Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Ανοικτή επιστολή πολιτών για το Εθνικό Θέατρο Ρόδου

Πού βρισκόμαστε με το Εθνικό; πρώην Teatro Puccini 
Οι πολίτες απαιτούν ξεκάθαρες απαντήσεις από τη Δημοτική Αρχή 

Ρόδος, 21/12/2020 

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου εγκρίθηκε η πρόταση υποβολής του έργου της αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης μερικές μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής. Αυτό αναμφίβολα είναι ένα θετικό βήμα όμως πολλά ερωτηματικά παραμένουν. 
Κατ’ αρχάς θα πρέπει να διευκρινιστεί πού βρίσκονται οι μελέτες που εκκρεμούν και που θα επιτρέψουν την ασφαλή και λειτουργικά και αισθητικά άψογη ολοκλήρωση του έργου. Η ίδια η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή Φωτεινής Μπακαδήμα, αναφέρει χαρακτηριστικά: 
«Προκειμένου να καταστεί δυνατή η διερεύνηση από τον Δήμο Ρόδου της δυνατότητας ένταξης του έργου αποκατάστασης του Θεάτρου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, απαιτείται, όπως προβλέπεται από την εγκριτική Απόφαση του 2018, η κατάθεση στο ΥΠΠΟΑ των μελετών προς θεώρηση, καθώς και η σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης για τον ακριβή προϋπολογισμό εκτέλεσης του έργου» 
Να θυμίσουμε ότι ένα χρόνο πριν στις 3/12/2019 ο Δήμος Ρόδου με σχετικό δελτίο τύπου ανακοίνωσε την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης με τίτλο “Διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για μελέτες εφαρμογής και τεύχη δημοπράτησης για την αποκατάσταση τού Εθνικού Θεάτρου Ρόδου προϋπολογισμού 1.700.000 ευρώ (αρ. Απόφασης ΔΣ - εκτός ημερησίας διάταξης - 937/2019). Εφόσον η χρηματοδότηση αυτής της μελέτης θα γινόταν από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ που πλέον δεν υφίσταται, ποια είναι ακριβώς η τύχη του συγκεκριμένου διαγωνισμού; Η δημοτική αρχή οφείλει να μας ενημερώσει αν αυτός ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί και έχει καταλήξει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η διαφάνεια και η πλήρης ενημέρωση είναι δικαίωμα των πολιτών και υποχρέωση της δημοτικής αρχής. 
Συναφές με τα παραπάνω είναι και το ερώτημα αν η οριστική μελέτη αποκατάστασης του κτηρίου που υποβλήθηκε το 2013 και έλαβε θετική γνωμοδότηση υπό όρους από το ΥΠΠΟΑ το 2018 έχει επανυποβληθεί με τις τροποποιήσεις που ενέκρινε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, ώστε να θεωρηθούν από την αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων όπως σαφώς αναφέρει η κα Μενδώνη στην απάντησή της. 

Συμπερασματικά λοιπόν ρωτάμε: 
1. Έγιναν οι διορθώσεις που έχει προτείνει το ΥΠΠΟΑ στην οριστική μελέτη και έχουν αποσταλεί; 
2. Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη εφαρμογής; 
3. Θα απαιτηθεί επιπλέον και οικονομοτεχνική μελέτη όπως ζητάει η Υπουργός ή αρκεί η μελέτη εφαρμογής; 
4. Προλαβαίνουν οι υπηρεσίες του Δήμου να ολοκληρώσουν όλες τις εκκρεμότητες μέχρι τέλους του έτους; Μήπως το έργο παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες και το Εθνικό Θέατρο Ρόδου στην κατάρρευση; 

Ο Δήμος Ρόδου επιμένει την τακτική της μη ενημέρωσης των πολιτών ως η υπόθεση “Εθνικό” να μην τους αφορά. Εμείς συνεχίζουμε τι προσπάθειες προς κάθε κατεύθυνση, όπως έχουμε άλλωστε κάνει εδώ και πολλά χρόνια ώστε η Ρόδος να αποκτήσει ξανά αυτό που έχει χάσει εδώ και δεκαπέντε περίπου χρόνια. Ξέρουμε ότι είναι μια απαιτητική και σκληρή προσπάθεια που χρειάζεται διαφάνεια και την συμπαράταξη όλων, όμως αυτό πρέπει να το καταλάβει και η δημοτική αρχή στο σύνολό της. 

Με τιμή, 
1. Dr. Giacomo Martini Ιστορικός- Κριτικός Κινηματογράφου, ανεψιός του Αλέξανδρου Διάκου 
2. Δημήτρης Γάκης Πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Δωδεκανήσου 
3. Δημήτρης Γρηγοριάδης Αντιπρόεδρος Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου 
4. Ίρις Μαυράκη Μουσικός- Ερμηνεύτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου