης, οι οποίοι παρέστησαν προσωπικά στο 8ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής
Η ευχαριστήρια αντιφώνηση της Ανδρομάχης Διαμαντοπούλου Φιλιππίδου:
Από την Θάσο, που κλείνει γεωγραφικά τον θαλάσσιο χάρτη της Ελλάδας μας, ήρθαμε στη λεβεντογέννα Κρήτη και σας μεταφέρουμε πρωτα απ’ όλα τα χαιρετίσματα του Δημάρχου μας κου Κωνσταντίνου Χατζηεμμανουήλ για το 8ο Διεθνές Συμπόσιο γλυπτικής στη Κρήτη. Θα σας διαβάσω κάποιες ποιητικές σκέψεις μου για τη σημερινή μέρα.
Όλοι εμείς οι απλοί άνθρωποι
Θα φέρουμε την πολιτιστική επανάσταση
Δίχως βία,
Δίχως να χυθεί αίμα,
Αλλά πιστεύοντας δυνατά στο πνεύμα
Θα ενώσουμε αθόρυβα τις δυνάμεις μας
Κα σαν αγίασμα τότε, θα αναβλύσει ύδωρ και ζέον.
Θα φτιάξουμε έναν κόσμο ωραίον
Με σύνεση, αλληλεγγύη, καλοσύνη
Έναν κόσμο με ειρήνη.

Οφείλουμε!
Το οφείλουμε στα παιδιά μας έναν τέτοιο κόσμο.
Ώστε να μπορούν να συνεχίζουν να ονειρεύονται.
Ώστε να μπορούν ακόμα να ελπίζουν…

Αυτό το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής στο Ηράκλειο της Λεβεντομάνας Κρήτης με γλυπτά από λευκό μάρμαρο της Θάσου, ανοίγει τα πανιά στην ελπίδα σε έναν κόσμο που μαθαίνει να συνεργάζεται, σε έναν κόσμο που αλληλοστηρίζεται. Είναι μια μορφή σθεναρής αντίστασης σε ότι τραγικό γύρω μας συμβαίνει. Γιατί ότι κατοικεί μέσα μας και το σώζουμε καλώς κατοικεί: Τέχνη ως ευ παρέστης. Τελευταίο καταφύγιό μας: Ο Πολιτισμός. Σανίδες σωτηρίας μας οι Ουσιώδεις Λέξεις, γιατί και τις λέξεις τις ξεντύσαμε, τις φτωχύναμε, τις αδειάσαμε. Ναυαγοί απελπισμένοι αναζητούμε πίσω την Χαμένη Πόλη των Ιδεών, την Πόλη των Τεχνών και της Καλαισθησίας.
Οκτώ φορές πραγματοποιείται το διεθνές συμπόσιο γλυπτικής στο χωριό Βενεράτο του Δήμου Ηρακλείου. Οκτώ φορές Άξιοι όλοι οι φορείς που το πραγματώνουν. Άξιοι σε μια εποχή βαθιάς απαξίας και απαξίωσης.
Άξιος ο Δήμαρχος Ηρακλείου κος Βασίλειος Λαμπρινός
Άξιος ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ κύριος Γιώργος Τσαγκαράκης μαζί με την ομάδα των εθελοντών του.
Άξια η κυρία Πέλλα Λασιθιωτάκη, η κυρία Καρδάση.
Άξια η Κρήτη που σήμερα μας φιλοξενεί και μας αγκαλιάζει τόσο όμορφα.
Άξιες και οι οκτώ επιχειρήσεις μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Άξια και η Θάσος που προσφέρθηκε τόσο ευγενικά να καλύψει το ευγενές αυτό όραμα.
Άξιος και ο άντρας μου Χαράλαμπος Φιλιππίδης από τα «Μάρμαρα Θάσου Φιλιππίδη Α.Ε.» που προτιμά αντί να έχει εξοχικά να γίνεται συχνά χορηγός πολιτισμού σε παρόμοιες εκδηλώσεις αγάπης προς την πατρίδα.
Άξιοι οι Κρήτες! Άξιοι οι Θάσιοι.
Μην ξεχνάτε πάνω απ’ όλα: Είτε είμαστε από την Κρήτη είτε από τη Θάσο πάνω απ’ όλα είμαστε Έλληνες και η Ελλάδα απεγνωσμένα μας χρειάζεται ποιο πολύ από ποτέ και πάνω απ’ όλα ενωμένους.
Σας αφιερώνω το παρακάτω ποίημα μου.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Όχι Ένας για Έναν!
Ένας για Όλους
και
Όλοι για Έναν!

Όχι Εγώ και Εγώ!!
Εγώ και Εσύ!
Εσύ και Εγώ: ΕΜΕΙΣ!

Όχι Εμείς και Εσείς!
αλλά Εσείς και Εμείς!
ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ, ΜΑΖΙ!!!

Όχι ΑΥΤΟΙ!!
Μήτε ΤΟΥΤΟΙ!!
Μηδέ ΕΚΕΙΝΟΙ!!
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

Μια Γροθιά. Μια Μπουνιά. Ένα Σμάρι.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!
Μια φούχτα Είμαστε!
Αλλά, Είμαστε Έλληνες!

*******

ΕΝΑ ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ!
Aκέραιο το σώμα της Ποίησης μετάλαβαν, όσοι ποιητές αλλά και λάτρεις της γραφής, ανταποκρίθηκαν στηn διαφορετική πρόταση - κάλεσμα της ποιήτριας Ανδρομάχης Διαμαντοπούλου και δεν ήταν λίγοι όσοι συνάχθηκαν αλλά και εκλεκτοί
με ένα ποιήμα στο χέρι, στο μετόχι Προδρόμου , με θέα την κοιλάδα της Ημαθείας, την ήσυχη λίμνη του Αλιάκμονα σε ένα κτίριο υψηλής αισθητικής , στο κελάρι του κτήματος Καλαιτζή,ανάμεσα σε μακάριους αμπελώνες οι ποιητές ένωσαν τις φωνές τους, τις σκέψεις τους, τις ψυχές τους και ύφαναν, ναι ύφαναν ποίηση, στα πλαίσια μάλιστα μιας συνειδητής πολιτιστικής αποκέντρωσης, και με την πίστη ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, με την φυσική τους παρουσία οι συμμετέχοντες, γίνανε οι Συνδημιουργοί μιάς ωραίας και ωφέλιμης πνευματικής εκδήλωσης, που κράτησε γύρω στις δυόμιση ώρες
την εκδήλωση δημιούργησε, κάλυψε και έφερε εις πέρας η ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου, ενώ την σπίθα της εκδήλωσης άναψε η εκπαιδευτικός κα Σούλα Ράντσιου, τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης και την ρύθμιση του ήχου επιμελήθηκε η Μαρία Φιλομήλα Φιλιππίδου.
Στο Φθινοπωρινό ποιητικό αυτό απόγευμα μετείχαν η πρόεδρος Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, εκπαιδευτικός κα Γεωργία Αλεξίου Γοργώ,ο ταμίας της ΕΛΒΕ κος Λευτέρης Μουφτόγλου, ο διακεκριμένος δημιουργός της λογοτεχνικής ιστοσελίδας Αποστακτήριο, συγγραφέας κος Αλέξανδρος Ακριτίδης, η συγγραφέας κα Ολγα Αθανασιάδου,η ποιήτρια Μαρία Φιλομήλα Φιλιππίδου, η δασκάλα, ποιήτρια κα Γεωργίου Αλεξάνδρα, οι φιλόλογοι: κα Βεργιώτη Μαρία, Σαράντη Βαρβάρα, Στοιτσόγλου Αρετή, Ράντσιου Σωτηρία,Γρηγοριάδου Χριστίνα, ο βιολόγος κος Τζιμογιάννης Δημήτρης, η δασκάλα κα Ράντσιου Σούλα, η νηπιαγωγός κα Ράντσιου Παναγιώτα χαιρετισμούς εστειλε ο πρόεδρος της Αμφικτιονίας Ελληνισμού κος Δημήτριος Μπουκώνης η ποιήτρια κα Αικατερίνη Ποπόρτζη η εκδότρια του περιοδικού frog κα Μαρία Θανοπούλου καθώς και άλλοι που ήρθαν να ακούσουν... γιατί η ποίηση δεν χρειάζεται μόνο ποιητές, αλλά πρώτιστα χρειάζεται ανθρώπους να την λατρέψουν, κοινό που να θέλει να ακούσει... έτσι το μικρό Μετόχι Προδρόμου αποδείχτηκε οτι με χαρισματικό τρόπο υποδέχτηκε, κατάλαβε και δέχτηκε με ενθουσιασμό μια τέτοια εκδήλωση, που μόλις μέσα σε πέντε μέρες ετοιμάστηκε, έτσι όλες οι καρέκλες γέμισαν με ψυχές που θέλαν να ακούσουν αλλά και να μετέχουν στην συζήτηση που ακολούθησε μετά τις απαγγελίες , συνομιλίες ερωταποκρίσεις, προσπάθεια αληθινής γνωριμίας μεταξύ των δημιουργών,μέσα από σκέψεις που οδηγούσαν κάπου πιο υψηλά από τα καθημερινά, γέμιζαν τις διψασμένες μας καρδιές με ποίηση,
άδεια ποτήρια οι ψυχές στεγνές γαίες
δως μου να πιώ τον μοσχοφίλερο οίνο
δως μου να πιώ την Ποίηση.

Αξίζει να επαινεθεί ότι την εκδήλωση στήριξαν, πρώτιστα οι εκπαιδευτικοί που κατέφθασαν από την Βέροια την Μελίκη, και απέδειξαν έμπρακτα οτι δεν διδάσκουν μονάχα κείμενα , γλώσσα και ποίηση στους μαθητές τους, αλλά αντιμετωπίζουν την ποιήση με σοβαρότητα και αγάπη και όχι σαν αναγκαίο κακό και εξεταζόμενη ύλη!!
Το καταπληκτικό ήταν οτι σε όλη την διάρκεια της συνάντησης με θρησκευτική ευλάβια μετείχαν και παιδιά, στα οποία δώθηκε βήμα και αφιερώθηκε η όλη αλτρουστική προσπάθεια σε αυτά
ο Αποστόλης,ο Δημήτρης, η Κατερίνα ο Δαβίδ, μάλιστα το ακόμα πιο υπέροχο είναι οτι με αφορμή και έμπνευση αυτήν την φθινοπωρινή συνάντηση γράφηκαν για πρώτη φορά δυο ποιήματα το ένα απο την οκτάχρονη Κατερίνα με το οποίο τιμής ένεκεν άνοιξε και η εκδήλωση και το άλλο από μια άλλη κυρία συνταξιούχο που πρώτη φορά μετείχε σε ποιητική εσπέρα!!
'Ολα αυτά αποδεικνείουν, την σπουδαιότητα όλων αυτών των εκδηλώσεων πολιτισμού που συχνά περνάμε στα ψιλά γράμματα γιατί ακριβώς δεν νιώθουν οι πολλοί πόσο σημαντικά ερεθίσματα δημιουργούν στον ψυχισμό αυτών που μετέχουν .
Σε όλους τους παρευρισκομένους δώθηκε αναμνηστικό δίπλωμα για την συμμετοχή τους.
Χρειάζεται να μην ξεχνάμε οτι εμείς οι ποιητές, ήρθαμε σ αυτήν την ζωή για να γεννήσουμε και να αφήσουμε από ένα μαργαριτάρι στις ψυχές των ανθρώπων...
Θα αναπολούμε για πολύ, το φθινοπωρινό τσάι μετά εδεσμάτων και ωχρών φθινοπωρινών φύλλων που προσφέρθηκε και μας ένωσε σε μια τράπεζα αγάπης . Δώσαμε στ αλήθεια ο ένας τον μίτο στον άλλον κι αντί για στιλέτο αντί για διπροσωπία, αντί για αδυσώπητο κυνήγι για πλουτισμό και αισχροκέρδια, αντί για επιθετικότητα,αντί για γκρίνια, ενωθήκαμε πιστοί στο σύνθημα της εκδήλωσης: μ ενα ποιήμα στο χέρι
Μπορέσαμε και πιστέψαμε έστω για λίγο... οτι αλλάξαμε αυτόν τον άκαρδο κόσμο και βγήκαμε από τις στενές πύλες στα ξέφωτα εκείνα της Χαράς!...
Αλλωστε και ο Ελύτης συμφωνεί, μαζί μας, μην υποτιμάται την δύναμη των δημιουργών, ακούστε τι μας λέει...

TA ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ
Θέμα: Προτεραιότητα στους αφανείς δημιουργούς αυτού του τόπου
«Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας, που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά...», γράφει στα Μικρά του Έψιλον ο Οδυσσέας Ελύτης. Μια αλήθεια ικανή να μας ωθήσει να διακρίνουμε ποιότητες και ευαισθησίες σε έναν κόσμο που ‘χει χάσει την ταυτότητά του στα διεθνή παζάρια των τεχνοκρατών και της προόδου.
Μπορεί αυτής της πατρίδας να μην της έλαχε η άνεση και το σθένος χωρών του “πρώτου κόσμου”, δεν εγκατέλειψε όμως ποτέ την αρχέγονη θλίψη της. Κι η θλίψη, αντί για αφορμή ενδοσκόπησης και δημιουργίας, έγινε θηλιά στο λαιμό της. Είναι να απορεί κανείς πως το θαύμα της ύπαρξης μετουσιώθηκε μέσα σε λίγες δεκαετίες σε μια θλιβερή μετριότητα άνευ περιεχομένου.
Αναμφίβολα, μας δόθηκε ένα προνόμιο που λίγοι θα μπορούσαν να έχουν. Γεννηθήκαμε σ’ έναν τόπο αρχέγονο και μυστηριακό, όπου η ζωή παραμένει ως σήμερα στα μέτρα του ανθρώπου. Γιατί αυτός ο τόπος -όσο και να μην θέλουμε να το δούμε- κρύβει στα σπλάχνα του την αίσθηση του επιτεύξιμου. Κρύβει ιδέες που περιμένουν να τις αγγίξουμε, με την ελπίδα μιας μελλοντικής, αλλά όχι ανώδυνης, αναγέννησης. Και το προνόμιο έγινε κατάρα.
Πάει καιρός που χάσαμε την πίστη στον εαυτό μας. Πάει καιρός που η μοίρα της ζωής μας περιήλθε σε χέρια αγνώστων και μείναμε να περιπλανιόμαστε βαριεστημένοι και στείροι από προοπτικές και οράματα. Ας είμαστε ειλικρινείς. Πότε εκτιμήσαμε ικανοποιητικά τον τόπο και τις δυνατότητές του; Πότε πιάσαμε τη ζωή απ’ τα μαλλιά, δηλώνοντας παρόντες στο παιχνίδι της ύπαρξης;
Άνθρωποι που βρίσκονται γύρω μας παντού, σε δρόμους, φτωχά διαμερίσματα, υπόγεια, γκρίζες αίθουσες σχολείων, μπαλκόνια και μπαχτσέδες, πολυσύχναστα καφέ του κέντρου ακόμα και σε μπαρ που μυρίζουν τσιγάρο και οινόπνευμα. Ένας κρίσιμος αριθμός δημιουργών, ικανός να φέρει την ανατροπή. Γονείς, νοικοκυρές, μουσικοί, ερμηνευτές, συγγραφείς και ποιητές, ζωγράφοι, εραστές, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μεροκαματιάρηδες, μαθητές, έφηβοι και ηλικιωμένοι, πεισματάρηδες όλων των ηλικιών είναι ικανοί να ταράξουν τα λιμνάζοντα ύδατα μιας κοινωνίας σε χρόνιο λήθαργο.
Το τίμημα της μετριότητας είναι αβάσταχτο. Προτεραιότητα στους αφανείς δημιουργούς αυτού του τόπου. Είναι η πιο αθώα και η πλέον ήπια ενεργειακή πολιτική που μπορούμε να εφαρμόσουμε.

Επειδή όμως τίποτα δεν μπορεί μα είναι καλλίτερο από το προτότυπο, σας προτύνω να μπίτε στον παρακάτο σύνδεσμο για να διαβάσετε περισσότερα και να δείτε φωτογραφικό ιλικό στο Blog της Ανδρομάχης Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου
"Αρκεί είς Άνθρωπος ζήλω πυρούμενος διορθώσαι όλον τον Δήμο"


Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, στην Κυρία Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου για την εμπιστοσύνη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου