Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

«Προσβάσιμος Τουρισμός στη Ρόδο – Προκλήσεις και Προοπτικές» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Κοιν Σεπ «Ασκληπειάδες»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

«Προσβάσιμος Τουρισμός στη Ρόδο – Προκλήσεις και Προοπτικές» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Κοιν Σεπ «Ασκληπειάδες» την Παρασκευή 11/1/2019 . 

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και στην οποία ήταν προσκεκλημένοι Τοπικοί Φορείς και παράγοντες του νησιού. 
Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αθλητισμού και Πολιτισμού, κα Μαριέτα Παπαβασιλείου, αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος , ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων και υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου και υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου, Στράτος Καρίκης, αντιπροσωπεία της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο διευθυντής του ΕΟΤ Δωδεκανήσου, Αγαπητός Ξάνθης, ο πρόεδρος του συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων Ρόδου, Γιώργος Ματσίγκος, ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων, Κώστας Κατσίβας και ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων, Γιάννης Κλούβας. 
Την εκδήλωση άνοιξε η αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Τ.Α.Π., της αναπτυξιακής εταιρείας του Επιμελητηρίου, κα Μαριτάνα Αλακιώτου-Ανθοπούλου. 
Χρέη συντονίστριας είχε η δημοσιογράφος κα Μαίρη Φώτη. Για τους σκοπούς της εκδήλωσης δημιουργήθηκε σχετικό hashtag στα κοινωνικά δίκτυα με το όνομα «#AccessibleRhodes». 
Στόχος της εκδήλωσης , ήταν η ενημέρωση του κοινού για τα χαρακτηριστικά και τις τάσεις του προσβάσιμου τουρισμού, ο κοινωνικός της αντίκτυπος από την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες στις διακοπές τους, καθώς και με ποιους τρόπους μπορούν αυτά να εξυπηρετηθούν καλύτερα από τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου. 
Στην εκδήλωση, παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ΑμεΑ και της Ε.Σ.ΑμεΑ, εξηγώντας τη σημασία που έχει ο προσβάσιμος τουρισμός τόσο για τη Ρόδο όσο φυσικά και για τα ΑμεΑ που έχουν σπουδαία ανάγκη για την άρτια παροχή τέτοιων υπηρεσιών. 
Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο κ. Μανώλης Ζηδιανάκης, πρόεδρος της ΚοινΣεπ «Ασκληπειάδες», ο οποίος στο δικό του χαιρετισμό τόνισε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ τόσο στην καθημερινότητα τους όσο και ως τουρίστες. Σκοπός των «Ασκληπειάδων», όπως είπε, είναι να μπορεί να εξυπηρετήσει ευρύτερα και τους τουρίστες με αναπηρίες, αναβαθμίζοντας την εμπειρία τους ως ταξιδιώτες στο νησί της Ρόδου. 
Επειτα, η κα Μαίρη Φώτη, ως συντονίστρια της εκδήλωσης το λόγο έδωσε στον κ. Ραφαήλ Κουδούνη, επικεφαλής της Dingo MarkeSng Team. Ο κ. Κουδούνης παρουσίασε σχετική μελέτη τονίζοντας την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει πανευρωπαϊκά για την παροχή υπηρεσιών προσβάσιμου τουρισμού, ενώ παράλληλα εξήγησε και τους παράγοντες τους οποίους τα ΑμεΑ λαμβάνουν υπ’ όψη επιλέγοντας έναν προορισμό ή μία ταξιδιωτική υπηρεσία. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι, -όπως εξήγησε ο κ. Κουδούνης- αν και ο προσβάσιμος τουρισμός απευθύνεται στο 27% του πληθυσμού της Ευρώπης, δυστυχώς μόνο το 9% των τουριστικών επιχειρήσεων είναι σε θέση να παρέχουν έστω και κάποιες υπηρεσίες προσβάσιμου τουρισμού. 
Συνεχίζοντας στο ίδιο πλαίσιο, το βήμα πήρε ο κ. Χρήστος Μιχαλάκης, διευθύνων σύμβουλος του Gem Travel. Ο κ. Μιχαλάκης αναφέρθηκε αρχικά στο ιστορικό της συνεργασίας με τις «Ασκληπειάδες» και στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η υποστήριξη παροχής υπηρεσιών προσβάσιμου τουρισμού, όπως η μετακίνηση ΑμεΑ με ειδικά «βαν» στον προορισμό τους και η ξενάγηση ΑμεΑ στην Παλιά Πόλη της Ρόδου με ειδικά ηλεκτρικά αμαξίδια. Ο κ. Μιχαλάκης παρουσίασε τέλος το project “Accessible Rhodes” (www.accessible-rhodes.gr) το οποίο σκοπό έχει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, να συμβάλλουν στην καλύτερη πληροφόρηση και εξυπηρέτηση των τουριστών ΑμεΑ. «Η καλή τουριστική εμπειρία και η απόλαυση άψογων τουριστικών υπηρεσιών είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων και πρωτίστως υποχρέωση δική μας», είναι η φράση με την οποία έκλεισε την ομιλία του ο κ. Μιχαλάκης. Τέλος, αφού οι κ.κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης και Μανώλης Ζηδιανάκης έκαναν μια σύντομη τοποθέτηση επί των παραπάνω ζητημάτων, ακολούθησε συζήτηση και ο λόγος ήταν ελεύθερος για το κοινό. 
Κοινό συμπέρασμα της εκδήλωσης ήταν ότι το «Accessible Rhodes» πρέπει να αποτελέσει ένα κίνημα για τους επαγγελματίες του τουρισμού στη Ρόδο, ενώ η συμμετοχή όλων μερών στον εγχείρημα κρίνεται επιβεβλημένη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου