Romulea bulbocodium (L.) Seb.et Mauri
Από τα πιο γνωστά είδη ρωμυλέας, αρκετά κοινό σε όλη τη Μεσόγειο. Με απαλό ή πιο έντονο μωβ χρώμα στην άκρη των πετάλων ή εντελώς λευκή πάντα όμως όμορφο κίτρινο χρώμα στη βάση της στεφάνης. Στα Κύθηρα τη βρήκαμε στα δυτικά, ανθισμένη ήδη από τον Ιανουάριο.
*θεωρώ ορθότερο το Ρωμυλέα από το Ρομουλέα όπως συνήθως μεταφράζεται λόγω της ετυμολογίας από το κύριο όνομα Ρωμύλος, όπως αποδίδεται στα Ελληνικά το λατινικό Romulus. Επίσης προτιμώ το βολβοκώδιος και όχι βολβώδης, αφού η λέξη bulbocodium είναι σύνθετη από το ελληνικό βολβός και κώδιο= δέρας προβιά, που αναφέρεται στον τριχωτό βολβό του είδους)
Πολύ μικρό ( 5-10 εκ. ύψος) βολβώδες φυτό, ενδημικό της Ελλάδας. Στο γένος ρωμυλέα ανήκουν πάνω από 80 είδη με εξάπλωση στην Ευρώπη τη Μεσόγειο και τη Νότια Αφρική. Βρήκαμε αυτήν τη ρωμυλέα στα βόρεια των Κυθήρων. Το όνομα του γένους προέρχεται από τον Ρωμύλο, μυθικό ιδρυτή της Ρώμης,ενώ το επίθετο του είδους δόθηκε προς τιμήν του Βιντζέντζο Λινάρες,σικελού συγγραφέα και δημοσιογράφου.
* για πολλούς, ρομουλέα
Πηγή κειμένου: http://floracytherea.blogspot.com/2011/02/blog-post_26.html
ΡΩΜΟΥΛΕΑ Η ΤΕΜΠΣΚΥΑΝΗ-ΒΟΣΚΟΣ (Romulea tempskyana)
Στο γένος Ρωμουλέα ανήκουν πάνω από 80 είδη με εξάπλωση στην Ευρώπη τη Μεσόγειο και τη Νότια Αφρική. Τη λένε Romulea γιατί είναι αφιερωμένη στο Ρωμύλο (Romulus),το μυθικό ιδρυτή της Ρώμης.
Μετά από πολλή ώρα έρευνας δεν μπορούσα να καταλήξω αν η ρωμουλέα της Κω ανήκει στο είδος tempskyana ή linaresii subsp. graeca. Τελικά, με βοήθεια από το Greekflora και το Χαράλαμπο Χιωτέλη καταλήξαμε ότι αυτό που τα διαφοροποιεί, είναι το μήκος του στύλου, στην tempskyana είναι μακρύτερος από τους στήμονες, ενώ στις linaresii subs graeca είναι βραχύτερος από τους στήμονες. Εδώ μάλλον είναι μακρύτερος άρα πρόκειται για tempskyana.
Η Romulea tempskyana – Ρωμουλέα η τεμπσκυανή – λέγεται και Βοσκός (Ρωμυλέα), είναι πολύ μικρό (5-10 εκ. ύψος) βολβώδες φυτό, με χαρακτηριστικό γνώρισμα το ιώδες άνθος.
Είναι ενδημικό φυτό και φύεται την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου κυρίως σε λιβάδια με χαμηλή βλάστηση. Στην Κύπρο, τα μικροσκοπικά αυτά λουλουδάκια είναι πολύ συνηθισμένα και οι ντόπιοι τα λένε και αστερούθκια (μικρά αστεράκια).
Στην Κω το συναντήσαμε πρώτη φορά στην Ασκόπετρα, μετά στον υδροβιότοπο της Αβδελλολίμνης, μήνα Φεβρουάριο. Ο κ. Γιάννης Κασσιώτης μας είπε ότι στην Κω ονομάζουμε τη ρωμουλέα καστανιά και ότι στην κατοχή πολλοί έβγαζαν το βολβό και τον έτρωγαν για να ξεγελάσουν την πείνα τους.
Πηγή κειμένου: http://photographybysophiakaragianni.blogspot.com/2018/08/romulea-linaresii-subsp-graeca.html
Σημείωση ΡΟΔΟΣυλλέκτη.
Την ρωμουλέα στη Ρόδο τη συναντάμε από τις αρχές Ιανουαρίου
έως και τέλος Απριλίου στις περιοχές των Φανών, "Σουμάι Λιβάι", προς "Δεξαμενή", "Γέρος" και Λόσσα με βάση την καταγραφή που έχω κάνει στο άλμπουμ με τις φωτογραφίες μου.
Στις ίδιες περιοχές συν αυτές του "Αι Γιάννη" και Λόσσα, συναντάμε και διάφορα είδη κρόκων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου