Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Ο ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΣΟΡΩΝΙΑΤΗ ΠΑΠΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΜΟΡΦΩΘΗ ΠΡΟΣ ΤΑΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Γράφει ο Λουκάς Μαστής

Ο ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΣΟΡΩΝΙΑΤΗ ΠΑΠΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΜΟΡΦΩΘΗ ΠΡΟΣ ΤΑΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Άγνωστη για τους περισσότερους είναι η ιστορία ενός παπά από την Σορωνή που αποκεφαλίστηκε από τους Τούρκους στις αρχές του περασμένου αιώνα επειδή ευρισκόμενο στην Τουρκία για εργασία, λειτουργούσε σε εκκλησίες!
Πρόκειται για την ιστορία του παπά- Κυριαζή ο οποίος ήταν Σορωνιάτης και ήταν παντρεμένος στις Φάνες. Την ιστορία την διάβασα για πρώτη φορά στην ιδιαίτερα αξιόλο9γη εργασία «Φάνες Ρόδου: μια λαϊκή αφηγηματική κοινότητα (μέσα 20ου – αρχές 21ου αι.)» της κ. Μαρίνας Δεληγιάννη που πρόκειται για μια σημαντική εργασία με πληθώρα λαογραφικών και ιστορικών στοιχείων της περιοχής μας.
Στο πλαίσιο της εργασίας αυτής καταγράφεται η μαρτυρία της Ελευθερίας Κυριατσούλη για τον αποκεφαλισμό του παπα- Κυριαζή. Αναφέρει λοιπόν η κ. Κυριατσούλη τα εξής:
«…Στην Ανατολή είχε πάει ο παππούς μου353 κατά το 1910, όταν ήταν λεύτερος, για να δουλέψει. Έτσι, τα βράδια μου διηγιότανε ιστορίες από την Ανατολή και τους κατοίκους της. Ακόμα και ένας παπάς χωριανός μας είχε πάει να δουλέψει εκεί για να ζήσει την οικογένειά του. Τότε οι παπάδες δεν είχαν μισθό. Μετά τη δουλειά, τα βράδια πήγαινε συχνά και λειτουργούσε σε εκκλησίες. Κάποιος Τούρκος τον προειδοποίησε να μην πηγαίνει να λειτουργεί. Ο παπα Κυριαζής δεν τον άκουσε και ο Τούρκος έβαλε «τα ζεϊπέκια του», (τους παλληκαράδες του) και τον αποκεφάλισαν. Όταν ήρθε «το χαπάρι», δηλαδή η είδηση του θανάτου του στο χωριό, τότε ο κουνιάδος του, ο Γιάννης ο Μαστρογιαννάκης, επήγε στη Ρόδο και πήρε άδεια από το Δεσπότη Απόστολον τον Α΄, για να φέρει το λείψανό του στον τόπο μας και να τον θάψουν. Έτσι κι έγινε.»

Η ίδια προσθέτει τα εξής:
«Ο παπακυριαζής το 1910 – 1920 επήγε στην Ανατολή να δουλέψει. Ήτανε από τη Σορωνή και ήταν και παπάς στις Φάνες, γιατί η παπαδιά ήταν Φανενή, η καταγωγή της ήταν από την οικογένεια Μαστρογιαννάκη. Ο παπάς λειτουργούσε σε εκκλησίες τη νύχτα, ενώ οι Τούρκοι του το είχαν απαγορεύσει, γι’ αυτό και στον σκότωσαν. Ο Γιάννης Μαστρογιαννάκης επήγε στην Ανατολή και μετέφερε (από εκεί) τη σωρό του».

Λουκάς Μαστής

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην ομάδα «Παλιά Σορωνή»:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου