ΑΓΑΠΑΝΘΟΣ ΦΥΤΟ - ΑΓΑΠΑΝΘΟΥΣ ΜΠΛΕ ΧΡΩΜΑ - AGAPANTHUS UMBELLATUS - ΠΟΛΥΕΤΗΣ ΠΟΑ ΑΝΘΟΦΟΡΑ - ΘΑΜΝΟΣ ΜΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό φυτό, με φύλλα λογχοειδή, γυαλιστερά, σκουροπράσινα και άνθη 0, 80 έως 1, 20m ύψους, με ζωηρό μπλε χρώμα, σε ταξιανθίες που εμφανίζονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Αγαπά τα ήπια κλίματα, τις ηλιόλουστες θέσεις και είναι
ιδανικό για φυτεύσεις σε βραχόκηπους, ζαρντινιέρες καθώς και για δημιουργία ανθισμένων νησίδων. Υπάρχουν και ποικιλίες με λευκά άνθη.
Πηγή κειμένου: https://www.geoponiko-parko.gr/products/products-categories/thamnoi-kalopistikoi-fyta/thamnoi-kalopistikoi-anthoforoi/279-detail
********************
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Agapanthus africanus: φυτό ύψους και διαμέτρου 0,60-0,80m
Κοινό όνομα: Αγάπανθος
Βολβώδες φυτό ύψους και διαμέτρου 0,60-0,80m, με πράσινο, δερματώδες, επίμηκες φύλλωμα. Το καλοκαίρι ανθίζει με μπλε ή λευκά χωνοειδή άνθη, σε μεγάλες, όρθιες, σφαιρικές ή ομπρελοειδείς ταξιανθίες. Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες θέσεις και ξηρά εδάφη, ενώ είναι ανθεκτικό και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμη και κάτω των -20?C. Φυτεύεται σε ομάδες, βραχόκηπους και γλάστρες, ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Τα άνθη τους χρησιμοποιούνται και ως δρεπτά. Πολλαπλασιάζεται με βολβίδια. Φυτεύουμε τους βολβούς σε βάθος πάνω από
10cm και σε ψυχρές περιοχές προστατεύουμε το ρίζωμα των φυτών με ένα προστατευτικό στρώμα (π.χ. άχυρο) το χειμώνα, για να μην καταστραφούν από τον παγετό. Ποτίζουμε τακτικά από τα μέσα της άνοιξης έως το καλοκαίρι, αλλά όχι το φθινόπωρο και το χειμώνα.
*********************
Αγάπανθος - Agapanthus Umpellatus
Ο αγάπανθος ή Agapanthus umpellatus (A.
africanus) ανήκει στην οικογένεια των Liliaceae και κατάγεται από την Νότια Αφρική. Είναι φυτό αειθαλές, ποώδους βλάστησης και μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1 μέτρο ύψος. Τα φύλλα του είναι λαμπερά σκουροπράσινα παχύσαρκα και τις περισσότερες φορές είναι μακρύτερα από το συνολικό ύψος του φυτού. Τα φύλλα του βγαίνουν από την βάση του φυτού , πολλά μαζί υπό μορφή ροζέτας. Η ρίζα του είναι κονδυλώδης και σαρκώδης.
Ανθίζει από τον Μάιο έως τον Ιούνιο, με μικρά άνθη που βγαίνουν από την βάση της ροζέτας των φύλλων. Η ταξιανθία έχει την μορφή πολυανθούς σκιάδιου, που αποτελείται από 30 –
40 άνθη, χρώματος βαθύ κυανό –λευκό που μοιάζει με χωνί η σωληνοειδή.
Σαν φυτό έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, προτιμά βαθειά, γόνιμα και αρκετά στραγγερά εδάφη. Αναπτύσσεται σε ημισκιερά αλλά και σε ηλιόλουστα σημεία. Μπορεί να αντέξει το κρύο αλλά όχι σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 00 C.
Πολλαπλασιάζεται την Άνοιξη κάθε 4-5 χρόνια χωρίζοντας την κονδυλώδη ρίζα του.
***********************
Οι αγάπανθοι του Γιώργου Σεφέρη
της Καλής Δοξιάδη
Οι αγάπανθοι προστάζουν σιωπή
Σηκώνοντας ένα χεράκι μαβιού μωρού της Αραβίας
«Ο Στρατής Θαλασσινός ανάμεσα στους αγάπανθους» , Γιώργος Σεφέρης
Νόμιζα ότι η ονομασία ήταν εύρημα λεκτικό του ποιητή... ένα λουλούδι - δημιούργημα της γνωστής «αδείας» του, ένα λουλούδι που αρμόζει στις αναπολήσεις του alter ego του. Δεν φαντάστηκα ποτέ πως πρώτος κάποιος βόρειος
βοτανολόγος - ταξινομιστής το κατέγραψε στα κιτάπια του. Αυτά όταν ήμουν νέα και ήξερα πιο πολλά για την ποίηση παρά για τα λουλούδια.
Ήταν άγνωστος ο αγάπανθος τότε στην Ελλάδα εξάλλου... σίγουρα στην Αττική, όπου μεγάλωσα εγώ. Τώρα τον βλέπω και στην Αθήνα αλλά όχι με το σφρίγος της αφρικανικής ιθαγένειάς του. Ο Σεφέρης τον γνώρισε στην Αίγυπτο και στη Νότια Αφρική (τόπο καταγωγής του φυτού) κατά τον πόλεμο, ίσως και στην Κύπρο φερμένο από τους Εγγλέζους.
Οι Εγγλέζοι πρέπει να το έφεραν και στην Κέρκυρα, όπου το γνώρισα κι εγώ, ένα μαγικό
δειλινό του Ιουνίου στο Βρετανικό Νεκροταφείο, όπου υψώνονταν παντού ανάμεσα στους τάφους τα βαθυγάλανα κεφάλια του σε μίσχους ενός μέτρου και πάνω. Δεν πίστευα τα μάτια μου... τι ήταν αυτό το άγνωστο λουλούδι που θέριεψε από το πουθενά και ορθώθηκε σαν μαβιά παρουσία στον κόσμο των σιωπηλών νεκρών; «Είναι οι αγάπανθοι που τους κρατούν αμίλητους» καταλήγει ο ποιητής, «όπως τα βάθη της θάλασσας ή το νερό μες στο ποτήρι».
Από το κοιμητήρι αυτό, ένα από τα άγνωστα αξιοθέατα της Κέρκυρας, αγόρασα κι εγώ τους πρώτους μου βολβούς. Ο άξιος φύλακας,
σημερινός απόγονος της μαλτέζικης οικογένειας που φροντίζει το μέρος από την δημιουργία του κατά την αγγλική κατοχή, δεινός κηπουρός, διατηρεί εκεί ένα μικρό φυτώριο.
Σήμερα ο κήπος μου είναι γεμάτος από τους γαλάζιους απογόνους τους. Έχω προσθέσει και λευκούς από κέντρο κήπου σε ένα σημείο. Είναι εύρωστοι κι αυτοί αλλά δεν πολλαπλασιάζονται.
Πριν μερικά χρόνια, όταν ήμουν στην Καλιφόρνια με τον Σύλλογο Μεσογειακών Κήπων η φίλη μου η Καρολίνα κι εγώ πήγαμε σε φυτώριο ψάχνοντας τους σκούρους μπλε αγάπανθους που είχαμε θαυμάσει σε κήπους.
Αγοράσαμε τρία φυτά (χωρίς άνθη), τρεις διαφορετικές ποικιλίες, και τα μεταφέραμε με χίλιους κόπους στις βαλίτσες μας με σκοπό να τα μοιραστούμε όταν μεγαλώσουν. Άδικοι οι κόποι. Από τους δύο που πήρα εγώ ο ένας ξεράθηκε σε δύο χρόνια χωρίς να ανθίσει, ο άλλος έζησε κακομοίρικα τέσσερα χρόνια, ανθίζοντας με ένα γαλάζιο ξεπλυμένο. Φέτος ξεράθηκε πριν ανθίσει. Της Καρολίνας «φυτοζωεί» με άνθη μοριακά πιο σκούρα απ' τα δικά μας.
Δεν πειράζει, έχω πάμπολλους, γερούς και χαρούμενους. Η ποικιλία είναι άγνωστη, αλλά στο αρχείο του κήπου την ονομάζω Αγάπανθος
"Στρατή Θαλασσινού".
Ταιριάζουν απίθανα με τις ασημένιες φυλλωσιές της ελιάς και την ελαφρώς φλου ατμόσφαιρα της Κέρκυρας, που δίνει στο φως της γαλάζιες ανταύγειες. Συγχρόνως όμως δημιουργεί μαγική αντιπαράθεση με τις μωβ μπουκανβίλλιες (τις κατά τα άλλα καθόλου κερκυραϊκές) στον κήπο του φίλου μου του ναύαρχου.
Πηγή κειμένου: http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.article&id=1182
***********************
Ο αγάπανθος προέρχεται από τη Νότια Αφρική. Είναι ποώδες, αειθαλές φυτό με πράσινα λογχοειδή φύλλα. Ανθοφορεί τους μήνες Μάιο έως Ιούνιο και δημιουργεί σφαιρικές ή ομπρελοειδής ταξιανθίες οι οποίες αποτελούνται από πολύ μικρά σωληνοειδή άνθη σε αριθμό από 30 μέχρι 40 περίπου. Το άνθος του ξεκινάει από τη βάση της ροζέτας των φύλλων, και ανάλογα την ποικιλία μπορεί να έχει χρώμα λευκό, μωβ ή διάφορες αποχρώσεις του μπλε. Σαν φυτό είναι ανθεκτικό και δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προσοχή. Ανέχεται το φτωχό χώμα και μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και σε παραθαλλάσιες περιοχές. Προτιμά
τις ηλιόλουστες θέσεις, αλλά αντέχει και σε μερική σκιά. Όσον αφορά το πότισμα, θέλει κανονικό πότισμα κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού και ελάχιστο κατά τον υπόλοιπο χρόνο. Μπορεί να τοποθετηθεί στον κήπο σας είτε μεμονομένα σε κάποιο παρτέρι είτε πολλά μαζί στη σειρά δημιουργώντας μια μπορντούρα. Είναι ιδανικό για φυτεύσεις σε ομάδες, βραχόκηπους και γλάστρες. Το άνθος του διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
**********************
Αγάπανθος: γένος βολβωδών φυτών
Ο αγάπανθος είναι το γένος βολβωδών φυτών. Ονομάστηκαν έτσι από ελληνικές λέξεις “Αγάπη” και “Άνθος” και προέρχονται από τη νότια Αφρική. Έχουν πράσινα δερματώδη, επιμήκη φύλλα και χωνοειδή ανθάκια σε μεγάλες σφαιρικές ή ομπρελοειδείς ταξιανθίες το καλοκαίρι.
Είναι φυτό αειθαλές με μικρά άνθη.Τα φύλλα του είναι λαμπερά σκουροπράσινα και παχύσαρκα που βγαίνουν από την βάση του φυτού , πολλά μαζί υπό μορφή ροζέτας.
Έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος και προτιμά βαθειά , γόνιμα και στραγγερά εδάφη. Μπορεί να αναπτυχθεί το ίδιο καλά σε ημισκιερά όσο και σε ηλιόλουστα σημεία. Αναπτύσσονται σε ηλιόλουστες θέσεις, σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη.
Χρησιμοποιούνται σε ομάδες, βραχόκηπους και γλάστρες. Τα άνθη τους χρησιμοποιούνται και ως δρεπτά.
Φυτέψτε τους βολβούς σε βάθος πάνω από 10 εκατοστά και σε ψυχρές περιοχές προστατέψτε το ρίζωμα των φυτών με ένα προστατευτικό στρώμα (π.χ. άχυρο) το χειμώνα, για να μην καταστραφούν τα φυτά από τον παγετό.
Ποτίστε τακτικά από τα μέσα της άνοιξης ώς το καλοκαίρι, λιπαίνοντας μια φορά το μήνα. Μη ποτίζετε το φθινόπωρο και το χειμώνα.
Πολλαπλασιάζονται με βολβίδια.
Πηγή κειμένου: http://www.fytokomia.gr/permalink/4747.html
********************
Αγάπανθος: φυτό αειθαλές
Επιστ. Όνομα : Agapanthus umpellatus ( A. africanus )
Οικογένεια : Liliaceae
Καταγωγή : Νότια Αφρική
Περιγραφή : Είναι φυτό αειθαλές , ποώδους
βλάστησης , ύψους 0,5 – 0,7 m . Αντέχει στο κρύο αλλά παγώνει σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 00 C .Τα φύλλα του είναι λαμπερά σκουροπράσινα παχύσαρκα ταινιόμορφα και τις περισσότερες φορές είναι μακρύτερα του συνολικού ύψους του φυτού . Τα φύλλα βγαίνουν από την βάση του φυτού , πολλά μαζί υπό μορφή ροζέτας . Η ρίζα του είναι κονδυλώδης – σαρκώδης .
Ανθοφορία : Άνθη μικρά , στην κορυφή ισχυρών ανθικών στελεχών ύψους 0,70 – 1 m , που εκπτύσσονται από την βάση της ροζέτας των φύλλων . Η ταξιανθία έχει την μορφή πολυανθούς σκιάδιου , που αποτελείται από 30
– 40 άνθη , με χρώμα που ποικίλει από βαθύ κυανό μέχρι και λευκό ,μορφής χωνιού η σωληνοειδή . Η περίοδος ανθοφορίας εντοπίζεται από Μάιο έως Ιούνιο .
Πολλαπλασιασμός : Πολλαπλασιάζετε με χώρισμα της κονδυλώδους ρίζας του , που γίνεται την Άνοιξη κάθε 4 – 5 χρόνια .
Απαιτήσεις : Έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος και προτιμά βαθειά , γόνιμα και στραγγερά εδάφη . Μπορεί να αναπτυχθεί το ίδιο καλά σε ημισκιερά όσο και σε ηλιόλουστα σημεία .Αντέχει στο κρύο , παγώνει όμως σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από 00 C .
Διακοσμητική αξία : Το σκουροπράσινο ,
στιλπνό φύλλωμά του και τα ιδιόρρυθμα , πλούσια και φωτεινά άνθη , του προσδίδουν ιδιαίτερη διακοσμητική αξία .
Χρησιμότητα : Στην κηποτεχνία το χρησιμοποιούμε σε γλάστρες , ζαρντινιέρες και στον κήπο κατά συστάδες η σε συνδυασμό με άλλα ποώδη ανθόφυτα .
Πηγή κειμένου: http://www.anthorama.gr/files/agapanthus.htm
********************
Αγάπανθος: κονδυλώδες φυτό
Ο αγάπανθος είναι κονδυλώδες φυτό που δημιουργεί πανέμορφα λουλούδια μωβ , λευκού
χρώματος και με ποικιλίες σε διάφορες αποχρώσεις του
μωβ. Από μακριά όλα τα ανθάκια κάνουν να φαίνονται σαν ένα μεγάλο σφαιρικό άνθος. Ανθίζει από τα τέλη άνοιξης εώς και τα μέσα καλοκαιριού. Τα φύλλα είναι μακρόστενα τα οποία βγαίνουν από την βάση του φυτού. Αντέχει και στην ζέστη και στο κρύο. Προτιμά ημισκιερά σημεία και χώμα με καλή στράγγιση.
Πηγή κειμένου: http://fytosymvoules.blogspot.gr/2011/01/blog-post_21.html
***********************
Πηγή φωτογραφιών: Ρουβήμ (ΡΟΔΟΣυλλέκτης)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου