Με πολλά χρήσιμα στοιχεία καταγραφής και παρατήρησης για την εξαγωγή συμπερασμάτων, ολοκληρώθηκε ο υποβρύχιος καθαρισμός στον όρμο Ταξιάρχη στη Νέα Καμένη Σαντορίνης το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019.
Η διαπίστωση ότι στο βυθό της Καλντέρας, τόσο η πληθωρική ανθρώπινη παρουσία όσο και η επαγγελματική χρήση της ηφαιστειακής λεκάνης, δημιουργούν εστίες περιβαλλοντικής ρύπανσης, οι οποίες κρύβονται καλά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, μας υποχρεώνουν σε συχνότερη επιθεώρηση και στον πολλαπλασιασμό των δράσεων.
Μονοπωλούν τα μιας χρήσης
Τα αποτελέσματα των ευρημάτων που ανασύρθηκαν το Σάββατο στον εθελοντικό υποβρύχιο καθαρισμό αφορούν κυρίως, σε πλαστικές και μεταλλικές συσκευασίες προϊόντων μιας χρήσης αλλά και σε επαγγελματικά εργαλεία και αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται στην περιοχή για την επισκευή σκαφών που εκτελούνται όλο το χρόνο στον κολπίσκο του Ταξιάρχη. Η υποβρύχια επιθεώρηση στον βραχώδη βυθό του ηφαιστειακού κόλπου, κατέγραψε την εναπόθεση και άλλων επαγγελματικών αντικειμένων όπως μπαταρίες, μοτέρ, καλώδια και τμήματα ανακατασκευής σκαφών, τα οποία δείχνουν ότι το σημείο χρησιμοποιείται για ολικές ή μερικές ανακατασκευές καταστρωμάτων σκαφών, ως φυσικός προστατευόμενος όρμος από τους συχνούς Βόρειους και Δυτικούς ανέμους.
Σημαντικός όγκος σκουπιδιών
Ο όγκος των αντικειμένων που απομακρύνθηκαν ανέρχεται στα 305 κιλά και η απομάκρυνση τους έγινε με τη συνδρομή του «Τυφώνα», του πρώτου Ελληνικού πλοίου συλλογής, διαχωρισμού και μεταφοράς σκουπιδιών από δυσπρόσιτες παραλίες, το οποίο ανήκει στο Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη. Με το σκάφος αυτό επετεύχθη η άμεση απομάκρυνση τους χωρίς να μεταφερθούν τα απορρίμματα στο νησί της Σαντορίνης. Στο ειδικά διαμορφωμένο κατάστρωμα του Τυφώνα έγινε η καταγραφή, ο διαχωρισμός και η φόρτωση σε κοντέινερ ανακύκλωσης.
Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για τον δεύτερο υποβρύχιο καθαρισμό στο πλαίσιο τριών που θα διεξαχθούν για το 2019, από την περιβαλλοντική οργάνωση Dive In Action σε πρόσκληση συνεργασίας καταδυτικών κέντρων, εθελοντικών καταδυτικών ομάδων, φορέων του νησιού και του Συλλόγου «Θηραϊκή Θάλασσα» που εργάζεται για την δημιουργία Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής στη Σαντορίνη.
Η μεταφορά των ομάδων δράσης έγινε με το σκάφος «Νομικός» της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας, τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την μόνιμη στήριξη στις δράσεις του Dive In Action – Santorini Active Volcanic Environment και η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα Sea Change Greek Islands με δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη.
Συμμετείχαν ενεργά τα καταδυτικά Κέντρα του νησιού, Aegean Divers, Navy’s Waterworld, η καταδυτική ομάδα Dive Safari και Atlantis ενώ σημαντική ήταν συνδρομή και διευκόλυνση του Τοπικού Λιμεναρχείου Θήρας.
Επόμενες δράσεις
Ενημερώνουμε για τις συνεχιζόμενες δράσεις για τον μήνα Οκτώβρη και Νοέμβρη 2019:
– Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί υποβρύχιος καθαρισμός στην Ανάφη και τέλος Οκτώβρη αρχές Νοέμβρη υποβρύχιος καθαρισμός στο Αμμούδι.
– Αύριο Τρίτη 1 Οκτώβρη 2019 το ενημερωτικό περίπτερο για τη θαλάσσια ρύπανση και τα πλαστικά μιας χρήσης θα βρίσκεται στα Φηρά από τις 18.00 έως τις 22.00
Σχεδιάζονται ακόμα, εργαστήρι και δράση στον όρμο των Φηρών και με την ολοκλήρωση των τριών υποβρύχιων καθαρισμών στη Σαντορίνη, εκδήλωση ενημέρωσης – συζήτηση για τα αποτελέσματα της θαλάσσιας ρύπανσης στη Σαντορίνη και στα νησιά των Κυκλάδων, καταγραφές παρατηρήσεις.
Λέω «όχι» στο πλαστικό καλαμάκι ή χρησιμοποιώ καλαμάκι από ατσάλι, μπαμπού, χαρτί ή μακαρόνι.
Προτιμώ μη συσκευασμένα τρόφιμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου