Οι ευρωβουλευτές απαιτούν μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τα εμβόλια του Covid-19
Οι ευρωβουλευτές υπερασπίστηκαν την κοινή προσέγγιση της ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας και ζήτησαν περισσότερη διαφάνεια ως προς τις συμβάσεις εμβολίων.
Στις 19 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ολομέλεια σχετικά με την παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ για τους εμβολιασμούς κατά του COVID-19, οι περισσότεροι ευρωβουλευτές εξέφρασαν ευρεία στήριξη για την κοινή προσέγγιση της ΕΕ, η οποία εξασφάλισε την ταχεία ανάπτυξη και πρόσβαση σε ασφαλή εμβόλια. Ζήτησαν, ωστόσο, ακόμη περισσότερη αλληλεγγύη όσον αφορά τους εμβολιασμούς και διαφάνεια ως προς τις συμβάσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Η Έστερ ντε Λάνγκε (ΕΛΚ, Ολλανδία) δήλωσε: "Μόνο με περισσότερη διαφάνεια μπορεί να καταπολεμηθεί η ευρεία αντίληψη - είτε είναι δικαιολογημένη είτε όχι - ότι συχνά, πολύ συχνά μάλιστα, το κέρδος είναι πιο σημαντικό από τους ανθρώπους στη [φαρμακευτική] βιομηχανία." Η Εστερ ντε Λάνγκε επαίνεσε την κοινή αγορά εμβολίων, κεντρικά από την ΕΕ, η οποία οδήγησε σε μια ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση από αυτή που θα κατείχαν τα κράτη μέλη αν δρούσαν μεμονωμένα: "Αυτό σημαίνει περισσότερα εμβόλια σε καλύτερη τιμή και υπό καλύτερες συνθήκες. Δείχνει τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη όταν είμαστε ενωμένοι. Μπορούμε να σώσουμε ζωές."
Η Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ (S&D, Ισπανία) επέστησε την προσοχή στον "εθνικισμό της υγείας" που θα μπορούσε να βλάψει τη συνεργασία των κρατών μελών για τα εμβόλια. Σύμφωνα με την ευρωβουλευτή, η λύση είναι η αλληλεγγύη και η ενότητα: "Εάν μπορούμε να διατηρήσουμε την ενότητα και να έχουμε δίκαιη διανομή εμβολίων στα κράτη μέλη, έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι 380 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες θα εμβολιαστούν έως το καλοκαίρι. Πρόκειται για ένα επιστημονικό και υγειονομικό επίτευγμα που δεν μπορεί να καταστραφεί από παράλληλες συμβάσεις και άμεσες αγορές. (...) Ας μιλήσουμε με μία φωνή, ώστε η μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στην ιστορία να επαναφέρει την ελπίδα το 2021."
Η Πορτογαλίδα υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων, Άννα Πάολα Ζακάριας, δήλωσε ότι η κοινή προσέγγιση της ΕΕ, η οποία επιτάχυνε τη διαδικασία ανάπτυξης, πρόσβασης και έγκρισης εμβολίων, πρέπει να συνεχίσει να διασφαλίζει τη διάθεση και αποτελεσματική διανομή εμβολίων σε όλα τα κράτη μέλη.
"Τι κάνουμε ακριβώς για να αυξήσουμε την ταχύτητα χορήγησης εμβολίων σε ολόκληρη την ΕΕ;" ρώτησε ο Ντατσιάν Τσόλος (Renew, Ρουμανία). "Γνωρίζω ότι πρόκειται για έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο, δεν μπορούμε όμως να ξεχάσουμε ότι έχουμε καθήκον να ενεργούμε με πλήρη διαφάνεια και ευθύνη απέναντι στους πολίτες για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους. Η εμπιστοσύνη αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εκστρατεία εμβολιασμού", είπε.
Η Ζοέλ Μελάν (ID, Γαλλία) δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση για τις συμβάσεις των εμβολίων στερείται διαφάνειας. "Βρισκόμαστε πλέον στο στάδιο της διανομής και ανακαλύπτουμε ότι υπάρχουν ελλείψεις και υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν από τις φαρμακευτικές εταιρείες", πρόσθεσε.
Ο Φιλίπ Λαμπέρ (Verts/ALE) τόνισε επίσης την ανάγκη για διαφάνεια και το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρατούσε μυστικές τις συμβάσεις της με τα εργαστήρια: "Αυτή η έλλειψη διαφάνειας αποτελεί προσβολή για τη δημοκρατία. Σε κάθε συμβόλαιο ο αγοραστής πρέπει να γνωρίζει τι αγοράζει, υπό ποιες συνθήκες και σε ποια τιμή." Ο Φιλίπ Λαμπέρ αναφέρθηκε επίσης σε πιθανά θέματα ευθύνης: "Είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε ποιος θα φέρει την ευθύνη αν προκύψουν αρνητικές παρενέργειες από τον εμβολιασμό - οι υπεύθυνοι λήψης δημοσίων αποφάσεων ή οι κατασκευαστές φαρμάκων; Δεν έχουμε ιδέα."
Η επίτροπος υγείας, Στέλλα Κυριακίδη, διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές ότι οι εκκλήσεις τους για διαφάνεια έχουν εισακουστεί. Η επίτροπος χαιρέτισε το γεγονός ότι ο πρώτος προμηθευτής εμβολίων συμφώνησε να διαθέσει στο κοινό το κείμενο της σύμβασής τους και είπε ότι η Επιτροπή εργάζεται για να πείσει και άλλους παραγωγούς εμβολίων να πράξουν αναλόγως.
Η Γιοάνα Κοπτσίνσκα (ΕΣΜ, Πολωνία) δήλωσε ότι η απόφαση για την κοινή στρατηγική εμβολιασμού ήταν σωστή: "Χρειαζόμαστε μια γενική στρατηγική και φυσικά ο σκεπτικισμός συνδέεται με τον φόβο ότι η διαδικασία εμβολιασμού κινείται με αργούς ρυθμούς, ότι η παράδοση ίσως καθυστερήσει και ότι οι συμβάσεις στερούνται διαφάνειας". Η κα Κοπτσίνσκα ζήτησε τη συστηματική ενημέρωση των στρατηγικών θεραπείας και κατάλληλες ενημερωτικές εκστρατείες που απευθύνονται σε όλους.
Ο Μαρκ Μποτένγκα (Η Αριστερά, Βέλγιο) έκανε έκκληση για περισσότερη διαφάνεια όσον αφορά τις συμβάσεις εμβολίων και μεγαλύτερη ανάληψη ευθύνης από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Επέκρινε δε την άνιση πρόσβαση σε εμβόλια παγκοσμίως, σημειώνοντας ότι οι φτωχότερες περιοχές αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς τη λήψη ενός επαρκούς αριθμού εμβολίων. "Δεν χρειάζεται να αντλήσουμε κέρδος από αυτήν την πανδημία και δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις ως προς τους εμβολιασμούς".
Η κα Κυριακίδη είπε ότι αναμένει να δει περισσότερες αιτήσεις για έγκριση εμβολίων τους επόμενους μήνες. Τόνισε δε τη σημασία της υιοθέτησης μιας παγκόσμιας προσέγγισης: "Καμία χώρα δε θα είναι ασφαλής και καμία οικονομία δε θα ανακάμψει πραγματικά έως ότου ο ιός τεθεί υπό έλεγχο σε όλες τις ηπείρους" και μίλησε για το πρόγραμμα COVAX που σχεδιάστηκε με τη βοήθεια της ΕΕ προκειμένου να διασφαλιστεί δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια κατά του COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πρωτοβουλία COVAX στοχεύει στην αγορά 2 δισ. δόσεων έως το τέλος του 2021, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1,3 δισ. δόσεων για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Η κα Ζακάριας σημείωσε ότι ορισμένα ακόμα ζητήματα χρειάζονται επίλυση, συμπεριλαμβανομένης της μορφής και του ρόλου της βεβαίωσης εμβολιασμού, της κοινής προσέγγισης σχετικά με τη χρήση και την έγκριση των ταχέων τεστ αντιγόνου και της αμοιβαίας αναγνώρισης των αποτελεσμάτων των τεστ COVID-19.
COVID-19: Οι ευρωβουλευτές συζητούν την παγκόσμια στρατηγική εμβολιασμών της ΕΕ κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας.
Το ιστορικό του αγώνα της ΕΕ για τα εμβόλια
Από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολουθεί στενά τη διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων. Η ΕΕ συντόνισε μια κοινή προσπάθεια για να εξασφαλίσει την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων κατά της νόσου μέσω της κινητοποίησης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για ερευνητικά έργα και πιο ευέλικτες διαδικασίες. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε μια προσωρινή παρέκκλιση από ορισμένους κανόνες για κλινικές δοκιμές ώστε να επιτραπεί η ταχύτερη ανάπτυξη εμβολίων.
Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής υγείας υπογράμμισαν επανειλημμένα την ανάγκη της εξασφάλισης της εμπιστοσύνης του κοινού στα εμβόλια και τη σημασία της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης, ζητώντας περισσότερη διαφάνεια όσον αφορά τις συμβάσεις, την έγκριση και την ανάπτυξη εμβολίων στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια, που δρομολογήθηκε τον Ιούνιο του 2020, η Επιτροπή διαπραγματεύτηκε και συνήψε συμφωνίες προαγοράς με εταιρείες παραγωγής εμβολίων για λογαριασμό των χωρών της ΕΕ: ως αντάλλαγμα για το δικαίωμα αγοράς συγκεκριμένου αριθμού δόσεων εμβολίου σε δεδομένο χρονικό διάστημα και σε δεδομένη τιμή, η ΕΕ καλύπτει μέρος του αρχικού κόστους που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εμβολίων. Μέχρι στιγμής, έχουν συναφθεί έξι συμβάσεις με φαρμακευτικές εταιρείες.
2,3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν εξασφαλιστεί μέχρι στιγμής
Στις 21 Δεκεμβρίου 2020, μετά από επιστημονική αξιολόγηση και θετική σύσταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε την υπό όρους έγκριση κυκλοφορίας του πρώτου εμβολίου κατά του COVID-19, το οποίο αναπτύχθηκε από την BioNTech και τη Pfizer. Στις 27 Δεκεμβρίου, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί σε ολόκληρη την ΕΕ. Στις 6 Ιανουαρίου 2021, το εμβόλιο της Moderna έλαβε άδεια κυκλοφορίας υπό όρους. Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca αναμένεται να εγκριθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου