Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Ρόδου (Φωτογραφιες)


Στις τόσες ομορφιές της Ρόδου, τα κάστρα, τους πανέμορφους οικισμούς, τις εκθαμβωτικές παραλίες και την ατμόσφαιρα που παραπέμπει στην εποχή των ιπποτών, η Κοιλάδα των Πεταλούδων ξεχωρίζει για το εξαιρετικό φυσικό κάλλος και βέβαια τους φτερωτούς «κατοίκους» της.


Το διασημότερο ίσως δείγμα φυσικού κάλλους στο νησί της Ρόδου, που αναμφίβολα αξίζει να επισκεφθείτε, είναι η κοιλάδα με τις πεταλούδες.
Ένας από τους σπάνιους βιότοπους της Ευρώπης αποτελεί το θερινό καταφύγιο της νυχτοπεταλούδας Panaxia Quadripunctaria (Πεταλούδα η Τετραγωνόστικτος), όπως είναι η επιστημονική της ονομασία. Χιλιάδες απλοί επισκέπτες αλλά και ερευνητές έρχονται εδώ για να απολαύσουν και να μελετήσουν το μοναδικό αυτό φαινόμενο.

Στη βορειοδυτική πλευρά της Ρόδου –και σε μικρή απόσταση από το χωριό Θεολόγος– ένας επίγειος παράδεισος 600 στρεμμάτων σας περιμένει να τον ανακαλύψετε. Η καταπράσινη κοιλάδα των πεταλούδων που διασχίζεται από τον ποταμό Πελεκάνο και «στεφανώνεται» από την ιστορική μονή της Καλόπετρας.
Από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ένα πολύχρωμο «πεταλουδοσύννεφο» σκεπάζει κυριολεκτικά την όμορφη κοιλάδα.
Είναι οι «πεταλούδες της Ρόδου» που ταξιδεύοντας μέσα στη νύχτα με οδηγό τους δρόμους του νερού κατακλύζουν σταδιακά την καταπράσινη περιοχή.
Εδώ, οι κλιματολογικές συνθήκες και το φυσικό περιβάλλον προσφέρουν τις ιδανικές συνθήκες για το ζευγάρωμα και την καλοκαιρινή τους παραμονή.

Το τοπίο είναι πράγματι συγκλονιστικό! Λιμνούλες με νούφαρα σκιερά μονοπάτια ξύλινα γεφυράκια κελαριστά ρυάκια αλλά και μικροί καταρράκτες… Αμέτρητα δέντρα –πλατάνια, σχίνα, κουμαριές, μυρτιές, αγριελιές– αλλά και θυμάρι, πικροδάφνες και κισσοί συνθέτουν μια τροπική μαγεία προσφέροντας δροσιά, υγρασία και τροφή στις πεταλούδες.
Στην κοιλάδα, μάλιστα, ευδοκιμεί ένα σπάνιο είδος πλατάνου, η υγράμβαρη ή ζητιά στην ύπαρξη της οποίας οφείλεται εν μέρει και το θαυμαστό φαινόμενο της συγκέντρωσης πεταλούδων σε τεράστιο αριθμό, καθ’ ότι η βανιλένια αρωματική ρητίνη που ρέει από το φλοιό της φαίνεται ότι «ξετρελαίνει» τις ροδίτικες πεταλούδες.
Αφηγηθείτε ένα μικρό παραμύθι στα παιδιά:

«Μέσα σε αυτό το μεγαλείο της φύσης, η βασίλισσα της κοιλάδας αναπαύεται αγκιστρωμένη στο καταπράσινο πανωφόρι των δέντρων συντροφιά με την πολύβουη συμφωνία χιλιάδων τζιτζικιών να υμνούν εν χορώ την αξεπέραστη ομορφιά της. Στο άκουσμα όμως θορύβου, το σκουρόχρωμο παζλ με τις λευκοκίτρινες ραβδώσεις σκορπίζει τρομαγμένο στον αέρα αποκαλύπτοντας μια εντυπωσιακή πορτοκαλοκόκκινη φορεσιά στο άνοιγμα των φτερών του».
Προσοχή! Το υπέροχο αυτό θέαμα μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή των πεταλούδων. Έτσι, οι επισκέπτες είναι υποχρεωμένοι να κινούνται αργά και σιωπηλά κατά μήκος του ειδικά διαμορφωμένου μονοπατιού.
Επισκεφτείτε:
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για να θαυμάσετε από κοντά το εκκολαπτήριο-εκθετήριο των πεταλούδων, καθώς και δείγματα της χλωρίδας και πανίδας του μοναδικού αυτού βιότοπου.

Το μουσείο στεγάζεται σε ένα από τα ανακαινισμένα και κατάλληλα διαμορφωμένα κτήρια του 1930 και αποτελεί τον πυρήνα της περιβαντολλογικής εκπαίδευσης, ενημέρωσης, επιστημονικής έρευνας και μελέτης των τοπικών οικοσυστημάτων.
Ανακαλύψτε!
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας στην κοιλάδα, και αν οι δυνάμεις σας το επιτρέπουν, ακολουθήστε το ανηφορικό μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στη μονή της Καλόπετρας. Η ιστορική μονή χτισμένη στη μέση ενός θαυμάσιου τοπίου από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη – μετά από ένα θαύμα της Παναγιάς σύμφωνα με την παράδοση – κατέχει σημαντική θέση στη νεότερη ιστορία της Ρόδου. Η θέα από ψηλά σίγουρα θα σας ανταμείψει! Η μαγευτική κοιλάδα στα πόδια σας… και στις άκρες των ματιών σας το νησί της Σύμης και τα βουνά της Μικράς Ασίας.
Ολοκληρώστε την περιήγησή σας:

Με την κοιλάδα των πεταλούδων σε κοντινή απόσταση, ο οικισμός του Θεολόγου έχει εξελιχθεί σε ένα από τα γνωστότερα τουριστικά θέρετρα της περιοχής και προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες. Κολυμπήστε στα καθαρά νερά της οργανωμένης παραλίας δοκιμάστε τις τεχνικές σας στα θαλάσσια σπορ∙ χαλαρώστε κάτω από τα σκιερά αλμυρίκια που βουτούν κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα χορτάστε την όρεξή σας σε ένα από τα παραλιακά ταβερνάκια δοκιμάζοντας ροδίτικα καλούδια και περιδιαβείτε τα σοκάκια του γραφικού οικισμού με τα διάσπαρτα ροδίτικα σπιτάκια και τους χαμογελαστούς ντόπιους να καλωσορίζουν τα βήματά σας.
Πώς να έρθετε εδώ:

Η κοιλάδα με τις πεταλούδες βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, 26 χλμ. από την πόλη της Ρόδου και 6 χλμ. από τη δυτική ακτή της. Ξεκινώντας από την πόλη με το αυτοκίνητό σας θα βρείτε την κοιλάδα μεταξύ των χωριών Παραδείσι και Θεολόγος ακολουθώντας έναν επαρχιακό δρόμο στο εσωτερικό του νησιού. Λεωφορεία μπορούν επίσης να σας μεταφέρουν εκεί.

 









Η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες στη Ρόδο, βρίσκεται κοντά στο χωριό Θεολόγος, 10 χλμ. από το αεροδρόμιο, μπορείτε να επισκεφθείτε την περίφημη κοιλάδα των Πεταλούδων.
Ακούγεται σαν ονειρικό μέρος και πραγματικά είναι!

Επίσης είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Ρόδου που αξίζει σίγουρα την επίσκεψη σας. Πρόκειται για ένα σπάνιο βιότοπο που φιλοξενεί την πεταλούδα Panaxia Quadripunctaria (ένα πολύ σπάνιο είδος που το συναντά κανείς σε πολύ λίγα μέρη σε όλο τον κόσμο), η οποία κάνει την εμφάνισή της σε αυτό το μοναδικό φυσικό πάρκο, κατά την περίοδο από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Η Κοιλάδα των Πεταλούδων ανήκει διοικητικά στο χωριό Θεολόγος.
Είναι μια μικρή και κάπως σκοτεινή πευκόφυτη κοιλάδα, που διασχίζεται από ένα ρεύμα, σκιερά μονοπάτια, καλοσχηματισμένες λιμνούλες και μικρούς καταρράκτες. Επίσης, μπορείτε να δείτε ξύλινες γέφυρες σε διάφορα μέρη του μικρού ποταμού Πελεκάνου (από τον οποίο διασχίζεται η κοιλάδα)και ένα εστιατόριο με θέα σε ένα καταρράκτη. Κατά την επίσκεψη σας, θα παρατηρήσετε τις γκρι πεταλούδες να κοιμούνται στις σκιερές πλευρές των κορμών των δέντρων ή γύρω από τις ρίζες. Το θέαμα της αποικίας των πεταλούδων είναι από μόνο του μαγευτικό, αλλά αν οι πεταλούδες είναι ξύπνιες σχηματίζουν ένα σύννεφο, το οποίο είναι πολύ εντυπωσιακό, δεδομένου ότι αποκαλύπτει το πορτοκαλί χρώμα των φτερών τους.

Ο πικραμένος δούλος
Η κοιλάδα είναι κοντά στο Μοναστήρι της Καλόπετρας. Σύμφωνα με την παράδοση, η κοιλάδα ονομαζόταν Πελεκάνος, από το όνομα ενός δούλου του άρχοντα Αλέξανδρου Υψηλάντου.

 
Ο άρχοντας έφερε την κόρη του, η οποία έπασχε από φυματίωση, στην περιοχή για να θεραπευθεί από το καλό κλίμα του τόπου. Έκτισε τη Μονή της Καλόπετρας το 1782, πάνω στα ερείπια παλαιότερου μοναστηριού και έβαλε τον δούλο του για να το φυλάει. Το κορίτσι αγάπησε τον δούλο, αλλά ο πατέρας της αρνήθηκε να την αφήσει να τον παντρευτεί.
Στη συνέχεια, ο δούλος αυτοκτόνησε από την πίκρα και τη θλίψη και έτσι ο τόπος πήρε το όνομά του.

Το φαινόμενο της πεταλούδας
Όχι ακριβώς η θεωρία του χάους, αλλά η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι ο αριθμός των πεταλούδων όλο και μειώνεται λόγω των επιπτώσεων του τουρισμού στο φυσικό τους περιβάλλον. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ορισμένοι επισκέπτες σφυρίζουν ή χτυπούν τα χέρια τους για να δουν τις πεταλούδες να πετούν.
Εκείνο που ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν, είναι ότι το χειροκρότημα και το σφύριγμα παράγει υπέρηχους, παρόμοιους με αυτούς των νυχτερίδων.
Οι πεταλούδες αισθάνονται ότι απειλούνται και προσπαθούν να ξεφύγουν φοβισμένες.
Με αυτό τον τρόπο πολλές πεθαίνουν από το σοκ, είτε από εξάντληση στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν ή ακόμα και από την συντριβή τους πάνω στους βράχους και τα δέντρα.
Είναι επίσης σημαντικό για τις πεταλούδες να μένουν πάνω στα δέντρα, γιατί πρέπει να κρατήσουν τη δύναμή τους για το μακρινό ταξίδι τους τον Σεπτέμβριο. Οπότε, προσπαθήστε να μην τις ενοχλείτε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας.
Η κοιλάδα είναι ανοιχτή το καλοκαίρι 8:30 - 18:00 και η είσοδος κοστίζει 9€. Τηλέφωνο:
22410/81801.
Να φοράτε άνετα παπούτσια.
Έχει αποδειχθεί ότι ο θόρυβος δεν είναι μόνο επιζήμιος για τη ζωή των πεταλούδων, αλλά και την αναπαραγωγή τους, οπότε οι επισκέπτες καλούνται να κινηθούν αργά και σιωπηλά κατά μήκος της διαδρομής που έχει δημιουργηθεί ειδικά γι'αυτό το σκοπό.













Η καταπράσινη Κοιλάδα των Πεταλούδων στη Ρόδο είναι το πιο διάσημο αξιοθέατο του νησιού με δημιουργό τη φύση. 

Στις τόσες ομορφιές της Ρόδου, τα κάστρα, τους πανέμορφους οικισμούς, τις εκθαμβωτικές παραλίες και την ατμόσφαιρα που παραπέμπει στην εποχή των ιπποτών, η Κοιλάδα των Πεταλούδων ξεχωρίζει για το εξαιρετικό φυσικό κάλλος και βέβαια τους φτερωτούς «κατοίκους» της.
Βρίσκεται κοντά στο χωριό Θεολόγος, στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, και είναι ένας από τους σπάνιους βιότοπους της Ευρώπης.
Η περιοχή είναι το καλοκαιρινό «καταφύγιο» της πεταλούδας της Ρόδου που ονομάζεται Πεταλούδα η Τετραγωνόστικτος ή Panaxia Quadripunctaria.
Στην εντυπωσιακή Κοιλάδα οι συνθήκες είναι ιδανικές για την αναπαραγωγή των πεταλούδων, οι οποίες περνούν μέσα στην πλούσια βλάστηση και τα άφθονα τρεχούμενα νερά, το καλοκαίρι τους.
Ο ποταμός Πελεκάνος, που διαρρέει την Κοιλάδα, δημιουργεί εντυπωσιακούς φυσικούς σχηματισμούς που αναδεικνύουν την ομορφιά του τοπίου: λιμνούλες, ρυάκια, μικρούς καταρράκτες.
Όλα αυτά πλαισιωμένα από μπόλικο πράσινο- μάλιστα στην περιοχή ευδοκιμεί ένα σπάνιο είδος πλατάνου που ευνοεί την προσέλκυση των πεταλούδων, καθώς μια ουσία στον φλοιό του λειτουργεί σαν μαγνήτης.

Περιηγηθείτε στην όμορφη Κοιλάδα και κάντε μια στάση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας αλλά και στη μονή Καλόπετρας, για να απολαύσετε τη θέα από ψηλά.
Και θυμηθείτε πως ο πληθυσμός των πεταλούδων δοκιμάζεται και κινδυνεύει από αρκετούς παράγοντες, με κυριότερο, ως συνήθως, τον άνθρωπο.
Δυστυχώς αυτό που για κάποιους είναι αυτονόητο, ότι δηλαδή επισκεπτόμενοι έναν βιότοπο δεν ενοχλούν αλλά σέβονται τα ζώα, για άλλους δεν είναι.













Κοιλάδα των Πεταλούδων, είναι ένας σπάνιος βιότοπος που φιλοξενεί την πεταλούδα Panaxia Quadripunctaria που κάνει την εμφάνισή της σε αυτό το μοναδικό φυσικό πάρκο στο διάστημα από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Κάποια από τα είδη που φιλοξενούνται στο πάρκο είναι ιδιαίτερα σπάνια και συναντώνται σε ελάχιστα μέρη σε ολόκληρο τον κόσμο.
Απέχει δώδεκα χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου κοντά στο χωριό Καλαμώνας. Διασχίζεται από το ποταμάκι Πελεκάνος. Ακολουθώντας τα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια και τα ξύλινα γεφυράκια ανάμεσα στην απίστευτου κάλλους βλάστηση, τις λιμνούλες με τα νούφαρα, τους μικρούς καταρράκτες και τα γάργαρα νερά, απολαμβάνει ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο.
Στην είσοδο του μουσείου λειτουργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ρόδου. Τα εκθέματα του μουσείου παρουσιάζονται σε προθήκες που αναπαριστούν τις συνθήκες του φυσικού περιβάλλοντος σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται ενδημικά και σπάνια είδη της ευρύτερης περιοχής της Κοιλάδας. Επίσης λειτουργεί εκκολαπτήριο- εκθετήριο πεταλούδων με ζωντανά εκθέματα, βιβλιοθήκη και ένα σύγχρονο εννοιολογικό και βοτανολογικό εργαστήριο.
Ώρες λειτουργίας
από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου: 08.00-18.00















Η Κοιλάδα των Πεταλούδων είναι ένα καταπράσινο φαράγγι, μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου, με φτέρες, πλατάνια, βελανιδιές, πεύκα, δάφνες και ζητιές.

Εδώ μάλιστα υπάρχει το μοναδικό δάσος με ζητιές (Liquidamar orientalis) στην Ελλάδα. Το διασχίζει ένα μικρό ποτάμι, που σε διάφορα σημεία σχηματίζει καταρράκτες. Πλάι στο ποτάμι ελίσσεται ένα οριοθετημένο μονοπάτι. Στη διαδρομή υπάρχουν γεφυράκια, σκαλοπάτια, παγκάκια, κατασκευασμένα όλα από ξύλο.
Εδώ, από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο, εμφανίζονται οι πεταλούδες Panaxia quadripunctaria που θα τις συναντήσετε και με το συνώνυμο Callimorpha quadripunctaria, που έχουν τέσσερις πορτοκαλί βούλες σε κάθε φτερό. Τις μαζεύει η
μυρωδιά του χυμού που εκκρίνουν οι ζητιές (που μοιάζουν με πλατάνια). Η συγκεκριμένη πεταλούδα ζει και αλλού στη Ρόδο, όπου υπάρχουν πολλά νερά (π.χ. Σάλακος). Πουθενά, όμως, δεν μαζεύονται τόσες πολλές.
Την ημέρα οι πεταλούδες κοιμούνται και κάθε διατάραξη του ύπνου τους σημαίνει αδικαιολόγητη απώλεια ενέργειας.
Απαγορεύονται λοιπόν η πορεία έξω από το μονοπάτι, το κάπνισμα, τα σφυρίγματα, τα παλαμάκια και οι φωνές. Πριν από κάποια χρόνια, λόγω των παρατεταμένων περιόδων ανομβρίας, είχαν μειωθεί τα νερά του ποταμιού.

Οι πεταλούδες εξαφανίζονταν χρόνο με το χρόνο και κανείς δεν υποπτευόταν την έλλειψη υγρασίας. Μια μελέτη που εκπονήθηκε από το τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου έδωσε τη λύση με ένα σύστημα ανακύκλωσης του νερού στη ρεματιά.
Στο ψηλότερο σημείο του μονοπατιού της Κοιλάδας των Πεταλούδων βρίσκεται το μοναστήρι της Καλόπετρας που κτίστηκε από τον Δημήτρη Υψηλάντη το 1782.

- Η είσοδος στην Κοιλάδα των Πεταλούδων επιτρέπεται την
περίοδο από 1 Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου, από τις 08:00 μέχρι τις 16:00.
- Τον χειμώνα η κοιλάδα είναι κλειστή.
- Ενας παλιός ιταλικός μύλος, δίπλα στο ποτάμι, έχει μετατραπεί σε αναψυκτήριο-εστιατόριο για τους επισκέπτες.
- Στην ίδια περιοχή λειτουργεί ένα μικρό μουσείο φυσικής ιστορίας, με δείγματα της χλωρίδας και της πανίδας της κοιλάδας, εκκολαπτήριο πεταλούδων –με ζωντανά άτομα που αναπαράγονται και συντηρούνται σε ειδικά διαμορφωμένο θερμοκήπιο– και πολλά είδη πεταλούδων.

Πηγή φωτογραφιών: Ρουβήμ Καρασάββας (ΡΟΔΟΣυλλέκτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου