Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Σεντέλα ή Υδροκοτύλη: Το θαυματουργό ελιξίριο της ζωής

Η παρουσίαση του φυτού, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού. 
*****
Σεντέλα η Ασιατική ή το φυτό του διαλογισμού 
Ελιξίριο αναζωογόνησης για την Αγιουρβεδική ιατρική, πολύτιμο τονωτικό για τους γιόγκις, βότανο επούλωσης για τους δυτικούς του 18ου αιώνα. Στη σύγχρονη κοσμητολογία, το εκχύλισμα φύλλων της centella Asiatica αποδεικνύεται ένα ισχυρό όπλο για την προστασία, την επούλωση και την ανάκτηση της σφριγηλότητας της επιδερμίδας. 
Ο μύθος λέει πως ο LiChing-Yun, ο Κινέζος βοτανοθεραπευτής και δάσκαλος του τάι-τσι, έζησε πάνω από 250 χρόνια πίνοντας Gotu Kola , το «ελιξίριο της ζωής» . Στη Σρι Λάνκα πιστεύουν ότι στα φύλλα της οφείλουν τη μακροζωία τους οι ελέφαντες. Στην παραδοσιακή κινεζική, αφρικανική κυρίως όμως στην Αγιουρβεδική ιατρική, χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια ως βότανο αναζωογόνησης . Σε κείμενα από τις αρχαίες Ινδικές Βέδες το brahmi, όπως αποκαλείται στη βόρειο Ινδία, αναφέρεται ως το ισχυρότερο φυτό για την ενίσχυση της μνήμης. Οι γιόγκις το χρησιμοποιούν για τη βελτίωση του διαλογισμού
γιατί όπως λέγεται, επιδρά στο τσάκρα του στέμματος που βρίσκεται στο κεφάλι και εξισορροπεί το δεξί με το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου . Οι Γάλλοι βοτανολόγοι την έφεραν στη Δύση τον 18ο αιώνα και από τότε, επουλώνει πληγές, θεραπεύει τη φλεβίτιδα, «ρίχνει» την πίεση, καταπολεμά το στρες… Όσο για τη σύγχρονη κοσμητολογία, το εκχύλισμα της Centella Asiatica δίνει συνήθως το παρών σε κάθε καλλυντική σύνθεση που φιλοδοξεί να καταπραΰνει, να τονώσει, να αποτοξινώσει και να ξαναδώσει στην επιδερμίδα το νεανικό της σφρίγος. 
Τι είναι 
Το τιτλοποιημένο εκχύλισμα της σεντέλας της Ασιατικής (Centella Asiatica) γνωστής και σαν Gotu Kola προέρχεται από ένα μικρό μονοετές ποώδες φυτό, ενδημικό της Μαδαγασκάρης, της Ινδίας, της Σρι Λάνκα και άλλων περιοχών της νοτιοανατολικής Ασίας καθώς και στη βόρειο Αυστραλία. Μεγαλώνει σε τροπικές, ελώδεις περιοχές. Τα φύλλα της είναι πράσινα, σαν βεντάλια και σύμφωνα με μελέτες, έχουν ήπια αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδη, τονωτική και αγγειοσυσταλτική δράση. Εκτός από τη φαρμακευτική χρήση, τα θρεπτικά φύλλα της σεντέλα συνοδεύουν πολλά χορτοφαγικά πιάτα της ασιατικής κουζίνας-κυρίως το ρύζι με κάρυ- ενώ στην Ταϊλάνδη ο χυμός τους χρησιμοποιείται για την παρασκευή αναζωογονητικών αναψυκτικών. 
Τι κάνει 
Σύμφωνα με μελέτες της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, τα τριτερπενοειδή (ασιατικό οξύ, μαντεκασικό οξύ και ασιατικοσίδη) που περιέχει το εκχύλισμα της centella Asiatica , έχουν την ικανότητα να αναστέλλουν τη δράση μιας ομάδας ενζύμων που διασπούν το κολλαγόνο και συγχρόνως να διεγείρει τη βιοσύνθεση νέου κολλαγόνου τύπου Ι, μέσα από τους ινοβλάστες του δέρματος . Η δράση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα την επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης και τη σύσφιξη της επιδερμίδας. Επιπλέον θεωρείται ένα από τα αποτελεσματικότερα φυτικά
συστατικά για την καταπολέμηση των ραγάδων. Τέλος, η centella Asiatica βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία και ενισχύει την αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης Ε –για το λόγο αυτό τα δύο αυτά συστατικά συχνά συνυπάρχουν σε καλλυντικές φόρμουλες. 
Risk factor: 
H centella Asiatica θεωρείται ασφαλές συστατικό για καλλυντική χρήση. Προσοχή μόνο χρειάζεται με άγνωστης προέλευσης και συγκομιδής σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο γιατί το φυτό καθώς είναι υδρόφιλο και ευδοκιμεί σε ελώδεις περιοχές μπορεί πολύ εύκολα να είναι μολυσμένο (από λύματα κλπ). 
Της Λένας Ιωαννίδου 

Υδροκοτύλη 
(hydrocotyle). Δικοτυλήδονο φυτό της οικογένειας των Σκιαδοφόρων. Φυτρώνει στους υγρούς τόπους των θερμών και εύκρατων περιοχών, ιδιαίτερα των Η.Π.Α. και του Καναδά. Είναι πολυετής πόα, ύψους 10-20 εκ., έχει βλαστό λεπτοφυή, με χρώμα περίπου άσπρο, που σέρνεται. Η υ. έχει φύλλα με μακρύ μίσχο, που είναι στρογγυλά σαν δίσκοι, λεία με ακτινωτές νευρώσεις. Τα άνθη της είναι άσπρα ή ροζ, πολύ μικρά, εμφανίζονται πολλά μαζί (4-6) και έχουν πέταλα ωοειδή. Ο καρπός της είναι υποκυκλικός. Το φυτό αυτό φυτρώνει στην Ελλάδα σε υγρές τοποθεσίες και τέλματα των Ιόνιων νησιών και της Κρήτης. 

Σεντέλα (Centella asiatica), Gotu Kola 
Άλλες Ονομασίες: Γκότου Κόλα, Σεντέλα η Ασιατική 
Βασικές Ιδιότητες: τονωτικό του νευρικού συστήματος, διεγερτικό της κυκλοφορίας του αίματος ειδικά στα άκρα και στον εγκέφαλο, αντιφλεγμονώδες, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου
Χρήσεις: για την ενίσχυση της μνήμης, Αλτσχάιμερ, για Πνευματική διέγερση, σε άγχος και Κατάθλιψη, προβλήματα στην φλεβική κυκλοφορία, 
Εξωτερικά χρησιμοποιείται για την επούλωση πληγών, για την ψωρίαση και τα εγκαύματα
Πως χρησιμοποιείται: 
τα φύλλα και τα αέρια μέρη του φυτού ως έγχυμα: Πρόσθέτουμε μισό με ένα κουταλάκι του γλυκού σε ένα φλιτζάνι βρασμένο νερό για 10-15'. Πίνουμε έως 3 φορές την ημέρα.
Για την βελτίωση της φλεβικής κυκλοφορίας χρειάζεται η χρήση της Σεντέλας για 4-8 εβδομάδες.
Ιδιαίτερες προφυλάξεις: 
Η Γκότου Κόλα αλληλεπιδρά με φάρμακα που δρουν ως κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος γιαυτό και δεν πρέπει να συγχορηγούνται. 
Μπορεί να προκληθεί αυξημένη καταστολή και υπνηλία. 
Να μην γίνεται χρήση της Σεντέλα εάν ταυτόχρονα λαμβάνονται φάρμακα που επηρεάζουν αρνητικά την ηπατική λειτουργία γιατί υπάρχει αλληλεπίδραση και μπορεί να προκληθεί βλάβη στο συκώτι. 
Η εξωτερική χρήση της Σεντέλα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης του θηλασμού θεωρείται μάλλον ασφαλής όχι όμως και η εσωτερική χρήση της που θα πρέπει να αποφεύγεται λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων για την ασφάλεια της. 

Σεντέλα ή Υδροκοτύλη (Centella asiatica) 
Για αιώνες το βότανο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί στην Ινδία για να ενισχύσει τον ύπνο και το ανοσοποιητικό σύστημα . Είναι μέλος της οικογένειας του μαϊντανού και το επιστημονικό του όνομα είναι Centella asiatica. Θεωρείται ως ένα από τα πολύτιμα βότανα για το δέρμα κάνοντας θαύματα, είτε άμεσα με την προστασία των κυττάρων του δέρματος από την οξείδωση και την ενίσχυση των ινών κολλαγόνου ή έμμεσα προσφέροντας ξεκούραστο και ήρεμο ύπνο, βελτιώνοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και θεραπεύοντας, έτσι, διάφορες ψυχικές και φυσικές ασθένειες. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά κάνουν το εκπληκτικό αυτό βότανο να κατατάσσεται ως ένα από τα καλύτερα αντιγηραντικά. 
Asiatica Centella: Το θαυματουργό ελιξίριο της ζωής 
Θοδωρής Γιαννόπουλος 
Εγκυκλοπαίδεια της Φύσης 
Η Centella asiatica, γνωστή και ως centella, Asiatic pennywort ή Indian pennywort ή Gotu kola, είναι ένα ποώδες, πολυετές φυτό στην οικογένεια φυτών Apiaceae , υποοικογένεια Mackinlayoideae. Μεγαλώνει σε τροπικές, ελώδεις περιοχές. Τα φύλλα της είναι πράσινα, σαν βεντάλια και σύμφωνα με μελέτες, έχουν ήπια αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδη, τονωτική και αγγειοσυσταλτική δράση. Εκτός από τη φαρμακευτική χρήση, τα θρεπτικά φύλλα της Σεντέλα συνοδεύουν πολλά χορτοφαγικά πιάτα της ασιατικής κουζίνας – κυρίως το ρύζι με κάρυ – ενώ στην Ταϊλάνδη ο χυμός τους χρησιμοποιείται για την παρασκευή αναζωογονητικών αναψυκτικών. 
Η Σεντέλα χρησιμοποιείται στην Αγιουβέρδα (Ayurveda) εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια και αναφέρεται στο Susruta Samhita – το πανάρχαιο Ινδικό σύγγραμα. Στη Κίνα χρησιμοποιείται για πάνω από 2.000 χρόνια και αναφέρεται ως “το θαυματουργό ελιξίριο της ζωής” – ονομασία που του έδωσε ο LiChing-Yun, ένας βοτανοθεραπευτής που φημολογείται πως έζησε 256 χρόνια. Οι Γάλλοι βοτανολόγοι την έφεραν στη Δύση τον 18ο αιώνα και από τότε, επουλώνει πληγές, θεραπεύει τη φλεβίτιδα, «ρίχνει» την πίεση, καταπολεμά το στρες. Σύμφωνα με μελέτες της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, τα τριτερπενοειδή
(ασιατικό οξύ, μαντεκασικό οξύ και ασιατικοσίδη) που περιέχει το εκχύλισμα της Centella Asiatica , έχουν την ικανότητα να αναστέλλουν τη δράση μιας ομάδας ενζύμων που διασπούν το κολλαγόνο και συγχρόνως να διεγείρει τη βιοσύνθεση νέου κολλαγόνου τύπου Ι, μέσα από τους ινοβλάστες του δέρματος. 
Η δράση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα την επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης και τη σύσφιξη της επιδερμίδας. Επιπλέον θεωρείται ένα από τα αποτελεσματικότερα φυτικά συστατικά για την καταπολέμηση των ραγάδων. Τέλος, η Centella Asiatica βελτιώνει τη μικρο-κυκλοφορία και ενισχύει την αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης Ε –για το λόγο αυτό τα δύο αυτά συστατικά συχνά συνυπάρχουν σε καλλυντικές φόρμουλες. 
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, η Σεντέλα χρησιμοποιείται για ένα μεγάλο φάσμα προβλημάτων υγείας. Το συγκεκριμένο βότανο θεωρείται πως έχει ηρεμιστικές και αγχολυτικές ιδιότητες. Υποστηρίζεται πως επιδρά “κατευναστικά” στο κεντρικό νευρικό σύστημα αυξάνοντας παράλληλα τη συγκέντρωση GABA (gamma-aminobutyric acid) στον εγκέφαλο. Λόγω της δράσης αυτής, θεωρείται πως “αναζωογονεί” ολόκληρο το νευρικό σύστημα έχοντας θετικές επιπτώσεις και στους τομείς της βελτίωσης της μνήμης και της δυνατότητας συγκέντρωσης. 
Υποστηρίζεται ακόμη πως η κατανάλωση
Σεντέλας βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ενδυναμώνοντας τα τοιχώματα (και μειώνοντας τη σκλήρυνση) των αιμοφόρων αγγείων και “ρίχνοντας” τη πίεση. Με το τρόπο αυτό, φέρεται να είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις όπως είναι η φλεβίτιδα και η κακή κυκλοφορία στα άκρα. Η εξωτερική χρήση Σεντέλας θεωρείται πως βοηθάει σημαντικά στη περιποίηση πληγών, καθώς λέγεται πως βελτιώνει τη κυκλοφορία του αίματος και αποτοξινώνει την επιδερμίδα (τοπικά). 
Έχει την ικανότητα να διεγείρει τη βιοσύνθεση του κολλαγόνου μέσα από τους ινοβλάστες του δέρματος και, ως εκ τούτου, τείνει να βοηθά στο μηχανισμό της επούλωσης. Χρησιμοποιείται για να τονώσει εκ νέου τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα και να αυξήσει την προσοχή, την συγκέντρωση και την λειτουργία της μνήμης. Κατάπλασμα των φύλλων της βοηθάει στην επούλωση ανοικτών πληγών, εγκαυμάτων και δερματικών προβλημάτων. Χρησιμοποιείται επίσης για κιρσούς και φλεβικά προβλήματα. 

Τρόποι παρασκευής 
Σύμφωνα με τους Βοτανοθεραπευτές, η Σεντέλα μπορεί να γίνει αφέψημα αν την αφήσετε σε βραστό νερό για περίπου 10 λεπτά (υπολογίστε πως θα χρειαστείτε περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένου βοτάνου για 1 “κούπα” ροφήματος). Mπορείτε να καταναλώνετε μέχρι και 3 κούπες Σεντέλας την ημέρα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ πριν από το γεύμα). 
Προσοχή 
Η Σεντέλα δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα με ζάκχαρο ή διαβήτη. 

Προφυλάξεις 
Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού. 

Σεντέλα: Το βότανο που επιδρά κατά του άγχους 
Η φύση διαθέτει ένα ισχυρό οπλοστάσιο που αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να ανακουφίσει ποικίλα προβλήματα υγείας. Οι ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων είναι γνωστές από την αρχαιότητα και όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν βότανα για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Ακόμα και σήμερα, εάν τα βότανα χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση σε διάφορες ασθένειες. Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για τη Σεντέλα. 
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, η Σεντέλα χρησιμοποιείται για ένα μεγάλο φάσμα προβλημάτων υγείας. Το συγκεκριμένο βότανο θεωρείται πως έχει ηρεμιστικές και αγχολυτικές ιδιότητες. Υποστηρίζεται πως επιδρά “κατευναστικά” στο κεντρικό νευρικό σύστημα αυξάνοντας παράλληλα τη συγκέντρωση GABA (gamma-aminobutyric acid) στον εγκέφαλο. Λόγω της δράσης αυτής, θεωρείται πως “αναζωογονεί” ολόκληρο το νευρικό σύστημα έχοντας θετικές επιπτώσεις και στους τομείς της βελτίωσης της μνήμης και της δυνατότητας συγκέντρωσης. Υποστηρίζεται ακόμη πως η κατανάλωση Σεντελας βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ενδυναμώνοντας τα τοιχώματα (και μειώνοντας τη σκλύρηνση) των αιμοφόρων αγγείων και “ρίχνοντας” τη πίεση. Με το τρόπο αυτό, φέρεται να είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις όπως είναι η φλεβίτιδα και η κακή κυκλοφορία στα άκρα. 
Η εξωτερική χρήση Σεντελας θεωρείται πως βοηθάει σημαντικά στη περιποίηση πληγών, καθώς λέγεται πως βελτιώνει τη κυκλοφορία του αίματος και αποτοξινώνει την επιδερμίδα (τοπικά). Γενικά η Σεντελα θεωρείται από πολλούς βοτανοθεραπευτές ως ένα από τα σπουδαιότερα τονωτικά βότανα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σε πολλά συγγράματα αναφέρεται ως “ελιξίριο της νεότητας” ή “ελιξίριο της ζωής”. 

Πηγή φωτογραφιών: Ρουβήμ Καρασάββας. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου