Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, ο τ. Υφυπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού Γ. Νικητιάδης δημοσίευσε το άρθρο που ακολουθεί στο μεγάλο ιστότοπο Huffington Post.
Το άρθρο έχει ως εξής:
«ΠΟΣΑ ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΚΩΣ»
Προ τριετίας, παρά την οικονομική κρίση που υφίστατο η χώρα, το νησί της Κω φιγουράριζε ακόμη στις πρώτες προτιμήσεις υποψηφίων να επενδύσουν στον τουρισμό. Γνωρίζω από πρώτο
χέρι δυο τουριστικά funds, από τα μεγαλύτερα του κόσμου, των οποίων οι μελέτες έδειχναν και εξηγούσαν τους λόγους για τους οποίους η ΚΩΣ ως τουριστικός προορισμός, παρουσίαζε τεράστιες προοπτικές. Την ίδια περίοδο, η ΔΟΥ της Κω παρουσίαζε εξαιρετικό φορολογικό ενδιαφέρον, ευρισκόμενη μέσα στις 5 πρώτες σε ολόκληρη τη χώρα στη συμβολή στον πλούτο του κρατικού κορβανά. Ταυτοχρόνως, το έτος 2011, η Κως σημείωνε ρεκόρ τουριστικών αφίξεων φθάνοντας το ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες αφίξεις και κατακτώντας με τον αριθμό αυτό επαξίως την θέση του τρίτου τουριστικού προορισμού της χώρας αμέσως μετά την Ρόδο και την Κρήτη. Ο μεγάλος αυτός αριθμός αφίξεων οδήγησε τα γειτονικά νησιά της Νισύρου και της Καλύμνου σε εκτόξευση του τουρισμού τους. Οι προοπτικές που διαγράφονταν για τον τουρισμό στα τρία αυτά νησιά ανεξαρτήτως της κρίσης που περνούσε και περνάει η χώρα, ήταν πολύ καλές. Πολύ καλές, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπήρχαν αρμόδιοι ικανοί να αντιμετωπίσουν κρίσεις που πιθανόν να προέκυπταν και ικανοί να καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι να μην οδηγείς σε οικονομική κατάρρευση τρία νησιά που και τα έχουν καταφέρει πολύ καλά κρατώντας ένα αξιόλογο βιοτικό επίπεδο και βρίσκονται μονίμως στην πρώτη γραμμή του εθνικού μας μετώπου. Προϋποτίθεται βεβαίως ότι, ο κάθε υπεύθυνος γνωρίζει στοιχειωδώς δυο πράγματα για τον τουρισμό και δεν ξεχνά ότι τα νησιά αυτά είναι δίπλα από τα Ίμια…
Ας δούμε τι έκαναν οι αρμόδιοι, όταν προέκυψαν προβλήματα που δυστυχώς έχουν οδηγήσει τον τουρισμό σε καθοδική πορεία στα παραπάνω νησιά:
1ον) Άφησαν το θέμα του προσφυγικού να ξεφύγει τελείως, στην αρχή μη έχοντας στρατηγική, (θυμηθείτε δηλώσεις πρωθυπουργού για τις θάλασσες που δεν έχουν σύνορα και της αρμόδιας υπουργού για τους μετανάστες που "λιάζονται" στην Ομόνοια), και στη συνέχεια χωρίς να σκεφτούν ότι δεν μπορεί σε ένα νησί που φέρνει τόσα χρήματα στο κράτος, εσύ να μην αναζητάς άλλες λύσεις και να αποφασίζεις να εγκαταστήσεις Home Spot. Φανταστείτε στην Ίμπιζα και στη Μαγιόρκα Ηome Spot!
2ον) Εξαγγείλανε κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και περίμεναν να δημιουργηθεί αναστάτωση στην αγορά για να αναστείλουν το μέτρο για νησιά όπως η ΚΩΣ η Κάλυμνος και η Νίσυρος , όταν πια η ζημιά είχε γίνει. Το τραγικό; Θα εφαρμόσουν το μέτρο από το 2017, λες και τα νησιά έχουν συνέλθει από το πατατράκ που έχουν υποστεί.
3ον) Η εταιρεία Ryanair, ανακοινώνει ότι αποσύρεται από την αγορά της Κω από τον Οκτώβριο και ότι για ολόκληρο το 2017 δεν θα περιλαμβάνει την Κω στους προορισμούς της, και δεν ανοίγει ρουθούνι. Λες και οι χιλιάδες τουρίστες που φέρνει κάθε χρόνο η συγκεκριμένη εταιρεία στην Κω και οι οποίοι κατά μεγάλο ποσοστό πηγαίνουν και στη Κάλυμνο (αναρριχητές), δεν παράγουν καμία οικονομική ωφέλεια. Λες και υπάρχει εύκολος τρόπος να καλυφθεί το κενό των 170.000 τουριστών που εν μέσω κρίσης έφερε στην Κω η Ryanair την τελευταία διετία (2015-2016). Καμία απολύτως αντίδραση από το επίσημο κράτος, προς δόξα των μεγάλων Tour Operators, που βεβαίως τρίβουν τα χέρια τους, με τις προσφορές που αναγκάσθηκαν να κάνουν οι ξενοδόχοι για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στοιχειωδώς στον ασφυκτικό κλοιό μέσα στον οποίο ευρίσκοντο. Το ότι έχουμε συνολικώς για τη χώρα αύξηση των αφίξεων των τουριστών το 2016 και μείωση εσόδων, είναι προφανώς ψιλά γράμματα για τους αρμόδιους που θα πανηγυρίσουν κιόλας επειδή θα έχουμε αύξηση αφίξεων. Ούτε πρόκειται να σκεφτούν ότι η αύξηση αυτή, με μια Τουρκία που κατέρρευσε φέτος τουριστικώς, με μια Αίγυπτο διαλυμένη και με τους άλλους ανταγωνιστές πλην Ισπανίας σε δύσκολη θέση, θα έπρεπε να είναι τριπλάσια από αυτήν που είχαμε.
Η τουριστική αγορά της Κω, για να επιβιώσει και να καταφέρει να γίνει ανταγωνιστική, θα χρειαστεί σημαντικές οικονομικές ενέσεις. Πόσα χαστούκια μπορεί να αντέξει; Η χώρα βεβαίως δεν είναι σε θέση να ενισχύσει οικονομικά με άμεσο τρόπο αυτή την ώρα τα τρία νησιά που ανάφερα παραπάνω. Μπορεί όμως να κάνει καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί, μπορεί να συνεχίσει την αναστολή του μέτρου της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, μπορεί με εντολή του κεντρικού τραπεζίτη και συμφωνία των «Θεσμών» και του κ. Ντράγκι, να μεταχειριστεί με διαφορετικό πιο ευνοϊκό τρόπο τις εκατοντάδες επιχειρήσεις που είναι στο κόκκινο, μπορεί να δώσει ενισχυμένα κίνητρα από το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο για επενδύσεις. Στο κάτω κάτω, τα νησιά αυτά μαζί με τη Λέρο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λέσβο είναι αυτά που κυρίως πλήρωσαν και πληρώνουν την προσφυγική κρίση. Ας υπάρξει επιτέλους μια σωστή προσέγγιση από τους αρμόδιους.
Το άρθρο αυτό αφιερώνεται σε όσους
θα γιορτάσουν στις 27 του μήνα την
Παγκόσμια ημέρα του τουρισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου