Συνελήφθη το 1812 και καταδικάστηκε για πειρατεία, όντας μέλος του πληρώματος ενός ελληνικού πλοίου που ξεκίνησε από τη Μαύρη Θάλασσα μεταφέροντας σιτηρά, με προορισμό τη Γαλλία του Βοναπάρτη και την Ισπανία, καταδικάστηκε από τους Βρετανούς και εξορίστηκε στην Αυστραλία
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΕΜΕΡΓΕΛΗΣ
Νέα στοιχεία για την παρουσία των πρώτων Ελλήνων της Αυστραλίας έρχονται στην επιφάνεια.
Τα φέρνει ο ιδρυτής του Μουσείου Αλοννήσου, Κώστας Μαυρίκης, από τον οποίο μαθαίνουμε πως το 1812, σ’ ένα από τα πλοία που φτάνουν στην Αυστραλία βρίσκεται και ο Νικόλαος Δρακιώτης από την Αλόννησο. Εκείνη τη χρονιά συνελήφθη για πειρατεία και μετά την καταδίκη του, βρέθηκε στην αυστραλιανή γη για να εκτίσει την ποινή του. Η αληθινή ιστορία του Δρακιώτη ενέπνευσε τον Κώστα Μαυρίκη για μία τριλογία.
Ο ιδρυτής του Μουσείου Αλοννήσου, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2019 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της γενέτειράς του, έχει αναπτύξει έντονη συγγραφική δραστηριότητα. Το τελευταίο του μυθιστόρημα, που είναι δίγλωσσο (στα ελληνικά και αγγλικά) φέρει τον τίτλο «Υπόσχεση στον Αρμένιο» / «The Promise» και είναι ο δωδέκατος κατά σειρά τίτλος που προσθέτει στη βιβλιογραφία του. Η τριλογία βασίζεται στις περιπέτειας του Αλοννησιώτη πειρατή και των απογόνων του, ενώ χρονικά θα καλύψει μία περίοδο ενάμιση περίπου αιώνα, από το 1812 μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Η σύλληψη του Δρακιώτη από τον βρετανικό στόλο και αφού μεταφέρθηκε πρώτα στη Μάλτα και στο Γιβραλτάρ, για να καταλήξει τελικά στην Αυστραλία υπήρξε αληθινή ιστορία. Συνελήφθη το 1812 και καταδικάστηκε για πειρατεία, όντας μέλος του πληρώματος ενός ελληνικού πλοίου που ξεκίνησε από τη Μαύρη Θάλασσα μεταφέροντας σιτηρά, με προορισμό τη Γαλλία του Βοναπάρτη και την Ισπανία. Όποιος έσπαζε το εμπάργκο των Βρετανών, θα μπορούσε να βγάλει τεράστια κέρδη. Από ένα ταξίδι μπορούσες να γίνεις πολύ πλούσιος. Ανακάλυψα μία επιστολή του Δρακιώτη στην οικογένειά του, στην οποία περιέγραφε την περιπέτειά του στην Αυστραλία κι έτσι έμαθα για εκείνον», είπε ο 53χρονος Κώστας Μαυρίκης, ο οποίος να θυμίσουμε ότι το 1980 μαζί με τον πατέρα του, Δημήτρη, αλιέα στο επάγγελμα, ανακάλυψαν το διάσημο ναυάγιο της Περιστέρας, που σήμερα λειτουργεί ως το πρώτο υποβρύχιο Μουσείο της Ελλάδας.
Στο βιβλίο (δεύτερο χρονικά στη σειρά της τριλογίας) που κυκλοφόρησε πρωταγωνιστεί ο Αλέξανδρος Δρακιώτης, δισέγγονος του πειρατή. Συμμετείχε στην Εκστρατεία της Καλλίπολης, μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες των Συμμάχων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που συνέπεσε με την κορύφωση της Αρμενικής Γενοκτονίας. Η ανεπιτυχής έκβαση της μάχης, έστειλε τον Δρακιώτη στις τουρκικές φυλακές, από τις οποίες όμως δραπέτευσε και βίωσε από πρώτο χέρι το δράμα των Αρμενίων και τις ακατανόμαστες βαρβαρότητες των Οθωμανών.
«Η «Υπόσχεση στον Αρμένιο» είναι μυθοπλασία, με τον πρωταγωνιστή να βρίσκεται στην Καλλίπολη πολεμώντας με τις δυνάμεις της Αντάντ. Συνελήφθη από τον οθωμανικό στρατό και οδηγήθηκε στη φυλακή, αλλά μπόρεσε να αποδράσει έπειτα από λίγους μήνες μαζί με ορισμένους άλλους Αρμένιους συγκρατούμενούς του. Βρέθηκε στα τάγματα εργασίας και από την τουρκική ενδοχώρα, έφτασε μέχρι τα παράλια, για να διαφύγει, ενώ παράλληλα ξετυλίγεται το ιστορικό της Γενοκτονίας των Αρμενίων, που έλαβε χώρα το 1915», πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Μαυρίκης.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ¨: Μουσείο Αλοννήσου
Στοιχεία επικοινωνίας:
τηλ +30 6987857024
email: ninamavriki1@gmail.com
instagram:alonnisos.museum
Πηγή: e-thessalia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου