Αγαπητοί φίλοι και μέλη του Σπιτιού της Ευρώπης,
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Σπιτιού, να σας ευχηθώ να έχετε μία καλή χρονιά, μία ευρωπαϊκή χρονιά, μία χρονιά που το αίσθημα δημοκρατίας και η συνείδηση του πολίτη θα μας βγάλει από τα τέλματα που σαν ήπειρος, σαν έθνος, σαν κοινωνία, σαν τόπος αντιμετωπίζουμε.
Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο αποχαιρέτησε μία χρονιά, το 2018, που υπήρξε καθοριστική για την ανάπτυξη του σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Κορυφαία, αν και εσωτερική, στιγμή του ήταν η ολοκλήρωση μίας επίπονης διαδικασίας εκσυγχρονισμού του Καταστατικού μας, που ξεκίνησε το 2011, και λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, έμεινε πίσω όλα αυτά τα χρόνια. Έχοντας, πλέον ολοκληρωθεί, το καθαρογραμμένο μας Καταστατικό είναι το εργαλείο που θα μας οδηγήσει στο μέλλον.
Επιτρέψτε μου να σας διαβάσω τους καταστατικούς μας σκοπούς, όπως πλέον αναφέρονται στο Καταστατικό του Σπιτιού, ίδιοι στο πνεύμα, αλλά διατυπωμένοι με λέξεις που σήμερα έχουν άλλη βαρύτητα και ίσως διαφορετική σημασία από το 1999 που γραφόταν το πρώτο μας καταστατικό:
α) η ανάπτυξη και διατήρηση των οικονομικών, αναπτυξιακών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, τεχνολογικών και κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των πολιτών και ειδικότερα των νέων του Ευρύτερου Ευρωπαϊκού και Μεσογειακού χώρου,
β) η προβολή, προώθηση και ανάπτυξη της Κοινής Ευρωπαϊκής Ταυτότητας και των ιδεών και αξιών που την διέπουν, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τις διαρκείς διαβουλεύσεις και διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στα όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη και των λοιπών διεθνών οργανισμών και κινημάτων που είναι αφιερωμένοι στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση,
γ) η ανάπτυξη και διάδοση προγραμμάτων και δράσεων με σκοπό την ενεργοποίηση και την ένταξη εφήβων και νέων ενηλίκων, η επεξεργασία και υλοποίηση προγραμμάτων τυπικής, άτυπης και μη τυπικής εκπαίδευσης και η ένταξη των πολιτών κάθε ηλικίας στην ψηφιακή ατζέντα.
δ) η προβολή και προώθηση της διαχρονικής ελληνικής συνδρομής και συμβολής στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, καθώς και η προβολή, προώθηση και διατήρηση της Ελληνικής Παράδοσης, ως αναπόσπαστου κομματιού του οράματος της Πολυπολιτισμικής Ευρώπης, όπως και κάθε άλλης αντίστοιχης παράδοσης, με εργαλεία την Πολιτιστική Διπλωματία και τον Διάλογο των Πολιτισμών,
ε) η προβολή, προώθηση, διατήρηση και ανάπτυξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που καθιστούν τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα διαχρονικά έναν τόπο ειρήνης, διαλόγου και ταυτόχρονης συνύπαρξης πολλαπλών πολιτισμών και παραδόσεων.
Μέσα από αυτούς τους σκοπούς κατανοεί κανείς συγκεκριμένα πράγματα για την αντίληψη που το Σπίτι τα τελευταία 19 χρόνια λειτουργεί. Είναι ένας έντονα πολιτικός φορέας, που προωθεί τη συμμετοχή, την εξωστρέφεια, την αλληλεπίδραση, την κατανόηση, τον σεβασμό. Με εφόδια την ελληνική κληρονομιά και παράδοση, το ανήσυχο, ταξιδιάρικο και διπλωματικό πνεύμα των Ροδίων, το πολύχρωμο σκηνικό των Δωδεκανήσων, σαλπάρει σε μία αναζήτηση για το κοινό Ευρωπαϊκό Όραμα, μία Ευρώπη Ειρήνης και Αλληλεγγύης εντός κι εκτός, όπου κάθε της γωνιά και κάθε σημείο της Μεσογείου, αποτελεί τον γεωγραφικό μας χώρο, την δράση μας, όπου θα μάθουμε, όπου θα διδάξουμε, θα πάρουμε τα καλύτερα στοιχεία κάθε τόπου και θα προσπαθήσουμε να τα φέρουμε στη ζωή μας, να γνωρίσουμε τι λειτουργεί και τι όχι σε μία κοινωνία, να βιώσουμε μία πολιτιστική συναλλαγή στην πραγμάτωσή της.
«Η Ενωμένη Ευρώπη δεν θα οικοδομηθεί μονομιάς» όπως είπε ο RobertSchuman στην περίφημη διακήρυξή του. Θέλει μεγάλη προσπάθεια, σταδιακά βήματα, και στόχο την επίτευξη αλληλεγγύης. Όπως αναφέρει ο JeanMonnet, «πέρα από τις διαφορές και τα γεωγραφικά σύνορα βρίσκονται τα κοινά μας συμφέροντα». Και αυτά είναι που πρέπει να επιδιώξουμε. Η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι η Ενωμένη Ευρώπη, έχει φέρει τον άνθρωπο στο κέντρο της διαδικασίας. Ναι, τα έθνη μεταξύ τους πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς, να παραχωρήσουν για να κερδίσουν κάτι άλλο, πολλές φορές και με πολύ πόνο, αλλά σε κανένα μέρος του κόσμου, σε καμία άλλη γεωγραφική περιοχή του κόσμου, σε καμία άλλη ιστορική περίοδο της ανθρωπότητας, ο απλός πολίτης δεν έχαιρε τέτοια εξαιρετικής προστασίας, τόσων δικαιωμάτων, από τις αγορές, τους άλλους πολίτες ή και το ίδιο του το κράτος. Κανένα άλλο εγχείρημα δεν έχει προστατέψει και δεν έχει θωρακίσει τον κάθε πολίτη, σεβόμενο την ταυτότητα και τις ιδιαιτερότητές του, πέραν του Ευρωπαϊκού Ενοποιητικού Project. Και όλα αυτά είναι μια αργή και επίπονη διεργασία: όπως αναφέρει ο deGasperi, «το μέλλον δεν θα επιβληθεί με τη δύναμη, ούτε από την επιθυμία της κατάκτησης, αλλά από την υπομονετική εφαρμογή της δημοκρατικής μεθόδου, το εποικοδομητικό πνεύμα της συναίνεσης, και τον σεβασμό στην ελευθερία». Και για να επιστρέψουμε πίσω στην γωνιά της Ευρώπης, την Ελλάδα μας και την ακριτική Ρόδο και το αγαπημένο Σπίτι μας, ο KonradAdenauer πολύ εύστοχα αναφέρει ότι «όταν ο κόσμος μοιάζει μεγάλος και περίπλοκος, πρέπει να θυμόμαστε ότι όλες οι μεγάλες παγκόσμιες ιδέες ξεκινάνε από μία μικρή γειτονιά».
Και αυτό είναι το Σπίτι της Ευρώπης, μία γειτονιά, μια παρέα φίλων και ενεργών πολιτών που επιθυμεί να ενεργοποιήσει, να μπολιάσει με δημοκρατία και Ευρώπη ακόμη περισσότερους. Γιατί την Ευρώπη οφείλουμε να την διαμορφώσουμε εμείς, όχι άλλοι. Εμείς, ως ενεργοί και δραστήριοι πολίτες. Τότε θα μας ανήκει αυτό που δημιουργείται, γιατί το μέλλον μας δεν πρέπει να δημιουργείται ερήμην μας! Και είναι καλοί και ελπιδοφόροι οι πατέρες της Ευρώπης, αλλά εμείς ως Έλληνες πρώτιστα, δηλαδή βιολογικοί κληρονόμοι της βάσης του Δυτικού Πολιτισμού, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον Θουκυδίδη ή τον Αριστοτέλη, που αποκαλούν άχρηστο τον πολίτη που δεν ασχολείται με τα κοινά.
Και η μεγαλύτερη μας πρόκληση είναι να ενεργοποιήσουμε τους νέους και τις νέες μας μέσα σε αυτή τη διαδικασία, μέσα από τη δράση του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο.Κάποιος θα πει, μα και εσείς νέοι είστε, αυτοί που σήμερα ασχολείστε. Και θα απαντήσω, ναι, έχετε δίκιο. Αλλά είμαστε νέοι με ένα βαρύ χρέος: τα μαθήματα, το ήθος και τις αξίες που μας προσέφεραν απλόχερα οι ιδρυτές και τα παλαιότερα μέλη του Σπιτιού, με προεξάρχουσες τις αγαπητές και πάντα ενεργές, κες Μαριλένα Σωκιανού και Άννα Χαρίτου, μαθήματα, ήθος και αξίες που οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε, οφείλουμε να προστατεύσουμε αλλά ταυτόχρονα να εξελίξουμε για να εμπνεύσουμε με τη σειρά μας, σε λίγα ή περισσότερα χρόνια, νέα άτομα να διευρύνουν, να μεγαλώσουν, να αναπτύξουν το έργο του Σπιτιού πέραν από εκεί που οι δυνάμεις και η βούλησή μας επιτρέπει.
Το 2018 μας βρήκε σε μία κατάσταση ευμάρειας με πολλές επιτυχίες.Είμαστε πάρα πολύ ευτυχισμένοι να πούμε ότι μας «εγκατέλειψε» με ακόμη περισσότερες. Μπορείτε να διαβάσετε τις περισσότερες από αυτές στον μικρό Απολογισμό που διανεμήθηκε στην είσοδο. και έδωσε την θέση του σε ένα 2019 με πολύ μεγάλες ελπίδες και προκλήσεις.
Κορωνίδα, φυσικά, των δράσεών μας το 9ο Διεθνές Συνέδριο Προσομοίωσης Περιφερειακών Διεθνών Οργανισμών Ρόδου, το πιο γνωστό ως RhodesMRC, που στη φετινή του υλοποίηση αποτελείτο από δύο συνέδρια: ένα πανεπιστημιακό που ξεπέρασε τα 450 άτομα σε συμμετοχή και ένα μαθητικό που άγγιξε τα 200. 650 μαθητές, φοιτητές και νέοι επιστήμονες, από 13 πανεπιστήμια και σχολές, από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, από τα λύκεια της Ρόδου, της Κω, και της Σύμης, με μία πολυπληθή επιστημονική επιτροπή, είναι η μεγαλύτερη αντίστοιχη διοργάνωση του χειμερινού εξαμήνου στη Μεσόγειο, και από τις μεγαλύτερες στο ημερολογιακό έτος. Φέτος, μάλιστα, η διεθνής εγκυρότητα της διοργάνωσης επιβεβαιώθηκε από την αιγίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας στη Μαύρη Θάλασσα, την αιγίδα και στήριξη του ΝΑΤΟ, και την συνεχιζόμενη υποστήριξη 8 πρεσβειών ξένων χωρών στην Ελλάδα, αλλά και την ένταξη του στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018. Είμαστε περήφανοι και ώριμοι να πούμε με σιγουριά, ότι μέσα από το RhodesMRC η Ρόδος μετατρέπεταισε ένα κέντρο ανάπτυξης των Ηγετών του Μέλλοντος, διαμορφώνοντας άτομα με διεθνή αντίληψη, κατανόηση της λειτουργίας του διεθνούς συστήματος, και αναπτύσσοντας τις ικανότητές του στη διπλωματία, την κρίση, την διαπραγμάτευση και τη λήψη αποφάσεων. Και όλοι αυτοί πρεσβευτές της Ρόδου για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Είμαστε επίσης περήφανοι για το γεγονός, ότι το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο συμμετέχει ως ισότιμος εταίρος, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, ταυτόχρονα, σε δύο προγράμματα Erasmus+ για την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την ανταλλαγή καλών πρακτικών.
Το πρώτο είναι το «READITActiveCitizensinRuralAreas» που σκοπό έχει την καταγραφή και ανάδειξη πρακτικών ενεργοποίησης πολιτών σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές, μία σύμπραξη φορέων από Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Πολωνία και Σουηδία. Η δική μας συνδρομή αν προσδώσουμε τη διάσταση της νησιωτικότητας, αλλά και της ακραίας εποχικότητας στην οικονομία. Δύο συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν ήδη σε Γαλλία και Σουηδία, το 2018, με την επόμενη να γίνεται στη Ρόδο, τον Απρίλιο και το πρόγραμμα να ολοκληρώνεται τον Ιούνιο στην Πολωνία.
Το δεύτερο πρόγραμμα αποτελεί εξέλιξη προηγούμενου προγράμματος που με επιτυχία ολοκληρώσαμε, το ExpressionsinDialogue, που στοχεύει στην καταγραφή και διασπορά των ωφελειών στην ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών από την πρακτική των ζωντανών βιβλιοθηκών, μίας μεθοδολογίας που όσοι βίωσαν θα βεβαιώσουν για την μοναδική επιρροή που είχε στον τρόπο που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Στο πρόγραμμα μετέχουν εταίροι από Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία και ένα ευρωπαϊκό δίκτυο. Το πρόγραμμα ξεκίνησε οργανωτικά στη Ρόδο, τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε και θα ολοκληρωθεί στη Ρόδο τον Φεβρουάριο του 2020. Στο ενδιάμεσο, τέσσερα άτομα θα εκπαιδευθούν στο Τάλλιν αυτόν τον Φεβρουάριο, θα δημιουργηθεί τοπική ομάδα για την εκπαίδευση και εφαρμογή του προγράμματος, άλλη μία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Ματζέντα της Ιταλίας, και άλλη μία εκπαίδευση τον Οκτώβριο στη Βαρκελώνη.
Παράλληλα, πλέον μας προσκαλούν σαν φορέα, να μιλήσουμε, να τοποθετηθούμε, να ακουστούμε, από την Νάουσα και τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Οδησσό και το Στρασβούργο. Δημιουργούμε νέες συνεργασίες, που φέρνουν νέα προγράμματα, και άρα περισσότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και ανταλλαγής για τους φίλους και τα μέλη μας. Και η συνεχής προσήλωσή μας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Εκπαίδευση και την Επιμόρφωση – EUNET, και το Ίδρυμα AnnaLindh, αποτελούν την εγγύηση για να βρίσκουμε πάντα αξιόπιστους συνεργάτες, έγκυρους διεθνείς εταίρους.
Φυσικά, δεν ξεχνάμε ποτέ το γενικό κοινό, τους Ροδίτες και τις Ροδίτισσες, που πρακτικά αποτελούν τη βάση και την καταφυγή μας. Το ετήσιο Τριήμερο για την Ευρώπη, την Επιχειρηματικότητα και τη Βιώσιμη εκπαίδευση, αλλά και οι άλλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε, φέρνουν το τοπικό κοινό ενώπιον εξαιρετικών καθηγητών και ομιλητών, επιχειρήσεων και καινοτομιών, παραδειγμάτων καλών πρακτικών, που εκτός από μία καλύτερη αντίληψη για τον κόσμο στον οποίο ζούμε, μπορούν να μας δώσουν ελπίδα, ή ακόμη και να μας εμπνεύσουν να γίνουμε εμείς η αλλαγή που απαιτείται για την απάλειψη της κάθε ασχήμιας που αντιμετωπίζουμε. Και μέσα από την νέα πρακτική των εκδηλώσεων #local2european που για πολλούς από τους συμμετέχοντες αποτέλεσε μία πρωτόγνωρη και υψηλής ποιότητας εμπειρία, ευελπιστούμε ότι οι πολίτες μας θα εμπλακούν σε διάλογο, θα μιλήσουν, θα ακουστούν και θα λάβουν απαντήσεις. Και εδώ να ευχαριστήσω τους δυο βουλευτές μας, τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κο Νεκτάριο Σαντορινιό, και τον Τομεάρχη Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, κο Μάνο Κόνσολα, και τους τοπικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΙΝΑΛ και των ΑΝΕΛ για την γενναιότητά τους να συμμετάσχουν στο πείραμά μας.
Και φυσικά δεν ξεχνάμε τον Πολιτισμό! Το Σπίτι φέρνει στη Ρόδο εδώ και πέντε χρόνια το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Eurochannel και από το 2017 συντονίζει την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, που το 2019 κλείνει τα 20 χρόνια του. Μόνο το 2018 επτά ημέρες προβολών και τέσσερις ημέρες μουσικής.
Ακούγοντας κάποιος όλα αυτά, θα φανταστεί ένα Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, με οργανωμένα γραφεία, προσωπικό, και πολλούς πόρους: λεφτά. Φυσικά δεν έχουμε τίποτα από αυτά. Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, παρόλο που έχει μία Στέγη, λόγω της κακής κατάστασης της οροφής του οικήματος, που στάζει με κάθε βροχή, δεν έχει πρακτικά δικό του χώρο για αποθήκευση, για λειτουργία, για ανάπτυξη. Προσωπικό δεν υπάρχει. Είμαστε όλοι εθελοντές και ευτυχισμένοι να έχουμε κοντά μας κι άλλους εθελοντές. Χρήματα: το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο ούτε λάμβανε, ούτε λαμβάνει από πουθενά χρήματα για τη λειτουργία του. Κάθε δράση του ξεκινάει με μηδενικό προϋπολογισμό, κάθε διεθνές πρόγραμμα που εκτελούμε χρηματοδοτείται απευθείας από τους εταίρους μας ή την Ε.Ε., και όποια βοήθεια λαμβάνουμε πάει ακριβώς για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών, με κάθε διαφάνεια. Και πως βγάζουμε χρήματα; Μοναδικές πηγές χρηματοδότησης είναι οι συνδρομές των μελών μας, οι έκτακτες εισφορές σας και η υποστήριξή σας με τον λαχνό που θα αγοράσετε για την ταπεινή λαχειοφόρο αγοράμας ή μία αναμνηστική κούπα.
Και το επίσης σημαντικό: προσπαθούμε όλες μας οι εκδηλώσεις να είναι δωρεάν για το ροδιακό κοινό! Με μία εξαίρεση: το μεγάλο μας συνέδριο το RhodesMRC! Όλοι αυτοί οι νέοι ηγέτες που αναφέραμε νωρίτερα, πληρώνουν για να συμμετάσχουν στο συνέδριο, ταξιδεύουν και μένουν στη Ρόδο με δικά τους έξοδα και μας εμπιστεύονται για μία κορυφαία ακαδημαϊκή διαδικασία.Έξοδα φυσικά που έχουν να κάνουν την σίτισή τους, τα υλικά και τα έξοδα ενός διεθνών προδιαγραφών συνεδρίου. Από την αξιολόγησή τους, ανώνυμη, μας δίνουν πάνω από 90% θετική βαθμολογία εδώ και χρόνια. Κάθε μας δράση χαρακτηρίζεται από την ίδια αποτίμηση, την ποιότητα, την πρωτοτυπία, δείγμα της αγάπης με την οποία όλα αυτά γίνονται.
Και πως φτάνουμε σε έναν τόσο πλούσιο απολογισμό. Αναφέραμε την αγάπη για αυτό που κάνεις, έχουμε το ήθος που διδαχθήκαμε, έχουμε τους εθελοντές που εμπνεύσαμε, αλλά έχουμε και όλους εσάς. Όλους εσάς που φέτος επιλέξαμε να τιμήσουμε, με τα Ετήσια Βραβεία του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο. Μπορεί να νιώθουμε άστεγοι, αλλά χάρη σε εσάςκάθε δράση μας βρίσκει σπίτι, μπορεί να νιώθουμε χωρίς μέσα, αλλά χάρη σε εσάς, καλύπτονται όλες οι ανάγκες μας, μπορεί να νιώθουμε λίγοι, αλλά με εσάς γινόμαστε πολλοί. Και ο σκοπός είναι να γίνουμε περισσότεροι… Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς, που από το θεσμικό, υπηρεσιακό ή προσωπικό σας κίνητρο, στηρίζετετις δράσεις και την εκπλήρωση των σκοπών που υπηρετούμε. Για χάρη οικονομίας του χρόνου, επιτρέψτε μου να κρατήσω τις σχετικές αναφορές για την απονομή των βραβείων. Για όσους έχουν αγωνία, μπορούν να δουν τον έντυπο απολογισμό που μοιράσαμε στην είσοδο, για όλες τις ευχαριστίες, ελπίζοντας να μην έχουμε ξεχάσει κανέναν.
Και ολοκληρώνοντας, ας μου επιτρέψετε να μιλήσουμε για το μέλλον. Το 2019 έχει δύο πολύ σημαντικά ορόσημα που επηρεάζουν τους σχεδιασμούς μας: το 10ο επετειακό RhodesMRC 2019, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία του, ήδη έχουμε μιλήσει με πολλούς από εσάς για να το κάνουμε έναν μόνιμο θεσμό, θωρακισμένο από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, και διασφαλισμένο για πολλά χρόνια που θα έρθουν, αλλά και η επετειακή του έκδοση να σπάσει κάθε ρεκόρ σε ποσότητα και ποιότητα. Το δεύτερο ορόσημο είναι οι Ευρωεκλογές. Ο μεγάλος μας στόχος είναι η ενεργοποίηση των πολιτών να μιλήσουν, να συζητήσουν, να λάβουν τις απαντήσεις που αξίζουν και φυσικά να ψηφίσουν. Ήδη, έχουμε έρθει σε συνεννόηση με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δωδεκανήσου της ΑΝ.ΔΩ. για να συντονίσουμε τις σχετικές μας δράσεις και να μεγιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα. Πρέπει να κατανοήσουμε ξανά ότι η ψήφος μας έχει σημασία, έχει αποτέλεσμα, έχει νόημα και η αποχή μας έχει συνέπειες, καθώς μας εξαιρεί από το ρεπερτόριο σε έναν χορό που ούτως ή άλλως χορεύουμε. Το Τριήμερό μας φέτος θα πραγματοποιηθεί 19, 20, 21 Μαρτίου, σύντομα θα ξεκινήσει η πρόσκληση και διαβούλευση για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, που πραγματοποιείται πάντα 21 Ιουνίου, και τα ετήσια ραντεβού μας θα διανθιστούν από πολλά ακόμη γεγονότα.
Να είστε κοντά μας. Επικοινωνήστε μαζί μας, εγγραφείτε στη λίστα παραληπτών μας, ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα, και αν σας αρέσουμε πολύ, γίνετε και μέλη μας. Δεν είμαστε μία κλειστή ομάδα, αλλά ένα Σπίτι φιλόξενο και ανοικτό σε κάθε άτομο που πιστεύει στην Ευρώπη και αγαπάει τη Ρόδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου