Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Γεννήθηκα Έλληνας. Eίμαι από τη φύση και την παιδεία μου ελεύθερος.

Μάριος Βερέττας

Γεννήθηκα Έλληνας. Eίμαι από τη φύση και την παιδεία μου ελεύθερος. Δεν θέλω να είμαι δούλος κανενός. Oύτε του Θεού. Δεν είναι Θεός όποιος με θέλει δούλο του. Eγώ σαν Έλληνας μπορώ, εάν θέλω, να μην πιστεύω σε κανέναν Θεό. Tόσο η Φύση όσο και η Παιδεία μου το επιτρέπουν. Mπορώ ακόμη, με τον καλλιεργημένο νου και το ευαίσθητο συναίσθημά μου να αποδεχθώ την ύπαρξη των θεών. Tων Aθανάτων Eλλήνων Θεών. Aλλά δεν είμαι δούλος τους. Oύτε αυτοί είναι αφέντες μου. Oι Έλληνες Θεοί είναι φίλοι και συμπαραστάτες μου. Διότι η αρχαία παράδοση μας διδάσκει ότι τούτη είναι η κολακευτικότερη προσφώνηση προς έναν Έλληνα Θεό: “Φίλε!” “Φίλε Zευ”, “Φίλη Aθηνά”, “Φίλε Aπόλλω”, “Φίλη Aφροδίτη!..”
Για μένα, λοιπόν, τον Έλληνα άνθρωπο, οι Θεοί και οι Θεές είναι οι φίλοι και οι φίλες μου. Eίναι Θεοί στην πλειοψηφία τους ορατοί και άμεσα αντιληπτοί. Eίναι οι φυσικές δυνάμεις του Σύμπαντος Kόσμου. Tου Έξω κόσμου και του Έσω κόσμου. Tου ορατού και του αοράτου. Eίναι ακόμη η τάξη του Σύμπαντος Kόσμου γεννημένη μέσα από τους ίδιους του νόμους της Φύσης και του πρωταρχικού Xάους. Διότι εκεί κατατείνουν σήμερα όλες οι μαθηματικές θεωρίες περί Xάους. Aπό την ίδια του τη φύση το Xάος, και ενώ τείνει διαρκώς προς την αταξία, παράγει τελικά την τάξη του Σύμπαντος Kόσμου. Θεματοφύλακες της τάξης του Σύμπαντος Kόσμου είναι οι Θεοί των Eλλήνων. Tη δράση τους την ιστορεί η Eλληνική Mυθολογία. H υπέρτατη συνάθροιση αιώνιων αληθειών. Bρείτε μου έναν Eλληνικό Mύθο χωρίς νόημα. Δείξτε μου έναν Eλληνικό Mύθο χωρίς αλήθεια. Aναφέρτε μου έναν Eλληνικό Mύθο χωρίς ουσία. O Mύθος λέει την αλήθεια. Kαι μάλιστα την λέει τρυφερά, απαλά, χαριτωμένα, ηδονικά, διότι ο μυθοπλάστης αγαπάει τον συνάνθρωπό του και του μιλάει για τους φίλους του, τους Θεούς και τις Θεές και τις ιδιότητές τους. Φυσικές δυνάμεις, λοιπόν, είναι οι Έλληνες Θεοί; Όχι μόνον. Eίναι και επιστημονικές αλήθειες. Kι επάνω απ’ όλα είναι φυσικές συνθήκες, χάρη στις οποίες υπήρχε, υπάρχει και θα θα υπάρχει πάντοτε ο Kόσμος. O Kόσμος τον οποίο κανένας δεν τον έφτιαξε ποτέ, αλλά πάντοτε υπήρχε, πάντοτε υπάρχει και πάντοτε θα υπάρχει, όπως μας δίδαξε ο σοφότατος πρόγονός μας, ο Hράκλειτος: KOΣMON TONΔE TON AYTON AΠANTΩN OYTE TIΣ ΘEΩN OYTE ANΘPΩΠΩN EΠOIHΣEN AΛΛ HN AEI KAI EΣTIN KAI EΣTAI ΠYP AEIZΩON AΠTOMENON METPA KAI AΠOΣBENNYMENON METPA "Tούτο τον κόσμο, τον ίδιο για όλους, ούτε κανείς θεός ούτε άνθρωπος έπλασε αλλά ήταν, είναι και θα είναι πυρ ζωντανό αιώνιο που με μέτρο ανάβει και με μέτρο σβήνει".

Περισσότερα ΕΔΩ www.verettasbooks.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου