Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Βάλσαμο ή βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο. Το «θαύμα» της φύσης! (το βάλσαμο των αρχαίων Σπαρτιατών)

Βάλσαμο ή βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο.

Το Υπερικόν το διάτρητον (Hypericum perforatum) ή κοινώς το βάλσαμο, είναι ανθοφόρο φυτό του γένους Υπερικόν (Hypericum), της οικογένειας Υπερικίδες (Hypericaceae).
Στην Αρχαία Ελλάδα, ήταν γνωστό ως «υπερικόν», ενώ στη νεότερη Ελλάδα, είναι επίσης γνωστό και ως βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο, ενώ, στην ξένη (Αγγλική) βιβλιογραφία, αναφέρεται ως Perforate St John's-wort, Common Saint John's wort και St. John's wort. 
Στο εξωτερικό, η κοινή ονομασία St John's wort, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναφερθεί σε οποιοδήποτε είδος του γένους Hypericum. Συνεπώς, το Υπερικόν το διάτρητον (Hypericum perforatum) προκειμένου να διαφοροποιηθεί, ορισμένες φορές ονομάζεται Common St John's wort ή Perforate St John's wort. Είναι φαρμακευτικό βότανο με αντικαταθλιπτική δράση και ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ως ένας αραχιδονικός αναστολέας της 5-λιποξυγενάσης (5-LO) και αναστολέας της 1-κυκλοξυγενάσης (COX-1).

Ετυμολογία
Η ονομασία του γένους «Υπερικόν» (Hypericum), προέρχεται από τις Ελληνικές λέξεις υπέρ (άνωθεν) και εικών (εικόνα), αναφορικά με την παράδοση η οποία υπάρχει, κατά τη διάρκεια της ημέρας του Αγίου Ιωάννη, στο να κρέμονται φυτά επάνω από τις θρησκευτικές εικόνες του σπιτιού, προκειμένου να αποκρουσθεί το κακό. Η Λατινική ονομασία του φυτού «διάτρητον» (perforatum), οφείλεται στο ότι τα φύλλα του έχουν στίγματα, τα οποία είναι εμφανή όταν κρατηθούν μπροστά στο φως, δίνοντάς τους έτσι την «διάτρητη» εμφάνιση. Ονομάζεται σπαθόχορτο, γιατί στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν ως επουλωτικό, στις πληγές που γινόντουσαν από τα σπαθιά. Η κοινή του Αγγλική ονομασία St John's wort, προέρχεται από την παραδοσιακή του ανθοφορία και συγκομιδή, που συμβαίνει στις 24 Ιουνίου, κατά την εορτή του Αγίου Ιωάννου.

Βοτανική περιγραφή
Το Υπερικόν το διάτρητον (Hypericum perforatum), είναι εγγενές σε τμήματα της Ευρώπης και της Ασίας αλλά έχει εξαπλωθεί και σε ολόκληρο τον κόσμο, ως ένα κοσμοπολίτικο αγριόχορτο εισβολέας, συμπεριλαμβάνοντας τις εύκρατες περιοχές της Ινδίας, Κίνας, Αφρικής και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το βάλσαμο, είναι ένα ποώδες πολυετές φυτό (perennial) με εκτεταμένα υφέρποντα ριζώματα (rhizomes). Τα στελέχη του είναι όρθια, διακλαδισμένα στο άνω τμήμα και μπορεί να αυξηθεί σε 1 μ. ύψος. Έχει αντικριστά, άμισχα, στενά, επιμήκη φύλλα, τα οποία έχουν μήκος 1-2 εκ. Τα φύλλα είναι κίτρινο-πράσινου χρώματος, με διάσπαρτα ημιδιαφανή στίγματα του αδενικού ιστού Τα στίγματα είναι εμφανή όταν κρατηθούν μπροστά στο φως, δίνοντας στα φύλλα την «διάτρητη» εμφάνιση στην οποία αναφέρεται η Λατινική ονομασία του φυτού. Τα άνθη φτάνουν σε μήκος τα 2,5 εκατοστά, έχουν πέντε πέταλα (petals) και έχουν φωτεινό κίτρινο χρώμα με εμφανή μαύρα στίγματα. Επίσης, εμφανίζονται σε πλατιά συμπλέγματα ανθέων (cymes) στα άκρα των άνω κλάδων, από τα τέλη της άνοιξης και στις αρχές έως τα μέσα του καλοκαιριού. Τα σέπαλα[Σημ. 8] είναι μυτερά με μαύρα αδενικά στίγματα. Υπάρχουν πολλοί στήμονες, οι οποίοι ενώνονται στη βάση σε τρεις δεσμίδες. Οι κόκκοι γύρης είναι ελλειψοειδείς. Όταν συνθλίβονται οι ανθοφόροι οφθαλμοί των ανθέων (όχι αυτά καθεαυτά τα άνθη) ή οι λοβοί των σπόρων, παράγεται ένα ερυθρωπό / πορφυρό υγρό. Περιέχει υπερικίνη και ψευδοϋπερικίνη, φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα και αιθέρια έλαια (0,13% σε ολόκληρο το φυτό)…
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ: Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%AC%CE%BB%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%BF
*****************
Βάλσαμο ή βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο για την κατάθλιψη, τα τραύματα, το στομάχι, το άσθμα, τον καρκίνο.
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr

Με ιδιότητες που το κατατάσσουν σε ένα από τα πολύ σημαντικά για τον άνθρωπο θεραπευτικά βότανα, το βαλσαμόχορτο από την αρχαιότητα είναι γνωστό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων, την επούλωση πληγών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
H επιστημονική ονομασία του είναι Hypericum perforatum, αλλά είναι πιο γνωστό ως βαλσαμόχορτο ή υπερικόν το διάτρητον ή St-John’s-wort. Άλλα ονόματά του είναι: Βάλσαμο, λειχηνόχορτο, σπαθόχορτο, σπαθίδα, περίκη, βότανο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, υπερικό, St. John’s wort, βότανο που διώχνει τον διάβολο. Πήρε το όνομα σπαθόχορτο γιατί επούλωναν με αυτό τις πληγές από τα σπαθιά στις μάχες.
Πρόκειται για θαμνώδες φυτό με έντονα κίτρινα άνθη. Τα κίτρινα χαρακτηριστικά λουλούδια του ανθίζουν στις κορφές του από τον Iούνιο μέχρι και το Σεπτέμβριο. Όταν πέσει πάνω τους φως, εμφανίζουν ημιδιάφανα στίγματα και μαυροκόκκινες κουκκίδες, όπου βρίσκονται έγχρωμα αιθέρια έλαια και ρητίνες.
Είναι γνωστό εδώ και περίπου 2.500 χρόνια για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Μύθοι που σχετίζονται με το υπερικό, υπάρχουν και στην αρχαία Κίνα, Ινδία, και Αίγυπτο. Τις θεραπευτικές του ιδιότητες γνώριζαν οι Άραβες, Πέρσες και άλλοι λαοί. Στις χώρες αυτές πίστευαν πως τα φυτά που ανθίζουν στις αλλαγές των εποχών θεωρούνταν θεραπευτικά και μαγικά. Το υπερικό που ανθίζει στο θερινό ηλιοστάσιο, θεωρούνταν ένα τέτοιο φυτό, και με τα κίτρινα τους άνθη γιόρταζαν τον ήλιο, το φως, τη ζωή. Στην Ευρώπη και την Ελλάδα, όπου και ενδημεί, έχει χρησιμοποιηθεί από αιώνες.
Aποτέλεσε το περίφημο ίαμα των αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες, ενώ το πρότειναν οι θεραπευτές της εποχής για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του έλκους στομάχου. Στην αρχαιότητα, οι θεραπευτικές ιδιότητες του βαλσαμόχορτου ήταν ονομαστές. O Γαληνός και ο Διοσκουρίδης το πρότειναν ως διουρητικό, επουλωτικό, εμμηναγωγό και αιμοστατικό. Tο Mεσαίωνα αποδόθηκαν στο φυτό μαγικές ιδιότητες, ιδιαίτερα μάλιστα αν η συλλογή του γινόταν στις 24 Iουνίου, τη μέρα που εορτάζεται η μνήμη του Iωάννη του Προδρόμου. Σύμφωνα με λαϊκές δοξασίες, το υπερικό ήταν το βότανο που έδιωχνε με τη μυρωδιά του τα κακά πνεύματα. Eκτός από τη θεραπευτική του χρήση, έχει χρησιμοποιηθεί και ως πρώτη ύλη για την παραγωγή κίτρινης και κόκκινης βαφής που προοριζόταν για το χρωματισμό μάλλινων και μεταξωτών νημάτων. Tέλος, αποτελούσε βασικό συστατικό στη διαδικασία ταρίχευσης των νεκρών, από όπου και η λέξη «βαλσάμωμα».
Το συγκεκριμένο φυτό κατά την περίοδο της ωρίμανσής του στους ορεινούς - κυρίως - όγκους μαζεύεται από τους παραγωγούς και με τη φυσική μέθοδο της ζύμωσης παρασκευάζεται το σπαθόλαδο, χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών ή άλλων ουσιών. Το λάδι με το οποίο γίνεται η μείξη πρέπει να είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και όσο διαρκεί η έκθεσή του στο ήλιο να μην ανεβάσει την οξύτητά του, αλλά κυρίως να αποκτήσει ένα ιδιαίτερα βαθύ κόκκινο χρώμα.

Τι περιέχει;
Το κόκκινο χρώμα, με το οποίο χρωματίζεται το έλαιο, οφείλεται σε δύο ουσίες, την υπερικίνη και την υπερφορίνη. Οι ουσίες αυτές θεωρούνται πως δρουν ως αντιβιοτικά, αντισηπτικά, βακτηριοκτόνα και αντιφλεγμονώδη και πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων, ιδίως η υπερφορίνη. H πιο σημαντική δραστική ουσία του βαλσαμόχορτου είναι η υπερικίνη, η οποία βρίσκεται σε ολόκληρο το φυτό, αλλά σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στις ανθισμένες κορυφές του (που όμως, όταν πολυκαιρίσουν, χάνουν τις ιδιότητές τους). Περιέχει ακόμα φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα και ίχνη αιθέριων ελαίων (0,13%). Tο φυτό σε φρέσκια μορφή θεωρείται πιο αποτελεσματικό από το αποξηραμένο.
Σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα φυτικά και φυσικά προϊόντα που υποβοηθούν την υγεία του ανθρώπου. Ισχιαλγίες, πληγές, εγκαύματα, μώλωπες, στομαχικές διαταραχές, γαστρεντερίτιδες, ελαφράς μορφής έλκη, στομαχόπονοι, πόνοι των αρθρώσεων, αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές και πολλές ακόμη ιδιότητες το κατατάσσουν μεταξύ των πιο ωφέλιμων για τον άνθρωπο βοτανολογικών σκευασμάτων.
Επίσης, με το σπαθόλαδο γίνονται επαλείψεις ή ελαφρές εντριβές στο μέρος που πονά ή μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε τοπικά επιθέματα με διαποτισμένη γάζα. Επίσης, είναι ιδανικό για κάθε θεραπευτικό ή χαλαρωτικό μασάζ - μπορεί να εμπλουτισθεί με αιθέρια έλαια ανάλογα. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πόσιμο, καθώς συνιστάται ιδιαιτέρως για τις κολίτιδες, την επώδυνη πέψη και τις ξινίλες του στομάχου.
Ελπίδες για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του AIDS. Με βάση τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών, το βαλσαμόχορτο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του απλού έρπητα, του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης και του AIDS. Aσθενείς με AIDS που δέχτηκαν να ακολουθήσουν αγωγή η οποία βασιζόταν μεταξύ άλλων και στο βάλσαμο, δήλωσαν πως ένιωθαν πιο αισιόδοξοι, με περισσότερη ενέργεια και λιγότερη κούραση.

Oι θεραπευτικές του ιδιότητες

Tο βάλσαμο θεωρείται:
Aντικαταθλιπτικό, ηρεμιστικό, αντισπασμωδικό και βελτιωτικό της ποιότητας του ύπνου σε αϋπνίες. 
Aντιφλογιστικό και επουλωτικό για εγκαύματα και πληγές. Eπίσης, θεωρείται ότι επιταχύνει την εξαφάνιση των στιγμάτων της λευκόρροιας και των σκληρών όγκων του δέρματος.
Tονωτικό και διεγερτικό για εξασθενημένους οργανισμούς. 
Kαταπραϋντικό και ανακουφιστικό σε βρογχίτιδα, βήχα, άσθμα.
Eμμηναγωγικό - ρυθμιστικό της εμμήνου ρύσεως.
Διουρητικό.
Σπασμολυτικό.
Για στομαχικές-εντερικές διαταραχές.
Aντιπυρετικό και παυσίπονο.
Δεν καλείται άδικα στις ΗΠΑ, αντικατάστατο του Prozac (ελληνικό σκεύασμα γνωστό ως Ladose με δραστική ουσία τη φλουοξετίνη)

Παρενέργειες και αντενδείξεις
Tο υπερικό μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό ορισμένων ενζύμων. Kατά συνέπεια, χρειάζεται προσοχή όταν χορηγείται ταυτόχρονα με άλλα φάρμακα. Eπίσης, επειδή επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές, αλληλεπιδρά με διάφορα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των άλλων αντικαταθλιπτικών.
Eάν πίνετε συχνά βάλσαμο, μπορεί να παρουσιάσετε εμετούς και διάρροια. 
H υπερικίνη μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία. Tο βαλσαμέλαιο προκαλεί φωτοευαισθησία, γι’ αυτό πρέπει να το χρησιμοποιείτε μόνο όταν δεν υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο και καλύτερα τις βραδινές ώρες. 
Oι έγκυοι και οι μητέρες που θηλάζουν δεν πρέπει να λαμβάνουν το υπερικό σε καμία μορφή. 
Νέα προειδοποίηση σχετικά με την χρήση εκχυλισμάτων από το βότανο Hypericum και την αλληλεπίδραση τους με τα αντισυλληπτικά των οποίων μειώνουν την δράση, εξέδωσε ο οργανισμός ελέγχου φαρμάκων της Σουηδίας (Medical Products Agency - MPA). Η προειδοποίηση εκδόθηκε μετά από την αναφορά δύο ανεπιθύμητων κυήσεων, σε δύο γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια, ενώ ταυτόχρονα έπαιρναν και σκευάσματα που περιείχαν εκχυλίσματα από το συγκεκριμένο φυτό, τα οποία δίδονται για την αντιμετώπιση ελαφρών μορφών κατάθλιψης.
Σε περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να το χρησιμοποιήσει, θα πρέπει πρώτα να έχει συμβουλευτεί το γιατρό του, διότι είναι ένα φάρμακο με παρενέργειες, όπως όλα. Απαγορεύεται η λήψη του μαζί με άλλα αντικαταθλιπτικά ή αντιπηκτικά. Θα πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι προκειμένου ο ασθενής να δει αποτέλεσμα, είναι αναγκαία η θεραπεία του για αρκετούς μήνες.
Άτομα με καρδιολογικά προβλήματα ή υπέρταση να συμβουλεύονται τον ιατρό τους, πριν προχωρήσουν στη λήψη του σπαθόχορτου. Δε συνίσταται η χρήση του σε παιδιά κάτω των 12 ετών.
O Ε.Ο.Φ. έχει αναγνωρίσει το υπέρικο ως προϊόν φυτικής προέλευσης, εντάσσοντάς το στα συμπληρώματα διατροφής, με ένδειξη την ελαφριά κακοδιαθεσία, τη νευρική ένταση και την κατάθλιψη, με ικανότητα αλληλεπίδρασης με αντιρετροϊκά, αντιπηκτικά, αντισυλληπτικά και ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
*****************
Σπαθόχορτο - Σπαθόλαδο Το Ίαμα των Αρχαίων Σπαρτιατών - Ποιες είναι οι ευεργετικές του ιδιότητες

Το περίφημο Ίαμα των Αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες! Όταν οι ανθισμένες κορυφές του βοτάνου εμβαπτιστούν σε ελαιόλαδο κι έπειτα αφεθούν στον ήλιο για δύο ή τρεις εβδομάδες, τότε το χρώμα αλλάζει από κίτρινο σε κόκκινο. Το έλαιο που λαμβάνεται είναι το περίφημο βάλσαμο των αρχαίων Σπαρτιατών.
Εξαιρετικά αποτελεσματικό για την ισχιαλγία και για κάθε πόνο ρευματικό, πόνους αρθρώσεων και την υδρωπικία. Για κάθε είδους πληγές και χτυπήματα, μώλωπες και εκχυμώσεις, στραμπουλήγματα, τσιμπήματα εντόμων, εγκαύματα, φλεγμονές, έλκη. Για κράμπες, πιασίματα, ψύξεις, νευραλγίες και πονοκέφαλους.
Με το σπαθόλαδο, όπως αλλιώς λέγεται, κάνουμε επαλείψεις ή ελαφρές εντριβές στο μέρος που πονά ή μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε τοπικά επιθέματα με διαποτισμένη γάζα. Επίσης είναι ιδανικό για κάθε θεραπευτικό ή χαλαρωτικό μασάζ, μπορεί να εμπλουτισθεί με αιθέρια έλαια ανάλογα.
Η χρήση του σπαθόλαδου, είναι κυρίως εξωτερική, αλλά είναι και πόσιμο. Συνιστάται ιδιαιτέρως για τις κολίτιδες, την επώδυνη πέψη και τις ξινίλες του στομάχου. Στη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται στη θεραπεία ήπιας ως μέτριας μορφής κατάθλιψης, ενώ και οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν το βάλσαμο «βότανο της λιακάδας», επειδή δρούσε θεραπευτικά στα μελαγχολικά άτομα.
Στις ΗΠΑ, μετά από ένα πρόγραμμα του ABC News τον Ιούνιο του 1997, το Hypericum έγινε το πιο δημοφιλές φυτό, το εναλλακτικό «prozaκ», (Ladose), για την ήπια και μέτρια κατάθλιψη. Χρησιμοποιείται επίσης σαν αντισπασμωδικό και βελτιωτικό της ποιότητας του ύπνου σε αϋπνίες. Ήδη, το 1994 στη Γερμανία, συνταγογραφήθηκαν συνταγές για 20 εκατ. ασθενείς!
Μόνο στην Μοντάνα των ΗΠΑ καλλιεργούνται σήμερα 500.000 στρέμματα φυτού. Αλλά η μεγάλη υπόσχεση του φυτού είναι η συμβολή του στη θεραπεία του AIDS! Πολλοί ασθενείς με AIDS δέχτηκαν ευεργετικά τη χρήση του φυτού, δήλωσαν πιο αισιόδοξοι, με περισσότερη ενέργεια και λιγότερη κούραση. Μελέτες δείχνουν μια αύξηση ή σταθεροποίηση των Τ-λεμφοκυττάρων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Περιέχει μεταξύ των άλλων: υπερικίνη και ψευδο-υπερικίνη, φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα, αιθέρια έλαια (0,13% σε ολόκληρο το φυτό). Οι αναλγητικές ιδιότητες του βοτάνου είχε ειπωθεί πρώτα ότι οφείλονταν στις ουσίες hypericin, pseudohypericin, και στα φλαβονοειδή, αλλά σύμφωνα με πρόσφατες φαρμακολογικές και κλινικές μελέτες τα αποτελέσματα επικεντρώνονται σε μια κυρίως δραστική ουσία του βοτάνου την hyperforin.
Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται κυρίως σε νευραλγίες και τραυματισμούς νεύρων, και γενικά συμπτωματολογία που ξεκινά από τραυματισμούς νεύρων (π.χ. απώλεια μαλλιών, κατάθλιψη, νευραλγία).

Εξωτερική χρήση:
Εφαρμόζεται τοπικά με επάλειψη πάνω σε πληγές, καψίματα, εκδορές και άλλες βλάβες του δέρματος, για μασάζ και μυϊκή ανακούφιση από πόνους.

Εσωτερική χρήση:
Ηρεμιστική και αναλγητική δράση, κατά του στομαχικού έλκους, κατά της κατάθλιψης, άγχους, εμμηνόπαυσης. Είναι διουρητικό και συντελεί στην απέκκριση αχρήστων ουσιών από το σώμα.
Συνιστάται ιδιαιτέρως για τις κολίτιδες, την επώδυνη πέψη και τις ξινίλες του στομάχου.
Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αντιβακτηριακες ιδιότητες. Βοηθά στην γρήγορη ανάρρωση από βήχα, κρυολόγημα, και μολύνσεις του αναπνευστικού.

Προφυλάξεις:
Το Hypericum μπορεί να επηρεάσει το ήπαρ προκαλώντας ευαισθησία στο φως. Σε ορισμένα δέρματα μπορεί να προκαλέσει αντίδραση φωτοευαισθησίας και φωτοδερματίτιδα, που εκδηλώνεται με δερματικούς ερεθισμούς, περιλαμβανομένου του στόματος, της μύτης και των αυτιών. Δεν πρέπει μετά τη χρήση του να ακολουθεί έκθεση στο φως.

Φτιάξτε σπαθόλαδο:
Η παρασκευή είναι απλή. Πρώτο βήμα φυσικά είναι ο εντοπισμός του φυτού και η συλλογή λουλουδιών. Είναι ένα φυτό που μπορείτε να ξεχωρίσετε εύκολα όταν είναι ανθισμένο. Προσέξτε σε λεπτομερεια μιας φωτογραφίας, τις μικροσκοπικές σκουρόχρωμες κουκίδες.
Αυτές οι κουκίδες περιέχουν αιθέρια έλαια και χρώμα που θα βάψουν τα χέρια σας καθώς συλλέγετε τα άνθη. Βάζουμε τις ανθισμένες κορφούλες του φυτού σε ένα βάζο με ελαιόλαδο τόσο όσο να καλύψει τα λουλούδια μας, το οποίο στην συνέχεια "φασκιώνουμε" με λευκό πανί και τοποθετούμε στον ήλιο για σαράντα ημέρες.
Μία φορά την εβδομάδα το ανακατεύουμε καλά (μην ξεχάσετε να βιδώσετε σφιχτά το καπάκι). Όταν περάσουν οι μέρες, στραγγίζουμε το υπέροχο κόκκινο λαδάκι μας και είναι έτοιμο για χρήση.
Προτεινόμενη δοσολογία, μία κουταλιά της σούπας κάθε πρωί για τα προβλήματα στομάχου, ενώ μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για επούλωση πληγών και εγκαυμάτων. Είναι πραγματικά θαυματουργό!
Μπορείτε να βάλετε το σπαθόλαδο σε μικρά μπουκαλάκια και να το χαρίσετε σε αγαπημένα σας πρόσωπα για μια ώρα ανάγκης. Να είστε σίγουροι πως θα το εκτιμήσουν όταν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουν. Αποξηραμένα τα φύλλα του, σαν ρόφημα είναι πολύ καλό για κατάθλιψη, προβλήματα στο στομάχι και προβλήματα με τον ύπνο.
πηγή: votanognosia.blogspot.gr 
******************
Βάλσαμο ή σπαθόχορτο, «θαύμα» της φύσης!

Πρόκειται για ένα πραγματικά θαυματουργό βότανο με χρυσοκίτρινα άνθη!
Άλλες ονομασίες:
Βαλσαμόχορτο, Βαλσαμάκι, Μπάλσαμο, Υπερικό, Λειχηνόχορτο, Ψεισοβότανο, Περίκη, Χελωνόχορτο, Κοψοβότανο, Κουκτσούδι ή Βότανο του Προδρόμου.
Ονομάζεται Σπαθόχορτο – επειδή κατά τη διάρκεια των πολέμων επούλωναν με τη χρήση του τις πληγές από τα σπαθιά.
Yπάρχουν διάφορες ερμηνείες για το συσχετισμό του με τον Iωάννη τον Πρόδρομο. Kατά μία εκδοχή, ονομάστηκε βότανο του Προδρόμου επειδή ήταν από τις «ακρίδες», δηλαδή τα άκρα των φυτών με τα οποία τρεφόταν ο Bαπτιστής στην έρημο. Kατά μία άλλη άποψη, οφείλει το όνομά του στα ημιδιάφανα και μαυροκόκκινα στίγματα στα πέταλά του, που ερμηνεύτηκαν ως σύμβολο του αίματος του αγίου Iωάννη, ενώ οι διαφανείς κουκκίδες των πετάλων θεωρήθηκαν σύμβολο των δακρύων του.
Η επιστημονική του ονομασία, Ηypericum perforatum, έχει Ελληνική προέλευση, καθώς αποτελεί συνθετικό των λέξεων “υπέρ” και “εικόνα”. Το συνθετικό αυτό περιγράφει μια βασική του χρήση στην Αρχαία Ελλάδα: το φυτό τοποθετούνταν πάνω από τις εικόνες των Θεών για να ξορκίσει τα κακά πνεύματα.
Οι Έλληνες πίστευαν από παλιά στην επουλωτική αξία του φυτού, γι ‘ αυτό και η λέξη βάλσαμο ταυτίζεται με την επούλωση των πληγών. Μ ‘ αυτό εφοδίαζαν οι μάνες τα παιδιά τους όταν πήγαιναν στον πόλεμο.
Οι ξένοι το ονομάζουν: “χόρτο του Αϊ – Γιάννη”, “κυνήγι του διαβόλου”, “κίτρινο αλήτη”, “ζητιάνο”, ή “χόρτο για δαγκώματα εντόμων” του αποδίδουν μαγικές ιδιότητες και πιστεύουν ότι θεραπεύει τις νοητικές αρρώστιες και την επιληψία.

Εσωτερική χρήση: αφέψημα, κάψουλες, χάπια, αλκοολούχο βάμμα
Θεραπευτικές ιδιότητες:
– Τονωτικό και διεγερτικό: για εξασθενημένα σώματα που βρίσκονται σε ανάρρωση
– Πνευμονικές ενοχλήσεις: ανακουφιστικό σε βρογχίτιδα, άσθμα, σπασμωδικό βήχα
– Διουρητικό: σε προβλήματα της κύστης και γενικά του ουροποιητικού συστήματος
– Αϋπνία: για ήρεμο και αναζωογονητικό ύπνο καθώς και για την θεραπεία της αϋπνίας
– Ηρεμιστικό : σε μελαγχολία για τη θεραπεία συναισθηματικών διαταραχών
– Σπασμολυτικό: κατά της υστερίας και της νευρικής κατάθλιψης
– Αντιφυσητικό: για το φούσκωμα του στομάχου από αέρια
– Aντιπυρετικό και παυσίπονο
– Για τον έλεγχο της ελαφριάς επιληψίας
– Χωνευτικό: σε δυσπεψία
– Εμμηναγωγικό: ρυθμιστικό των έμμηνων – αν προσθέσουμε φύλλα βάλσαμου στο νερό του μπάνιου
– Εμμηνόπαυση: Το βαλσαμόχορτο είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικότερα βότανα στην παροχή βοήθειας στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.
– Δύο με τρία φλυτζάνια έγχυμα βαλσαμόχορτου την ημέρα μειώνουν τις εφιδρώσεις, την ευερεθιστότητα, την νευρικότητα.

* Μπορούμε να πίνουμε το έγχυμα μας και κατά την διάρκεια του γεύματός μας όταν νιώθουμε έντονη ανησυχία ή μεγάλη ευερεθιστότητα ή μπορούμε να κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο που στο νερό της μπανιέρας μας θα έχουμε προσθέσει μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο βαλσαμόχορτου.

Εξωτερική χρήση: Λάδι, αλοιφή, αιθέριο έλαιο
– Επουλωτικό: επουλώνει εγκαύματα και πληγές.
– Ανακουφίζει από τη φαγούρα του δέρματος.
– Αντισηπτικό: σε δαγκώματα εντόμων.
– Κατάλληλο για ηλιακά εγκαύματα.
– Εντριβές κατά των ρευματικών πόνων.
– Φροντίδα των διαστρεμμάτων, των μελανιών.
– Ανακουφίζει τους μυς
* Δεν πρέπει μετά τη χρήση του λαδιού να ακολουθεί έκθεση στο φως.

Πως το χρησιμοποιούμε:
Αφέψημα/Έγχυμα: Ένα κουταλάκι του γλυκού ξερά τριμμένα φύλλα και άνθη σε μία κούπα καυτό νερό, που την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σκεπασμένη για 10 με 15 λεπτά, για περάσουν όλα τα συστατικό του φυτού στο νερό, από μία μέχρι τρεις φορές την ημέρα

Λάδι:
Tο «σπαθόλαδο», όπως το αποκαλούν συχνά, παράγεται αν βάλουμε φρέσκες ή αποξηραμένες κορυφές του φυτού σε ένα μπουκάλι με παρθένο ελαιόλαδο – σε αναλογία 1 μέρος φυτού προς 10 μέρη ελαιόλαδου, και τις αφήσουμε για 2-3 εβδομάδες στον ήλιο. Τότε αποκτά κόκκινο χρώμα και είναι έτοιμο για χρήση. Διατίθεται και έτοιμο στο εμπόριο. Ενδείκνυται για την αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων, την επούλωση τραυμάτων, εγκαυμάτων κλπ.
Κρύο απόσταγμα: Δύο κουταλιές φύλλα σε ένα φλιτζάνι κρύο νερό. Το πίνουμε ύστερα από 8-12 ώρες. Ειδικά για τα παράσιτα των εντέρων συνιστάται να πίνουμε ένα φλιτζάνι τσάι κάθε πρωί με άδειο στομάχι για μερικές μόνο μέρες

ΠΡΟΣΟΧΗ:
* Το αφέψημα/έγχυμα από βαλσαμόχορτο είναι ένα θαυματουργό αλλά ταυτόχρονα και ένα ισχυρό φαρμακευτικό μέσο με σοβαρές αντενδείξεις, που – αν και προέρχεται από τη φύση, είναι πολύ καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε κάψουλες ή χάπια αφού έχουμε προηγουμένως συμβουλευτεί το γιατρό μας.
* Προσοχή χρειάζεται όταν κανείς λαμβάνει αντιπηκτικά, αλλά και αντισυλληπτικά, καθώς το βαλσαμόχορτο μειώνει τη δραστικότητα αυτών των φαρμάκων.
* Λόγω πιθανών αλληλεπιδράσεων με φάρμακα που χρησιμοποιούν οι αναισθησιολόγοι για να προκαλέσουν αναισθησία, το βαλσαμόχορτο θα πρέπει να διακόπτεται 1-2 μέρες πριν από κάθε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση. Αν αυτό δεν είναι δυνατό γιατί η επέμβαση έχει επείγοντα χαρακτήρα, καλό θα είναι να ενημερώνεται ο αναισθησιολόγος για τη λήψη του.

Άλλες χρήσεις:
* Εκτός από τη θεραπευτική του χρήση, χρησιμοποιείται και ως πρώτη ύλη για την παραγωγή κίτρινης και κόκκινης βαφής που προορίζεται για το χρωματισμό μάλλινων και μεταξωτών κλωστών.
επεξεργασία-επιμέλεια: Α. Βίνος
*****************
Συνταγή παρασκευής σπαθόλαδου

Λίγα λόγια για το φυτό Σπαθόχορτο ή Βαλσαμόχορτο
σπαθόχορτο βαλσαμόχορτο Hypericum perforatum L. Υπερικόν το ΔιάτρητονΤο σπαθόχορτο ή βάλσαμο η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι Hypericum perforatum L. (Υπερικόν το Διάτρητον) ήταν γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι Πατέρες της Ιατρικής Επιστήμης, ο Ιπποκράτης κι ο Διοσκουρίδης, το παρασκεύαζαν και το χρησιμοποιούσαν για την αποθεραπεία των ασθενών τους. Μία από τις ιδιότητες του βάλσαμου ήταν η χρήση του για την ταρίχευση των νεκρών. Από την ιδιότητά του αυτή, πήρε και το όνομα Βάλσαμο.
Τα κίτρινα ακτινόμορφα άνθη, του βάλσαμου ή σπαθόχορτου, έχουν την μέγιστη συγκέντρωση των πιο ωφέλιμων συστατικών με κυριότερα από αυτά την υπερικίνη και την υπερφορίνη, οι οποίες συνεργάζονται στην αύξηση των επιπέδων των διαβιβαστών του εγκεφάλου, όπως η σεροτονίνη και η νοραδρεναλίνη. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές διατηρούν την κανονική διάθεση και τη συναισθηματική σταθερότητα Η ουσία υπερικίνη έχει αντισηπτική επίδραση κατά των ιών και των βακτηρίων, με αποτέλεσμα την επούλωση των πληγών και την καταπολέμηση των μολύνσεων. Η τανίνη, η οποία υπάρχει σε ολόκληρο το φυτό, έχει στυπτικές ιδιότητες, ενώ οι φλαβονόλες μειώνουν τις φλεγμονές.

Ονόματα του φυτού:
Βάλσαμο, Βαλσαμόχορτο, Λειχηνόχορτο, Περίκη, Χελωνόχορτο, Κοψοβότανο, Ψειροβότανο, Σπαθόχορτο, Βότανο του Άη’Γιάννη του Προδρόμου St.John’s wort oil

Συνταγή σπαθόλαδου
Το σπαθόλαδο ή βαλσαμέλαιο είναι προιόν που παράγεται από το φυτό σπαθόχορτο ή υπερικόν και από ελαιόλαδο.
Αφού κόψουμε το φυτό κοντά στο άνθος του, χωρίς να το ξεριζώσουμε και μάλιστα στην εποχή που βρίσκεται σε ανθοφορία (Μάης – Ιούνης), ρίχνουμε τις κορφές με τα άνθη σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Θάσου, οξύτητας 0,3 - 0,8 βαθμούς, το οποίο βρίσκεται μέσα σε γυάλινη φιάλη, σε ποσότητα 40% σπαθόχορτο και το υπόλοιπο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Θάσου και το αφήνουμε στον ήλιο για 2-3 ημέρες ούτως ώστε να κοκκινήσει. ΔΕΝ πρέπει να αφήνουμε το σπαθόλαδο περισσότερες ημέρες στον ήλιο, γιατί το ελαιόλαδο που περιέχει, αν είναι εκτεθειμένο για αρκετές ημέρες στον ήλιο ταγκιάζει και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πόσιμο, παρά μόνο για εξωτερική χρήση.
Μετά από 30 έως 40 ημέρες το σπαθόλαδο είναι έτοιμο για χρήση.
Πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό και σκιερό μέρος.
Το σπαθόλαδο δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι.
Το Σπαθόλαδο μπορείτε να το βρείτε έτοιμο χειροποίητο παραδοσιακά παρασκευασμένο στη Θάσο, σε γιάλινη συσκευασία των 250 ml σε συμφέρουσα χαμηλή τιμή σπαθόλαδου, και να το παραγγείλετε online.

Φαρμακευτικές ιδιότητες του σπαθόλαδου
Πρόκειται για το περίφημο Βάλσαμο των αρχαίων Σπαρτιατών, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι πολεμιστές για την επούλωση των πληγών από τα σπαθιά των αντιπάλων.
Είναι αναλγητικό, αντιφλεγμονώδες, επουλωτικό, είναι ιδανικό για κάθε πόνο ρευματικό και για τους πόνους των αρθρώσεων. Για κάθε είδους πληγές, κακώσεις, μώλωπες, εγκαύματα, φλεγμονές, έλκη, οιδήματα.
Για κράμπες, πιασίματα και ψύξεις, νευραλγίες και πονοκεφάλους. Κάνουμε επαλείψεις ή ελαφρές εντριβές στο μέρος που πονά. Μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε τοπικά επιθέματα με μια διαποτισμένη γάζα.

Εφαρμογή του σπαθόλαδου:
Στην περιοχή που υπάρχει το πρόβλημα, αφού την καθαρίσουμε, επάλειψη με αρκετή ποσότητα Σπαθόλαδου ούτως ώστε αυτή «να λαδίσει». Στη συνεχεία αφήνουμε το Σπαθόλαδο για λίγη ώρα (30'-60') μέχρι να απορροφηθεί.
Το Σπαθόλαδο ή Βαλσαμέλαιο είναι επίσης πόσιμο. Συνιστάται ιδιαίτερα για το έλκος, τις κολίτιδες, την επώδυνη πέψη και τις ξινίλες του στομάχου. Τελευταία χρησιμοποιείται και ως αντικαταθλιπτικό, πάντα βέβαια με την συμβουλή του γιατρού και όχι σε μεγάλες δόσεις, όταν παίρνουμε και χάπια.
Πίνουμε μισό κουταλάκι του γλυκού, το πρωί, νηστικοί, και το βράδυ πριν την κατάκλιση, και όποτε παρουσιάζεται πρόβλημα. Συνιστάται η συχνή λήψη σε μικρές δόσεις. Ως πόσιμο δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα με υπέρταση.
Ιδανικό για κάθε θεραπευτικό ή χαλαρωτικό μασάζ, μπορεί να εμπλουτισθεί με αιθέρια έλαια, ανάλογα με την περίπτωση, ή να συνδυαστεί με άλλα έλαια (π.χ. αμυγδαλέλαιο, έλαιο αβοκάντο κ.λ.π.).Επίσης με μελισσοκέρι και πρόπολη δημιουργεί κεραλοιφή που βοηθά στα σκασμένα χείλη, τα χέρια και αναπλάθει τα κύτταρα.

Επισημάνσεις :
Επειδή η Υπερικίνη (Hypericin), που εμπεριέχεται στο φυτό είναι φωτοευαίσθητη ουσία συνίσταται η χρήση του Σπαθόλαδου ή Βαλσαμέλαιου. κυρίως τις βραδινές ώρες.
Το Σπαθόλαδο ή Βαλσαμέλαιο παρασκευάζεται στην Θάσο από άγριο σπαθόχορτο το οποίο συλλέγεται από τις ορεινές πλαγιές των βουνών (όχι καλλιεργημένο) της Θάσου και βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, από την γνωστή ποικιλία ελιάς Θρούμπα Θάσου, η οποία περιέχει την μεγαλύτερη ποσότητα 1237 μg/g καρπού, της αντιοξειδωτικής, αντικαρκινικής ουσίας, με την επιστημονική ονομασία Ελαιοευροπαΐνη.

Προσοχή..!! 
Το αποξηραμένο σπαθόχορτο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως αφέψημα σε συνδυασμό με άλλα αρωματικά φυτά και να το πίνουμε σαν τσάι ή ως σκόνη για την παρασκευή διαφόρων αλοιφών, γιατί έχει χάσει το 50% από τις ιδιότητές που έχει, όταν είναι φρεσκοκομμένο.
*******************
ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ…ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟ ΘΕΟΥ..

Φυτρώνει παντού..στις άκρες του δρόμου… στα χωράφια… Βλαστός Όρθιος… Ισχυρός….
Πολύκλαδος…. Φύλλα Ελλειπτικά… Μικρά Επιμήκη… Με Στίγματα Διαφανή Τα Οποία Αποτελούνται Από Μεγάλους Ελαιογόνους Αδένες… Και..Με Τα Περιθώριά Τους Να Ορίζονται Από Μαύρους Αδένες…. Και Είναι….
Το Υπερεικόν Των Αρχαίων Ελλήνων…
για το Διοσκουρίδη ήταν: Διουρητικό…
Εμμηναγωγό… Αντιπυρετικό…
Κατά Του Τετερταίου Πυρετού Όταν Πίνεται Με Οίνο…
Αποτελεσματικό Αντίδοτο Σε Δηλητηριώδη Δαγκώματα… Ιδανικό Κατάπλασμα Για Την Θεραπεία Των Εγκαυμάτων…
Για Τον Ιπποκράτη Ήταν:
Ψυκτικό… Αναλγητικό Σε Περιπτώσεις Λυγγώδους Πυρετού… Αναλγητικό Σε Περιπτώσεις Ρήξης Της Πνευμονικής Αρτηρίας.
Για Τον Γαληνο Ήταν:..Διουρητικό… Εμμηναγωγό… Ξηραντικό…
Κατά Των Εγκαυμάτων..Αποτελεσματικό Ίαμα Για Την Αντιμετώπιση Της Ισχυαλγίας..
Για Τον Πλίνιο Ήταν:.
Βελτιωτικό Της Ροής Των Ούρων… Απαραίτητο Στην Αντιμετώπιση Των Προβλημάτων Της
Κύστης..
Για Τον Αέτιo….
ο οποίος βασίστηκε στα γραπτά του Γαληνού καταπολεμούσε: Τη Θλίψη… Την Ημικρανία… Την Ατονία… Την Ανορεξία… Την Επιληψία… Τη Μανία… Τα Εξανθήματα… Τις Στομαχικές Διαταραχές… Τους Πυρετούς Και..
Όλα Τα Κακοήθη Και Καρκινώδη Έλκη
Για Τον Παράκελσο Ήταν:…
άριστο ίαμα για την κατάθλιψη και όλες τις παρόμοιες
παθήσεις… άριστο επουλωτικό.
Το Hypericum Των Λατίνων…
Το Βαλσαμόχορτο Των Ελλήνων Και.
Λόγω Της Μεγάλης Επουλωτικής Και Αντισηπτικής Του Δράσης…..
Το Βάλσαμο Της Ψυχής…
Το Λειχηνόχορτο… Το Σπαθόχορτο… Το Βοτάνι Των Πληγών… Το Βοτάνι Των Γυναικών… Το Χελωνόχορτο… Το Βοτάνι Του Προδρόμου… Το Βάλσαμο… Το Βαλσαμάκι… Το Υπερικό Το Διάτρητο…
ο ρόλος του γνωστός από πολύ-πολύ παλιά… τα γραπτά κείμενα από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα πάμπολλα… η θέση του στις δοξασίες των λαών ξεχωριστή…οι προφορικές παραδώσεις που έχουν βρεθεί καταγεγραμμένες και αυτές πάμπολλες…
το χρησιμοποιούσαν.. Οι Έλληνες… Οι Πέρσες… Οι Άραβες… Οι Λατίνοι…
έτσι στην πορεία των χρόνων η λέξη «βάλσαμο» αποκτά την έννοια της ανακούφισης από κάθε πόνο… ήταν το βαλσαμόχορτο που επούλωνε τις πληγές των τραυματισμένων από σπαθιά κατά την αρχαιότητα….. ήταν το βάλσαμο των αρχαίων Σπαρτιατών… ήταν το βάλσαμο των ανθρώπων των μεσαιωνικών χρόνων που γιάτρευε:
Την Αμηνόρροια… Τους Πυρετούς… Την Πλευρίτιδα… Την Υδρωπικία… Την Χρόνια Καταρροή… Τη Μανία… Την Επιληψία…
Τις Πληγές… Τα Έλκη…
τι μαγικά στοιχεία συνθέτουν αυτό το βοτάνι;….
τι κρύβουν επιμελώς μέσα στα κύτταρά τους
όλα αυτά τα ταπεινά χορτάρια… από που αντλούν τη δύναμή τους… ας ρίξουμε μιά ματιά και ας δούμε τα ενεργά συστατικά του βαλσαμόχορτου:
Φλαβονοειδή όπως: κατεχίνες βεπικατεχίνη κερκετίνη ρουτίνη υπεροσίδη.. Φλωρογλουκινόλες.. Πτητικά..έλαια… Ρητίνες… Ξανθόλες…Υπερικίνες…οι πολύτιμες οργανικές ενώσεις… Ψευδουπερικίνες… hyperforin… Φαινολικά οξέα… Αιθέρια έλαια… Λουτεολίνη… Διαπιγενίνη… Ανθρακινόνες..Καρβοξυλικά οξέα… Κουμαρίνη.. Καροτενοειδή… τόσα πολλά…. ναι τόσο πολλά και τόσο πολύτιμα…
και σήμερα; το βαλσαμόχορτο σήμερα χρησιμοποιείται:
Για τη θεραπεία νευρικών και συναισθηματικών..διαταραχών 
έφτασε να ονομάζεται «εναλλακτικό Prozac»… οπωσδήποτε το βαλσαμόχορτο βοηθά ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των μορφών της κατάθλιψης -αυτό έχει επιβεβαιωθεί και σε πρόσφατες έρευνες τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική-και….είναι γεγονός ότι φαίνεται να είναι πιο ασφαλές από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα αλλά είπαμε….
«Παν μέτρον άριστον» μην το ξεχνάμε αυτό…
για ήρεμο και αναζωογονητικό ύπνοκαθώς και για την θεραπεία της αυπνίας.. για την προστασία των κυττάρων του εγκεφαλικού φλοιού…. σε in vitro έρευνες έχει φανεί ότι το βαλσαμόχορτο έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες στα κύτταρα του εγκεφαλικού φλοιού…
για την προστασία από το Αλτσχάιμερ καθώς φαίνεται να καθυστερεί την εμφάνιση της νόσου… ίσως μελλοντικά -λένε οι ερευνητές -να συμβάλει και στη θεραπεία της…
για τον έλεγχο της ελαφριάς επιληψίας…
τα εκχυλἰσματα του βοτάνου χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της… για την θεραπεία τοπικών φλεγμονών καθώς ανακουφίζει από τη φαγούρα του δέρματος και…από τις φλεγμονές οι οποίες έχουν προέλθει από νευροδερματίτιδες. Οι βασικές δράσεις του είναι:
Αποτέλεσμα εικόνας για φωτοτοξικότητά
Αντικαταθλιπτικές… Νευροπροστατευτικές Αντιεπιληπτικές.. Αντισπασμωδικές.. Καταπραϋντικές… Διεγείρει Την Κυκλοφορία Της..Χολής…Διουρητικές…Ηρεμιστικές.Παυσίπονες…Αντιϊικές…Αποχρεμπτικές. Εμμηναγωγές… Αντιφλογιστικές… Αιμοστατικές… Επουλωτικό Των Πληγών Και Των..Ελκών… Αντισηπτικές… Αντιμικροβιακές… Στυπτικές… Σπασμολυτικές… Ισχυρές Αντινεοπλασματικές -Έχει Δειχθεί Σε In Vivo Έρευνες… Αντιφλεγμονώδεις…
Αντιοξειδωτικές… Αντιαγγειογενετικές…
ιδανικό ίαμα για: την κατάθλιψη… τις αγχώδεις διαταραχές… τη δυσεντερία… το έλκος του στομάχου..τις παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα… τις παθήσεις των αναπνευστικών αυλών… τους ρευματισμούς και τα αρθριτικά… τις πνευμονικές ενοχλήσεις και σε τους κολικούς… τις παθήσεις του συκωτιού… τις πληγές και τα έλκη… τους σκώληκες… τους ελώδης πυρετούς… τη χρόνια κόπωση… τη χρόνια καταρροή..τις θρομβώσεις… τον έρπητα…. για το βαλσαμόχορτο που χρησιμοποιείται εδώ και δυόμιση (2500) χιλιάδες χρόνια σαν θεραπευτικό βότανο με αναμφισβήτητα θεραπευτικά αποτελέσματα
Δεν Έχει Καταγραφεί Καμία Σοβαρή Παρενέργεια
Αποτέλεσμα εικόνας για φωτοτοξικότητά
Ούτε Καν….Στη Γερμανία Που Καταναλώνονται
Εκατομμύρια Δόσεις Κάθε Μέρα…. ποτέ δεν έχει αναφερθεί κάποια… α) τοξικότητα…. β) υπερδοσολογία ή γ) σοβαρή παρενέργεια…. υπάρχουν όμως κάποιες προφυλάξεις που πρέπει οπωσδήποτε να παίρνουμε για το βαλσαμόχορτο…. η πιό γνωστή παρενέργεια του βαλσαμόχορτου είναι
Αποτέλεσμα εικόνας για φωτοτοξικότητά
Η φωτοτοξικότητά του είχε παρατηρηθεί από αρχαιοτάτων χρόνων και… οι πρώτοι που την παρατήρησαν ήταν οι βοσκοί…οι βοσκοί παρατήρησαν ότι κάποια από τα ζώα όπως τα πρόβατα που είχαν λεπτότερο δέρμα και λιγότερο τρίχωμα προσβάλλονταν πολύ πιο εύκολα από αυτά που είχαν παχύ τρίχωμα και πιο σκληρό δέρμα όταν έβοσκαν βαλσαμόχορτο…
αυτό συνέβαινε και συμβαίνει διότι το ηλιακό φως επιδρά με τις υπερικίνες του βοτάνου ωστόσο όταν…κάποιος χρησιμοποιεί μικρές δόσεις από το βότανο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα…. τι πρέπει λοιπόν να προσέχουμε; όταν έχουμε πάρει βαλσαμόχορτο δεν εκθέτουμε ποτέ τα μάτια μας απευθείας στο ηλιακό φως… άτομα με ενδογενή ευαισθησία στην ηλιακή ακτινοβολία
πρέπει να προσέχουν περισσότερο και 
Να Χρησιμοποιούν Το Βαλσαμόχορτο
Ή Το Βαλσαμέλαιο Το Βράδυ… κάνουμε μασάζ και επαλείψεις με βαλσαμόχορτο τα βράδια…
πίνουμε τα αφεψήματά μας ή τα εγχύματα μας με βαλσαμόχορτο τα βράδια..ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας που θα χρειαστεί να βγούμε
στον ήλιο παίρνουμε μικρότερες δόσεις …όποιος παίρνει οποιοδήποτε φάρμακο πρέπει να ζητήσει την
συμβουλή ειδικού πριν τη λήψη βαλσαμόχορτου…
Δεν Παίρνουμε Βαλσαμόχορτο Ποτέ Μαζί Με Βαλεριάνα… Μαζί Με Δαχτυλίτιδα…
Μαζί Με Πικροδάφνη…
άτομα με έλλειψη σιδήρου πρέπει να το αποφεύγουν… και…
Ατομα που έχουν αλλεργία στο συγκεκριμένο βότανο… και πότε και πως συλλέγουμε το βαλσαμόχορτο; και πως το χρησιμοποιούμε;
εκεί στα μέσα του καλοκαιριού θα το βρούμε παντού ανθισμένο… τα κίτρινά του άνθη φαίνονται από μακρυά…. Συλλέγουμε Τις Ανθισμένες Κορυφές
Μαζί Με Φύλλα Και Βλαστούς…(Όταν Συλλέγουμε Κάτι Από Τη Φύση Πάντα Παίρνουμε Όσο Χρειαζόμαστε Και Πάντα Μα Πάντα Πρέπει Να Σκεφτόμαστε Ότι Και
Την Άλλη Χρονιά Θα Χρειαστούμε Έτσι Πάντα Πρέπει Να Μένουν Τα Άνθη Που Θα Γίνουν Ο Σπόρος Της Επόμενης Χρονιά )
τα αποξηραίνουμε στον ήλιο τα τοποθετούμε σε σκουρόχρωμα βάζα ή… σε λινατσένια σακουλάκια και…τα αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και ξηρό μέρος για όλο τον χειμώνα… Αν… Έχουμε Χρόνο Και Υπομονή Κρατάμε 120g Από Τις Ανθισμένες Κορυφές Για Κάθε Μισό Λίτρο Ελαιόλαδο Και… Παρασκευάζουμε Βαλσαμέλαιο…
το βαλσαμέλαιο γίνεται με έγχυση των λουλουδιών σε ελαιόλαδο και απευθείας έκθεση στον ήλιο για περίπου έξι εβδομάδες… θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο όταν θα έχει πάρει ένα παχύ κόκκινο χρώμα… και..
αφού το στραγγίσουμε με ένα τουλπάνι ή ψιλό σουρωτήρι το τοποθετούμε σε σκουρόχρωμο μπουκάλι και το αποθηκεύουμε σε δροσερό ξηρό μέρος….
Το Βαλσαμέλαιο Είναι Ένα Λάδι Αμέσου Ανάγκης
Και Δεν Πρέπει Να Λείπει Από Κανένα Σπίτι…
Μικρά Τραύματα… Μικρά.. Εγκαύματα… 
Μολύνσεις… Πονοκέφαλοι…
Άγχος… Φαγούρες… Φλεγμονές… Τσιμπήματα Εντόμων
Μπορούν Να Αντιμετωπιστούν Άμεσα Με Βαλσαμέλαιο…
ας δούμε τώρα και μερικές εφαρμογές αυτού του βοτάνου που δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως το βάλσαμο του σώματος και της ψυχής:
1) Κρυολόγημα: 
για να προλάβουμε το κοινό κρυολόγημα απλά πίνουμε συχνά αφέψημα ή έγχυμα βαλσαμόχορτου μέσα στην διάρκεια του χειμώνα αν….
ήδη έχουμε κρυολόγημα πίνουμε ένα φλιτζάνι έγχυμα βαλσαμόχορτου πριν πάμε για ύπνο αν… έχουμε ερεθισμένο λαιμό κάνουμε γαργάρες με έγχυμα
βασλαμόχορτου…
2) Εμμηνόπαυση: το βαλσαμόχορτο είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικότερα βότανα στην παροχή βοήθειας στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση…
έτσι δύο με τρία φλυτζάνια έγχυμα βαλσαμόχορτου
την ημέρα…. α) μειώνει τις εφιδρώσεις… β) μειώνει την ευερεθιστότητα… γ) μειώνει τις αϋπνίες… δ) μειώνει την νευρικότητα… ε) μπορεί να εξαλείψει την κατάθλιψη…
μπορούμε να πίνουμε το έγχυμά μας και κατά την διάρκεια του γεύματός μας όταν νιώθουμε έντονη ανησυχία ή μεγάλη ευερεθιστότητα…
μπορούμε να κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο που στο νερό
της μπανιέρας σας θα έχουμε προσθέσει μερικές
σταγόνες από αιθέριο έλαιο βαλσαμόχορτου…
3) Κατάθλιψη: οι έρευνες έχουν δείξει ότι το βαλσαμόχορτο μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην θεραπεία της ήπιας κατάθλιψης… το βαλσαμόχορτο μπορούμε να το παίρνουμε για την
κατάθλιψη για μεγάλα διαστήματα… Να Το Σταματάμε Και Μετά Να Ξαναρχίζουμε. δεν προκαλεί εθισμό και δεν φέρνει υπνηλία…..
κάνουμε έγχυμα βαλσαμόχορτου και πίνουμε ένα έως τρίαφλιτζάνια την ημέρα μαζί με το φαγητό σας….
4) Αϋπνία:αν υποφέρουμε από αϋπνίες το βαλσαμόχορτο μπορεί να μας βοηθήσει… κάνουμε έγχυμα από το βότανο και πίνουμε ένα έως τρία φλιτζάνια την ημέρα….. πίνοντας το ένα φλιτζάνι λίγο πριν κοιμηθούμε… θα μας βοηθούσε και πάρα πολύ ένα ζεστό μπάνιο με βαλσαμόχορτο λίγο πριν να ξαπλώσουμε…
στο νερό της μπανιέρας μας ( όποιος εχει τη δυνατότητα..) σταλάζουμε μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο βαλσαμόχορτου και απολαμβάνουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες…
Νομίζω εξαντλήσαμε, όλες τις ιδιότητες του θαυματουργού αυτού χόρτου, που ταπεινό, φυτρώνει παντού στην εξοχή, κι είναι προσβάσιμο για τον καθένα μας, και με λιγο μεράκι κι αγάπη, μπορεί να μας δώσει ένα θαυμάσιο φάρμακο..Αν τώρα σας ενδιαφέρει να δείτε τί συμβαίνει με τους ονομαζόμενους Αναστολείς επαναπρόσληψης σερετονίνης, που είναι τα πολυδιαφημιζόμενα ψυχοφάρμακα, παρακολουθείστε το παρακάτω βίντεο..θα σας αφήσει με… ανοιχτό το στόμα.
***************
Πηγή φωτογραφιών: Ρουβήμ (ΡΟΔΟΣυλλέκτης)

1 σχόλιο:

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου