Λέγοντας βατόμουρα, εννοούμε τους βρώσιμους καρπούς του γένους Rubus που κοινός είναι γνωστό σαν «βάτος». Το γένος αυτό ανήκει στην οικογένεια Rosaceae και περιλαμβάνει πολλά είδη θάμνων. Τα είδη του γένους Rubus είναι φυλλοβόλοι θάμνοι με ύψος που μπορεί να φτάσει τα 2-3 m. Τα άγρια είδη έχουν αγκάθια ενώ τα καλλιεργήσιμα όχι. Στην Ελλάδα το πιο διαδεδομένο είδος για καλλιέργεια είναι το R. fruticosus, που στα αγγλικά είναι γνωστό με την ονομασία Common Blackberry (κοινό βατόμουρο). Τα φύλλα του είναι μικρά, οδοντωτά και με τραχειά υφή. Οι καρποί έχουν χαρακτηριστική μορφή, αρχικά είναι πράσινοι, σταδιακά μετατρέπονται σε κόκκινους και τελικά στην ωρίμανσή τους αποκτούν μαύρο χρώμα. Το σμέουρο είναι και αυτό είδος του γένους Rubus με την επιστημονική ονομασία R. idaeus (στα αγγλικά είναι γνωστό σαν Rasberry). Τα φύλλα του είναι παλαμοειδή με οδοντωτή περιφέρεια και οι καρποί του, όταν ωριμάζουν έχουν κόκκινο χρώμα.
Απαιτήσεις: Στη χώρα μας αναπτύσσονται σε όλα τα εδάφη και δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικά φυτά. Είναι φυτά ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμα και στον παγετό. Χρειάζονται πότισμα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, ενώ καλό είναι να μην βρέχονται τα φύλλα και οι καρποί. Οι καρποί είναι ευαίσθητοι και πρέπει να καταναλώνονται άμεσα μετά τη συγκομιδή ή να καταψύχονται.
Καλλωπιστική αξία: Οι θάμνοι του γένους Rubus έχουν ανομοιόμορφη ανάπτυξη, που δεν τους κάνει ιδιαίτερα ελκυστικούς. Παρόλα αυτά τα άνθη τους είναι πολύ όμορφα, ενώ ιδιαίτερη αξία έχουν και οι πρωτότυποι καρποί που αποκτούν σταδιακά το χρώμα τους.
Τα βατόμουρα είναι ένα είδος που ανήκει στο γένος Rubus είναι συγγενές με τα σμέουρα και μπορούν να καλλιεργηθούν σε πολλές περιοχές της Ελλάδος.
Στην Ελλάδα τα βατόμουρα μπορούν να καλλιεργηθούν σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές, που άλλες καλλιέργειες δεν ευδοκιμούν. Στα πλεονεκτήματά του περιλαμβάνεται το γεγονός ότι θέλει πολύ λίγες καλλιεργητικές φροντίδες, έχει δε τη δυνατότητα να προσαρμόζεται πολύ καλά στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών και μπορεί να φυτευτεί ακόμη και σε άγονα εδάφη, με την προϋπόθεση της δυνατότητας άρδευσης.
Υπάρχουν πολλά είδη βατόμουρου που διακρίνονται σε ορθόκλαδα, ή έρποντα και σε ποικιλίες με αγκάθια αλλά και χωρίς αγκάθια. Τα βατόμουρα είναι θάμνοι που απαιτούν αρκετές ώρες χειμερινού ψύχους ώστε να γίνει η διαφοροποίηση των οφθαλμών και να δώσουν στη συνέχεια άνθη. Η διαφοροποίηση των οφθαλμών διαρκεί από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα, με καταβολάδες, αλλά και με καλλιέργειες in vitro.
Οι πιο γνωστές καλλιεργούμενες ποικιλίες βατόμουρων στον κόσμο, ανά κατηγορία είναι:
Από τα ορθόκλαδα βατόμουρα οι: Cherokee, Eldorado, Jumbo, Choctaw και Comanche.
Από τα ημιορθόκλαδα οι: Black Satin, Mayers, Lucretia, Chester Thornless, Dirksen, Hull Thornless, Smoothstem και Thornfree.
Από τα έρποντα βατόμουρα είναι οι εξής: Marion, Thornless Evergreen ή Oregon Thornless, Flordagrand, Oklawaha, Belford Giant και Merton Thornless.
Η εγκατάσταση της φυτείας γίνεται την άνοιξη με φυτά ύψους 30-45 εκατοστών, σε αποστάσεις 1,5-3,0 μέτρα επί της γραμμής φύτευσης και 3,0 μέτρα ανάμεσα στις γραμμές. Η απόσταση αυτή μπορεί να φθάσει τα 4 μέτρα σε περίπτωση μηχανικής συγκομιδής. Υπολογίζεται ότι αριθμός των φυτών που φυτεύονται ανά στρέμμα ανέρχεται σε 200-220 φυτά.
Πριν τη φύτευση εφαρμόζεται στο έδαφος η κατάλληλη για την καλλιέργεια λίπανση όπως και η ενσωμάτωση μίας ποσότητας οργανικής ουσίας. Το φυτό έχει παραγωγική ζωή 12-15 χρόνια, ενώ αρχίζει να παράγει καρπούς από το δεύτερο έτος. Η μέση ετήσια απόδοση μίας φυτείας βατόμουρου είναι 500-1.000 κιλά ανά στρέμμα.
Ένας περιοριστικός παράγοντας στην ανάπτυξη και επέκταση της καλλιέργειας του είναι ότι οι καρποί του δεν μπορούν να διατηρηθούν σε θερμοκρασίες δωματίου περισσότερο από 24 ώρες. Μετά την συγκομιδή τους πρέπει να προψύχονται στους 5ο C και να συντηρούνται για λίγες ημέρες στους 0ο C η δε μεταφορά τους πρέπει να γίνεται στους 0ο C και σε ελεγχόμενη ατμόσφαιρα με υψηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα.
Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως είναι οι βιταμίνες Α, C, Ε και β-καροτίνη, αλλά επίσης και σε ανόργανα άλατα όπως είναι το κάλιο, το μαγνήσιο, ο φωσφόρος, μαγγάνιο, κ.α ενώ σημαντική είναι η περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες. Αντίθετα, δεν έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες και σε θερμίδες, με αποτέλεσμα να θεωρούνται από διαιτητικής απόψεως πολύ ωφέλιμα στον ανθρώπινο οργανισμό. Λόγω των ιδιοτήτων αυτών θεωρούνται .ότι έχουν αντικαρκινική δράση, ευνοούν την καλή όραση αλλά και την λειτουργία των νεφρών, ενώ τελευταίες έρευνες έδειξαν και αντιγηραντική δράση.
Τα φύλλα του βατόμουρου θεωρούνται ότι δρουν σαν αντιδιαβητικά
Η καλλιέργειά του δεν είναι απαιτητική σε καλλιεργητικές ανάγκες ενώ μπορεί να δώσει εισόδημα 2000- 2500€ το στρέμμα. Το κόστος εγκατάστασης της καλλιέργειας βατόμουρου υπολογίζεται σε 600-700 ευρώ περίπου ανά στρέμμα.
Ευεργετικά για τον οργανισμό αποδεικνύονται τα... ταπεινά φρούτα
Εξαιρετικά ευεργετικά για τον οργανισμό αποδεικνύονται τα βατόμουρα
Σε …βασιλιά των «superfruits», των φρούτων με ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες, αναδεικνύει τα ταπεινά βατόμουρα μια νέα μελέτη. Σύμφωνα με αυτήν, τα βατόμουρα δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά περιέχουν και θρεπτικά στοιχεία που παρέχουν ένα πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων. Ιδού ορισμένα από αυτά:
1. Έχουν πολλή βιταμίνη C
Αρχικά, αποτελούν μια πηγή πλούσια σε βιταμίνη C με διπλάσια περιεκτικότητα από το μύρτιλο. Όπως λέει η διατροφολόγος Ούρσουλα Άρενς, «η βιταμίνη C έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες για το σώμα. Είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την καρδιαγγειακή υγεία, συμβάλλοντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, βοηθά στη βελτίωση της απορρόφησης του σιδήρου από άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται την ίδια στιγμή, με αποτέλεσμα να μειώνει τον κίνδυνο αναιμίας».
2. Πλούσια σε φυτικές ίνες
Η Άρενς κάνει λόγο και για το πεπτικό σύστημα λέγοντας ότι «τα βατόμουρα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα φρούτα. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης».
3. «Σωτήριες» τανίνες
Ένα άλλο χαρακτηριστικό των βατόμουρων είναι ότι είναι πλούσια σε τανίνες, για τις οποίες η διατροφολόγος του νοσοκομείου Princess Grace στο Λονδίνο Σάρα Ουίλσον, ενημερώνει ότι «σε ενδεχόμενη επαφή τους με το δέρμα, σφίγγουν τους ιστούς, γεγονός που βοηθά στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και κατά συνέπεια στη μείωση της ελαφρούς αιμορραγίας. Οι τανίνες έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική και ως κατάπλασμα για την επούλωση πληγών».
4. Αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες
Μια άλλη ιδιότητα είναι ότι περιέχουν ανθοκυανίνες που αποτελούν σύμφωνα με την Άρενς, «φυτικές χρωστικές με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως εικάζεται». Μερικές από τις ανθοκυανίνες αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, ενώ περιέχουν και φλαβονοειδή που αποδεδειγμένα δρουν αποτελεσματικά έναντι του καρκίνου του δέρματος και του πνεύμονα.
5. Προστατεύει και τα μάτια!
Επιπρόσθετα, η λουτείνη που περιέχουν προστατεύει το μάτι δημιουργώντας χρωστικές στην ωχρά κηλίδα, την ευαίσθητη περιοχή στο πίσω μέρος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, ενώ συμβάλλει και στην πρόληψη οφθαλμικών βλαβών που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία.
6.Μαγγάνιο για τα κόκαλα
Μία χούφτα βατόμουρα δίνει σχεδόν το μισό της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε μαγγάνιο, το οποίο, όπως λέει η Ουίλσον, «βοηθά στη δημιουργία ενός συνδετικού ιστού, ζωτικής σημασίας για την ισχυρή δομή των οστών».
7. Φυλλικό (για τα κύτταρα) οξύ
Τέλος, τα βατόμουρα περιέχουν φυλλικό οξύ, που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγιή διαίρεση και ανάπτυξη των κυττάρων. Η πρόσληψή του συνίσταται και για τις έγκυες γυναίκες, καθώς έχει την ιδιότητα να βελτιώνει ανωμαλίες, όπως η δισχιδής ράχη.
Τι κάνουν τα βατόμουρα στον εγκέφαλο: Μπορούν να καταπολεμήσουν ακόμα και το μετατραυματικό στρες
Τα βατόμουρα δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά μπορούν και να μας προστατεύσουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος, απώλεια μνήμης και ίσως και από το μετατραυματικό στρες (PTSD)
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα συγκεκριμένα φρούτα θεωρούνται super-foods με χαμηλές θερμίδες και υψηλά διατροφικά οφέλη για τον οργανισμό, όπως και τα ρόδια και τα ακτινίδια.
Η αξιοσημείωτη αξία για την υγεία των βατόμουρα προέρχεται εν μέρει από την πλούσια περιεκτικότητά τους σε φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά - ενώσεις που ευθύνονται για το μπλε τους χρώμα, αλλά επίσης «μαζεύουν» τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό μας.
Οι ελεύθερες ρίζες είναι ιδιαίτερα μόρια που έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν την ακεραιότητα των κυττάρων και του DNA μας. Εχουν επίσης ενοχοποιηθεί για καρδιακές ασθένειες, καρκίνο, απώλεια μνήμης, αυτοάνοσες διαταραχές, και νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον
Ο οργανισμός μας κάνει ότι μπορεί για να τις καταπολεμήσει, αλλά με την ηλικία και την περιβαλλοντική έκθεση, σταδιακά κερδίζουν έδαφος. Μπορούμε ωστόσο να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας με τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως τα βατόμουρα.
Ωστόσο πρόσφατα αποκαλύφθηκε ακόμη μία σημαντική ιδιότητα των βατόμουρων: Μπορούν να καταπολεμήσουν το μετατραυματικό στρες (PTSD). Περίπου 8 τοις εκατό του αμερικανικού πληθυσμού υποφέρει από PTSD σε κάποια στιγμή στη ζωή τους, εξαιτίας συναισθηματικού ή φυσικού τραύματος, ενώ το PTSD επηρεάζει μέχρι και το 20% των βετεράνων πολέμου. Τα περισσότερα φάρμακα και θεραπείες για PTSD αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με διαταραχές της διάθεσης.
Τα βατόμουρα μπορούν να είναι μια χρήσιμη εναλλακτική λύση, όπως απέδειξαν πειράματα σε αρουραίους. Οι έρευνες έγιναν από το Φίλιπ Εμπενίζερ και τους συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα οι οποίοι χρησιμοποίησαν αρουραίους που ανέπτυξαν PTSD όταν τρομοκρατήθηκαν από γάτες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αρουραίοι που έτρωγαν βατόμουρα μετά από την τραυματική εμπειρία τους είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης από τους αρουραίους που έτρωγαν άλλες τροφές. Αν τα βατόμουρα έχουν παρόμοιες επιδράσεις στα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών στον άνθρωπο, μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση των προβλημάτων του PTSD.
Δεν έχουν μόνο αρωματική γεύση. Είναι και γεμάτα βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Απολαύστε τα, λοιπόν, και κερδίστε διπλά.
Βατόμουρα, μαύρα, μπλε, κόκκινα και λευκά μούρα, σμέουρα, κράνμπερι, φραμπουάζ, μύρτιλα, φράουλες, όλα ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φτωχά σε θερμίδες, υδατάνθρακες και λίπος. Χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά τους, κατατάσσονται ανάμεσα στα πιο ωφέλιμα φρούτα για την υγεία, ενώ κερδίζουν μία από τις πρώτες θέσεις στη λίστα με τις «σούπερ» τροφές. Προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου, καρδιαγγειακά νοσήματα, προφυλάσσουν την υγεία του εντέρου και ενισχύουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Μπορείτε, λοιπόν, να τα εντάξετε στη διατροφή σας με διάφορους τρόπους και να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές τους δράσεις.
«Βόμβα» θρεπτικών συστατικών
Όλα τα είδη μούρων περιέχουν σε μεγαλύτερες ή μικρότερες ποσότητες τα παρακάτω θρεπτικά συστατικά:
Βιταμίνες C και Ε Ένα φλιτζάνι χυμός μαύρων μούρων περιέχει το 50% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και περιορίζει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου. Η βιταμίνη Ε προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων και δυναμώνει το ανοσοποιητικό.
Ανθοκυανίνες Είναι οι χρωστικές ουσίες που ευθύνονται για το έντονο χρώμα των μούρων και βρίσκονται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στα μαύρα και τα μπλε μούρα. Είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και, σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και μορφές καρκίνου, καθώς διαθέτουν αντιφλεγμονώδη, αγγειοπροστατευτική αλλά και υπογλυκαιμική δράση.
Κηκιδικό οξύ Πρόκειται για άλλο ένα αντιοξειδωτικό. Προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία και εξουδετερώνει τη δράση των καρκινικών κυττάρων, εμποδίζοντας την ανάπτυξη όγκων.
Καροτενοειδή Μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες -τον κύριο εχθρό των κυττάρων-, αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.
Φυτοοιστρογόνα Έχουν ήπια δράση που μοιάζει με αυτήν των οιστρογόνων που εκκρίνει ο γυναικείος οργανισμός. Περιορίζουν τον κίνδυνο θρομβώσεων, εγκεφαλικών, καρδιακών αρρυθμιών, μειώνουν τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.
Μέταλλα και ιχνοστοιχεία Τα μούρα είναι πλούσιες πηγές σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και σεληνίου. Η παρουσία τους σε επαρκείς ποσότητες στον οργανισμό είναι καθοριστική για πολλές ζωτικές λειτουργίες.
Η γνώμη της επιστήμης
Τα επιστημονικά συμπεράσματα για την ευεργετική δράση των μούρων στην υγεία στηρίζονται σε εργαστηριακά πειράματα που έχουν γίνει σε ανθρώπους και σε πειραματόζωα και αφορούν κυρίως τα μαύρα και τα μπλε μούρα, που θεωρούνται και τα πιο θρεπτικά.
«Ασπίδα» κατά του καρκίνου
Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Cancer Prevention Research», αποδεικνύει ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος μαύρων μούρων από ασθενείς που πάσχουν από οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση μπορεί να μειώσει μέχρι και κατά 59% τους πολύποδες. Στις ΗΠΑ, ειδικοί του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο πραγματοποίησαν μελέτες σε πειραματόζωα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μαύρα μούρα αποτρέπουν την εμφάνιση κακοήθειας στη στοματική κοιλότητα, τον οισοφάγο και το παχύ έντερο. Τέλος, έρευνες του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου για τον καρκίνο του μαστού «James Graham Brown» σε πειραματόζωα επιβεβαιώνουν τα παραπάνω συμπεράσματα και, επιπλέον, αναδεικνύουν τη δράση των μαύρων μούρων κατά του καρκίνου των πνευμόνων. Επίσης, το ίδιο ερευνητικό κέντρο μελετά τη δράση των μαύρων μούρων σε γυναίκες με καρκίνο στους πνεύμονες.
«Αγαπούν» την καρδιά
Πρόσφατη φιλανδική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition» και στην οποία έλαβαν μέρος 72 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 58 έτη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μούρων μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση και αυξάνει τα επίπεδα καλής χοληστερίνης στο αίμα. Επίσης, το Κέντρο Προληπτικής Καρδιολογίας της Κλινικής του Κλίβελαντ στις ΗΠΑ συγκαταλέγει τα μούρα στις 25 τροφές που προφυλάσσουν την καρδιά.
Προστατεύουν το έντερο
Σύμφωνα με έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο σε μικρό αριθμό ασθενών με οισοφάγο Barrett (χρόνιος ερεθισμός του οισοφάγου λόγω της παλινδρόμησης των γαστρικών υγρών), τα μαύρα μούρα «φρενάρουν» την εξέλιξη της νόσου. Επίσης, μελέτη του Πανεπιστημίου του Λουντ στη Σουηδία υποστηρίζει ότι ο σίδηρος που περιέχουν τα μπλε μούρα προστατεύει από διάφορες παθήσεις του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα.
Βελτιώνουν τη μνήμη
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι στις ΗΠΑ, 2 φλιτζάνια χυμού μύρτιλων την ημέρα θωρακίζουν τη μνήμη. Στα σχετικά πειράματα συμμετείχαν 18 εθελοντές πάνω από 70 ετών. Όσοι έπιναν καθημερινά 2 φλιτζάνια χυμού μύρτιλων, μετά από 12 εβδομάδες αποστήθιζαν λέξεις ευκολότερα και ανταποκρίνονταν καλύτερα στα μαθησιακά τεστ που τους υπέβαλαν. Επίσης, μελέτη που έγινε σε πειραματόζωα στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ της Μεγάλης Βρετανίας απέδειξε ότι ο εμπλουτισμός του διαιτολογίου τους με μπλε βατόμουρα για 12 εβδομάδες βελτίωσε τη μνήμη τους και επιδιόρθωσε βλάβες στον εγκέφαλό τους που προκλήθηκαν λόγω γήρανσης.
Καταναλώνετε τα φρέσκα και τα κατεψυγμένα μούρα το πολύ μέσα σε μία ημέρα και αμέσως αφού τα πλύνετε, γιατί χαλάνε εύκολα.
Καταπολεμούν τις ουρολοιμώξεις
Έρευνα της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε ηλικιωμένες γυναίκες, που έπιναν 1-2 ποτήρια χυμό κράνμπερι καθημερινά για 6 μήνες, απέδειξε ότι ο αριθμός των βακτηριδίων στην ουροδόχο κύστη τους περιορίστηκε και, επιπλέον, είχαν σχεδόν 60% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν λοιμώξεις στην περιοχή.
Τι θα βρείτε στην αγορά
Σε μεγάλα σουπερμάρκετ και καταστήματα υγιεινής διατροφής θα βρείτε:
- Φρέσκα, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα βατόμουρα, μαύρα, μπλε, κόκκινα μούρα, μύρτιλα, φράουλες και κράνμπερι.
- Χυμό μαύρων, μπλε, κόκκινων μούρων και κράνμπερι.
- Ανάμεικτο χυμό με άλλα φρούτα του δάσους.
- Λικέρ. Εκτός από τα προϊόντα της φράουλας, όλα τα υπόλοιπα εισάγονται. Το κράνμπερι, επίσης, πωλείται και σε ταμπλέτες, ως συμπλήρωμα διατροφής.
Πώς θα τα εντάξετε στη διατροφή σας
Επίσημες οδηγίες για τις ποσότητες μούρων που θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, ώστε να επιφέρουν ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία, δεν υπάρχουν. Μπορείτε, όμως, να τα εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο με διάφορους τρόπους:
Δοκιμάστε τα στο πρωινό Ή σαν σνακ
• Πιείτε 1 ποτήρι χυμό μαύρων μούρων ή γευτείτε μια χούφτα φρέσκα ή κατεψυγμένα μούρα.
• Αλείψτε μαρμελάδα μούρων στο ψωμί.
Βάλτε τα στα φαγητά και στις σαλάτες
• Φτιάξτε σος από μούρα για το κοτόπουλο και για το χοιρινό.
• Συνοδεύστε τα λευκά τυριά με φρέσκα μούρα.
• Ρίξτε φρέσκα ή κατεψυγμένα μούρα σε πράσινες σαλάτες (π.χ. ρόκα, μαρούλι, αντίδια). Για περισσότερη νοστιμιά, προσθέστε καρύδια και αβοκάντο.
Φτιάξτε υγιεινά γλυκά
Του κουταλιού, smoothie, cheesecake με μαρμελάδα μούρων.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. ΚΩΣΤΑΛΕΝΙΑ ΚΑΛΛΙΑΝΙΩΤΗ, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο.
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Ρουβήμ (ΡΟΔΟΣυλλέκτης)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου