1821: Οι θυελλώδεις έρωτες των ηρώων της Επανάστασης
Οι ήρωες του ΄21 εκτός από αγωνιστές ήταν και άνθρωποι, που είχαν πάθη και ελαττώματα, όπως και σαρκικές επιθυμίες.
Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο Ρήγας Φεραίος, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η Μαντώ Μαυρογένους είχαν κρυφή ερωτική ζωή;
Έρωτες - 1821
Αυτή η άλλη πλευρά των πρωταγωνιστών της εποχής που έµενε καλά κρυµµένη, µόλις πρόσφατα έχει ξεκινήσει να αναδύεται χάρη στους σύγχρονους ιστορικούς.
Το ειδύλλιο Υψηλάντη - Μαυρογένους
Όσο οι εξεγερμένοι Έλληνες πολεμούσαν για να καταφέρουν το ακατόρθωτο, να κερδίσουν την πολυπόθητη λευτεριά τους, ένας έρωτας ανθούσε στο περιθώριο των μαχών.
Ο Δημήτριος Υψηλάντης και η Μαντώ Μαυγένους! Ο μετεπαναστατικός τους βίος χαρακτηρίστηκε πράγματι από τον θυελλώδη έρωτά τους, η οποίος είχε άδοξο τέλος εξ’ αιτίας της κατασυκοφάντισης της ωραίας πατριώτισσας.
Μαντώ Μαυρογένους - Δημήτριος Υψηλάντης
Όσο ζούσε ο Καποδίστριας, ο Υψηλάντης υπηρετούσε ως στρατάρχης του τακτικού στρατού και η Μαυρογένους λειτουργούσε ως αντιστράτηγος επί τιμή, καθώς τα είχε δώσει όλα για την επανάσταση και δεν είχε καν σπίτι να μείνει.
Όταν ο κυβερνήτης δολοφονήθηκε, η Μαντώ κυνηγήθηκε λυσσαλέα από διάφορα κέντρα επιρροής, που έβαλαν τελικά λόγια στον αρχιστράτηγο Υψηλάντη για την αρραβωνιαστικιά του, τη «φραγκοντυμένη Μυκονιάτισσα».
Εκείνη ήταν αριστοκράτισσα καλλονή και εκείνος αγωνιστής πρίγκιπας και μια τέτοια ένωση δεν την ήθελαν πολλοί. Κυρίως οι πολιτικάντηδες, που υπέθεταν ότι ένας γάμος μεταξύ τους θα σήμαινε την ένωση δύο μεγάλων οικογενειών με σαφή ρωσικό προσανατολισμό.
Κι εδώ μπαίνει στην ιστορία μας ο Ιωάννης Κωλέττης, που την κατασυκοφαντεί και δίνει έτσι άδοξο τέλος στην παθιασμένη σχέση. Ακόμα και τρίτο πρόσωπο ανακάλυψε στη σχέση τους, έναν παράνομο υποτίθεται δεσμό της Μαυρογένους, δίνοντας τη χαριστική βολή στον αρραβώνα.
Ο Μαυροκορδάτος είχε γράψει γι’ αυτό: «Ο Υψηλάντης επικράθη πάρα πολύ και απεφάσισε να πάρη το λόγο του οπίσω, όπου είχε δώσει προς αυτήν πριν ανακαλύψει τας μετά του κυρίου Βλακέρου σχέσεις της». Ο Βλακέρος, όπως τον αποκαλούσαν οι Έλληνες αγωνιστές, δεν ήταν άλλος από τον Άγγλο φιλέλληνα Έντουαρντ Μπλάκιερ, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που έπαιξε ενεργό ρόλο στη σύναψη των δανείων της ανεξαρτησίας.
Μετά τον χωρισμό, τα άλλοτε παθιασμένα ερωτικά συναισθήματα της Μαυρογένους μετατράπηκαν σε άσβεστο μίσος για τον Υψηλάντη. Το τέλος είχε όμως έρθει για την πιο ωραία ερωτική ιστορία των φλογισμένων χρόνων της Επανάστασης.
Η Μαντώ αποσύρθηκε στη γενέτειρά της και αποτραβήχτηκε οριστικά από τη δημόσια ζωή, πεθαίνοντας τελικά στην Πάρο το 1848 πάμφτωχη, ρακένδυτη και ξεχασμένη από όλους…
Ρήγας Φεραίος – Η “αποπλάνηση” της υπηρέτριας
To 1791 – όπως αναφέρει το mixanitouxronou.gr - o 34χρονος Ρήγας ζούσε στη Κραϊόβα μαζί με τη μητέρα και τον αδερφό του. Ήταν ευκατάστατος, μορφωμένος και πολύ αγαπητός από τον κόσμο, πλούσιους και φτωχούς. Όπως φαίνεται, «αγαπήθηκε» με μία κοπέλα περισσότερο από όσο επέτρεπαν τα ήθη της κοινωνίας…
Ρήγας Φεραίος
Το 1790 χρειάστηκε να περάσει ένα διάστημα στη Βιέννη για μία δουλειά. Τον Ιανουάριο του 1791 επέστρεψε στη Βλαχία, όπου τον περίμενε μία δικαστική κλήση. Το έγγραφο προερχόταν από το μητροπολιτικό δικαστήριο και αφορούσε την καταγγελία μίας νεαρής ονόματι Balasa. Η κοπέλα ήταν μία όμορφη υπηρέτρια της μητέρας του, η οποία είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Κραϊόβα. Η κοπέλα ή οι γονείς της κατήγγειλαν τον Ρήγα στο δικαστήριο, ότι βίασε την κόρη τους. Το δικαστήριο του επέβαλε πρόστιμο 20 πιάστρα, ένα ιδιαίτερα χαμηλό ποσό, ειδικά για τον Ρήγα, του οποίου ο μηνιαίος μισθός ξεπερνούσε τα 120 πιάστρα. Το χαμηλό ποσό δείχνει ότι δεν υπήρξε «βιασμός», αλλά αποπλάνηση της κοπέλας, η οποία φαίνεται ότι βρέθηκε μαζί του ερωτικά με τη θέλησή της. Βέβαια τίποτα από αυτά δεν έχει αποδειχτεί και υπάρχουν μόνο εκτιμήσεις για τα πραγματικά περιστατικά....
Ο Γεώργιος Καραισκάκης και η Μαριώ που τη φώναζε “Ζαφείρη”
Παντρεύεται τον πρώτο χρόνο του Αγώνα στα Γιάννενα την Γκόλφω Ψαρογιαννοπούλου, µε την οποία αποκτά δύο κόρες και έναν γιο. Στις µάχες όµως συνήθιζε να έχει µαζί του µια εκχριστιανισµένη Τουρκάλα, τη Μαριώ, την οποία έντυνε µε ανδρικά ρούχα και τη φώναζε «Ζαφείρη». Οπως αναφέρει ο ιστοριοδίφης Γιάννης Βλαχογιάννης στην εφηµερίδα «Εστία» του µακρινού 1917, «ήταν στρογγυλοπρόσωπη, µε µαύρα µάτια και µια κοτσίδα γύρω από το κόκκινο φέσι µε τη γαλάζια φούντα. Φορούσε άσπρες µπαµπακερές κάλτσες, άσπρο φλοκωτό σακάκι, φουστανέλα, στο σελάχι είχε δύο µπιστόλια και ένα γιαταγάνι και στο ένα χέρι κρατούσε ένα ελαφρό ντουφέκι.
Γεώργιος Καραϊσκάκης
Ο Καραϊσκάκης, αρρωστιάρης και µακριά από τους δικούς του, είχε ανάγκη από τη φροντίδα µιας γυναίκας». Οταν κάποια φορά η γυναίκα του, η Γκόλφω, δυσανασχέτησε µε τη γυναικεία παρουσία δίπλα του, ο αγωνιστής τής είπε µε νόηµα: «Εγνοια σου, µουρή, έχω και για σένα, µη µου χολιάζεις…».
Τζαβέλας και Νικηταράς – Οι πιστοί σύζυγοι
Λέγεται πως ανάμεσα στον Κίτσο Τζαβέλλα και την γυναίκα του, υπήρχε τέτοια αγάπη που τον ακολουθούσε σε όλες τις μάχες. Στην Έξοδο του Μεσολογγίου, πουλεμούσανε πλάι πλάι, ενώ η Βασιλική ήταν έγκυος στο 2ο παιδί τους.
Κίτσος Τζαβέλλας
Επίσης ο Νικηταράς μετά από την Μεγάλη μάχη στα Δερβενάκια, τα παλικάρια του, του έδωσαν σαν λάφυρο, καθώς ποτέ δεν έπαιρνε τίποτα, μια ξύλινη ταμπακιέρα. Δέχτηκε το δώρο και το έστελε χάρισμα στην γυναίκα του την Αγγελίνα με το σημείωμα: Τα παλικάρια μου, μου χάρισαν τούτη την ταμπακιέρα, Την στέλνω σε σένα, που αγαπάω ποιο πολύ στον κόσμο, μετά την Πατρίδα.
Κολοκοτρώνης – Το δεύτερο παιδί από την κοπέλα στο μοναστήρι
Λέγεται ότι ο γέρος του Μοριά είχε αποκτήσει ένα παιδί, τον Πάνο τον δεύτερο, με μια κοπέλα από ένα μοναστήρι. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι ιστορικά αποδεδειγμένο.
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Τέλος ο στρατηγός Μακρυγιάννης στα αποµνηµονεύµατά του αναφέρει ότι ο Παπαφλέσσας γλεντοκοπούσε µε γυναίκες, ενώ ο λόρδος Βύρων είχε ξεκάθαρες παιδοφιλικές τάσεις, και δη µε άγουρα αγόρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου