ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ γιατί οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για το «νέο ΕΣΥ», όπως το «ονειρεύονται» οι ιδιοκτήτες ασφαλιστικών εταιρειών, ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, απαιτείται να ΣΗΜΑΝΟΥΝ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε λαϊκή οικογένεια.
ΟΧΙ στο «ΝΕΟ ΕΣΥ» των συγχωνεύσεων – καταργήσεων μονάδων υγείας, των ΣΔΙΤ και της λειτουργίας νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια
ΟΧΙ στη φοροληστεία, το «πάγωμα» μισθών και τις συνεχείς ανατιμήσεις στα καύσιμα, το ρεύμα και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης
ΠΕΜΠΤΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ
► Ανάκληση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων σε μονάδες υγείας και πρόνοιας
► Αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
► Επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες
► Ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση των συμβασιούχων
► Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία και τις σχολές.
► Ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού, με στοχευμένη ενημέρωση για τον εμβολιασμό, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων
► Κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και της Ειδικής Εισφοράς για το ΤΠΔΥ.
► Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ γιατί οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για το «νέο ΕΣΥ», όπως το «ονειρεύονται» οι ιδιοκτήτες ασφαλιστικών εταιρειών, ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, απαιτείται να ΣΗΜΑΝΟΥΝ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε λαϊκή οικογένεια.
Επιβεβαιώνονται οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για νέες συγχωνεύσεις – καταργήσεις δημόσιων μονάδων, επιτάχυνση των Συμπράξεων με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ) και κυρίως επέκταση της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. και τα κριτήρια «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» που διαμόρφωσε η ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πρωθυπουργικές δηλώσεις - εν μέσω εξάπλωσης του 4ου κύματος της επιδημίας - ότι «Δεν γίνεται να έχουμε τρία νοσοκομεία μέσα σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων» και «Μερικές φορές έχουμε περιφερειακά νοσοκομεία περισσότερα από όσα θα έπρεπε» μας θυμίζουν τις αντίστοιχες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών του 2013, που συνόδευαν το κλείσιμο 8 νοσοκομείων και δεκάδων κλινικών και τμημάτων, με απώλεια χιλιάδων δημόσιων κρεβατιών. Που οι συνέπειες των απωλειών φάνηκαν ολοκάθαρα στη διάρκεια της επιδημίας!
Ακόμα και τα κυβερνητικά επιχειρήματα για τις συγχωνεύσεις του 2013 ήταν παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται και σήμερα, δηλαδή ότι «θα ελέγξουν τα πάντα, νοσοκομεία, κόστη, χρησιμότητα, κλίνες», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «σε ορισμένα νοσοκομεία υπάρχει χαμηλή πληρότητα»...
Αν και η επιδημία, με τις ελλείψεις κρεβατιών, και τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων ουσιαστικά σε «μιας νόσου» απέδειξε, ότι για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας σε μια κρίσιμη περίοδο, απαιτούνται «εφεδρείες» σε υποδομές, προσωπικό και εξοπλισμό.
Αντί για την κάλυψη των ελλείψεων, παραμένουν κενές δεκάδες χιλιάδες θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία. Εξακολουθεί και η απαράδεκτη εμμονή στη στοχοποίηση των υγειονομικών, για να καλυφθούν οι κυβερνητικές ευθύνες για το 4ο κύμα της επιδημίας, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε αναστολή εργασίας χιλιάδες συνάδελφοι.
Εξίσου χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρωθυπουργού ότι: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό σύστημα Υγείας», την ίδια στιγμή, που οι αναστολές εργασίας αξιοποιούνται για την επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων στην Τεχνική και Διοικητική υπηρεσία και τα εργαστήρια. Στην κατεύθυνση αυτή, αξιοποιείται ο νόμος 4413/2016, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και προβλέπει την επέκταση των ΣΔΙΤ στον τομέα της Υγείας, ακόμη και για την παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών.
Βασικό όμως χαρακτηριστικό του «νέου ΕΣΥ» είναι η επέκταση της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. – που συστάθηκε το 2020 για να συμβάλει στην «αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων» - και τα κριτήρια «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» (DRGs) που διαμόρφωσε η ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. (μετεξέλιξη της ΕΣΑΝ Α.Ε.) στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Θυμίζουμε ότι η εφαρμογή των DRG είναι βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών, όχι μόνο για να μειωθεί η ασφαλιστική κάλυψη για εξετάσεις και θεραπείες, αλλά και για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου της EUROLIFE ERB Ασφαλιστικής: ( σε ημερίδα στις 18/2/2020) «Έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση τα ακόλουθα: Εφαρμογή DRGs, πρωτόκολλα ελέγχου του κόστους, διάθεση δωματίων των δημοσίων νοσοκομείων στις ασφαλιστικές εταιρείες». Ενώ ο γ.γ. της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών συνέχισε «Οι προτάσεις για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα λειτουργούν με τις διοικητικές προδιαγραφές των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, είναι ένα αναγκαίο βήμα για την ενοποίηση της αγοράς. Σε δεύτερη φάση, θα πρέπει να υιοθετηθούν δείκτες αποδοτικότητας, πάνω στις οποίες θα στηρίζεται και η χρηματοδότηση.»
Ακόμη πιο αποκαλυπτική για τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας, στην ίδια ημερίδα: «Είναι λάθος να μιλάμε για δημόσια δωρεάν Υγεία. Η Υγεία είναι προϊόν, έχει κόστος και πληρώνεται. Το νοσοκομείο είναι επιχείρηση (...) και το μεγάλο σαράκι είναι η μονιμότητα των εργαζομένων».
Επιβεβαιώνεται επομένως ότι στο νοσοκομείο – επιχείρηση, όπως το «ονειρεύονται» οι μεγαλοεπιχειρηματίες, το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται από τις πληρωμές των ασθενών – πελατών, με όσο το δυνατό μικρότερη κρατική χρηματοδότηση. Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – επιχείρηση να είναι «αποδοτικό» και «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να «κλείνει συμφωνίες» με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον ΕΟΠΥΥ (που σχεδιάζεται να λειτουργεί ως ιδιωτική ασφαλιστική) θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.
Στο σχεδιασμό αυτό εντάσσεται η διαιώνιση των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε βάρος της μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα. Γι’ αυτό απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων.
Γι’ αυτό, οι μισθοί μας παραμένουν «παγωμένοι» ενώ συνεχίζονται η φοροληστεία και οι σχεδόν καθημερινές ανατιμήσεις στα καύσιμα και βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, που θα ενταθούν με το νέο γύρο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και τις συνεπακόλουθες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.
Δικαιολογημένα αγανακτούμε, μαζί με τις υπόλοιπες λαϊκές οικογένειες, για τους «πανηγυρισμούς» της κυβέρνησης , της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των υπόλοιπων κομμάτων της άρχουσας τάξης, για την εκταμίευση δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για νέες επιδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων.
Γνωρίζουμε ότι θα τις πληρώσουμε εμείς, μέχρι το τελευταίο ευρώ, με την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, που είναι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση, αλλά και την αύξηση της φοροληστείας των λαϊκών οικογενειών, όπως προβλέπεται στο προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού.
Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και της ανάκαμψης, χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης, της φοροληστείας και τις ανατιμήσεις, είτε για να «διασωθούν» είτε για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Λογαριάζουν όμως χωρίς τους εργαζόμενους και δεσμευόμαστε ότι δε θα τους αφήσουμε «σε χλωρό κλαρί». Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για να ανοίξει ο δρόμος ώστε τα επιτεύγματα της επιστήμης και οι παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας να αξιοποιούνται για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Μπαρός Χαρίλαος
Η Γραμματέας
Αγγέλη Ελένη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου