Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Φρούριο (Φάρος) Αγίου Νικολάου της Ρόδου.

Διάφορες πληροφορίες αλλά και φωτογραφίες σχετικά με το Φρούριο (Φάρος) Αγίου Νικολάου της Ρόδου. 
Το Φρούριο του Αγίου Νικολάου είναι ιπποτικό μνημείο στη Ρόδο, σημαντικό οχυρό για την άμυνα της πόλης και των λιμανιών, που κτίστηκε από το Μεγάλο Μάγιστρο Zacosta γύρω στα 1464-67 στο μόλο του Μαντρακιού. Στη θέση του ως το 1460 υπήρχε μόνο η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Από την πολιορκία του 1480 και το σεισμό του 1481 υπέστη ζημιές και ανοικοδομήθηκε από τον Μ. D’ Aubusson, που την ενίσχυσε με το νέο ισχυρό συγκρότημα που το περιβάλλει. Από τα μέσα του 17«ου» αιώνα εγκαταστάθηκε στη στέγη του φάρος, λειτουργία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Από το 1998 άρχισαν οι εργασίες για την αποκατάστασή του και είναι επισκέψιμο σαν εργοτάξιο. 

ΦΑΡΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΡΟΔΟΥ 
Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1863 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Το ύψος του πύργου του ειναι 6 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 25 μέτρα. Βρίσκεται στην άκρη του λιμανιού της πρωτεύουσας της Ρόδου πάνω στο κάστρο. Εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο το 1947 με την προσάρτηση των Δωδεκανήσων. 

Φάρος Αγίου Νικολάου (Ρόδος πόλη) 
Ο φάρος του Αγίου Νικολάου κατασκευάστηκε στα 1863 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων, κι έκτοτε εντυπωσιακός καλωσορίζει με το φως του όσους εισέρχονται στην πόλη της Ρόδου από το λιμάνι. Εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο το 1947 με την προσάρτηση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα. Ο πύργος του έχει ύψος 6μ. και εστιακό βάθος 25μ. Είναι αναλάμπων λευκός με 2 αναλαμπές σε περίοδο 12 δευτερολέπτων και έχει ονομαστική φωτοβολία 11ν.μ. Το όνομά του, δόθηκε από την Εκκλησία που υπήρχε στην περιοχή προτού χτιστεί ο πύργος. 

Ρόδος, το φρούριο του Αγίου Νικολάου και το Μανδράκι 
Από τον Απρίλη του 2011 ο Φάρος του Αγίου Νικολάου άνοιξε την πόρτα του και υποδέχεται το κοινό. 
Στη θέση όπου σύμφωνα με μεσαιωνική παράδοση βρισκόταν ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, ο φημισμένος Κολοσσός της Ρόδου (χάλκινο άγαλμα του Ήλιου), έργο του ροδίτη αγαλματοποιού Χάρητος (3ος αιώνας π.Χ.), κατασκευάστηκε κατά τα έτη 1464-1467 το φρούριο του Αγίου Νικολάου, κατ’ εντολήν του Μεγάλου Μαγίστρου R. Zacosta. 
Η κατασκευή του εν λόγω φρουρίου σε ένα χώρο όπου υπήρχε κατά πάσαν πιθανότητα παλαιότερη αρχαία κατασκευή, αλλά και βυζαντινή ή πρώιμη ιπποτική εκκλησία του Αγίου Νικολάου (σε αυτήν οφείλει την ονομασία του το οχυρό), σήμανε το τέλος της μακραίωνης διαδικασίας οχύρωσης τηςμεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, που είχε αρχίσει τον 7ο αιώνα, με την κατασκευή του πρωτοβυζαντινού φρουρίου. 
Στην περίοδο που προηγήθηκε της κατάληψης της Ρόδου από τους Οθωμανούς (1522) το οχυρωματικό σύμπλεγμα του Αγίου Νικολάου υπέστη συνεχείς μετασκευές, που αποσκοπούσαν στη μέγιστη δυνατή ενίσχυσή του. 
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Ιταλοί χρησιμοποίησαν το φρούριο του Αγίου Νικολάου, προκειμένου να προστατεύσουν το λιμάνι του Μανδρακίου. 
Ο χρόνος, η θάλασσα και ο ανθρώπινος παράγοντας επέφεραν ισχυρά πλήγματα στο φρούριο του Αγίου Νικολάου, γι’ αυτό και κρίθηκε αναγκαία η εφαρμογή ενός ειδικού αναστηλωτικού προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού, αρχής γενομένης από το 1998. 
Ο φάρος που βρίσκεται στην οροφή του πύργου είναι ένας από τους παλαιότερους και πλέον ιστορικούς φανούς της Μεσογείου, καθώς λειτουργεί τουλάχιστον από το 1675. Ο σύγχρονος φάρος κατασκευάστηκε το 1863από τη Γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών Φάρων. Κατά τα έτη 2004-2005 ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του πέτρινου πυργίσκου του φάρου πάνω στο δώμα του κεντρικού πύργου Zacosta, ενώ στα τέλη του 2006 ολοκληρώθηκε η μετεγκατάσταση του φάρου και η επαναλειτουργία του με ευθύνη της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού. 
Το φρούριο του Αγίου Νικολάου δεν είναι, όμως, το μοναδικό στολίδι τουΜανδρακίου, άλλοτε κύριου λιμανιού της πόλης της Ρόδου, όπου σήμερα αράζουν εκδρομικά σκάφη και σκάφη αναψυχής. Τα πασίγνωστα χάλκινα ελάφια, στην είσοδο του λιμανιού, οι αποκατεστημένοι παλαιοί ανεμόμυλοι, καθώς και τα υπέροχης αρχιτεκτονικής κτίσματα της Ιταλοκρατίας στην περιοχή γύρω από το Μανδράκι, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα γραφικό σύνολο, που γοητεύει τους ταξιδιώτες. 
Βαγγέλης Στεργιόπουλος 
Πηγή : in.gr 
Πηγή κειμένου: http://rodosreport.gr/faros-agiou-nikolaou/

Ρόδος Φάροι 
Οι Παραδοσιακοί Φάροι της Ρόδου 
H Ρόδος διαθέτει δύο (2) παραδοσιακούς φάρους οι οποίοι κατασκευάστηκαν τον 19ο αιώνα, όταν η Ρόδος ανήκε ακόμη στην οθωμανική αυτοκρατορία. Οι φάροι της Ρόδου κατασκευάστηκαν από την ίδια εταιρεία που κατασκεύαζε φάρους και στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Ο ένας φάρος της Ρόδου βρίσκεται στη πόλη της Ρόδου μέσα στο λιμάνι, ενώ ο άλλος βρίσκεται στη νοτιότερη άκρη του νησιού πάνω στο Πρασονήσι. 
Θα είχε ενδιαφέρον να είχε χτιστεί ένας φάρος στη Ρόδο κατά την διάρκεια της ιταλικής κατοχής μιας και αυτή η περίοδος από την άποψη της αρχιτεκτονικής έχει παίξει μεγάλο ρόλο στην διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του νησιού. Όμως παρόλα τα δημόσια και ιδιωτικά έργα που έκαναν οι ιταλοί στη Ρόδο, μέσα στα σχέδια τους δεν υπήρξε η κατασκευή φάρου. 
Οι φάροι της Ρόδου εντάχθηκαν στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο το 1947 όταν τα Δωδεκάνησα ενώθηκαν με την μητέρα πατρίδα. Οι δύο φάροι της Pόδου βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση μιας και οι δύο έχουν επισκευαστεί και συντηρηθεί πρόσφατα. Παρόλο που η Ρόδος είναι γεμάτη αξιοθέατα, οι φάροι της αξίζουν την προσοχή του επισκέπτη. Είναι κρίμα κάποιος να μην τους δώσει την σημασία που αξίζουν, μόνο και μόνο επειδή στη Ρόδο έχει πολλά να δει και να εξερευνήσει. 
Φάρος Αγίου Νικολάου στη Ρόδο 
Ο φάρος του Αγίου Νικολάου στη Ρόδο πήρε το όνομα του από το φρούριο του Αγίου Νικολάου πάνω στο οποίο είναι χτισμένος. Ο φάρος χτίστηκε το 1863 από την γαλλική εταιρεία οθωμανικών φάρων. Το ύψος του φάρου είναι έξι μέτρα και το εστιακό του ύψος είκοσι πέντε μέτρα. 
Το φρούριο του Αγίου Νικολάου επάνω στο οποίο κτίστηκε ο φάρος το κατασκεύασαν οι Ιππότες της Ρόδου το 1464 σε αυτή τη θέση που δεσπόζει στο λιμάνι της Ρόδου. Πήρε το όνομα του από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου που υπήρχε στο ίδιο σημείο. Τον Φάρο και το κάστρο του Αγίου Νικολάου θα τα βρείτε εύκολα καθώς βρίσκονται στη δεξιά άκρη στο λιμάνι Μαντράκι, στη πόλη της Ρόδου. 
Φάρος στο Πρασονήσι της Ρόδου 
Ο Φάρος στο Πρασονήσι της Ρόδου κατασκευάστηκε το 1890 από την Γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών Φάρων και βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Ρόδου. Το ύψος του φάρου είναι δεκατέσσερα (14) μέτρα, ενώ το εστιακό του ύψος είναι εξήντα πέντε. 
Για να δείτε το φάρο στο Πρασονήσι πρέπει να περπατήσετε αρκετά, αλλά η περιοχή και ο φάρος θα σας αποζημιώσει. Επειδή το Πρασονήσι είναι αρκετά μακριά από τη Ρόδο, φροντίστε να πάτε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα για να μην περπατήσετε τόση απόσταση μέσα στο καταμεσήμερο και φροντίστε να πάρετε μαζί σας νερό. 
Για να φτάσετε στο φάρο πρέπει να περπατήσετε την γλώσσα της άμμου που ενώνει το Πρασονήσι με την Ρόδο, να ανέβετε έναν χωματόδρομο που σκαρφαλώνει σε δύο λόφους για να φτάσετε στην περιοχή του φάρου. Η θέα του Αιγαίου από την φάρο είναι φανταστική οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και να πάτε. Οι γκρεμοί δίπλα στο φάρο θα σας κόψουν την ανάσα. 

Φάρος Αγίου Νικολάου 
Βρίσκεται στην άκρη του λιμανιού της Ρόδου μέσα στο κάστρο. Το ύψος του είναι 6 και το εστιακό του ύψος 25 μέτρα. 
Μέσα στο κάστρο λειτουργεί μια αίθουσα πολυμέσων που ενημερώνει για την ιστορία του κάστρου και του φάρου. 
Το καλοκαίρι του 2007 γίνονταν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης. 
Πηγή κειμένου: https://www.2steps.gr/index.asp?xkey=169

Πηγή φωτογραφιών: Ρουβήμ Καρασάββας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου