Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Το Σπήλαιο του Αρχαγγέλου Πανορμίτη στις Κάτω Πέτρες.

Κάτω Πέτρες – Η Σπηλιά του Αρχαγγέλου Πανορμίτη στη Ρόδο!
Οι κάτω πέτρες, είναι ένα σημείο πάνω στο νησί που σχεδόν όλοι το έχουν περάσει. Αρκετοί το προτιμούν για την απογευματινή τους βόλτα, έναν πρωινό περίπατο, μια ήσυχη βραδιά στο άκουσμα του κύματος. Ο επισκέπτης θαυμάζει γαλήνιος τη Θέα στο απέραντο γαλάζιο μέχρι το σημείο που ο ουρανός ενώνει τα χρώματα του με τη θάλασσα.
Όσο φημισμένη και να είναι αυτή η τοποθεσία όμως, κρύβει και αυτή τις εκπλήξεις της. Κάπου ανάμεσα στις βραχώδει πλαγιές, υπάρχει μια μικρή σπηλιά, που έχει μετατραπεί σε προσκύνημα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη. Η ατμόσφαιρα μέσα στη φυσική σπηλιά, δίπλα από τη θάλασσα είναι απόλυτα κατανυκτική και προκαλεί στον επισκέπτη δέος.
Σε έναν περίπατο μας στο σημείο, συναντήσαμε τυχαία και τυχερά τον κύριο Στέργο, ο οποίος είναι και ο άνθρωπος που περιποιήθηκε αυτό το προσκυνηματικό σημείο. Όπως μας αφηγήθηκε ο ίδιος, πριν πολλά χρόνια και ανήμερα της γιορτής των Ταξιαρχών, κάνοντας ένα περίπατο στις κάτω πέτρες είδε στη θάλασσα κάτι να επιπλέει. Το πιάνει και είχε μέσα μια εικονίτσα του Πανορμίτη και κάποια μικρά λαδάκια. Εκείνος το θεώρησε σημάδι από τον Αρχάγγελο και ένιωσε την ανάγκη να κάνει κάτι.
Έτσι έφτιαξε στον κεντρικό δρόμο απάνω σχεδόν ένα μικρό πρόχειρο καντηλάκι. Μια μέρα που άναβε το καντήλι, του έπεσε κάτι και κατρακύλησε στους βράχους. Στηνπροσπάθεια του να το βρει, το ανακάλυψε μέσα σε αυτή τη σπηλιά, η οποία ήταν καλυμμένη από δέντρα και πέτρες. Έκτοτε αυτή η σπηλιά είναι το σπίτι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη στη Ρόδο.
Περιποιήθηκε το σημείο όσο καλύτερα μπορούσε, έχει βάλει εικόνες και καντηλάκια ώστε να παρακινήσει τους επισκέπτες να ανέβουν και να προσκυνήσουν και από τότε, πολύς κόσμος περνάει, προσκυνάει, φροντίζει το χώρο. Κάνουν τα τάματα τους, ανάβουν το κεράκι τους , έχουν αφήσει ένα βιβλίο προσευχών για τον κόσμο. Μια γυναίκα είχε τάμα κι έφτιαξε ένα καινούριο καντήλι να φαίνεται απ το δρόμο και σκαλάκια για να είναι ευκολότερη η πρόσβαση στους βράχους.
Τον Αρχάγγελο Πανορμίτη τον τιμούν με ευσέβεια και σε αυτή τη σπηλιά, νιώθεις πράγματι ότι είναι παρόν και είναι η δική του σπηλιά. Την επόμενη φορά που θα περάσετε απ’ το σημείο, αξίζει μια επίσκεψη!

Το εκκλησάκι με την «παρουσία» του Αρχάγγελου Μιχαήλ στη Ρόδο
Συντάκτης: Χριστίνα Βούλγαρη
Οι Κάτω Πέτρες στην Ρόδο είναι ένα σημείο όπου όλοι θα περάσουν, είτε είσαι επισκέπτης είτε ντόπιος. Μια πολυσύχναστη τοποθεσία, η οποία κρύβει τις εκπλήξεις της. Ανάμεσα στις βραχώδεις πλαγιές υπάρχει μια μικρή σπηλιά, που έχει μετατραπεί σε προσκύνημα, το εκκλησάκι – σπηλιά του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη.
Η ιστορία του:
Πριν πολλά χρόνια και ανήμερα της γιορτής των Ταξιαρχών, ο κ. Στέργιος έκανε την βόλτα του στις κάτω πέτρες και είδε κάτι στη θάλασσα να επιπλέει.
Μέσα είχε μια εικόνα του Πανορμίτη και μικρά λαδάκια, το θεώρησε σημάδι από τον Αρχάγγελο και ένιωσε την ανάγκη να φτιάξει στον κεντρικό δρόμο ένα μικρό πρόχειρο καντηλάκι.
Μια μέρα που πήγε να ανάψει το καντήλι, κάτι του έπεσε και κατρακύλησε στους βράχους. Στην προσπάθεια του να το βρει, ανακάλυψε μια σπηλιά η οποία ήταν καλυμμένη από δέντρα και πέτρες. Έκτοτε αυτή η σπηλιά αποτελεί το «σπίτι» του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη στην Ρόδο.
Το περιποιήθηκε όσο καλύτερα μπορούσε, έβαλε εικόνες και καντηλάκια για να παρακινήσει τους επισκέπτες να ανέβουν και να προσκυνήσουν . Πλέον πολύς κόσμος περνάει, προσκυνάει και φροντίζει το μέρος. Ανάβουν τα κεριά τους, κάνουν τα τάματά τους και γράφουν στο βιβλίο προσευχών που υπάρχει εκεί. Μια γυναικά είχε κάνει τάμα και έφτιαξε ένα μικρό εκκλησάκι ευδιάκριτο από τον δρόμο και σκαλάκια για να είναι ευκολότερη η πρόσβαση στους βράχους.
Ένα σημείο που θα σε μαγνητίσει με την ομορφιά του, με θέα το απέραντο γαλάζιο, τους ήχους των κυμάτων και την «παρουσία» του Αρχαγγέλου!
Όσοι πιστοί, μπορείτε να προσέλθετε!

Σπήλαιο του Αρχαγγέλου Μιχαήλ
Το σπήλαιο του Αρχαγγέλου Μιχαήλ βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, ακριβώς πάνω από τη θάλασσα και το συγκεκριμένο σημείο μόνο δέος μπορεί να προκαλέσει. Πρόκειται για ένα υπέροχο μικρό εκκλησάκι, διαμορφωμένο μέσα σε μια φυσική σπηλιά, με ιδιαίτερα φροντισμένο τον περιβάλλοντα χώρο. Αγναντεύοντας την θέα από ψηλά, δράττεται κάποιος της ευκαιρίας να χαλαρώσει, να ηρεμήσει και να ανακουφιστεί από την πίεση της καθημερινότητας.
Μετά την επίσκεψη σας στο εκκλησάκι, μπορείτε να περπατήσετε παράλληλα στην ακτή, σε δρομάκι που είναι προσβάσιμο από το σημείο όπου βρίσκεται η σπηλιά.

Πηγές κειμένου:

Πηγή φωτογραφιών: Ρουβήμ Καρασάββας.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου