Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Eικόνα για λαϊκό προσκύνημα

06/04/20

Αγαπητοί έγκλειστοι, καλημέρα και καλή εβδομάδα, με υγεία και ψυχραιμία.
Είμαι ο Νίκος Παπαδογιάννης και παρέλαβα τη σκυτάλη για να ανοίξω το πρωινό παράθυρο της ενημέρωσης, ώστε να φτάσει στα σπίτια σας η καθημερινή δόση ειδησεογραφίας και άποψης, από τη δημοσιογραφική ομάδα του Documento.
Απτόητοι από τις δυσκολίες της τηλε-εργασίας και της εθελοντικής καραντίνας, πιστεύουμε ότι η ενημέρωση είναι η καλύτερη άμυνα απέναντι στην επιχειρούμενη λοβοτομή, καθώς και ασπίδα προστασίας ενάντια στη συσκότιση και στη θολούρα. Δεν σκοπεύουμε να υιοθετήσουμε το δόγμα «δεν είναι καιρός για αντιπολίτευση», διότι πιστεύουμε ότι πάντοτε είναι καιρός για αντιπολίτευση. Πάντοτε. Όποια και αν είναι η κυβέρνηση, όποιες και αν είναι οι συνθήκες. Όχι μόνο στα εύκολα, αλλά και στα δύσκολα. Στα εύκολα, όλα είναι εύκολα.
Εάν συμφωνείτε με αυτή τη στάση, προωθήστε το Νewsletter σε φίλους και γνωστούς και προτρέψτε τους να πιουν το πρωινό καφεδάκι μαζί μας, με μία απλή δωρεάν εγγραφή εδώ.
Εξάλλου, εδώ μπορείτε να βρείτε τα προηγούμενα δελτία – και σας υπόσχομαι ότι κανένα από εκείνα δεν ξεκινάει με την αξύριστη μουτσούνα μου σε πρώτο πλάνο! Όσο διαρκούν οι συνθήκες απομόνωσης και κλεισούρας, θα σας επισκεπτόμαστε καθ’ εκάστην για να προσφέρουμε την ημερήσια δόση εμπεριστατωμένης ενημέρωσης.
Όταν λέμε «ενημέρωση», βέβαια, δεν εννοούμε αυτό που επιχειρούν να σερβίρουν οι χορτάτοι των 11 εκατομμυρίων ευρώ σε όσους αναγνώστες καταπίνουν την τροφή τους αμάσητη. Η αγιογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα «Νέα» άγγιξε τα όρια του εξωφρενικού και δεν αποκλείεται να φέρει αποτέλεσμα αντίθετο με εκείνο που επιθυμούσαν οι εμπνευστές της.
Ποιος να πιστέψει ότι ο ατσαλάκωτος γόνος είναι «σπρίντερ και ταυτόχρονα δρομέας αντοχής», αλλά «έρχονται στιγμές που χτυπάει τη γροθιά στο τραπέζι»; Μάθαμε ποιες σειρές παρακολουθεί και ποια βιβλία διαβάζει, θαρρείς και περισσεύει χρόνος για διάβασμα στον πρωθυπουργό μίας χώρας που μαστίζεται από πανδημία.
Ο Αλέξης Τσίπρας θεώρησε σκόπιμο να προβάλει το δικό του ανθρώπινο πρόσωπο με φωτογραφίες όπου παίζει με το σκυλάκι του, αλλά τουλάχιστον αυτός βρίσκεται στην αντιπολίτευση και δεν έχει στο κεφάλι του την ευθύνη των σκληρών αποφάσεων.
Αλλά και αυτοί που τις έχουν πού ακριβώς βρίσκονται; Ο Βασίλης Κικίλιας εμφανίστηκε ακριβώς μία φορά στην καθημερινή ενημέρωση των συντακτών, ενώ για τον Παναγιώτη Αρκουμανέα τείνω να πιστέψω ότι είναι μυθικό πρόσωπο. Υπάρχει άλλη χώρα με εξαφανισμένους τον υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο του αντίστοιχου ΕΟΔΥ; Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να ανεβάσει στο χαράκωμα έναν που ψέλνει, έναν που γαυγίζει και έναν που κατηγορείται από γιατρούς ότι ψεύδεται. Τι παιχνίδι είναι αυτό;
Την κριτική, βεβαίως, την καταπίνει η σιωπή. Ουαί και αλίμονο, αν κάποιος τολμηήσει να αμφισβητήσει την εικόνα αγαλλίασης και εθνικής συναδέλφωσης. «Όποιος τρώει δεν μιλάει», έγραφε στον τίτλο του προχθεσινού Newsletter ο διευθυντής σύνταξης του Documento, Βαγγέλης Δεληπέτρος.
Το επόμενο βήμα θα είναι να εκτεθεί η εικόνα του πολυχρονεμένου ηγέτη σε λαϊκό προσκύνημα, όπως επιτάσσει η καινούρια μόδα των αδάμαστων δεσποτάδων. Εάν πρέπει οπωσδήποτε ο ναός να μείνει κλειστός, ουδείς απαγορεύει τις εκτός ναού λατρευτικές εκδηλώσεις, ιδίως αν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας.
Η σχετική μαρτυρία περί υπαίθριας λατρείας μας ήρθε από νησί του Αργοσαρωνικού, αλλά δεν χρειάστηκε να πάρουμε βαπόρι για να φτάσει στα χέρια μας το ρεπορτάζ.
Aπό το απόγευμα της Παρασκευής κιόλας, χρειάστηκε αστυνομική επέμβαση για να διαλυθεί συγκέντρωση 100 συνωστισμένων πιστών έξω από τον ναό του Προφήτη Ηλία στην Αγία Βαρβάρα, ενώ χθες το πρωί ιερέας της Πάτρας κάλεσε πιστούς να μεταλάβουν και να πάρουν αντίδωρο στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Στο Ηράκλειο της Κρήτης, σχηματίστηκε ουρά για το αντίδωρο στο προαύλιο του Αγίου Μηνά. 
Βεβαιώθηκαν πρόστιμα, κάποιοι συνελήφθησαν, σχηματίστηκαν δικογραφίες, αλλά το Πάσχα που πλησιάζει απτόητο, τα ήξεις-αφίξεις της Ιεράς Συνόδου και η απροθυμία της κυβέρνησης να δυσαρεστήσει με το χριστεπώνυμο πλήρωμα δημιουργούν μία τραγελαφική συνθήκη: ο μεγαλύτερος κίνδυνος για εξάπλωση του κορονοϊού στη θεοσεβούμενη Ελλάδα είναι η αμετακίνητη προσήλωσή της στη θρησκεία. Κυκλοφορούν και μαυραγορίτες κομμωτές, αλλά τουλάχιστον αυτοί δεν επικαλούνται τον Ιησού.
Όσοι έχουν ζήσει από κοντά τις δομές των προσφύγων και των μεταναστών ξορκίζουν τη μετατροπή τους σε υγειονομική βόμβα, αφού οι συνθήκες διαβίωσης μέσα στα «στρατόπεδα» είναι η χαρά του κορονοϊού. Mόλις χθες ανακοινώθηκε ότι η παλαιά δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα τέθηκε σε πλήρη υγειονομική αποκλεισμό για δύο εβδομάδας, ενώ στη Ριτσώνα ανακοινώθηκαν μεσοβδόμαδα 23 κρούσματα.
Η Μόρια έγινε πρώτο θέμα σε βελγικό δελτίο ειδήσεων, ενώ οι Νορβηγοί οργάνωσαν συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας εναποθέτοντας 7.500 παπούτσια σε παραλία της χώρας: ένα για κάθε ανήλικο παιδί που παραμένει εγκλωβισμένο στη μαρτυρική δομή. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο Facebook από το δίκτυο Redfish. Ωστόσο, η σχετική ειδησεογραφία περνάει στα ψιλά των ελληνικών μέσων ενημέρωσης ή εξαφανίζεται εντελώς.
Στην Αμερική, που πάει να γίνει «μάτι του κυκλώνα» της πανδημίας, οι New York Times αφιέρωσαν πολλές στήλες στα στρατόπεδα προσφύγων της Ανατολικής Αφρικής, επισημαίνοντας ότι πιθανή εξάπλωση του κορονοϊού στη Μαύρη Ήπειρο μπορεί να λάβει διαστάσεις ανθρωπιστικής τραγωδίας.
«Μας λέτε να σαπουνίζουμε συχνά τα χέρια μας για να αποφύγουμε τον ιό», λέει μία γυναίκα από τη δομή Νταντάαμπ στην Κένυα. «Εμείς όμως δεν έχουμε νερό για να πλύνουμε τα μωρά μας πάνω από μία φορά την εβδομάδα…». 
Το σπαρακτικό δημοσίευμα συνοδεύεται από έκκληση για οικονομική ενίσχυση των οργανώσεων που προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Σύμφωνα με το Worldometers, που τηρεί τη στατιστική του τρόμου, οι θάνατοι στην Υποσαχάρια Αφρική δεν ξεπερνούν τους 60-70.
Ωστόσο, τα στοιχεία είναι ελλιπή, οι συνθήκες δυσοίωνες, η ενημέρωση ανύπαρκτη και οι υποδομές υποτυπώδεις. Η Κένυα των 50 εκατομμυρίων κατοίκων δεν έχει περισσότερες από 100 κλίνες εντατικής θεραπείας.
Η καμπύλη της Ελλάδας παραμένει σχετικά ενθαρρυντική, αλλά δεν έχει νόημα να σπουδαιολογήσει κανείς τον αριθμό των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τον πίνακα που αλιεύσαμε στη σελίδα Jo Di Graphics, είναι ελάχιστες οι δυτικές χώρες που διεξάγουν λιγότερους ελέγχους από τη χώρα μας.
«Test, test, test», ήταν εξαρχής η οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά εμείς την σκεπάσαμε κάτω από τα πενιχρά οικονομικά μας και τους τακτικισμούς της κυβέρνησης.
Η Ελλάδα πραγματοποιεί 214 ελέγχους ανά 100.000 κατοίκους, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τη Νορβηγία είναι 1896, για την Ελβετία 1622, για τη Σλοβενία 1196, για τη Γερμανία 1100, για την Ιταλία 1024, για την Ισπανία 760, για την Πορτογαλία 509, για τις ΗΠΑ (που μας προσπέρασαν έντρομες τις τελευταίες ημέρες) 456, για τη Ρωσία 394, για τη Σουηδία 368, για τη Γαλλία 344.
Η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται ακριβώς πάνω από την Ελλάδα στη λίστα (216), ενώ μόλις εννέα ευρωπαϊκές χώρες υστερούν σε σύγκριση την αφεντιά μας: Κροατία 202, Ουγγαρια 201, Πολωνία 177, Τουρκία 170, Ρουμανία 163, Βέλγιο 159, Βοσνία 142. Σε διψήφιο νούμερο βρίσκονται η Αλβανία (70) και η Σερβία (57), οι οποίες ωστόσο -ειδικά η δεύτερη- έχουν λάβει ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα εγκλεισμού.
Στους Σέρβους πολίτες απαγορεύεται πλήρως η κυκλοφορία εκτός σπιτιού από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί. Ίσως να διαβάσατε για τα ανδραγαθήματα που οδήγησαν τον πρώην ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς στο κρατητήριο. 
Η Ισλανδία θεωρείται πρωταθλήτρια των ελέγχων με 6.547 ανά 100.000 πολίτες, ενώ τα νησιά Φερόε, που ανήκουν στη Δανία, είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη συχνότητα παγκοσμίως.
Αν κρίνω από τις δηλώσεις του καθηγητή Τσιόδρα (προχθεσινές, αφού χθες η «λάιβ» ενημέρωση πήρε ρεπό για να ξεκουραστεί), η Δανία είναι τυφλοσούρτης για τη χώρα μας σε ό,τι αφορά τα μέτρα και την επιθυμητή πρόοδο.
Η πρωθυπουργός της χώρας Μέτε Φρέντερικσεν υπαινίχθηκε «χαλάρωση μετά το Πάσχα», αλλά οι αριθμοί δεν δικαιώνουν την αισιοδοξία της. Η Δανία μετράει 179 νεκρούς, από τους οποίους οι 102 άφησαν την τελευταία τους ανάσα το τελευταίο εξαήμερο. 
Η Τουρκία αποφάσισε χθες να εξαιρέσει από την καραντίνα τους εργαζόμενους νέους κάτω των 20 ετών.
Πρόκειται βεβαίως για την ίδια Τουρκία που μέχρι πρόσφατα παρίστανε την άτρωτη και κοκορευόταν για τους χαμηλούς δείκτες. Mέχρι και ψεκασμένα σενάρια που μιλούσαν για ανοσία του τουρκικού πληθυσμού της χάρη σε κάποιο πατροπαράδοτο γονίδιο διαβάσαμε!
Πλέον, έχει ξεπεράσει τους 500 νεκρούς, με αυξητική τάση μέρα προς μέρα: από 37 στους 46 στους 63 στους 79 στους 69 στους 76.
Πριν σπεύσετε να οικτίρετε μετά βδελυγιμίας τον Ερντογάν για τα τερτίπια του, στρέψατε για λίγο το βλέμμα στην από δω ακτή του Αιγαίου, όπου το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ καταδικάστηκε σε σκοτάδι και διακοπή λειτουργίας γιατί έπρεπε να βρεθεί δουλειά και για τα ΜΑΤ του Χρυσοχοίδη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Ανδριανόπουλου, η μονάδα παράγει σαπούνια και τα στέλνουν στη Μόρια, σε ανθρώπους που δεν έχουν. Φτιάχνει επίσης καθαριστικά για τις φυλακές, που είναι στο έλεος της πανδημίας, καθώς και για τις λαϊκές οικογένειες που δεν έχουν το δικαίωμα στην προστασία από τον ιό.
Η ΒΙΟΜΕ είναι μια συνεργατική προσπάθεια, αφού το εργοστάσιο είχε αφεθεί στην τύχη του από τους ιδιοκτήτες και το δουλεύουν οι εργαζόμενοι εδώ και μία πενταετία. Τώρα και την επόμενη μέρα τους χρειαζόμαστε για φτηνά καθαριστικά. Η κυβέρνηση βρήκε πρόφαση την πανδημία κι έστειλε διμοιρίες ΜΑΤ να κόψουν το ρεύμα, την περασμένη Δευτέρα.
Συνθήματα όπως «καταλαμβάνουμε, αντιστεκόμαστε, παράγουμε» και κόκκινες γροθιές δεν ανέχεται το φιλελευθεριστάν του Κυριάκου Μητσοτάκη…
Στο Τατζικιστάν παίζουν μπάλα αμέριμνοι, αφού είναι μία από τις 18 χώρες που δεν έχουν παρουσιάσει κρούσμα κορονοϊού. Επειδή όμως απαντάται και στη γλώσσα των Τατζίκων η φράση «μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις», οι αγώνες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Το υπερβολικό ξεθάρρεμα δεν βοήθησε ποτέ κανέναν.
Oι Ιταλοί και οι Γάλλοι έσκασαν μισό διστακτικό χαμόγελο όταν διαπίστωσαν μία μικρή κάμψη στα στατιστικά του τελευταίου τριημέρου, αλλά η δοκιμασία δεν περιορίζεται στους αριθμούς των νεκρών, των διασηληνωμένων και των ασθενών. Ο μπαμπούλας του οικονομικού κραχ έπεται αδυσώπητος.
Στην Ιταλία των 3,7 εκατομμυρίων αδήλωτων εργαζομένων, η κάνουλα της κρατικής βοήθειας στερεύει πριν η τροφή φτάσει στα χείλη των πεινασμένων. Την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκαν εκφυλιστικά φαινόμενα ειδικά στις φτωχές επαρχίες του νότου και στη Σικελία, όπου το πιάτο άδειασε εξαιτίας της ανεργίας και τα σούπερ μάρκετ πολιορκούνται.
«Η Ιταλία ρισκάρει την απώλεια ελέγχου στο νότο της, όπου η κατεστραμμένη οικονομία μετατρέπει την περιοχή σε μπαρουταποθήκη», προειδοποιεί το Bloomberg, ανάμεσα σε προβλέψεις για ύφεση που θα πλησιάσει το 7% μέσα στο 2020. Η μαφία και άλλες ευαγείς οργανώσεις ενθαρρύνουν το πλιάτσικο, οπότε το χάος απειλεί να γενικευτεί.
Μπορεί να νιώθουμε έντονους τους μετασεισμούς της Ιταλίας λόγω γειτνίασης, αλλά σε άλλες γωνιές του πλανήτη η κατάσταση είναι δραματική. «Αδιανόητο», χαρακτηρίζει τον εφιάλτη στο Εκουαδόρ ο αρχισυντάκτης έκδοσης του Documento Θανάσης Καραμπάτσος.
Η φτωχή χώρα του Ισημερινού θεωρείται το επίκεντρο της πανδημίας τον Απρίλιο στη Λατινική Αμερική. Στην πόλη Γουαγιακίλ το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει, τα πτώματα μένουν άταφα στους δρόμους, τα γραφεία τελετών δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτό τον όγκο εργασίας και σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις κάτοικοι τα πυρπολούν εν μέση οδώ. To Eκουαδόρ θρηνεί 172 νεκρούς.
Πίσω στον μικρόκοσμό μας, η Νίκη Κεραμέως «δεν μπορεί να διανοηθεί» ότι υπάρχουν μαθητές δίχως πρόσβαση στο διαδίκτυο. Προφανώς η υπουργός Παιδείας -και ιδίως Θρησκευμάτων- θεωρεί ότι τα νοικοκυριά στην επαρχία και στα απομακρυσμένα χωριά έχουν παρόμοιες ανέσεις με αυτά των μεγαλουπόλεων, γρήγορο ίντερνετ που δεν χαμπαριάζει από κακή σύνδεση, wi-fi σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού, αλλά και 3-4 συσκευές ανά οικογένεια ώστε να τηλεεργάζονται γονείς και τέκνα.
Η κατασκευή της αρμόδιας για την τηλε-εκπαίδευση ιστοσελίδας φαίνεται ότι κρύβει άλλη μία αλόγιστη σπατάλη από το λεφτόδεντρο, αλλά τουλάχιστον το ποσό είναι πενταψήφιο και τα έξοδα δεν μετριούνται σε εκατομμύρια όπως αυτά που δαπανήθηκαν για να συγκροτηθεί το επικοινωνιακό μέτωπο της κυβέρνησης.
Οι Σουηδοί ανακοίνωσαν μία ρηξικέλευθη διαφοροποίηση στην εφεξής ενημέρωση. Οι ασθενείς που απεβίωσαν «από κορονοϊό» θα αναφέρονται ξεχωριστά από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους «ενώ είχαν κορονοϊό», αλλά υπέφεραν παράλληλα από υποκείμενα νοσήματα.
Η σκανδιναβική χώρα δέχεται διεθνείς πιέσεις για να εγκαταλείψει τη χαλαρή στρατηγική που έχει εξαρχής επιλέξει, αλλά η αλλαγή τακτικής θα βελτιώσει αισθητά τις επιδόσεις της στη στήλη με τους θανάτους. Έστω, εικονικά. 
Ακολουθεί ένα νούμερο που τρομάζει: 430.000 άνθρωποι ταξίδεψαν από την Κίνα στις ΗΠΑ τις εβδομάδες που ακολούθησαν την πρώτη εμφάνιση του κορονοϊού. Οι Αμερικανοί κατηγορούν τους Κινέζους για πλασματικά στοιχεία, ο Τραμπ μιλάει ξεδιάντροπα για «κινέζικο μικρόβιο» και οι ΗΠΑ πλησιάζουν τις Ισπανία, Ιταλία στον κατάλογο του τρόμου.
Στην Κίνα το κοντέρ των νεκρών έχει σταματήσει γύρω στο 3.330 και ο ποσοστιαίος δείκτης σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας είναι πολύ χαμηλός, αλλά τα «Chinese statistics» αντιμετωπίζονται με σηκωμένο φρύδι στη Δύση.
Το Πεκίνο εξακολουθεί να δωρίζει υγειονομικό υλικό σε όποιον το ζητάει, αλλά πολλές μάσκες φαίνεται να είναι αμφίβολης ποιότητας και αποτελεσματικότητας.
Ο -και συνδικαλιστής του αριστερού χώρου- γιατρός Παναγιώτης Παπανικολάου ανέβασε στο Twitter στοιχεία για πιθανόν ελαττωματικές μάσκες «υψηλής αναπνευστικής προστασίας» που διανέμονται στο νοσοκομείο «Σωτηρία», αλλά τέτοιες καταγγελίες χάνονται μέσα στα ωσαννά για το δίδυμο Τσιόδρα-Χαρδαλιά και στους ύμνους για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα ο δόκτωρ Παπανικολάου λοιδορήθηκε από τον Μανώλη Καψή, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους πρωταγωνιστές της ιστορίας.
Οι διευθυντές δύο τουλάχιστον μεγάλων νοσοκομείων, του «Ευαγγελισμού» και του «Λαϊκού» απαγόρευσαν με φιρμάνι τις δηλώσεις γιατρών και νοσηλευτών σε δημοσιογράφους, αφού οι επίμονες καταγγελίες για κραυγαλέες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και σε υγειονομικό υλικό ροκανίζουν το αφήγημα του στρατάρχη Κυριάκου. Υποθέτω ότι θυμάστε τον ντόρο που προκλήθηκε προ μηνών με τις απερίγραπτες επιλογές της κυβέρνησης για τις διευθυντικές θέσεις πολλών νοσοκομείων.
Όπως γράφει ο Σπύρος Γκουτζάνης, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου σχεδιάζει πρόωρες εκλογές, ίσως και μέχρι τον Σεπτέμβριο, ποντάροντας στην επικοινωνιακή υπεροχή και στις δημοσκοπήσεις που προοιωνίζονται θριάμβους.
Στο υπεραισιόδοξο σενάριο που η υγειονομική κρίση κάνει τον κύκλο της μέχρι το τέλος Απριλίου και αρχίσει η επιστροφή στην όποια κανονικότητα, δεν αποκλείονται οι κάλπες και νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση η λογική είναι απλή και στέρεη: Οι δύο κρίσεις, πρώτα στα ελληνοτουρκικά σύνορα και μετά του κορονοϊού έδωσαν πολιτικούς πόντους στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όσο είναι νωπές οι εντυπώσεις, αυτό είναι εμφανές και δεν χρειάζεται δημοσκοπήσεις. 
Εάν λοιπόν αύριο κάποιος λέει για μάσκες που λείπουν και γιατρούς που νοσούν, θα του απαντούν «75% του κόσμου είναι με τον Μητσοτάκη», γράφει ο Κώστας Βαξεβάνης στο χθεσινό Editorial. Σε όποιον συνεχίσει να λέει ότι η έλλειψη τεστ βάζει σε καραντίνα όλη τη χώρα και καταστρέφει την παραγωγική διαδικασία, θα απαντάνε ότι αν δεν ήταν ο Κυριάκος, θα είχαμε 10.834 νεκρούς. Απλά πράγματα. Η επικοινωνία βγάζει μπροστά σου το καρότο που πρέπει να κυνηγάς, μετατρέποντάς σε σε φοβισμένο κουνελάκι.
Το μεγάλο στοίχημα είναι να ξαναβρούμε την υγειά μας και να προστατεύσουμε τα λογικά μας. «Φοβήθηκα ότι ήμουν φορέας του κορονοϊού», εξομολογήθηκε η Ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη στο χθεσινό Documento.
«Παρουσίασα δύσπνοιες, πολύ χειρότερες από αυτές που με πιάνουν πριν από μεγάλους αγώνες. Δεν είχα όμως βήχα και άλλα συμπτώματα. Όταν ο σύζυγός μου με ανάγκασε να σβήσω την τηλεόραση, μου πέρασαν όλα! Με επηρέαζαν υπερβολικά οι ιστορίες δυστυχίας που άκουγα».
Ο Αντώνης Φουντής μας μεταφέρει στα γήπεδα του κόσμου, όπου η FIFA, η UEFA και οι εθνικές Λίγκες επεξεργάζονται τρόπους και σχέδια -με ειδικές ομάδες εργασίας- ώστε να κατορθώσουν να συνεχίσουν τις διοργανώσεις τους. 
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν, αν όλα εξελιχθούν καλά με τον κορονοϊό και φυσικά αν δώσουν το «πράσινο φως» οι κυβερνήσεις των χωρών, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία θα προχωρήσει σε επανέναρξη των διοργανώσεων, εθνικών και διεθνών, χωρίς θεατές, από τις 5 Ιουνίου. Στόχος είναι να ολοκληρωθούν τα εθνικά πρωταθλήματα , το Champions και το Europa League μέχρι το τέλος Ιουλίου. 
Θα χρειαστεί ωστόσο χρόνος και καρτερία, για να επιστρέψει το χαμόγελο στα γήπεδα. Ο αθλητισμός δεν είναι αλώβητος από την πανδημία. 
Το γαλλικό ποδόσφαιρο βυθίστηκε στο πένθος, μετά την αυτοκτονία του γιατρού της Ρεμς χθες το βράδυ. Στο γράμμα που άφησε πίσω του ο αυτόχειρας, συνδέει την πράξη του με τον κορονοϊό. Ο 60χρονος Μπερνάρ Γκονζαλέζ έμαθε πρόσφατα ότι ήταν φορέας του τρομακτικού, όπως και η σύζυγός του. 
Κάπου εδώ τελειώνει το newsletter μας και σας εύχομαι μια καλή εβδομάδα.
Για ό,τι θέλετε να μας πείτε, μπορείτε απλά να πατήσετε reply σε αυτό το e-mail και θα το λάβουμε.

Σας περιμένουμε,
Νίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου