Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Κρητηνία: Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ρόδου (κείμενα, φωτογραφίες)

Κρητηνία
Η Κρητηνία ήταν αρχαία πόλη της Ρόδου.

Η ιστορία της πηγάζει από την αρχαιότητα. Κατά την ελληνική μυθολογία, ο Αλθαιμένης, πρωτότοκος υιός του Κατρέα, εγγονού του Μίνωα, βασιλιά της Κρήτης, επειδή ο χρησμός του είπε ότι θα σκοτώσει τον πατέρα του, φεύγει από την Κρήτη, έρχεται στην Ρόδο και αποικεί την Κρητηνία. Νοσταλγούσε όμως τον τόπο του και γι’ αυτό έφτιαξε στο βουνό Αττάβυρος ένα ναό προς τιμήν του Ατταβύριου Διός. Ονομαστά αγάλματα του ναού αυτού λέγεται πως ήταν δύο χρυσές αγελάδες.
Αρχικά, ο οικισμός ήταν παραθαλάσσιος (στην τωρινή θέση Κάμιρος Σκάλα), αλλά κατά τα μεταβυζαντινά χρόνια μεταφέρθηκε πιο ορεινά, για περισσότερη ασφάλεια από τους πειρατές. Ο
αρχαίος οικισμός τελικά καταποντίστηκε. Σώζονται λίγα ερείπια, τα πιο πολλά μέσα στην θάλασσα. Στη ξηρά υπάρχουν μόνο τα ερείπια ενός παλαιοχριστιανικού Ναού ρυθμού Βασιλικής.
Το 1658, ο Φραγκίσκο Μοροζίνι αποπειράθηκε να κυριεύσει την Ρόδο, αποβιβάζοντας στρατό στην παραλία της Καμίρου Σκάλας, αλλά η φρουρά, έγκαιρα ειδοποιημένη από την Χάλκη, τον αποκρούει. Η μετέπειτα ασφάλεια του οικισμού στηριζόταν στο κάστρο του (Καστέλλο). Γι’ αυτό, μέχρι την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου, το χωριό ονομαζόταν Κάστελλος, από το λατινικό Castellum, που
σημαίνει φρούριο, ή το Castel Nuovo, που αναφέρεται στα 1480.
Το κάστρο της Κρητηνίας είναι μείγμα Βυζαντινής και Μεσαιωνικής τεχνοτροπίας και μέσα υπάρχουν τα ερείπια της Καθολικής εκκλησίας του Αγίου Παύλου, καθώς και νεώτερα κτίσματα, γιατί το Κάστρο χρησιμοποιήθηκε επί Ενετοκρατίας σαν Ναύσταθμος (Μαρινέρα).
Η Κρητηνία απέχει 55χλμ. από την πόλη της Ρόδου. Είναι κτισμένη σε ύψωμα και έχει πανοραμική θέα στη θάλασσα.
Πηγή κειμένου: Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%B7%CE%BD%CE%AF%CE%B1

ΚΡΗΤΗΝΙΑ 
Η Κρητηνία είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ρόδου και απέχει 50 χλμ. από την πόλη. Είναι κτισμένη σε ύψωμα και διαθέτει πανοραμική θέα με φόντο τα δάση που την
περιβάλλουν, τη θάλασσα και το μεσαιωνικό κάστρο, χάρη στο οποίο έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη και τουριστικό ενδιαφέρον. Εκτός από το κάστρο στο χωριό μπορείτε να δείτε το λαογραφικό μουσείο και να επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη με τοιχογραφίες του 16ου αιώνα. Μπορείτε ακόμα να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Αμάρτου το οποίο είναι έξω από το χωριό σε απόσταση 3 χλμ. Οι μικρές γραφικές παραλίες της περιοχής, όπως η Κοπριά, το Καλάμι, η Παλιόχωρα ενδείκνυνται για μικρές αποδράσεις από τις πολυσύχναστες παραλίες.
Στο λιμάνι της Καμείρου Σκάλας που απέχει
μόλις 4 χλμ. από το χωριό θα συναντήσετε αρκετές εκλεχτές ψαροταβέρνες και ένα αρχαίο ταφικό μνημείο λαξευμένο σε βράχο το οποίο τραβά την προσοχή των επισκεπτών. Από το λιμάνι της Καμείρου ξεκινούν τα καραβάκια για το γραφικό νησί τη Χάλκη. 
Η Κρητηνία είναι ένα φιλόξενο χωριό με απλοϊκούς κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και μαζί με τα αδελφικά χωριά Έμπωνα και Μαντρικό είναι από τα παραγωγικότερα της Ρόδου. Πολλοί Κρητηνέζοι μετανάστευσαν τα δύσκολα χρόνια σε πολλές χώρες τηςΕυρώπης, στην Αμερική, Αυστραλία στον Καναδά. Με τη δημιουργία αυτής της
ιστοσελίδας πιστεύουμε ότι θα έρθουμε σε επαφή με τους απανταχού χωριανούς και να τους φέρουμε κοντά στο χωριό τους κρατώντας δεσμούς παράδοσης, φιλίας και αγάπης μαζί τους. 

ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Κρητηνία είναι το χωριό του Αλθαιμένη. Στην ελληνική μυθολογία ο Κατρέας ήταν ένας από τους 4 γιους που απέκτησαν ο βασιλιάς Μίνωας και η Πασιφάη. Ο Κατρέας διαδέχθηκε τον πατέρα του ως βασιλιάς της Κρήτης. Ωστόσο, ένας χρησμός βασάνιζε τον Κατρέα. Έλεγε ότι θα πέθαινε από το χέρι ενός παιδιού
του. Ο Κατρέας είχε 4 παιδιά: την Αερόπη, την Κλυμένη, την Απημοσύνη και τον Αλθαιμένη. Τον χρησμό αυτό δεν τον φανέρωσε στα παιδιά του, αλλά έτυχε και τον πληροφορήθηκε ο Αλθαιμένης, οπότε με δική του πρωτοβουλία έφυγε από την Κρήτη και εγκαταστάθηκε στη Ρόδο, όπου ίδρυσε την πόλη Κρητηνία (Νέα Κρήτη). Στο βουνό Αττάβυρο ίδρυσε τον ιερό ναό του Ατταβύριου Διός, όπου σώζονται μέχρι σήμερα τα ερείπια, και από εκεί ψηλά αγνάντευε τα βουνά της Κρήτης όταν είχε καλό καιρό.
Κάποτε ο Κατρέας γέρασε, οπότε επιθυμώντας να αφήσει τον θρόνο του στον Αλθαιμένη, πήγε
στη Ρόδο να τον βρει. Μόλις αποβιβάσθηκε, μερικοί βοσκοί νόμισαν ότι αυτός και το πλήρωμα του πλοίου ήταν πειρατές. Μάταια προσπάθησε ο Κατρέας να τους εξηγήσει τον σκοπό του ταξιδιού του στη Ρόδο. Τα γαβγίσματα των τσοπανόσκυλων έπνιγαν τις φωνές του. Με την όλη αναταραχή ήρθε και ο Αλθαιμένης, ο οποίος πέταξε το ακόντιο του στον υποτιθέμενο εχθρό και έτσι εκπληρώθηκε ο χρησμός.
Για τη νεότερη ιστορία γνωρίζουμε ότι επί τουρκοκρατίας μια ομάδα οικογενειών από την Κρήτη εγκατέλειψε το νησί και εγκαταστάθηκε αρχικά στην Κρητηνία και αργότερα ιδρύθηκαν
τα χωριά Έμπωνας και Μανδρικό. Η διάλεκτος που μιλούν σε αυτά τα χωριά, η παραδοσιακή τους φορεσιά, η μουσική, οι χοροί και τα επίθετα τους φανερώνουν την Κρητική τους καταγωγή.

Παροιμίες
Ήβρες το φτωχό στη λάσπη, δώστου μια να καλοκάτσει
Άνθρωπο από γενιά και σκύλον από μάντρα
Αν δεν έχεις γέρο, γόρασε
Τίμα τον ατίμητο γιατί είν’ τιμή δική σου
Δανείσου καλοπλέρωσε και στρέψε πάρε πάλι
Είμου μικρή και πορπάτου, και γέρασα και
κόφτο
Το παιδί και το σκυλτί όπως το μάθεις
Δένε και ποτσίγκρωνε, λύνε και χαμογέλα
Τζάπα ξύδι, γλυκό σα μέλι
Τον έμαθα να κολυμπά, γυρεύγει να με πνίξει
Έχουν γένια και ξυρίζουντε και που δεν έχουν ποθιμιούντε
Ηταν στραβό το κλήμα τόφαε κι ο γάρος
Όποιος έχει αμπέλια βάζει αριάτες
Κάλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε
Κούτσα κούτσα η αλόγα έφτασε στη Βιλανόβα
Το κοντό γαρί πάντα νιό φαίνεται
Πέψε το λολλό στο μύλο με κλούθα του και συ που πίσω
Χόρευγε κυρά Μαριώ μ’ έχε κι’ έννοια των σπιτιών
Επιά να πω κι’ είπαν μου
Σαν σκλάβος δούλεψε μα σαν αφέντης δείπνα
Οι πολλοί θέλουν πολλά κι ο μοναχός απ’ ούλα
Κατά τα μούτρα του γαμπρού κι η ομορφιά της νύφης
Αν δεν εφιούν νοικοκυροί κτήματα δε ρημάσσουν
Ο λύκος σαν εγέρασε της αλαπούς περίπεσμα
Αν δεν γένεσαι, φόϊριζε
Το καλό το σύκο το τρώει η κουρούνα
Η γριά κι αν στολίζεται στην ανηφοριά γνωρίζεται
Γουρούνα η μάνα, χοιρί και το μωρό
Σε κάθε σπίτι ένας χλωρός και στο δικό μου όλοι
Στο κακορίζικο χωριό το Μάη βρέχει το νερό
Μες του πάπου το κελί πως χορεύουν οι τρελοί
Επήγε για μαμή κι έκατσε για λεχώνα
Ψευτιά άκουσες, όλη ψευτιά δεν είναι
Οι πολλοί θέλουν πολλά και ο μοναχός απ' όλα
Κάλιο να σε φάει μια κακιά πόλη παρά ένα καλό χωριό
Κακό χωριό τα λίγα σπίτια
Μεγάλη μπουκιά φάε μεγάλο λόγο μην πείς
Ο λύκος σαν εγέρασε, έγινε της αλεπούς περίπαιγμα
Σπίτι όσο να χωρείς και τόπο όσο μπορείς
Πέθανε να σ αγαπώ και ζιέ να μη σε θέλω
Πόσα μίλια κόφτεις γαϊδουράκι μου; κατά το λαλητή μου
Τη μούρη μου θωρείς για τη μοίρα μου;
Έχασε την κεφαλή, ζητά και το καπέλο
Του νυκοκυραίου το μάτι στο χωράφι είναι κοπριά και του ξένου είναι φωτιά
Μικρό κώλο δεν έδειρες, μεγάλο μη δοκιμάσεις
Ο γείτονας σου ψωριάζει, γύρεψε κι εσύ γιατρό
Ας με πούνε προεδρίνα κι ας ψοφήσω που την πείνα
Το μεγάλο καράβι θέλει καλό καπετάνιο
Το καλό το αρνί στη μάντρα του πουλιέται
Που πεινά ψωμιά θωρεί και που διψά πηγάδια
Το κακό κεφάλι τυραννεί και το κορμί
Ότι κάμνει το πουλλί στη φωλιά του θα το βρεί
Όταν θά'ρθει το κακό παρακάλα νά'ναι μοναχό

Διαμονή-Φαγητό-Διασκέδαση
Η διαμονή στην Κρητηνία δυστυχώς είναι κάπως δύσκολη γιατί το χωριό δεν είναι από τα πλέον ανεπτυγμένα τουριστικά χωριά της Ρόδου. Αν έχετε φίλους ή συγγενείς θα περάσετε μαζί τους πολύ ωραία και θα νοιώσετε την εγκάρδια φιλοξενία τους.
Στην Κάμειρο Σκάλα υπάρχει η πανσιόν ΛΙΡΟΣ με άνετη και ευχάριστη διαμονή και ειδικές
τιμές για τους χωριανούς του εξωτερικού και τα μέλη της ιστοσελίδας μας. Υπάρχουν επίσης πολλά σπίτια τα οποία ανακαινίζονται και ενοικιάζονται ή πωλούνται. 
Τα διαμερίσματα Kritinia Aparts στο ψηλότερο μέρος του χωριού με καταπληκτική θέα το γαλάζιο της θάλασσας και το πράσινο των δασών μας σας εγγυώνται άνετη και ξένοιαστη παραμονή με όλες τις ανέσεις.
Τα διαμερίσματα Auberge Kalopetri βρίσκονται κοντά στο παραδοσιακό χωριό Κρητηνία και είναι η ιδανικά για αυθεντικές διακοπές μακριά από τον μαζικό τουρισμό για αξέχαστες πεζοπορίες ανάμεσα σε θάλασσα και βουνό.
Στην πλατεία του χωριού υπάρχει το εστιατόριο "ΠΙΑΤΣΑ", όπου μπορείτε να δοκιμάσετε πολλές ντόπιες νοστιμιές, το παραδοσιακό καφενείο "ΠΛΑΤΑΝΟΣ", το σουβλατζίδικο "ΣΠΥΡΟΣ" και η καφετέρια ΑΝΑΚΤΟΡΟ για να απολαύσετε δροσερά παγωτά και κρύες μπύρες.
Για υπέροχα ηλιοβασιλέματα, γρήγορο φαγητό, δροσερά κοκτέιλ και πολύ χορό το club "Ο ΜΥΛΟΣ" θα σας γοητεύσει και θα γίνετε φανατικοί θαμώνες του.
Κάνοντας τη βόλτα σας στον Καλαμάρη που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό, στη σκιά των πλατάνων μπορείτε να απολαύσετε το καφεδάκι
σας ή να δοκιμάσετε νόστιμους παραδοσιακούς μεζέδες από το μικρό ταβερνάκι.
Στην Κάμειρο Σκάλα υπάρχουν αρκετές ψαροταβέρνες και εστιατόρια για τερψυλαρύγγιες απολαύσεις όπως οι ψαροταβέρνες:ΑΛΘΑΙΜΕΝΗΣ "Ο ΛΟΥΚΑΣ", "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" κ.α.
Στην πιο γνωστή παραλία του χωριού μας την Κοπριά, μετά από ένα απολαυστικό μπάνιο η ψαροταβέρνα "JOHNNYS" σας περιμένει με ουζάκι και νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες.

Δείτε το Λεξικό Καστελλενής Διαλέκτου ΕΔΩ: http://www.kritinia.gr/Kastelleno-Lexiko/gr-
kastelleno-lexiko-1.htm

Τοπωνύμια της Κρητηνία
Αγία Μαρίνα Αη Φουκάς Αηγιάννης Αηράκια Αησιερί Αλαφόκαμπος Αλαχτιό Αλώνια Άμαρτος Αμμουά Ανώδια Αρακές Άσπα Αυλώνας Αφιλιμιόνας Αχνιστής Βλάχωνες Βουνάρα Βουριάρα Βρουλλιά Βρυό Βρύση Γκόνια Δρόσι Κακοηνήτενα Καλαμάρης Καλάμι Καλτιά Καμαράκι Καμίνια Κάμποι Καουριές Καρακιόζη Καραντζιά Καρυά Κάστρο Κατσικάς Καψής Κήππος Κιτρές Κλισίδια Κόκκα Κόκκαλα Κόκκινα Πλακιά Κοκκινάγκρεμος Κόμπου Αρυάκι Κοπριά
Κουλέπια Κουλτούρα Κουτελντάρου Κριός Λαγκωνιά Λαιμός Λάκκοι Λακκούδια Λαχτιό Λίγνη Λίρος Λιχτάρι Λύκονες Μανατσούκκια Μαυρονικόλα Μελισσότοπος Μεμμέττη Μιγκρέλια Μιχαλάκια Μονολίθι Μονοπεύκι Μουζούρενα Μουράϊτη Μπαλλουκκωτά Μυλωνού Μυρτούνια Μώυρος Νικολάτσος Ξετρυπητή Ξιντή Ξιντοχάρακο Παλιάλωνα Παλιάμπελα Παλιόχωρα Παμπακί Παραπόταμο Πλαγιά Πλάεις Πλαντράκι Ποταμί Σαουριά Σούλουντρας Στεφανιά Συχαλαστά Τηλιακή Τραπεζιά Τράφος Τριβή Τσαφή Τσίλλη Τσιλλόνερο Τσιρί Τσουκκαλά Φανός Φιριόνας Φλετρά Φορίδια Χαλούρι Χαράκι Χασάνης
Χιώτη Χοχλακούρα
Πηγή κειμένου: http://www.kritinia.gr/

Πολιτιστικός Σύλλογος "H ΚΑΣΤΕΛΛΟΣ"
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητηνίας "H ΚΑΣΤΕΛΛΟΣ" ιδρύθηκε το 2000 από τον Μαριεττάκη Τάκη, μετά από προτροπές πολλών κατοίκων του χωριού, ιδιαίτερα των γυναικών αφού προηγήθηκε η δραστηριοποίηση του Χορευτικού Μπαλέτου Κρητηνίας ύστερα από 40 χρόνια σε μια ανεπανάληπτη και συγκινητική εμφάνιση των νέων του Χωριού στην Άμαρτο. Στην προσπάθεια της ίδρυσης συνέβαλε επίσης ο Μανώλης Παπαθεοδωράκης. Ο πολιτιστικός Σύλλογος αντικατέστησε τον παλιό Σύλλογο με όνομα "Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ" που είχε έδρα τη Ρόδο και ιδρυτή το Σαλαμαστράκη Τάκη.
Η δράση του Συλλόγου και των Διοικητικών Συμβουλίων με τη συνεχή στήριξη των κατοίκων και των μελών του ολοένα και αυξάνει με αποτέλεσμα να αποτελεί πλέον ένα δυναμικό
στοιχείο του Χωριού με προοπτικές για μεγαλύτερες δραστηριότητες.
Διαβάστε περισσότερα για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρηρηνίας ΕΔΩ: http://www.kritinia.gr/gr-politistikos.htm

Κάστρο Κρητηνίας
Κοντά στην περιοχή της Καμείρου Σκάλας και δίπλα από το χωριό της Κρητηνίας, ορθώνεται επιβλητικό το φρούριο της Κρητηνίας.
Η Κρητηνία απέχει 55χλμ. από την πόλη της Ρόδου. Είναι κτισμένη σε ύψωμα και έχει πανοραμική θέα στη θάλασσα. Αρχικά, ο οικισμός ήταν παραθαλάσσιος (στην τωρινή
θέση Κάμιρος Σκάλα), αλλά κατά τα μεταβυζαντινά χρόνια μεταφέρθηκε πιο ορεινά, για περισσότερη ασφάλεια από τους πειρατές. Ο αρχαίος οικισμός τελικά καταποντίστηκε.
O οικισμός είχε δημιουργηθεί από Κρήτες πρόσφυγες, εξ ου και το όνομα που σημαίνει "Νέα Κρήτη".

Ιστορία
To κάστρο δημιουργήθηκε το 1472 από τον Giorgio Orsini για την προστασία των κατοίκων απέναντι στις επιθέσεις του τουρκικού στόλου. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε τον 16ο αιώνα επί ηγεμονίας Caretto.
Στο κάστρο εργάστηκαν σπουδαίοι μηχανικοί της εποχής, όπως ο Basilio della Scola, φροντίζοντας το κάστρο να ενισχυθεί ώστε να αντεπεξέλθει στις νέες εξελίξεις στην αμυντική τεχνολογία (να αντέχει στα κανόνια, με άλλα λόγια). Είναι γνωστό ότι ο Basilio della Scola (ειδικός επί των οχυρώσεων, μεγάλος τυχοδιώκτης και μισθοφόρος από τη Βιτσέντζα) ήταν στη Ρόδο μεταξύ 1520 και 1522 και η δουλειά του ήταν η ενίσχυση των φρουρίων για την αντιμετώπιση του Τουρκικού κινδύνου.
Ο οικισμός στο κάστρο πήρε την ονομασία Καστέλι και ονομαζόταν έτσι μέχρι την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων.

Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία
Το κάστρο της Κρητηνίας είναι μείγμα Βυζαντινής και Μεσαιωνικής τεχνοτροπίας και μέσα υπάρχουν τα ερείπια της Καθολικής εκκλησίας του Αγίου Παύλου, καθώς και νεώτερα κτίσματα, γιατί το Κάστρο χρησιμοποιήθηκε και επί Ενετοκρατίας σαν Ναύσταθμος (Μαρινέρα). Είναι ορθογώνιο και το βόρειο τμήμα βλέπει προς τη θάλασσα και τη Χάλκη. Ανατολικά του φρουρίου υπάρχουν δυο πύργοι με οικόσημα των μεγάλων Μαγίστρων Ντ’ Αμπουάζ (1503 – 1512) και Καρέττο (1513 – 1521). Υπάρχουν όμως και τα
διάσημα οικόσημα του πασίγνωστου Μαγίστρου Ντ’ Ωμπυσόν, που από το 1476 μέχρι το 1503 διοικώντας τα Δωδεκάνησα έχτιζε παντού φρούρια.

ΚΑΣΤΡΟ ΚΡΗΤΗΝΙΑΣ - ΚΑΣΤΕΛΛΟΣ
Μεμονωμένο φρούριο, το νοτιότερο από τα ισχυρά κάστρα τα οποία προστάτευαν τη ΒΑ ακτή της Pόδου, χτισμένο στη θέση Kάστρο του ακρωτηρίου Κοπριά. H οχύρωση έχει
τετράπλευρο σχήμα, έκταση 2.100 μ2, και περίμετρο τειχών 180 μ. H κεντρική πύλη βρίσκεται στη Ν πλευρά του περιβόλου. Σώζονται θυρεοί του Tάγματος των Iωαννιτών και του Μεγάλου Μαγίστρου Giovanni Battista degli Orsini (1467-1476). Βασικό κτήριο αποτελεί ο πολυγωνικός πύργος του degli Orsini, ενώ υπάρχει ακόμη ο πύργος του Μεγάλου Μαγίστρου P. d?Aubusson. Πρόκειται για πολυγωνικό πύργο πλαγιοφύλαξης του αρχικού περιβόλου, ο οποίος περικλείει παρεκκλήσι στον όροφο και πυροβολείο στο ισόγειο. Tο παρεκκλήσι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Πέτρο. Tέλος, σώζεται ημικυλινδρικός πύργος με
κανονιοθυρίδες σε δύο επίπεδα, από την περίοδο του Μεγάλου Μαγίστρου F. del Carretto, του οποίου επίσης σώζεται ο θυρεός. Tο χωριό και το κάστρο δεν απαντούν σε έγγραφα της ιπποτικής περιόδου, πιθανώς όμως ο Κάστελλος να ταυτίζεται με το Castel Nuovo που αναφέρει ο Bosio το 1480. H οικοδόμηση του κάστρου ανάγεται στην εποχή του degli Orsini. Μέχρι τότε, στη θέση προϋπήρχε πύργος. Eπισκευές και ανακαινίσεις του κάστρου έγιναν από τους Μεγάλους Μαγίστρους Pierre d?Aubusson (1476-1503) και Fabrizio del Carretto (1513-1521). Το κάστρο γνώρισε τη μέγιστη ακμή του κατά το διάστημα
1480-1522, ενώ εγκαταλείφθηκε στις αρχές του 16ου αι. Μέχρι τότε, λάμβανε σήματα από τη Xάλκη, την Aλιμνιά, τη Mάκρη, τη Στρογγυλή, την Tραγούσα και τη Σύμη και αποτελούσε καταφύγιο για τους κατοίκους των γύρω χωριών. Eπίσης, ήλεγχε μεγάλο τμήμα της γραμμής των ακτών καθώς και τους δρόμους που οδηγούσαν στα Ν, δηλαδή από τα βουνά προς τα Σιάννα και τον Έμπωνα.

Κρητηνία και Σκάλα Καμείρου, Ρόδος
Η Κρητηνία είναι ένα ορεινό γεωργικό χωριό, βρίσκεται σε απόσταση 54 περίπου χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας και σε μικρή απόσταση από την θάλασσα (Σκάλα Καμείρου, 4-5 χιλιόμετρα περίπου Βόρεια). Επειδή είναι κτισμένη σε λόφο έχει υπέροχη θέα στο κάστρο, στην θάλασσα και τα απέναντι νησιά. Κατοικείται από 550 περίπου μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται με την γεωργία, καλλιεργώντας ελιές, αμπέλια και κηπευτικά και φυσικά με τον τουρισμό. Η Σκάλα Καμείρου είναι το επίνειό της και από το λιμανάκι της φεύγουν τα εκδρομικά καΐκια για την Χάλκη που μεταφέρουν πολλούς επισκέπτες.
Το όνομα Κρητηνία είναι το καινούριο όνομα που δόθηκε στο παλιό χωριό Καστέλος, γιατί σύμφωνα με την μυθική παράδοση του τόπου, εδώ αποβιβάστηκε το πριγκηπόπουλο από την Κρήτη Αλθαιμένης, όταν έφυγε από την πατρίδα του για να μην σκοτώσει τον πατέρα του Κατρέα, όπως του είχε πει το Μαντείο. Έτσι ο Αλθαιμένης μαζί με τους φίλους του κατέφυγε στην Ρόδο και ίδρυσε τις πόλεις Κάμειρο και Κρητηνία. Όμως, πάντα σύμφωνα με την Μυθολογία, δεν μπόρεσε να αποφύγει το κακό του χρησμού του Μαντείου. Συνάντησε τον πατέρα του που τον έψαχνε απεγνωσμένα και χωρίς να τον αναγνωρίσει, τον σκότωσε γιατί
τον πέρασε για εισβολέα. Όταν κατάλαβε ότι δεν μπόρεσε να αποφύγει την μοίρα του, έφυγε κυνηγημένος από τις τύψεις του και ανέβηκε στο ιερό βουνό Ατάβυρος, όπου ίδρυσε τον παλιό ναό του Δία. Επίσης το σύγχρονο όνομα Κρητηνία παραπέμπει και στην κρητική καταγωγή των σημερινών κατοίκων του όμορφου χωριού.
Κοντά στο χωριό, 2 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά, βρίσκεται το παλιό μεσαιωνικό κάστρο που το έκτισαν οι Ιωαννίτες Ιππότες τον 16ο αιώνα για να προστατεύουν την δυτική ακτή του νησιού, από τους Τούρκους. Από αυτό το κάστρο προέρχεται το παλιό όνομα του χωριού,
Καστέλος. Από εδώ, επειδή η θέα είναι εντυπωσιακή σας συνιστούμε να τραβήξετε πολλές φωτογραφίες, ιδιαίτερα κατά το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα.
Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η κεντρική πλατεία με τον τεράστιο γερο-πλάτανο και τα γραφικά καφενεία και ταβερνάκια βλέπουν ως μακριά στην θάλασσα και προσφέρουν υπέροχη θέα στους πελάτες τους.
Στο χωριό υπάρχει η ωραία εκκλησία του 19ου αιώνα, ο Άγιος Γεώργιος με το εξαιρετικά ενδιαφέρον ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Επίσης, μέσα στο χωριό, οι επισκέπτες αξίζει να επισκεφτούν το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη,
με τις ενδιαφέρουσες αγιογραφίες του 16ου αιώνα.
Στο χωριό λειτουργεί και ένα μικρό λαογραφικό Μουσείο με ωραία και ενδιαφέροντα εκθέματα της καθημερινής ζωής του τόπου, από τα παλιά χρόνια.
Στην Σκάλα Καμείρου μπορεί κανείς να δει τα ερείπια μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής.
Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει δυνατότητα για διαμονή και στην Σκάλα Καμείρου σερβίρεται πάντα φρέσκο ψάρι στις ωραίες και γραφικές ψαροταβέρνες δίπλα στην θάλασσα.
Οι επισκέπτες μπορούν να κολυμπήσουν στις κοντινές παραλίες Σκάλα Καμείρου (4,5
χιλιόμετρα Βόρεια), Μαντρικό (12 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά) και Κοπριά.
Οι ευσεβείς κάτοικοι που έλκουν την καταγωγή τους από την Κρήτη, έφεραν και τα έθιμά τους μαζί. Έτσι, γιορτάζουν με πανηγύρια τις γιορτές της Παναγίας της Αμάρτου στις 8 Σεπτεμβρίου και την Τρίτη ημέρα του Πάσχα.
Για κάθε περίπτωση ανάγκης θα εξυπηρετηθείτε στο Κέντρο υγείας στον Έμπωνα (9 χιλιόμετρα Ανατολικά).
Η πρόσβαση στην Κρητηνία γίνεται κυρίως με ιδιωτικό, ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, ή μοτοσικλέτα. Επίσης για όσους διαθέτουν ιδιόκτητο, ή μισθωμένο σκάφος υπάρχει και το
μικρό λιμανάκι της Σκάλας Καμείρου.

Ιερά Μονή Παναγίας Αμάρτου – Σπήλαιο Αγίοπετρας
Η Ιερά Μονή της Παναγιάς Αμάρτου, είναι ένα μικρό ξωκλήσι, σε μια περιοχή απαράμιλλης ομορφιάς με υπέροχη θέα ανάμεσα στα χωριά Κρητηνία και Έμπωνα. Είναι ένα εκκλησάκι με μεγάλη ιστορία και την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Αμάρτου.
Παρότι λόγω των πολλών λεηλασιών και
καταστροφών στο πέρασμα του χρόνου, δεν έχουν διασωθεί πολλά ιστορικά στοιχεία για το μοναστηράκι της Αμάρτου, η θεμελίωση του χρονολογείται στο Μεσαίωνα. Την ονομασία πιθανότατα την έχει λάβει από τον Γάλλο ευπατρίδη Αμαρτώ που είχε τον πύργο του σε εκείνη την περιοχή, πλησίον της Μονής. Τα ερείπια του πύργου υπάρχουν ακόμα στο σημείο, κατεστραμμένα από το πέρασμα των αιώνων. Μια άλλη εκδοχή είναι πως το όνομα της Παναγίας είναι από την Αγία Μάρθα, στην οποία ήταν αφιερωμένη η εκκλησία.
Μια γραπτή αναφορά στην Μονή της Παναγιάς Αμάρτου έχουμε σε ένα ιστορικό διάταγμα των Ιπποτών, σύμφωνα με το οποίο ο Μεγάλος Μάγιστρος Piere D ‘Aubusson στις 24 Φεβρουαρίου 1493, δίνει άδεια σε δέκα οικογένειες από τη Χάλκη, 42 άτομα να εγκατασταθούν στην περιοχή. Οι λόγοι της αποίκησης τους είναι άγνωστοι.
Λίγο παραπέρα από το εκκλησάκι της Αμάρτου και υπερυψωμένο προς τη θάλασσα, υπάρχει το σπήλαιο της
Αγιόπετρας. Εκεί βρέθηκε από τους Χαλκίτες η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και από τους βράχους μέσα στη μικρή σπηλιά σταλάζει συνεχώς αγίασμα, το οποίο με ευλάβεια παίρνουν οι προσκυνητές ως ευλογία.
Η εικόνα μεταφέρθηκε λίγα χρόνια αργότερα από την εύρεση της στο εκκλησάκι που υπάρχει σήμερα και αποτελεί προσκύνημα για τα χωριά της περιοχής. Η χάρη της γιορτάζεται κάθε Λαμπρή Τρίτη και κάθε 8 του Σεπτέμβρη με πανηγυρικές θείες λειτουργίες, εσπερινούς και παραδοσιακό γλέντι.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Κρητηνία, επεσκέφθητε την ιστοσελίδα του χωριού: http://www.kritinia.gr/

Για περισσότερες φωτογραφίες, δείτε ΕΔΩ: http://rouvim.blogspot.gr/search/label/%CE%9A%CE%A1%CE%97%CE%A4%CE%97%CE%9D%CE%99%CE%91

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Ρουβήμ (ΡΟΔΟΣυλλέκτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου