Γι αυτούς που θέλουν και μπορούν να σκεφτούν.
Η «λειτουργία» του μουσείο κρασιού στις Φάνες, όπως σας προϊδέασα, πια είναι η κατάσταση σήμερα, δύο χρόνια μετά τις υποσχέσεις για την λειτουργία του και ένα χρόνο μετά τις δύο μηνύσεις εναντίον μου και την σύλληψη μου.
Στις 08. και 09. Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα στις Φάνες η καθιερωμένη 6η Γιορτή Αμπελιού, εγώ ήμουν εκεί μόνο την πρώτη μέρα . Είχε πάρα πολύ κόσμο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος είχε κάνει τεράστια προετοιμασία και πάρα πολύ καλή δουλειά, ειδικά το Δ.Σ., οι Γυναίκες του Χωριού και η Νεολαία, κάτω από την καθοδήγηση του προέδρου του Πολιτιστικού! Δυστυχώς κι’ εφέτος η «Ένωση» δεν επέτρεψε να ανοίξει το μουσείο, για λόγους πυρασφάλειας και έτσι ο κόσμος έφευγε, από το θέμα του μουσείου απογοητευμένος. Μεταξύ άλλων χαιρέτισε την Γιορτή και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ζαννετίδης, δυστυχώς δεν αναφέρθηκε καθόλου στο κλειστό μουσείο, παρά το γεγονός ότι ο κ. Ζαννετίδης, είναι ίσως ό μόνος στην Περιφέρεια, που ήξερε καλά το θέμα, τον έχω επισκεφτεί για το μουσείο μερικές φορές στο γραφείο του, αλλά μιλήσαμε και δημόσια γι’ αυτό. Ένα βράδυ πριν την Γιορτή ο πρόεδρος της ΚΑΙΡ πήρε τηλέφωνο μπροστά μου (από το δικό μου κινητό) τον κ. Ζαννετίδη και τον παρακάλεσε να επέμβει για να είναι το μουσείο αυτές τις δύο μέρες ανοιχτό. Εγώ δήλωσα δημόσια εκείνο το βράδυ, ότι αναλαμβάνω εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την πυρασφάλεια για την πρώτη βραδιά (08.09.), με ότι αυτό συνεπάγεται και αν χρειαστεί και με συμβόλαια. Ο πρόεδρος της ΚΑΙΡ παρέμεινε με τον κ. Ζαννετίδη, να τηλεφωνηθούν την επόμενη ημέρα γι’ αυτό το θέμα.
Αλλά και στον τοπικό τύπο, τις επόμενες μέρες δεν δημοσιεύτηκε τίποτα για την Γιορτή και για το κλειστό μουσείο.
Πυρασφάλεια: για να καταλάβετε τί παιχνίδι παίζετε εδώ, ή τί κοροϊδία υπάρχει, ή τί βλακεία είναι, τα εξής:
1) Στις Γιορτές Αμπελιού τα έτη 2013, 2014, 2015 και 2016 ήταν πάντα, τις δύο αυτές μέρες το μουσείο ανοικτό ΧΩΡΙΣ πυρασφάλεια.
2) Μετά τα «γεγονότα» του Σεπτεμβρίου 2016 και την δημοσίευση της πρώτης επιστολής μου, στις 16.09.2016 απήντησε ο διευθυντής της «Ένωσης» και μεταξύ άλλων έγραψε: ότι το έργο του Βιωματικού Κέντρου Αγροτικής Κληρονομιάς είχε ολοκληρωθεί, σαν έργο από τις 02.09.2016, όλως τυχαίως μια ημέρα πριν την γιορτή και ότι ο χώρος του Μουσείου ήταν ανοικτός/επισκέψιμος για το κοινό, κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή από 09.00 μέχρι 14.00, όλως τυχαίως πάλι, από την επομένη της εκδήλωσης (04.09.2016) και μετά την επιστολή μου (16.09.2016). Όλα αυτά ΧΩΡΙΣ πυρασφάλεια.
3) Σχεδόν ποτέ δεν κρατήθηκαν αυτές οι ημερομηνίες, ίσως λίγο το Οκτώβριο του 2016 (εάν χρειαστεί θα το επιβεβαιώσουν στο δικαστήριο μερικές δεκάδες συν-χωριανών μου, και όχι μόνο). Μέχρι σήμερα υπάρχει η παραπάνω ανακοίνωση της επισκεψημότητας του μουσείου στις Φάνες στο FB του Βιωματικού Κέντρου Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου "ρώ" ΦΑΝΕΣ ΡΟΔΟΣ (την έχουμε φωτογραφίσει).
4) Κατόπιν συνεννόησης με την «Ένωση», επισκέφτηκαν το μουσείο μερικά σχολεία και αυτό έγινε πάντα ΧΩΡΙΣ πυρασφάλεια.
5) Για να πραγματοποιήσει τις εκδηλώσεις του ο Πολιτιστικός Φανών τον Δεκέμβριο (Φάτνη) και τον Σεπτέμβριο (Γιορτή Αμπελιού) πρέπει να κόβει τα χόρτα και ότι άλλο υπάρχει στο προαύλιο/την είσοδο του μουσείου, ειδικά εφέτος τον Αύγουστο, τα χόρτα είχαν δημιουργήσει πρόβλημα (υπάρχουν φωτογραφίες), …. κατά τα άλλα το μουσείο είναι επισκέψιμο/ ανοικτό, τρεις φορές την εβδομάδα….
Αυτή τη λίστα των γραπτών αντιφάσεων μπορώ να την συνεχίσω, το ίδιο ισχύει και για τις δύο μηνύσεις εναντίον μου, αλλά αυτό θα το ξεκαθαρίσουν τα δικαστήρια.
Όλα αυτά γίνονται ΧΩΡΙΣ πυρασφάλεια, αλλά για τις δύο βραδιές της Γιορτής στις Φάνες χρειαζόμαστε πυρασφάλεια!
Τελικά ποιους θέλουν να κοροϊδέψουν αυτοί και οι υποστηρικτές τους, από την Περιφέρεια, τον Δήμο και τα κόμματα, εμένα; εμάς τους Φανενούς; τους πολίτες της Ρόδου, που δεν μπορούν να επισκεφτούν το μουσείο; ΟΧΙ αυτό δεν είναι κοροϊδία, είναι καθαρή βλακεία και φαίνεται, ότι αυτοί που είναι «μπροστά από τις κάμερες» πρέπει να έχουν ένα πολύ μικρό IQ και ακόμη χαμηλότερη μόρφωση.
Όμως και οι βουλευτές όλων των κομμάτων, οι υπεύθυνοι της Περιφέρειας και του Δήμου δεν έδειξαν να ενδιαφέρονται γι’ αυτό το θέμα, … κατά τα άλλα ενδιαφέρονται για πολιτισμό και επενδύσεις …. Έχουμε κάνει πολλές προσπάθειες, έχουμε συγκεντρώσει μερικές εκατοντάδες υπογραφές από τις Φάνες, αλλά και από όλο το νησί και αυτό θα το συνεχίσουμε, δυστυχώς μέχρις στιγμής χωρίς αποτέλεσμα.
Τα χρόνια της κρίσης διάβασα κι’ άκουσα επανειλημμένα ότι «μας κυβερνούν και μας διοικούν αυτοί που αξίζουμε», ίσως υπάρχει κάποια αλήθεια εδώ.
Όσοι έρθουν στις Φάνες στις δημοτικές, περιφερειακές και βουλευτικές εκλογές και ζητήσουν ψήφο, θα πρέπει πρώτα να απαντήσουν την ερώτηση, τι έκαναν για να λειτουργήσει το μουσείο κρασιού στις Φάνες και όχι, τι θα κάνουν στο μέλλον.
Αυτοί που επέβαλαν την σύλληψη μου, πριν ένα χρόνο (δεν εννοώ ασφαλώς τα όργανα της Αστυνομίας) και αυτοί που κρύβονται πίσω από αυτή, που σκοπό είχαν να με τιμωρήσουν και να με εκφοβίσουν, υποτίμησαν πολύ την αντίσταση μου, αλλά και τις κοινωνικό-πολιτικές και πολιτιστικές αντιλήψεις μου. Έπονται συνέχειες …..
Στο θέμα των πολιτιστικών δρώμενων/Επιγραφή στις Φάνες (βλ. εικόνες 5-8) έχουν γίνει οι 4 πρώτες ενέργειες. Αυτή τη στιγμή «ψάχνουμε» το σωστό μέρος για το μνημείο στο Χωριό και γίνονται από διάφορες πλευρές προσπάθειες. Την έκδοση, για το αντίστοιχο φυλλάδιο θα αρχίσω να την προετοιμάζω από τον Γενάρη, όταν επιστρέψω στη Γερμανία και τον Καθηγητή από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, κ. Vincent Gabrielsen, για την ομιλία θα τον καλέσουμε με την πρώτη ευκαιρία τον επόμενο χρόνο, που θα έρθω στη Ρόδο.
(*) Ο Απόστολος Π. Κυριατσούλης είναι συνταξιούχος,.
Τα τελευταία 46 χρόνια ζει στη Γερμανία και ασχολείται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, από το 1992 πολύ πιο συστηματικά.
Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου για την Μελέτη και Διάδοση της Ελληνικής Ιστορίας το 1994 και Πρόεδρος του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου