Οι αναρτήσεις

Όλες οι αναρτήσεις των ιστολογίων μου, κοινοποιούνται στο twitter, στο pinterest., στο Google+ καθώς επίσης και στο Facebook.

Αναδημοσίευση...

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση...
Αν θέλετε αναφέρετε την πηγή... Αν δεν θέλετε, πάλι φίλοι θα είμαστε!!!

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Το λιμάνι της Χάλκης
Στο υδάτινο πέρασμα της Δύσης στην Ανατολή, νησιά κοσμοπολίτικα και ταυτόχρονα ανεξερεύνητα. Μα πάνω από όλα, γοητευτικά και φιλόξενα

Δώδεκα νησιά στη νοτιανατολική άκρη του Αιγαίου. Ένα σύμπλεγμα από μικρά και μεγάλα στολίδια στο απέραντο γαλάζιο: τα Δωδεκάνησα, θαλάσσιες γέφυρες μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής. Με χαραγμένα ανεξίτηλα στην ιστορία τους τα ίχνη των λαών και των πολιτισμών, που τα «επισκέφτηκαν» στους αιώνες: Ίωνες, Δωριείς, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Ενετοί, Τούρκοι και Ιταλοί. Νησιά που προσφέρουν απλόχερα: διασκέδαση, χαλάρωση, αξιοθέατα, γαστριμαργικές απολαύσεις – με φόντο παραλίες εκστατικής ομορφιάς. Νησιά για όλους: οικογένειες, ζευγάρια, παρέες. 

Κάποια εξαιρετικά δημοφιλή και παγκόσμιας εμβέλειας, άλλα με τη γοητεία του ανεξερεύνητου και του παρθένου: Ρόδος, Κως, Κάλυμνος, Σύμη, Νίσυρος, Καστελλόριζο, Κάσος, Κάρπαθος, Αστυπάλαια, Χάλκη, Λειψοί -κι ανάμεσά τους, η Πάτμος, suis generis προορισμός, γνωστή ως το ιερό νησί της Aποκάλυψης του Ιωάννη, «η Ιερουσαλήμ του Αιγαίου». Το ταξίδι αρχίζει: βάλτε πλώρη για Δωδεκάνησα, ανακαλύψτε τις παραλίες και τον πολιτισμό τους - αφήστε τα να σας εκπλήξουν!
Στα Δωδεκάνησα θα σας είναι δύσκολο να επιλέξετε ανάμεσα στις αναρίθμητες παραλίες. Όλες τους μοναδικές. Ιδανικές για βουτιές, ηλιοθεραπεία και σπορ, αλλά και χαλάρωση, ηρεμία. ΣτηΡόδο οι παραλίες μοιάζουν ατελείωτες, όπως και οι ευκαιρίες που προσφέρονται για θαλάσσια σπορ - ενώ, δεν θα σας λείψει η δυνατότητα να απολαύσετε το αγαπημένο σας ποτό πλάι στο κύμα, μια και τα beach bars, που τις κοσμούν είναι πολλά και καλαίσθητα. Απολαύστε τις διακοπές σας στις παραλίες που ξεχωρίζουν: η παραλία της πόλης (Έλλη) και της Ιαλυσού, της Λίνδου, η Αγαθή, το Κιοτάρι θα πλουτίσουν την εμπειρία σας από τη Ρόδο με στιγμές που ξεχειλίζουν Ελλάδα. Η Κάρπαθος δρέπει, επίσης, δάφνες με τις εντυπωσιακές παραλίες, όπως τα βραβευμένα Άπελλα, αλλά και η τουριστικά αξιοποιημένη Αμοοπή. Ωραίες παραλίες, με υποδομές, θα βρείτε και στην Κω. Εάν πάλι προτιμάτε την ηρεμία και την αγνότητα των παραλιών που έχουν παραμείνει παρθένες, αναζητήστε τις στην Κάλυμνο, στους Λειψούς, στην Τήλο, αλλά και στη Χέλατρο και τα Αρμάθια της Κάσου.

Η ιστορία ως ζωντανή εμπειρία 
Αρχαίες ακροπόλεις, ξακουστά κάστρα και μουσεία. Πολλοί και σημαντικοί οι αρχαιολογικοί χώροι και τα αξιοθέατα, που θα έχει κανείς την ευκαιρία να επισκεφτεί στα Δωδεκάνησα. Ξεχωρίζουν ανάμεσά τους: η ακρόπολη της Ρόδου (Μόντε Σμιθ) με τον δωρικό ναό του Πυθίου Απόλλωνα και το αρχαίο στάδιο, η ακρόπολη της Λίνδου, της Ιαλυσού και η αρχαία Κάμιρος, επίσης στη Ρόδο. Στην Κω διάσημο είναι το Ασκληπιείο της. Στην Κάρπαθο αξίζει να δει κανείς την αρχαία πόλη της Βρουκούντας, την αρχαία Αρκάσα και τα Παλάτια στο νησάκι Σαρία. Θα βρείτε, επίσης, πολλά μουσεία με εξαιρετικά ενδιαφέροντα εκθέματα: στη Ρόδο ξεχωρίζει το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου που φιλοξενεί αληθινά κομψοτεχνήματα, το Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και το Ενυδρείο. Στην Πάτμο το εξαιρετικό μουσείο στο αρχοντικό Νικολαΐδη και στη Νίσυρο το Ηφαιστειολογικό Μουσείο.

Windsurf, ορειβασία και κατάδυση στη νοτιοανατολική άκρη του Αιγαίου 
Τα Δωδεκάνησα συνιστούν δημοφιλή προορισμό και για όσους λατρεύουν τα θαλάσσια σπορ. Η Ρόδος κρατάει τα σκήπτρα –με ιδανικότερο σημείο για windsurf το Πρασονήσι. Το ίδιο συμβαίνει και στις οργανωμένες παραλίες της Κω, η οποία ενδείκνυται και για ποδηλασία. Εξαιρετικές συνθήκες για windsurf προσφέρει επίσης και η Κάρπαθος, η οποία είναι συνάμα ξακουστή για τα μονοπάτια της, που ενδείκνυνται για πεζοπορίες. Η Κάλυμνος, από την άλλη, θεωρείται δικαιολογημένα ο παράδεισος της αναρρίχησης στο Αιγαίο, ενώ προσφέρει και μαθήματα καταδύσεων από τους σφουγγαράδες της.


Η μοναδική γαστρονομία των Δωδεκανήσων: ροδίτικος οίνος, γιορτινά εδέσματα και ιδιαίτερες γεύσεις 
Τα κρασιά της Ρόδου είναι μοναδικά και οι αμπελώνες στο νησί καλύπτουν πολλά χιλιάδες στρέμματα. Στα χωριά του νησιού δεκάδες πρωτότυπες τοπικές συνταγές περιμένουν τους επισκέπτες, ενώ από τα γλυκά ξεχωρίζει το μελικούνι, που προσφέρεται σε γάμους και βαφτίσεις. Ξακουστή είναι η ξερή μυζήθρα της Κάσου και η «σιτάκα» που τρώγεται με τις «μακαρούνες» - έτοιμα να σας προσφέρουν μοναδικές συγκινήσεις στα γευστικά ταξίδια σας σε αυτή τη γωνιά του Αιγαίου. Ενδιαφέρον έχει και η κουζίνα της Καλύμνου. Ξακουστό είναι, επίσης, το συμιακό γαριδάκι, που τρώγεται τηγανητό.

Αξιοθέατα φιλοτεχνημένα από τη φύση και τον άνθρωπο 

1.Ρόδος: Η μοναδικά διατηρημένη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί το σημαντικότερο ίσως αξιοθέατο των Δωδεκανήσων. Μαζί με την οδό Ιπποτών, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, τα τείχη, τα εντυπωσιακά κτίρια στο Μανδράκι (λιμάνι), το φρούριο του Αγίου Νικολάου και την περίφημη κοιλάδα με τις πεταλούδες, είναι λόγος για ένα ταξίδι στο υπέροχο αυτό νησί των Δωδεκανήσων. 

2.Κως: Στη γενέτειρα του Ιπποκράτη, ξεχωρίζει το κάστρο και η παλιά πόλη. 

3.Αστυπάλαια: Η Χώρα με τους ανεμόμυλους, τα ασβεστωμένα σπίτια και το κάστρο, που θυμίζει κυκλαδίτικο οικισμό. 

4.Πάτμος: Η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, η Χώρα με τα εντυπωσιακά αρχοντικά και το υποβλητικό Σπήλαιο της Αποκάλυψης είναι πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε Πάσχα και καλοκαίρι. 

5.Κάρπαθος: Η Όλυμπος της Καρπάθου, ένα πραγματικό αξιοθέατο: ένας μεσαιωνικός οικισμός (9ου αιώνα) με ανεμόμυλους, παλιούς φούρνους και γραφικά εκκλησάκια που αντιστέκεται στον χρόνο. Ίσως ο πιο εντυπωσιακός του Αιγαίου. Μη χάσετε τα Άπελλα, παράλια μοναδικής ομορφιάς και την κοντινή βραχώδη Κάσο για μια μοναδική απόδραση.

6.Κάλυμνος: Ο Βαθύς με το «φιορδ» του, από τα πιο εντυπωσιακά στο Αιγαίο και αντάξιο της μοναδικότητας των περίφημων Καλύμνιων σφουγγαράδων.

7.Τήλος: Το σπήλαιο Χαρκαδιό, όπου ανακαλύφθηκαν απολιθωμένα οστά νάνων ελεφάντων, και το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα.

8.Σύμη & Καστελλόριζο: Οι νεοκλασικοί οικισμοί τους, αριστουργήματα αρχιτεκτονικής.

9.Νίσυρος: Το ηφαίστειο με τα εξωγήινα χρώματα θα κάνει αυτό σας το ταξίδι να σας μείνει αξέχαστο.

10.Χάλκη: Πολύ κοντά στην κοσμοπολίτικη Ρόδο αλλά τόσο διαφορετική! Ένα μικρό πανέμορφο νησί, μια γραφική χώρα με πολύχρωμα σπίτια, υπέροχες γαλάζιες παραλίες, κρυστάλλινα νερά και ήρεμοι ρυθμοί. Μοναδική η παραλία Φτενάγια με τα καταπράσινα νερά.

11.Λέρος: Πράσινο και γαλάζιο σε απολυτή αρμονία, σε ένα νησί ξεχωριστό. Με εξαιρετική τοπική κουζίνα, κόλπους και κρυστάλλινα νερά. Ανακαλύψτε τα μυστικά της στο Λακκί, στην Αγία Μαρίνα, στα Άλιντα, στο Παντέλι. Ιδανικό ορμητήριο για εξερευνήσεις με σκάφος αλλά και για τους λάτρεις των καταδύσεων.

12.Λειψοί, Αρκίοι, Αγαθονήσι, Μαράθι: Tα μικρά ανεξερεύνητα διαμάντια των Δωδεκανήσων. Βραχονησίδες σε απίθανα σχήματα, φιόρδ που καταλήγουν σε λευκές αμμουδιές και τιρκουάζ ορμίσκοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου