Κόκκινο μαρούλι: Ενα λαχανικό με ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό
Τα 9 ευεργετικά του οφέλη για τον οργανισμό
Το μαρούλι είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και δημοφιλή λαχανικά της Ελλάδας.
Αποτελεί ένα από τα απαραίτητα λαχανικά στη μεσογειακή διατροφή.
Στα ευεργετικά οφέλη του προστίθεται η περιεκτικότητα βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών που προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν παθήσεις όπως η υψηλή χοληστερόλη, η ηπατική χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση. Παράλληλα το μαρούλι μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και την εμφάνιση καρκινωμάτων.
Το κόκκινο μαρούλι προσθέτει ένα ιδιαίτερο και ζωντανό χρώμα στις σαλάτες μας που τόσο αγαπάμε το καλοκαίρι. Εκτός όμως από αυτό, το κόκκινο μαρούλι έχει να προσφέρει πολυάριθμα οφέλη στον οργανισμό μας.
Σύμφωνα με έρευνες, το κόκκινο μαρούλι (lactuca sativa) περιέχει υδατοδιαλυτές αντιοξειδωτικές ουσίες που επιδρούν με μέτριο έως γρήγορο ρυθμό και προλαμβάνουν τη γήρανση, πολύ πιο αποτελεσματικά από το πράσινο μαρούλι.
Ας δούμε τα 9 οφέλη του κόκκινου μαρουλιού, όπως διαβάζουμε στο Healthline:
1. Χαμηλή θερμιδική αξία, πολλά θρεπτικά συστατικά
Η χαμηλή περιεκτικότητά του σε θερμίδες το καθιστά ιδανικό συνοδευτικό των γευμάτων μας σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και ιδανική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα.
2. Ενυδατώνει τον οργανισμό
3. Εχει πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά
4. Προστατεύει την υγεία της καρδιάς
5. Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α
6. Εφοδιασμένο με βιταμίνη Κ
Η βιταμίνη Κ αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τον οργανισμό, που βοηθά το αίμα να πήξει, ενισχύει τα υγιή οστά και τη δυνατή καρδιά.
7. Βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης
8. Βοηθά στην μείωση βάρους
9. Ευκολη κατανάλωσή του
ΠΗΓΗ κειμένου: https://www.bovary.gr/health-diary/20000/kokkino-maroyli-ena-lahaniko-me-polytima-threptika-systatika-ta-9-eyergetika-toy
Κόκκινο μαρούλι: Τα ευεργετικά του οφέλη για τον οργανισμό
7 ευεργετικά οφέλη που μας προσφέρει το κόκκινο μαρούλι
1. Πολλά θρεπτικά στοιχεία, αλλά λίγες θερμίδες
3 φλιτζάνια φύλλων κόκκινου μαρουλιού μας παρέχει:
– 11 θερμίδες
– 1 γρ. πρωτεΐνη
– 0.2 γρ. λιπαρά
– 1 γρ. φυτικές ίνες
– 149% της ημερήσιας ποσότητας βιταμίνη Κ
Περιέχει επίσης γενναίες ποσότητες φυλλικού οξέος, σίδηρο, βιταμίνη C, κάλιο, θειαμίνη και ριβοφλαβίνη. Το διατροφικό του προφίλ μοιάζει με εκείνο άλλων κοινών φυλλωδών λαχανικών, αν και υπάρχουν αξιόλογες διαφορές.
2. Ενυδατικό
Το κόκκινο μαρούλι αποτελείται από 95% νερό. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό βοηθά στη μείωση της λαιμαργίας και υπερφαγίας και ενισχύει την αίσθηση κορεσμού.
3. Γεμάτο ισχυρά αντιοξειδωτικά
Εκτός όμως από τη βήτα καροτίνη, διαθέτει και ανθοκυανίνες, μια ομάδα φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών. Οι τροφές που περιέχουν ανθοκυανίνες βοηθούν στην καταπολέμηση φλεγμονών, αλλά επίσης προκαλούν βελτιώσεις στην ισορροπία HDL και LDL.
4. Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α
5. Βοηθά στη μείωση του βάρους
6. Εφοδιασμένο με βιταμίνη Κ
Η βιταμίνη Κ είναι σημαντική σε περιπτώσεις αιμορραγίας. Χωρίς αυτή, κινδυνεύουμε να αιμορραγούμε σε περίπτωση τραυματισμού σε σημείο επικινδυνότητας. Επιπροσθέτως, είναι σημαντική για την οστική ανάπτυξη.
7. Εύκολη η κατανάλωσή του
Το κόκκινο μαρούλι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία για να καταναλωθεί. Απλά, χρειάζεται να πλύνετε καλά καλά κάθε ένα φύλλο ξεχωριστά και ύστερα να το προσθέσετε στις σαλάτες σας.
ΠΗΓΗ φωτογραφιών: Ρουβήμ Καρασάββας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου